„Noul Rapid” cu patronat în ceață. SC FC R SA, „moștenitoarea” Academiei Rapid, este firmă cu acțiuni la purtător, tip de SA folosit când se ascunde identitatea adevăratului proprietar. Acțiunile se pot ceda fără să afle nimeni | CULISE

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

SC FC R București SA, societatea comercială înființată luna trecută și prezentată drept „continuatoarea Asociației Academia Rapid”, este o firmă cu acțiunile la purtător. Amănuntul este important pentru că, în astfel de cazuri, controlul asupra clubului se poate schimba foarte ușor, oricând, fără formalități și, mai ales, fără ca opinia publică să știe cine e adevăratul proprietar.

Înființată în aprilie 2018, după aproape 8 luni de eforturi zadarnice, în instanță, de a obține personalitate juridică pentru Asociația Sportivă Academia Rapid (care joacă în Liga 4), firma SC FC R București SA ar trebui, conform planurilor, să preia activitatea „noului Rapid” construit sub umbrela lui Liviu Dragnea. Firma SC FC R SA a devenit operațională pe 24 aprilie 2018, are capital social 90.000 de lei și trei patroni, acționari cu procente aproape egale: fostul fotbalist Ovidiu Burcă (33,34%), suporterul Adrian Olariu (33,33%) și Asociația CS Rapid Redivivus 2017 București (33,33%). Calitatea de administrator îi revine lui Adrian Olariu. Potrivit documentelor de la Registrul Comerțului, capitalul social al SC FC R SA („Noul Rapid”) este de 90.000 de lei (aproape 19.500 de euro), iar fiecare din cei 3 acționari a venit cu 30.000 de lei (aproape 6.500 de euro) de acasă.


„Transmiterea dreptului de proprietate asupra acțiunilor, cu excepția acțiunilor aparținând comanditaților din societățile în comandită pe acțiuni, nu se înregistrează la Registrul Comerțului, ci se evidențiază în registrul acționarilor ținut de societate sau în depozitarul central, în cazul societăților comerciale ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe o piață reglementată.”
fragment din documentul emis de Ministerul Finanțelor în cazul SC FC R SA


De departe cea mai importantă mențiune este că această firmă are acțiunile la purtător, conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului obținute de jurnalistul Florin Alboiu. „Nu e nimic ilegal, asta trebuie spus de la început. Doar că acționarii se pot schimba mult mai ușor decât la o firmă pe acțiuni clasică. Caracteristica acestui tip de firmă, cu acțiuni la purtător, e că nu știi cine este, de fapt, proprietarul. Acțiunile se pot transmite foarte ușor. Sunt, într-un fel, ca banii din buzunar. Mergem noi doi la notariat, eu ți le dau ție, nu trebuie să știm decât noi că s-a schimbat proprietarul. Singurul moment în care se află cine sunt acționarii este la AGA (n.r. – Adunarea Generală a Acționarilor). Atunci trebuie trecut în registrul firmei cine participă, în calitate de acționar. Dar și aici e o subtilitate. Adică, de exemplu, eu sunt proprietarul acestei firme cu acțiuni la purtător. Mâine are loc AGA. Eu îți vând ție acțiunile, mâine tu te duci la AGA, prezinți dovada că ești deținătorul legal al acțiunilor, participi la ședință, iei deciziile. Apoi, a doua zi, mi le vinzi mie din nou. Așa se poate ascunde proprietarul real al firmei”, a explicat pentru ProSport redactorul șef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru.

Despre Ovidiu Burcă se știe că este omul de încredere al primarului Dan Tudorache. Edilul îl susține necondiționat. Sursele ProSport spun că de aici a plecat și conflictul cu Daniel Niculae, cel care vrea să părăsească Academia Rapid chiar înainte de finalul acestui sezon. Publicația noastră a scris de mai multe ori, încă de astă-toamnă, că Daniel Niculae, principalul atu, alături de Daniel Pancu, în operațiunea de atragere a suporterilor Rapidului, este în relații tensionate cu Ovidiu Burcă. „Nico” este nemulțumit că, deși i s-a promis postul de președinte și comanda noului club, a fost păstrat de primar în rolul de jucător și de vector de imagine, în timp ce Burcă a primit mână liberă să conducă proiectul.


„Caracteristica acestui tip de firmă, cu acțiuni la purtător, e că nu știi cine este, de fapt, proprietarul. Adică acțiunile se pot transmite foarte ușor. Sunt, într-un fel, ca banii din buzunar. Mergem noi doi la notariat, eu ți le dau ție, nu trebuie să știm decât noi că s-a schimbat proprietarul.”
Sorin Pâslaru, redactor șef ZF 


În același timp, Niculae (ca și Pancu) este foarte iritat că munca de peste an a ajuns să fie periclitată de erorile comise în justiție, unde Academia Rapid nu și-a putut lua personalitatea juridică.

Invitat la emisiunea Denisei Rifai, la Realitatea TV, primarul Dan Tudorache a spus miercuri, printre altele, că „până vineri vom rezolva doleanțele lui Daniel Niculae”.

Burcă și Olariu, acționarii trecuți la Registrul Comerțului, nu pot finanța clubul. Câteva presupuneri: cine conduce din umbră



După apariția acestei firme, semnele de întrebare s-au înmulțit exponențial. Este evident că nici Burcă, nici Olariu (de profesie taximetrist) nu au forța financiară să susțină un proiect cu ambiții mari („îl vom crește”, a anunțat astă-toamnă Liviu Dragnea). Numai în turul acestui campionat de Liga 4, AS Academia Rapid a consumat 880.000 de lei (peste 190.000 de euro). Cei doi, ca și Asociația Redivivus (în urma modificărilor succesive de componență, generalul de securitate Vasile Mălureanu, fondatorul Academiei Rapid, a ieșit din Redivivus, iar acum membri sunt Ovidiu Nahoi – președinte, Ovidiu Burcă și Emil Manea) împart acțiunile la Registrul Comerțului.

Dacă presupunem că persoanele care au luat deciziile și au dat banii la Academia Rapid în ultimul an sunt mai departe implicate la noua societate pe acțiuni, atunci ne putem face o idee despre cine controlează acum SC FC R SA, „noul Rapid”.

> Liviu Dragnea, membru de onoare în Clubul Aristocratic Rapid și cel care a girat întregul proiect, a promis, nu mai departe de acum două luni, că se va rezolva trecerea unei baze sportive (cel mai probabil ProRapid) în administrarea Academiei Rapid/SC FC R SA. ProSport a scris astă-toamnă că președintele Camerei Deputaților și-a asumat proiectul Academia Rapid, echipă despre care a promis că „o vom crește”.
Liderul PSD este deja suspectat că a apelat la metoda acțiunilor la purtător pentru a controla din umbră firma Tel Drum.

> Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 și „motorul” întregului proiect, vorbește în numele Academiei Rapid de un an, deși oficial nu are, în acte, nicio legătură. Își ia angajamente, spune că se ocupă de latura juridică, discută la guvern sau cu Liviu Dragnea, ține ședințe cu membrii Clubului Aristocratic Rapid (CAR) implicați în proiect, se sfătuiește cu Nicolae Cristescu (fost acționar în perioada 2013-2014), încearcă să obțină aprobarea Consiliului Local pentru a da bani de la buget către club. Omul său de încredere în Academia Rapid/SC FC R SA este Ovidiu Burcă.

> Gruia Stoica, „regele fierului vechi”, principalul sponsor al Academiei Rapid în acest sezon, a furnizat cea mai mare parte a banilor. El este apropiat, spun sursele ProSport, de Ovidiu Nahoi și de alți câțiva „aristocrați” din CAR. E de așteptat ca și Gruia Stoica, la un moment dat, să ceară ceva în schimbul sumelor investite în club.

În încheiere, mai trebuie spus și că, în ultimele săptămâni, în peisaj a reapărut George Copos. ProSport are informații sigure că magnatul a participat la cel puțin o întâlnire având ca temă de discuție Academia Rapid.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen