„Noul Rapid” cu patronat în ceață. SC FC R SA, „moștenitoarea” Academiei Rapid, este firmă cu acțiuni la purtător, tip de SA folosit când se ascunde identitatea adevăratului proprietar. Acțiunile se pot ceda fără să afle nimeni | CULISE

Autor: Matei Udrea Publicat: 03 May. 2018, 16:25 Actualizat: 03 May. 2018, 16:47 Fotbal Intern

SC FC R București SA, societatea comercială înființată luna trecută și prezentată drept „continuatoarea Asociației Academia Rapid”, este o firmă cu acțiunile la purtător. Amănuntul este important pentru că, în astfel de cazuri, controlul asupra clubului se poate schimba foarte ușor, oricând, fără formalități și, mai ales, fără ca opinia publică să știe cine e adevăratul proprietar.

Înființată în aprilie 2018, după aproape 8 luni de eforturi zadarnice, în instanță, de a obține personalitate juridică pentru Asociația Sportivă Academia Rapid (care joacă în Liga 4), firma SC FC R București SA ar trebui, conform planurilor, să preia activitatea „noului Rapid” construit sub umbrela lui Liviu Dragnea. Firma SC FC R SA a devenit operațională pe 24 aprilie 2018, are capital social 90.000 de lei și trei patroni, acționari cu procente aproape egale: fostul fotbalist Ovidiu Burcă (33,34%), suporterul Adrian Olariu (33,33%) și Asociația CS Rapid Redivivus 2017 București (33,33%). Calitatea de administrator îi revine lui Adrian Olariu. Potrivit documentelor de la Registrul Comerțului, capitalul social al SC FC R SA („Noul Rapid”) este de 90.000 de lei (aproape 19.500 de euro), iar fiecare din cei 3 acționari a venit cu 30.000 de lei (aproape 6.500 de euro) de acasă.


„Transmiterea dreptului de proprietate asupra acțiunilor, cu excepția acțiunilor aparținând comanditaților din societățile în comandită pe acțiuni, nu se înregistrează la Registrul Comerțului, ci se evidențiază în registrul acționarilor ținut de societate sau în depozitarul central, în cazul societăților comerciale ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe o piață reglementată.”
fragment din documentul emis de Ministerul Finanțelor în cazul SC FC R SA


De departe cea mai importantă mențiune este că această firmă are acțiunile la purtător, conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului obținute de jurnalistul Florin Alboiu. „Nu e nimic ilegal, asta trebuie spus de la început. Doar că acționarii se pot schimba mult mai ușor decât la o firmă pe acțiuni clasică. Caracteristica acestui tip de firmă, cu acțiuni la purtător, e că nu știi cine este, de fapt, proprietarul. Acțiunile se pot transmite foarte ușor. Sunt, într-un fel, ca banii din buzunar. Mergem noi doi la notariat, eu ți le dau ție, nu trebuie să știm decât noi că s-a schimbat proprietarul. Singurul moment în care se află cine sunt acționarii este la AGA (n.r. – Adunarea Generală a Acționarilor). Atunci trebuie trecut în registrul firmei cine participă, în calitate de acționar. Dar și aici e o subtilitate. Adică, de exemplu, eu sunt proprietarul acestei firme cu acțiuni la purtător. Mâine are loc AGA. Eu îți vând ție acțiunile, mâine tu te duci la AGA, prezinți dovada că ești deținătorul legal al acțiunilor, participi la ședință, iei deciziile. Apoi, a doua zi, mi le vinzi mie din nou. Așa se poate ascunde proprietarul real al firmei”, a explicat pentru ProSport redactorul șef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru.

Despre Ovidiu Burcă se știe că este omul de încredere al primarului Dan Tudorache. Edilul îl susține necondiționat. Sursele ProSport spun că de aici a plecat și conflictul cu Daniel Niculae, cel care vrea să părăsească Academia Rapid chiar înainte de finalul acestui sezon. Publicația noastră a scris de mai multe ori, încă de astă-toamnă, că Daniel Niculae, principalul atu, alături de Daniel Pancu, în operațiunea de atragere a suporterilor Rapidului, este în relații tensionate cu Ovidiu Burcă. „Nico” este nemulțumit că, deși i s-a promis postul de președinte și comanda noului club, a fost păstrat de primar în rolul de jucător și de vector de imagine, în timp ce Burcă a primit mână liberă să conducă proiectul.


„Caracteristica acestui tip de firmă, cu acțiuni la purtător, e că nu știi cine este, de fapt, proprietarul. Adică acțiunile se pot transmite foarte ușor. Sunt, într-un fel, ca banii din buzunar. Mergem noi doi la notariat, eu ți le dau ție, nu trebuie să știm decât noi că s-a schimbat proprietarul.”
Sorin Pâslaru, redactor șef ZF 


În același timp, Niculae (ca și Pancu) este foarte iritat că munca de peste an a ajuns să fie periclitată de erorile comise în justiție, unde Academia Rapid nu și-a putut lua personalitatea juridică.

Invitat la emisiunea Denisei Rifai, la Realitatea TV, primarul Dan Tudorache a spus miercuri, printre altele, că „până vineri vom rezolva doleanțele lui Daniel Niculae”.

Burcă și Olariu, acționarii trecuți la Registrul Comerțului, nu pot finanța clubul. Câteva presupuneri: cine conduce din umbrăDupă apariția acestei firme, semnele de întrebare s-au înmulțit exponențial. Este evident că nici Burcă, nici Olariu (de profesie taximetrist) nu au forța financiară să susțină un proiect cu ambiții mari („îl vom crește”, a anunțat astă-toamnă Liviu Dragnea). Numai în turul acestui campionat de Liga 4, AS Academia Rapid a consumat 880.000 de lei (peste 190.000 de euro). Cei doi, ca și Asociația Redivivus (în urma modificărilor succesive de componență, generalul de securitate Vasile Mălureanu, fondatorul Academiei Rapid, a ieșit din Redivivus, iar acum membri sunt Ovidiu Nahoi – președinte, Ovidiu Burcă și Emil Manea) împart acțiunile la Registrul Comerțului.

Dacă presupunem că persoanele care au luat deciziile și au dat banii la Academia Rapid în ultimul an sunt mai departe implicate la noua societate pe acțiuni, atunci ne putem face o idee despre cine controlează acum SC FC R SA, „noul Rapid”.

> Liviu Dragnea, membru de onoare în Clubul Aristocratic Rapid și cel care a girat întregul proiect, a promis, nu mai departe de acum două luni, că se va rezolva trecerea unei baze sportive (cel mai probabil ProRapid) în administrarea Academiei Rapid/SC FC R SA. ProSport a scris astă-toamnă că președintele Camerei Deputaților și-a asumat proiectul Academia Rapid, echipă despre care a promis că „o vom crește”.
Liderul PSD este deja suspectat că a apelat la metoda acțiunilor la purtător pentru a controla din umbră firma Tel Drum.

> Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 și „motorul” întregului proiect, vorbește în numele Academiei Rapid de un an, deși oficial nu are, în acte, nicio legătură. Își ia angajamente, spune că se ocupă de latura juridică, discută la guvern sau cu Liviu Dragnea, ține ședințe cu membrii Clubului Aristocratic Rapid (CAR) implicați în proiect, se sfătuiește cu Nicolae Cristescu (fost acționar în perioada 2013-2014), încearcă să obțină aprobarea Consiliului Local pentru a da bani de la buget către club. Omul său de încredere în Academia Rapid/SC FC R SA este Ovidiu Burcă.

> Gruia Stoica, „regele fierului vechi”, principalul sponsor al Academiei Rapid în acest sezon, a furnizat cea mai mare parte a banilor. El este apropiat, spun sursele ProSport, de Ovidiu Nahoi și de alți câțiva „aristocrați” din CAR. E de așteptat ca și Gruia Stoica, la un moment dat, să ceară ceva în schimbul sumelor investite în club.

În încheiere, mai trebuie spus și că, în ultimele săptămâni, în peisaj a reapărut George Copos. ProSport are informații sigure că magnatul a participat la cel puțin o întâlnire având ca temă de discuție Academia Rapid.

Autor: Matei Udrea Publicat: 03 May. 2018, 16:25 Actualizat: 03 May. 2018, 16:47 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
TOP 30 - Vedete din România care au rămas în sânii goi la mare
TOP 30 - Vedete din România care au rămas în sânii goi la mare
Un român a obţinut 722 de milioane de dolari printr-o schemă internaţională de tip Caritas. Investitorii, numiţi „idioţi“
Un român a obţinut 722 de milioane de dolari printr-o schemă internaţională de tip Caritas. Investitorii, numiţi „idioţi“
Dragoste la firul ierbii: fotbalista Andressa Alves s-a căsătorit cu partenera ei, Franzhina
Dragoste la firul ierbii: fotbalista Andressa Alves s-a căsătorit cu partenera ei, Franzhina
Ce se intampla cu Riccardo Piscitelli? Italianul vorbeste despre transferul la FCSB si plecarea de la Dinamo: „Le-am facut o contraoferta!”
Ce se intampla cu Riccardo Piscitelli? Italianul vorbeste despre transferul la FCSB si plecarea de la Dinamo: „Le-am facut ...
Infarctul: alimente pe care să le consumi pentru a evita problemele cardiovasculare
Infarctul: alimente pe care să le consumi pentru a evita problemele cardiovasculare
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
Contraofensiva „Vulcanul Furiei” din Libia: înfrângere catastrofală pentru sistemul de apărare aeriană rus Panţîr S1
Contraofensiva „Vulcanul Furiei” din Libia: înfrângere catastrofală pentru sistemul de apărare aeriană rus Panţîr S1
A MURIT! Familia a decis să îl deconecteze de la aparate
A MURIT! Familia a decis să îl deconecteze de la aparate
Această tânără este considerată o ZEIŢĂ a sexului. Cum a reuşit să-şi înnebunească partenerii
Această tânără este considerată o ZEIŢĂ a sexului. Cum a reuşit să-şi înnebunească partenerii
Dragoș Bucurenci și gestul său din plină stradă! Ce a făcut prezentatorul TV, după ce a ieșit cu cățelul la plimbare! / VIDEO PAPARAZZI
Dragoș Bucurenci și gestul său din plină stradă! Ce a făcut prezentatorul TV, după ce a ieșit cu cățelul la plimbare! ...
Legea care a împărțit România în două. Raed Arafat a spus care este de fapt adevărul
Legea care a împărțit România în două. Raed Arafat a spus care este de fapt adevărul
Italienii au înnebunit. Reacția fără precedent la adresa Simonei Halep
Italienii au înnebunit. Reacția fără precedent la adresa Simonei Halep
O veste bună: Investiţie MASIVĂ în sudul României în mijlocul crizei. Anunţul pe care îl aştepta toată lumea
O veste bună: Investiţie MASIVĂ în sudul României în mijlocul crizei. Anunţul pe care îl aştepta toată lumea
Răcoare în casă fără aer condiţionat. Cum scapi de caniculă
Răcoare în casă fără aer condiţionat. Cum scapi de caniculă
Momentul incredibil în care un polițist o PIPĂIE pe o șoferiță. Gestul care a provocat SCANDALUL - VIDEO
Momentul incredibil în care un polițist o PIPĂIE pe o șoferiță. Gestul care a provocat SCANDALUL - VIDEO
Doi copii au aruncat un magnet legat cu sfoară în apă, iar ce au scos e terifiant. Poliția, chemată imediat
Doi copii au aruncat un magnet legat cu sfoară în apă, iar ce au scos e terifiant. Poliția, chemată imediat
Medicament pe bază de proteine, care INHIBĂ capacitatea de infectare a COVID-19, dezvoltat în Ungaria
Medicament pe bază de proteine, care INHIBĂ capacitatea de infectare a COVID-19, dezvoltat în Ungaria
Universitatea Craiova – FCSB Scor live. Mutarea cheie făcută Craiova
Universitatea Craiova – FCSB Scor live. Mutarea cheie făcută Craiova
Se întoarce în televiziune!? Vedeta cu cei mai mari sâni din România a impus condiții clare
Se întoarce în televiziune!? Vedeta cu cei mai mari sâni din România a impus condiții clare
Totul a ieșit la iveală! Care a fost motivul real al despărțirii dintre Lidia Buble și Răzvan Simion. Ce își dorea cântăreața de la prezentator: "Lidia suferea..."
Totul a ieșit la iveală! Care a fost motivul real al despărțirii dintre Lidia Buble și Răzvan Simion. Ce își dorea ...
Surpriza din noul program al guvernului: Preţurile apartamentelor cu 2 camere din marile oraşe ar putea creşte cu zeci de mii de euro
Surpriza din noul program al guvernului: Preţurile apartamentelor cu 2 camere din marile oraşe ar putea creşte cu zeci ...
Despărțirea de Pancu doare! Mihaela, fosta soție a celebrului fotbalist, surprinsă în timp ce încalcă legea / PAPARAZZI 
Despărțirea de Pancu doare! Mihaela, fosta soție a celebrului fotbalist, surprinsă în timp ce încalcă legea / PAPARAZZI 
Prima reacție Andreea Esca spune adevărul! Vedeta s-a infectat cu coronavirus. Pro TV confirmă
Prima reacție Andreea Esca spune adevărul! Vedeta s-a infectat cu coronavirus. Pro TV confirmă
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Mașinile lui PABLO ESCOBAR sunt expuse la Medellin. E INCREDIBIL unde ascundea COCAINA
Mașinile lui PABLO ESCOBAR sunt expuse la Medellin. E INCREDIBIL unde ascundea COCAINA
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!