EXCLUSIV | Fără „Rapid” în nume? Planul Academiei Rapid pentru ca echipa să poată promova în Liga 3, după ce a rămas fără personalitate juridică. ProSport vă prezintă soluțiile. Ce avantaje apar dacă Academia devine Redivivus

Autor: Matei Udrea Publicat: 21 Jan. 2018, 14:34 Actualizat: 21 Jan. 2018, 16:27 Fotbal Intern

Deși năucitor, șocul loviturii primite vineri de Academia Rapid – Tribunalul București i-a respins definitiv cererea de a primi personalitate juridică, lucru dezvăluit exclusiv AICI de ProSport – poate fi absorbit, în anumite circumstanțe, iar clubul păstrează o mică marjă de manevră, pe care oficialii grupării încearcă să o valorifice, spun sursele ProSport. Miza – așa cum am scris încă de sâmbătă – este foarte mare: personalitatea juridică a asociației este necesară pentru a căpăta Certificatul de Identitate Sportivă (CIS), fără de care nu se poate disputa barajul de promovare în Liga 3.

ProSport a aflat că factorii de decizie de la Academia Rapid gândesc să facă un dosar nou pe care să-l depună la tribunal, dar sacrificând denumirea actuală – devenită o povară în perspectiva planului de a promova în Liga 3. Toată operațiunea e obligatoriu să se încheie până la ora disputării barajului (presupunând că echipa va învinge Steaua și va câștiga Liga 4 București).

Ghinion: FRF a stabilit, în decembrie 2017, că echipele nu mai pot intra la baraj fără să dețină personalitate juridică


Acum o lună, Răzvan Burleanu a pus punct haosului care domnea de ani în șir la nivelul Ligii 3, unde ajungeau echipe fără CIS și fără personalitate juridică. Măsura, aplicabilă chiar din acest sezon, a avut un efect secundar neașteptat, complicând viața Academiei Rapid. FOTO: Mediafax

Totul pleacă de la regulamentul de disputare a meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3, aprobat în decembrie 2017 de Comitetul Executiv al FRF. După mulți ani de haos, perpetuat din mandatul lui Mircea Sandu, conducerea federației a spus stop chiar în acest sezon (este un amănunt cu ghinion pentru Academie, care dacă ar fi fost anul trecut, de exemplu, în această situație, n-ar fi avut problemele actuale).

Până acum, deși regulamentul FRF nu permitea ca echipele fără CIS și personalitate juridică să joace în Liga 3, o lacună legislativă strecura astfel de cluburi în eșaloanele superioare, generând un mare haos. Legea Sportului prevede că în campionatele județene pot participa formații și cu, și fără personalitate juridică. Așa ajungeau la barajul de promovare echipe fără CIS. Acestea câștigau și intrau în Liga 3, unde teoretic n-aveau drept de joc. Dar tot regulamentele FRF prevăd că are prioritate meritul sportiv. Așa că se închideau ochii de către conducerea federației, echipele fiind acceptate în Liga 3 fără să fie afiliate, dar cu cerința expresă de a obține CIS-ul până la finalul sezonului. Doar că unele cluburi nu reușeau acest lucru nici după un an, ceea ce punea FRF într-o situație fără ieșire.

Din decembrie 2017, acest lucru nu se mai poate: nu ai CIS, nu joci barajul de promovare. Fără personalitate juridică le va fi imposibil să promoveze. Există regulamentul privind meciurile de baraj, care spune că trebuie să ai CIS eliberat de MTS. Iar MTS nu dă CIS fără personalitate juridică. Numai DJTS dă CIS-uri provizorii, pentru cluburile fără personalitate juridică, dar acestea nu sunt valabile la FRF”, explică un specialist în legislație sportivă.

Problema din Ordonanța 26/2000: mai există o asociație Rapid

În acest punct ajungem la Academia Rapid. Pentru acest club se conturează două soluții legale ca să iasă din criza actuală. Ambele au, însă, așa cum veți vedea, o doză de incertitudine.

La Ministerul Justiției tocmai au expirat trei rezervări de nume făcute de conducătorii Academiei: Fundația Prietenii Rapidului, Fundația Academia Rapid, Rapid Aristocratic. Primele două pot fi prelungite încă trei luni, conform legii. Toate au, însă, o mare problemă, explică sursele ProSport. „Ei pot încerca să obțină din nou personalitatea juridică, dar fără ca noua denumire să mai conțină cuvântul «Rapid». Trebuie să evite încălcarea dispozițiilor Ordonanței 26/2000 (n.r. – Art 7, Alin. 3: „Este interzis ca denumirea asociației să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea alte persoane juridice fără scop patrimonial, constituite potrivit prevederilor prezentei ordonanțe. Astfel, o denumire este susceptibilă de a fi apropriată dacă nu aparține unei alte persoane juridice fără scop patrimonial de același fel – asociație, fundație sau federație – prin înscrierea ei anterioară în Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial”). Așadar, fără Rapid. Soluția ar fi să nu se mai numească Rapid. Să fie, să zicem, CFR 1921. Am dat un exemplu. Sau oricare altă denumire care nu conține Rapid”, intră în detalii unul din experții specializați în astfel de spețe și care, întâmplător, e la curent cu situația giuleștenilor. Textul Ordonanței 26/2000 poate fi consultat aici

„Drumul cel mai scurt: Academia săși schimbe numele în Redivivus, care are deja personalitate juridică”


Toate evenimentele și contractele sunt încheiate, în numele Academiei Rapid, de AS CS Rapid Redivivus 2017, care este și membru fondator al clubului înscris în Liga 4. Acest lucru reprezintă, spun specialiștii consultați de ProSport, un atu în perspectiva schimbării numelui Academia Rapid în Redivivus Rapid. Criza s-ar rezolva, astfel, destul de ușor, dar cu prețul sacrificării actualului brand

Mai există, însă, o a doua posibilitate, chiar mai simplă și mai la îndemână decât prima, prin care conducătorii Academiei Rapid pot soluționa criza în care au intrat: trecerea la numele Redivivus Rapid 2017, asociație care este membru fondator al Academiei Rapid și are personalitate juridică din iunie 2017. „Aici ar fi drumul cel mai scurt. Cei de la Academie pot face schimb de denumire din Academia Rapid în Redivivus Rapid, dacă ultimii au deja personalitatea juridică. Marele avantaj este că, în acest caz, pot face schimbarea chiar în timpul sezonului, dacă echipa care joacă acum nu are personalitate juridică. Se poate face această schimbare în mod excepțional. Deci, repet, e o situație excepțională, valabilă doar la Liga 4 și doar pentru cluburile care nu au personalitate juridică”, garantează unul din specialiștii consultați de ProSport.

Procedura este următoarea: „Te duci la AMFB și spui «eu, Academia Rapid, am obținut personalitatea juridică pe Redivivus Rapid. Te rog să-mi schimbi denumirea ca să pot juca la baraj!». Cei de la AMFB sunt obligați să fie de acord, pentru că altfel încalcă dreptul sportiv de a promova. Cei de la club sunt aceiași, numai că în loc de Academia se numesc Redivivus. Cu atât mai mult au argumente la AMFB să le schimbe denumirea din Academia în Redivivus, pentru că ei au făcut toate tranzacțiile pe Redivivus crezând că Academia va primi personalitatea juridică”.

Juristul care a explicat situația a avut, în final, și un sfat pentru șefii Academiei Rapid: „Eu le-aș spune așa, că trebuie să discute cu AMFB, să afle posibilitățile pe care le au, după deciziile luate de Comitetul Executiv al FRF din decembrie 2017″.

La argumentele de mai sus, ProSport mai adaugă două avantaje, dacă Academia se transformă în Redivivus: atât contractul de parteneriat cu Primăria Sectorului 1, cât și contractul de închiriere a stadionului Rapid au fost făcute cu Redivivus 2017. Deci, lucrurile ar fi mult mai simple așa.

Și această soluție are însă un cui al lui Pepelea. Specialiștii consultați de ProSport și-au exprimat, toți, nedumerirea că tribunalul a acordat în iunie anul trecut personalitate juridică unei asociații (Redivivus Rapid 2017) care conține numele „Rapid” și au avansat o condiție: totul rămâne în picioare dacă nu cumva va fi contestată în instanță și această denumire. Iar tabere interesate să atace Redivivus există cu siguranță, pentru că mișcarea rapidistă e spartă în numeroase facțiuni rivale. Vârf de lance a fost, până acum, AFC Rapid, dar mai există un club, fondat de suporterii de la T2 și numit Frumoșii Nebuni ai Rapidului, care de asemenea a intrat în opoziție cu Academia.

În orice caz, la Academia Rapid problema pare a fi în primul rând de ordin juridic. Apelul de la Tribunalul București s-a pierdut stupid vineri, instanța descoperind că avocații Academiei depuseseră recursul pe 7 decembrie 2017, când termenul limită până la care se putea face acest lucru expirase pe 4 decembrie. Cu numai câteva săptămâni în urmă, Academia a pierdut la masa verde un meci din turul campionatului, deoarece s-a descoperit că folosise un fotbalist fără drept de joc.
Acest lucru – precaritatea zonei juridice a clubului – a fost recunoscut și de Daniel Pancu, fotbalist și director tehnic la Academia Rapid, care duminică a comentat, pentru DigiSport: „Noi primim asigurări zilnic că nu va fi nicio problemă, dar a fost o gafă impardonabilă. Nu pot fi iertate astfel de lucruri! Cei care au greșit să răspundă. Era pregătit planul «B», din ce înțeleg. Ne vom numi altfel, probabil. Sunt oameni aici care vor binele Rapidului. Nu știu însă cum ne vom numi în acest retur, iar lucrurile nu sunt clare”.

AFC Rapid, principalul opozant, a intervenit la tribunal împotriva Academiei. O rivalitate înecată în suspiciuni


Cei de la Academia Rapid îl suspectează pe George Copos că ar sta în spatele AFC Rapid. FOTO: Mediafax

Trebuie spus că problemele întâmpinate de Academia Rapid au fost generate de lupta cu rivalii de la AFC Rapid (și ei, competitori tot în Liga 4 București). Aceștia au invocat Ordonanța 26/2000 la Judecătoria Sectorului 1, când Academiei i s-a respins în primă instanță primirea personalității juridice. Tot cei de la AFC Rapid au făcut opoziție și la Tribunalul București, când judecătoarele au sesizat depunerea tardivă a apelului de către Academie. Cei de la Academia Rapid bănuiesc că în spatele AFC Rapid s-ar afla George Copos – o serie de lucruri neclare învăluie această echipă încă din 2016, iar ProSport a semnalat aceste suspiciuni în premieră, la vremea respectivă.

Articolele respective, destul de lămuritoare pentru originea războiului de acum, pot fi citite aici, aici, aici și aici, cu mențiunea că grupul de membri ai Clubului Aristocratic Rapid, care a constituit motorul Academiei, a fondat, în 2016, Mișcarea CFR, echipă între timp dispărută. Adversitatea dintre fondatorii Academiei și AFC Rapid s-a păstrat, în schimb, nealterată, mutându-se în mediul virtual și pe holurile tribunalelor.

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 21 Jan. 2018, 14:34 Actualizat: 21 Jan. 2018, 16:27 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“
Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi la plecare erau perfect sănătoşi
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi ...
Mircea Lucescu renunta la fotbal si devine mogul imobiliar! Antrenorul dezvolta un imens complex de locuinte in Bucuresti
Mircea Lucescu renunta la fotbal si devine mogul imobiliar! Antrenorul dezvolta un imens complex de locuinte in Bucuresti
Cum arată Daniela Gyorfi în costum de baie, la 51 de ani. Are 49 de kilograme şi 1.64 metri
Cum arată Daniela Gyorfi în costum de baie, la 51 de ani. Are 49 de kilograme şi 1.64 metri
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele de baie le-au jucat feste
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele ...
Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“
Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“
Masca devine obligatorie și pe stradă! Care vor fi sancțiunile
Masca devine obligatorie și pe stradă! Care vor fi sancțiunile
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
EXCLUSIV! Anamaria Prodan este în stare de șoc: unchiul ei de 90 de ani are coronavirus și nimeni nu îl ajută!
EXCLUSIV! Anamaria Prodan este în stare de șoc: unchiul ei de 90 de ani are coronavirus și nimeni nu îl ajută!
Adevărul despre Klaus Iohannis. Cum este, de fapt, președintele României. Rareș Bogdan a spus totul, în premieră
Adevărul despre Klaus Iohannis. Cum este, de fapt, președintele României. Rareș Bogdan a spus totul, în premieră
Mircea Lucescu bagă zeci de milioane de euro în România. Totul este clar acum
Mircea Lucescu bagă zeci de milioane de euro în România. Totul este clar acum
Ultimă oră: Compania din Vaslui care anunţă investiţii în mijlocul crizei. Cine sunt românii care pariază în continuare pe România
Ultimă oră: Compania din Vaslui care anunţă investiţii în mijlocul crizei. Cine sunt românii care pariază în continuare ...
Coronavirusul ar putea afecta inima, potrivit unui nou studiu. Anomalii ale cordului, prezente la jumătate din pacienţi
Coronavirusul ar putea afecta inima, potrivit unui nou studiu. Anomalii ale cordului, prezente la jumătate din pacienţi
Imagini cu primul model Dacia FULL ELECTRIC. Modul ciudat în care au apărut pozele pe INTERNET
Imagini cu primul model Dacia FULL ELECTRIC. Modul ciudat în care au apărut pozele pe INTERNET
A golit bazinul de irigații pentru a-l curăța. Fermierul a descoperit ceva care l-a lăsat perplex
A golit bazinul de irigații pentru a-l curăța. Fermierul a descoperit ceva care l-a lăsat perplex
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea o maşină furată
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea ...
S-A DECIS! Ce se întâmplă din 16 iunie cu toți românii
S-A DECIS! Ce se întâmplă din 16 iunie cu toți românii
Topul fierbinte al vedetelor în costume de baie minuscule! Iluzia optică a întors toate privirile
Topul fierbinte al vedetelor în costume de baie minuscule! Iluzia optică a întors toate privirile
Socant: care a fost cauza decesului actriței Naya Rivera! Ce au scos la iveala anchetatorii
Socant: care a fost cauza decesului actriței Naya Rivera! Ce au scos la iveala anchetatorii
Fenomen îngrijorător: Bucureştiul şi Clujul se scufundă
Fenomen îngrijorător: Bucureştiul şi Clujul se scufundă
Anda Adam, imagini necenzurate la piscină! Arată altfel decât o vezi pe Instagram! Cum și-a acoperit „abdomenul plat” la plajă / PAPARAZZI
Anda Adam, imagini necenzurate la piscină! Arată altfel decât o vezi pe Instagram! Cum și-a acoperit „abdomenul plat” ...
Medicul Virgil Musta, semnal de alarmă:  „Vom ajunge în situația Italiei în două săptămâni!”
Medicul Virgil Musta, semnal de alarmă: „Vom ajunge în situația Italiei în două săptămâni!”
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
FOTO. Cum arată și cu ce se ocupă Crina Abrudan, la 7 ani de când a renunțat la televiziune
FOTO. Cum arată și cu ce se ocupă Crina Abrudan, la 7 ani de când a renunțat la televiziune
FOTO. Anna Lesko, din nou dezbrăcată. Vedeta, mai fierbinte ca niciodată!
FOTO. Anna Lesko, din nou dezbrăcată. Vedeta, mai fierbinte ca niciodată!