EXCLUSIV | Dezastru pentru Academia Rapid, drum liber pentru Steaua spre Liga 3! Giuleştenii au rămas definitiv fără personalitate juridică şi nu mai pot promova. Motivul ridicol pentru care apelul giuleştenilor nici nu s-a mai judecat

20 ian 2018 25700 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | Dezastru pentru Academia Rapid, drum liber pentru Steaua spre Liga 3! Giuleştenii au rămas definitiv fără personalitate juridică şi nu mai pot promova. Motivul ridicol pentru care apelul giuleştenilor nici nu s-a mai judecat
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Un episod tragicomic petrecut vineri a pus capăt, cel mai probabil, luptei pentru promovare dintre Steaua şi Academia Rapid, după ce Tribunalul Bucureşti le-a respins ultimilor, prin sentinţă definitivă, cererea de a primi personalitate juridică.

Consecinţa acestei decizii judecătoreşti este că Academia Rapid nu îşi mai poate lua Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) de la minister şi nu mai are nici măcar dreptul de a juca barajul de promovare în Liga 3. Mai mult decât atât, neavând personalitate juridică, Academia nu poate să intre nici în licitaţia pentru mărcile Rapidului, deţinute de falimentarul SC FC!
Cum lupta din Liga 4 Bucureşti se dădea între Steaua şi Academia, gruparea militară devine mare favorită (dacă nu cumva între timp o altă formaţie se va întări foarte serios, pentru a intra în luptă).


Academia Rapid şi Steaua au mers cap la cap în turul campionatului. Returul nu mai contează, după ce giuleştenii au rămas fără personalitate juridică

Au făcut apelul prea târziu!

Dacă nu ar fi avut aceste consecinţe dramatice pentru clubul înfiinţat sub aripa primarului de la Sectorul 1, întâmplarea de la Tribunalul Bucureşti ar fi chiar ridicolă: dosarul nici măcar nu s-a mai judecat, pentru că reprezentanţii Academiei au depus prea târziu cererea de apel! Astă-toamnă, după ce Judecătoria Sectorului 1 a respins în primă instanţă cererea de acordare a personalităţii juridice, Academia avea termen de o săptămână, de la motivare, să facă apel. Acest lucru s-a făcut însă cu întârziere de două zile peste data-limită, iar vineri, 19 ianuarie 2018, judecătorii nici măcar n-au mai intrat pe fondul dosarului, constatând tardivitatea demersului.

Juridic, ar mai exista o cale extraordinară de atac, însă avocaţii Academiei ar trebui să demonstreze că judecătorii de la Tribunal au încălcat legile – iar în acest proces a fost vorba de o eroare elementară a petenţilor şi nu de abuzuri ale instanţei.

Din acest moment, soluţia legală este ca fondatorii Academiei s-o ia de la capăt: alt club, alt nume, alt CUI, alt act fondator etc. Apoi, să depună noul dosar la tribunal. Problema este că în timpul campionatului este interzisă schimbarea de nume, pentru a nu mai vorbi că, în acest caz, ar fi vorba şi de alt club (totul trebuie reluat de la zero). Asta înseamnă că, în mod rezonabil, problema promovării nu s-ar mai putea pune decât la anul, la finalul sezonului 2018-2019.

Luni de eforturi zadarnice şi sute de mii de euro aruncaţi pe apa sâmbetei


Sub înaltul patronaj al primarului Dan Tudorache, despre care sursele ProSport spun că s-a implicat foarte îndeaproape la Academie, foştii jucători rapidişti Daniel Pancu şi Ovidiu Burcă au gestionat executiv clubul al cărui obiectiv imperativ era promovarea

Academia Rapid, condusă executiv de trei foşti fotbalişti giuleşteni – Daniel Niculae, Daniel Pancu şi Ovidiu Burcă –, nu este la prima asemenea gafă. Acum câteva săptămâni, clubul a pierdut un meci din turul campionatului la masa verde, deoarece a folosit un fotbalist fără drept de joc.

Pentru proiectul Academia Rapid, evenimentul de vineri este un dezastru. Toate eforturile şi toţi banii de până acum au fost aruncaţi, practic, pe fereastră. Din luna august, pe repede înainte, s-a înfiinţat clubul, a fost băgat „peste rând“ direct în Liga 4, au fost aduşi sponsori importanţi şi jucători emblematici, s-a închiriat brandul de la SC FC Rapid. S-a închiriat şi stadionul din Giuleşti şi acum se făceau eforturi pentru a căpăta şi baza ProRapid, via Primăria Capitalei (care a cerut-o de la Guvern).
În numai cinci luni, Academia Rapid a cheltuit o sumă neverosimilă – aproape 200.000 de euro, bani care, în mod normal, i-ar fi suficienţi unei echipe de Liga 2. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile din acest moment.

Cert este că, dacă nu intervine o minune (de exemplu, FRF să acorde o derogare şi, în mod excepţional, să permită Academiei Rapid să joace barajul fără să aibă CIS şi personalitate juridică), tot proiectul va fi sub semnul întrebării. Unele surse spun că primarul de la Sectorul 1, Dan Tudorache, a condiţionat sprijinul de promovare. De asemenea, nu se ştie dacă sponsorii, care dau sute de mii de euro, vor fi dispuşi să plătească mai departe aceşti bani.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.