INTERVIU | Doctorul Mihai Pîrvu, preşedintele "Aristocraţilor": "Susţinem proiectul CS Rapid, ne asociem cu Mişcarea Feroviară. Horia Manoliu e de rea-credinţă. AFC Rapid datorează 900.000 de dolari Corvinului"

7 aug 2016 12297 afişări Comentează şi tu Special
INTERVIU | Doctorul Mihai Pîrvu, preşedintele "Aristocraţilor": "Susţinem proiectul CS Rapid, ne asociem cu Mişcarea Feroviară. Horia Manoliu e de rea-credinţă. AFC Rapid datorează 900.000 de dolari Corvinului" Doctorul Mihai Pîrvu (în centru) conduce Clubul Aristocratic Rapid.De asemenea membru al CAR, Constantin Dudu Ionescu (cu tricou în dungi), fost ministru de interne şi consilier al preşedintelui României pe probleme de securitate, a declarat pentru ProSport că se raliază total deciziilor luate de doctorul Pîrvu. FOTO: www.clubul-aristocratic-rapid.ro 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15552597/2/art-26-statut-cesionarea-catre-afc.jpg

În sânul mişcării rapidiste s-au conturat, în ultimele zile, două tabere, iar din toamnă în Liga 5 a Bucureştiului vor exista, foarte probabil, două echipe: AFC Rapid, suspectată că ar fi controlată din umbră de George Copos, şi Mişcarea Feroviară Rapid, formaţie susţinută de Ministerul Transporturilor, Clubul Sportiv Rapid şi personalităţile din Clubul Aristocratic. Deocamdată este neclar nici care dintre cele două formaţii va juca pe stadionul Rapid şi nici către cine se vor îndrepta suporterii.

ProSport a stat de vorbă cu doctorul Mihai Pîrvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid, care a tranşat definitiv poziţia asociaţiei care grupează personalităţile cu afinităţi pentru gruparea din Giuleşti. Medicul s-a consultat cu apropiaţii din Consiliul de Conducere şi a anunţat-o vineri pe Vali Caciureac, preşedinta Clubului Sportiv, că aderă total la proiectul acesteia şi susţin necondiţionat Clubul Mişcarea Feroviară Rapid, care va prelua palmaresul din perioada 1923-1994.

Doctorul Pîrvu a ţinut să transmită, prin intermediul ProSport, un mesaj pe care-l consideră foarte important: cei vinovaţi de asasinarea economică a Rapidului „să ştie că noi ştim“. În acelaşi timp, preşedintele CAR a atacat dur AFC Rapid, grupare despre care a dezvăluit că e înglodată în datorii, şi acuzându-l pe Horia Manoliu, preşedintele grupării, că l-a minţit în faţă.

Interesant este că preşedintele CAR – care luni se va întâlni cu Vali Caciureac pentru a pune la punct detaliile colaborării cu Clubul Sportiv – a refuzat să pronunţe numele lui George Copos, fostul patron. L-a pus însă în antiteză cu adversari ai Rapidului, cum ar fi Cornel Dinu şi Victor Piţurcă, aceştia purtându-se decent şi reţinut în toată perioada în care Rapid a traversat tragedia prăbuşirii în faliment.

ProSport: Domnule Pârvu, vineri aştepta un răspuns de la dumneavoastră Vali Caciureac, preşedinta Clubului Sportiv Rapid...
Mihai Pîrvu: Da, corect. Vineri a avut răspunsul meu ferm. Clubul Aristocratic Rapid, ca instituţie, susţine necondiţionat reîntoarcerea Rapidului la părinţii spirituali, adică la Clubul Sportiv Rapid. Să vă spun de ce. În afara argumentului istoric, pe care îl ştie toată lumea – să ne amintim că Mihail Kogălniceanu spune „la vremuri noi, oameni noi“, iar în Biblie Mântuitorul Iisus Hristos spune „nimeni nu pune vin nou în butoaie vechi“ –, argumentul contemporan nouă este opinia celui mai mare antrenor român în viaţă, Mircea Lucescu. Acesta a spus fără ezitare şi consecvent că Rapid trebuie să se întoarcă, mai ales în acest moment critic, la Ministerul Transporturilor.

Asta înseamnă o asociere cu...
...Clubul Mişcarea Feroviară. Exact.

„AFC Rapid, care fusese băgată în faliment în 2006 şi datorează 900.000 de dolari Corvinului, preia automat sigla, palmaresul şi însemnele de la Rapid SA!“

Vi s-a propus şi o asociere cu AFC Rapid?
Vă spun cum s-au desfăşurat lucrurile. Pe la începutul lunii iulie, undeva, în prima săptămână, l-am invitat la mine acasă pe domnul Horia Manoliu. Eram cu o parte a Consiliului Director al Clubului Aristocratic, cei care erau în Bucureşti la acea oră. L-am întrebat pe domnul Horia Manoliu câteva chestiuni pe care vi le spun acum.

Da.
Cum de a ajuns dânsul deţinătorul mărcii Rapid? Mi-a răspuns că îl cunoştea Copos de când lucrau împreună şi că i-a propus din decembrie anul trecut. Bun… Ca să aflu că, de fapt şi de drept, dânsul nu este singurul deţinător al AFC. Este împreună cu încă un domn şi cu Octav Cobzărean (n.r. – om de afaceri apropiat de George Copos). Deci tu vii la mine acasă şi îmi spui că eşti singurul deţinător şi eu aflu că nu e adevărat? Păi, domnule, asta este nu minciună prin omisiune, nu este impoliteţe, este rea-credinţă cu bună-ştiinţă! Deci tu mă induci în eroare!

Cine e al treilea deţinător al AFC Rapid?
Nu ştiu. Însă ceea ce ştiu este că în Statutul actualului Rapid SA se specifică în mod explicit şi clar: în cazul în care, din motive diverse, Rapid SA intră în faliment, automat sigla, palmaresul şi însemnele revin de drept la AFC Rapid. AFC Rapid care fusese băgată în faliment în 2006! AFC Rapid care este datoare 900.000 de dolari Corvinului Hunedoara! AFC Rapid care se înscrie acum şi aflu că mai are nişte datorii! Undeva, la câteva zeci de mii de euro. Dar problema nu este legată de aceste detalii care ţin de anecdotica evenimentelor. Criteriile fundamentale care m-au dus la această decizie de a susţine reînfiinţarea Rapidului în colaborare cu Clubul Sportiv şi sub egida Ministerului Transporturilor sunt cele pe care le-am amintit. Totodată, aş vrea să vă spun că nu pot, sub nicio formă, să fac un hiatus, o ruptură, un dezastru din exterior. Să zicem că există, la ora aceasta, o ipoteză de lucru, Până la acest moment ştiu de la doamna Caciureac că palmaresul de la înfiinţare, din 1923, şi până în 1994 este la Clubul Sportiv Rapid. Domnule, în acest moment eu vă spun, sunt om la 62 de ani, am prins perioada anilor ’60-’70, când Rapid era în România cea mai iubită echipă de fotbal. Imnul Rapidului, scris de Adrian Păunescu, a fost o fotografie a sufletului rapidist din acele vremuri. Deci, dacă vreţi, şi argumentul sentimental este să mă duc înapoi, la origini. Cum să pornesc la drum cu nişte persoane care astăzi au umori insipide, mâine incolore şi poimâine inodore? Şi vă rog, în numele deontologiei dumneavoastă profesionale, şi cunoscându-vă ca pe un om onest, vă rog să reţineţi textual ceea ce vă spun acum.


Articolul 26 din Statutul actualei societăţi, care acum e în lichidare, a fost introdus de Copos - după informaţiile ProSport - în 2010. La acest articol a făcut referire doctorul Pîrvu

„Rapid a fost asasinat economic la ordin. Spun asta pentru ca să ştie cei care au făcut asta că noi ştim“

Vă rog.
Rapid a fost asasinat economic la ordin!

De către cine?
Nu e momentul să detaliez.

La ordinul cui? Politic?
A fost asasinat economic la ordin. Am murit greu. Este o onoare pentru noi că am murit după trei ani şi jumătate. Ne-am luptat până la capăt.

Consideraţi că a fost ordin politic? Sau de altă natură?
Nu vreau să detaliez. Dar atât pot să spun, că există date concrete că Rapid a fost asasinat economic la ordin. Nu a fost rodul unui management prost, al unor atitudini dubioase. Este ceva... Dar nu este momentul acum. Primum vivere deinde philosophari. Acum trebuie să trăim. O să vină vremea...

Să şi filozofaţi.
Da. Dar să ştiţi că am vrut să spun acest lucru pentru ca cei care au făcut asta să ştie că noi ştim!

Interesant.
Deci să nu aibă cumva cineva impresia că suntem uşor de dus.

OK. Din acest moment, odată clarificată această opţiune de a merge cu Clubul Sportiv, cu Ministerul Transporturilor, mai departe aveţi un plan? Înţeleg că înscrierile în Liga 5 se încheie pe 19 august, după cum afirmă Lumânare, preşedintele AMFB.
Da. Luni mă întâlnesc cu doamna Vali Caciureac. Ne vom descurca. Aş vrea să vă mai spun ceva. Să ştiţi că suntem indignaţi de mârşăvia unor oameni care... Şi mă opresc aici. În schimb, pot să spun că apreciem faptul că, de exemplu, Cornel Dinu a stat în expectativă sau a comentat într-un mod elegant. Faptul că adversari de tradiţie faţă de care suporterii de la Tribuna I s-au purtat urât, vă aduceţi aminte acele atitudini absolut inacceptabile, pe care la momentul respectiv eu le-am amendat, numai că s-a vrut, a fost un interes să se menţină acea teroare asupra băncii de rezerve a oaspeţilor. Vreau să vă spun că acei oameni au dat dovadă de bun-simţ acum. Aţi văzut că Piţurcă, el a luat, săracul... Îmi aduc aminte, în ajunul Paştelui, când ne-au bătut pe Giuleşti în 2003, ce scuipaţi şi ce înjurături... Cornel Dinu, care a fost scuipat şi înjurat, deşi Cornel Dinu nu a avut niciodată nimic cu gruparea Rapid. El a avut ce a avut cu patronul din acea vreme. Deci nu pot să nu observ că s-au purtat ca nişte adversari în terenul de sport, dar nu ca nişte duşmani.

Oameni care ne-au fost adversari au fost, până la urmă, corecţi. În timp ce alţii, care au stat mai mult pe aici şi au învăţat Glasul roţilor de tren, dar l-au învăţat aşa, papagaliceşte“


Fără să-l numească direct, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid l-a pus pe Copos în antiteză cu persoane din afara clubului, care s-au purtat corect cu gruparea feroviară. Copos ar fi în spatele AFC Rapid, grupare condusă de apropiaţi ai săi şi înscrisă în Liga 5. FOTO: ProSport

E ciudat că AFC Rapid, entitate despre care oameni diferiţi mi-au spus că l-ar avea în spate pe George Copos, revine în activitate după ce tot Copos a băgat Rapid în insolvenţă şi l-a lăsat cu 29,5 milioane de euro datorii?
Pot să vă spun un singur lucru – evit să pronunţ numele fostului patron care ne-a băgat în insolvenţă în decembrie 2012: îmi aduc aminte că a fost adus preşedinte la Rapid, undeva, la începutul anilor 2000, nu mai ştiu exact, Giovani Becali.

Îmi aduc aminte.
În 2004 a fost asta. Dacă vă aduceţi aminte, eu am avut un război mediatic cu Giovani Becali. Dar pot să vă spun că Becali, în limitele regulamentului de fair-play pe care şi l-a asumat, l-a respectat. Deci Giovani Becali a adus la Rapid nişte jucători care au jucat în Europa, şi când a plecat de la Rapid, în vara lui 2004, a lăsat clubul la cheie, fără nicio datorie, şi şi-a luat toţi jucătorii pe care i-a adus. Iar antrenorul pe care l-a adus atunci, Dan Petrescu, s-a dovedit a fi un antrenor de mare succes. Deci, până la urmă, puteţi face dumneavoastră comparaţia, nu mai e cazul să o fac eu. Deci, cum s-a comportat unul care a venit din postura de dinamovist pentru 6 luni, a preluat ceva şi a lăsat la cheie. A lăsat o grupare la cheie. Nicio datorie, nimic. Deşi a avut un război cu mine, am avut discuţii contradictorii cu el, dar în limitele unui cod de conduită pe care şi l-a asumat şi pe care vreau să vă spun că l-a respectat.

Da.
Adică a spus: domnule, eu ăsta sunt. Şase luni nu aveţi decât să mă suportaţi. Dar eu vă promit atâtea lucruri. Pe toate le-a respectat. Deci, pentru mine, asta e problema. Oameni care ne-au fost adversari au fost, până la urmă, corecţi. În timp ce alţii, care... Au stat mai mult pe aici şi au învăţat „Glasul roţilor de tren“, dar l-au învăţat aşa, papagaliceşte. Deci, mai departe nu vreau să... Ăsta era mesajul: să ştie că ştim. Pentru că ştiu cine va citi, ştiu că nu le va cădea bine şi ştiu că n-au ce să facă. De aceea şi vă spun. E clar că a fost o acţiune comandată. Deci nu acţiunea unui criminal sau a mai multor criminali în serie. A fost o acţiune comandată, executată, numai că n-am vrut să murim. Trei ani şi jumătate n-am vrut să murim. Ei bine, au reuşit, până la urmă, să ne omoare. Deocamdată nu rămâne decât să preluăm moştenirea şi să revenim. Obiectivul nostru, chiar dacă plecăm din Liga 5, e ca în 2020 să fim în Liga 1. Adică inaugurarea noului Stadion Giuleşti să ne prindă şi pe noi participanţi de gală la fotbalul românesc.

Probabil că, dacă reuşiţi să obţineţi şi sursele de finanţare...
În planul nostru e prins acest punct. Mă rog, pentru Liga 5, Liga 4 şi Liga 3 suntem, să zicem, în situaţia de a putea gestiona lucrurile.

Rapid are un mare avantaj. Suporterii asigură o stabilitate financiară importantă.
Da. Probabil că vom deveni interesanţi: De fapt, din ceea ce simţim şi ni se transmite pe diverse canale, sunt oameni care urmăresc cu interes iniţiativa noastră.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.