SCM Rm. Vâlcea sau CSM București? Cazul particular care îngreunează sarcina unei decizii tranșante în privința sezonului 2019-2020. Ce spun părțile implicate | ANALIZĂ

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
SCM Rm. Vâlcea sau CSM București? Cazul particular care îngreunează sarcina unei decizii tranșante în privința sezonului 2019-2020. Ce spun părțile implicate | ANALIZĂ

Federația Română de Handbal are ca obiectiv principal reluarea sezonului 2019-2020 în luna iunie, astfel încât toate deciziile în privința ierarhiei să fie luate în teren. Forul din Floreasca are un plan îndrăzneț, dar rămâne de văzut dacă poate fi și pus în aplicare. Cel puțin azi, nu există nicio informație certă, că în 18 mai se pot relua pregătirile.

Dacă la nivel de cluburi, opiniile sunt încă împărțite, în ceea ce privește părerea sportivilor, majoritatea înclină să creadă că după mai bine de 2 luni de pauză, să joace un număr mare de jocuri pe parcursul unei luni de zile (meciuri în Ligile Naționale plus Cupa României, turnee de baraj, cupe europene, echipe naționale, după fiecare caz în parte) este mult prea riscant. În plus, ar fi nevoie și de niște teste medicale înainte de a relua activitatea. Vor putea fi efectuate acestea imediat după ieșirea din Starea de Urgență?

Federației Română de Handbal îi vine greu să pună punct final acestui sezon încă de acum din mai multe motive, dar există un caz particular, locul 1 în Liga Florilor. SCM Rm. Vâlcea și CSM Bucureti sunt la egalitate de puncte cu șapte etape înainte. Formația pregătită de Florentin Pera are golaverajul mai bun și avantajul meciurilor directe. Echipa lui Adrian Vasile mai are însă o restanță cu Unirea Slobozia. Poate fi decisă campioana după 75% din etapele disputate, chiar 70,83% în cazul echipei CSM București? Orice decizie ar fi luată, o echipă s-ar simți dezavantajată!

Iată cum au reacționat cele două tabere, în urma discuțiile avute de ProSport cu acestea în ultimele zile, în ordine cronologică:

Florentin Pera (antrenor SCM Rm. Vâlcea): „Îmi doresc ca acest sezon să se termine pe teren, noi şi CSM Bucureşti suntem la egalitate de puncte, avem avantajul jocurilor directe, însă ele au un joc mai puţin disputat, se poate întâmpla orice până la final, s-a dovedit că oricare dintre noi se poate încurca. Însă, dacă s-ar suspenda acest campionat, cred că cel mai corect ar fi să nu se acorde titlul, să se păstreze ierarhia actuală pentru cupele europene şi să se caute soluţii pentru echipele de la retrogradare”.

Adrian Vasile (antrenor CSM București): „Pentru mine și sper și pentru toată lumea din domeniul nostru, este foarte important ca totul să se închidă într-un mod sportiv. Egalitatea de șanse, atât cât se poate în această perioadă, să se păstreze, să fie fair-play în același timp. Nu cred în înghețarea campionatului, pentru că nu ar fi corect. Pe de altă parte, nu cred că toată lumea ar putea fi mulțumită cu măsurile care vor fi adoptate, pentru că este practic imposibil. Dar dacă în toate aceste măsuri, va prima fair-play-ul și spiritul sportiv, atunci cu siguranță că lucrurile vor fi mai ușor de acceptat de toată lumea… Ce este foarte clar, sunt anumite echipe în campionat care au un meci mai puțin disputat (n.r. inclusiv CSM București). Iar acele jocuri pot schimba anumite lucruri în clasament. Și cred că primul lucru care ar trebui făcut, ar fi ca echipele să ajungă la același număr de jocuri disputate. După care, în funcție de cât de mult timp vom avea pentru a ne antrena, pentru a înțelege câte meciuri se mai pot juca, de acolo să venim și cu un plan. Dar repet, o egalitate din punct de vedere sportiv, de fair-play ar trebui să primeze și știu că federația își dorește să facă treaba asta”.

Cristina Neagu (căpitan CSM București): „Îmi doresc foarte mult ca acest campionat să se încheie pe teren, însă acesta este un lucru care nu depinde nici de noi, jucătoarele, nici de federație, nici de celelalte echipe, pentru că nu știm ce o să se întâmple în continuare în următoarele săptămâni. Mi s-ar părea injust să se încheie campionatul cu acest clasament, mai ales că unele echipe au un meci mai puțin disputat decât altele, iar un exemplu în acest caz îl reprezintă chiar echipa noastră. Așa că mi-aș dori să se găsească o soluție, să se termine campionatul. Și dacă s-ar întampla asta, mai sunt puține etape și cred că cel mai bine ar fi să se joace fără spectatori, pentru siguranța tuturor. Dar repet, dacă nu o să se poată găsi soluții din cauza răspândirii acestui virus, trebuie să se găsească măcar o soluție prin care toate echipele să aibă același număr de meciuri jucate, pentru că așa ar fi cel mai corect. Mai ales că derby-urile campionatului au fost deja jucate”.

Florin Verigeanu (președinte handbal SCM Rm. Vâlcea): „Sunt pentru suspendarea definitivă a campionatului, nu avem alte soluții, nu ai timp fizic să mai joci. Ce susțin eu, să nu se intervină acum cu alte criterii de departajare care nu există în regulament. Pentru că în regulament sunt criterii de departajare. E clasamentul la zi, iar dacă este egalitate de puncte, contează golaverajul. La sfârșitul unui sezon, dacă există egalitate, contează meciurile directe. Deci sunt criterii de departajare. Dacă se ia clasamentul la zi, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul la golaveraj, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul la meciuri directe, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul la jumătatea campionatului, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul după cum a procedat Ungaria, Vâlcea este iar pe locul 1. Unde s-ar schimba regulile campionatului, să apară alte criterii, doar atunci ar câștiga CSM București… Campionatul suspendat, fără titlu acordat și ierarhia la zi care să conteze pentru următorul sezon, mi se pare cel mai normal. Orice, dar numai să nu apară alte criterii, să fie respectat regulamentul aprobat de Consiliul de Administrație”.

  • Handbalul românesc are câte patru locuri alocate în cupele europene în sezonul 2020-2021, atât la feminin, cât și la masculin.

Exceptând acest caz particular SCM vs CSM, lucrurile în ierarhiile sezonului 2019-2020 arată în felul următor azi:

Feminin (au mai rămas de disputat șapte etape):

  • Minaur Baia Mare și Gloria Buzău, clasate pe locurile 3-4, au mai mult de o victorie avans în acest moment în fața Dunării Brăila, cu un joc mai puțin disputat. Gloria Bistrița, Măgura Cisnădie, HC Zalău și SCM Craiova sunt azi la trei victorii distanță de podium, unele având și un meci mai puțin disputat.
  • La retrogradare, U Cluj și Unirea Slobozia luptă pentru a evita locul 13 și sunt separate de două puncte. Ultima are un joc mai puțin disputat. Meciurile directe s-au jucat, iar formația ardeleană are avantajul acestora în caz de egalitate.

Masculin (au mai rămas de disputat trei etape din sezonul regulat):

  • Dinamo, locul 1, are un avans de 5 puncte față de următoarea clasată, Potaissa Turda, campioana având și un meci mai puțin disputat.
  • Potaissa Turda are un avans de șapte puncte față de următoarea clasată, Minaur Baia Mare, dar și un joc mai puțin disputat.
  • Echipele clasate pe locurile 3-6, Minaur Baia Mare, Dobrogea Sud Constanța, CSM București și Steaua, sunt despărțite de 2 puncte. Miza lor pe final de sezon regulat ar fi o calificare în viitoarea ediție a Cupei Challenge. Nu discutăm de Final Four Cupa României, în urma căruia Constanța speră să urce mai sus, în Cupa EHF.
  • Între CSM Vaslui și HC CS Buzău, locurile 12-13, adică între menținere și retrogrodare, este deja o diferență de 10 puncte. Este adevărat, această diferență s-ar reduce la un singur punct în play-out, dar a devenit aproape o certitudine faptul că nu se mai pot programa încă 10 etape după terminarea sezonului regulat!

Așadar, dacă la feminin lucrurile sunt neclare la titlu și la retrogradare, la masculin lucrurile sunt aproape tranșate. A rămas doar, reaminitim, acea bătălie pentru Challenge Cup! Motivația celorlalte echipe nu mai există.

În privința promovării, în cursă sunt echipele:

Feminin: CSM Galași, HCF P. Neamț, CSU Neptun Constanța, CSU Știința București, Dacia Mioveni, Activ Ploiești, Crișul Chișineu-Chiș, CSM Tg. Mureș

Masculin: CSU Suceava, CS Botoșani, CS Medgidia, CSM Alexandria, ACS Szejke Odorheiu Secuiesc, CS Universitatea Cluj, CSM Oradea, CSU Sânicolau Mare

La nivelul ligii a doua există deja varianta de a se discuta cu fiecare echipă în parte, cine își dorește cu adevărat să promoveze, cine are și un plan pentru a izbuti să facă față primei ligi, nu doar figurație.

ProSport a stat în aceste zile de vorbă, pe larg, cu mai multe părți implicate, pentru a avea o imagine mai amplă asupra situației de azi din handbalul românesc:

Cu Federația Română de Handbal: INTERVIU cu Cristina Vărzaru, secretar general al FR de Handbal (Poate fi citit AICI)

Cu doi membri ai Consiliului de Administrație al FR de Handbal: INTERVIU cu Gheorghe Tadici (AICI) și Flaviu Sâsâeac (AICI)

Cu reprezentanți ai primelor trei cluburi din Liga Florilor: INTERVIU cu Florin Verigeanu (SCM Rm. Vâlcea, AICI), Adrian Vasile (CSM București, AICI), Cristina Neagu (CSM București, AICI) și Costică Buceschi (Minaur, AICI)

Cu reprezentați de la trei din primele patru echipe din Liga Zimbrilor: INTERVIU cu Daniel Georgescu (Dinamo, AICI), Flaviu Sâsâeac (Potaissa Turda) și George Buricea (HC Dobrogea Sud Constanța, AICI)

Tags:
Pe aceeași temă
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
Simona Halep, o nouă decizie radicală! Schimbarea care îi poate influenţa decisiv viitorul carierei
Simona Halep, o nouă decizie radicală! Schimbarea care îi poate influenţa decisiv viitorul carierei
Boom la licitaţiile online pentru albume Panini. Se oferă până la 12.000 de euro pentru o colecţie de stickere
Boom la licitaţiile online pentru albume Panini. Se oferă până la 12.000 de euro pentru o colecţie de stickere
Fatih Terim îi avertizează pe jucătorii săi! Ce le-a interzis după ultimele înfrângeri
Fatih Terim îi avertizează pe jucătorii săi! Ce le-a interzis după ultimele înfrângeri
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Imagine șocantă cu Viorica de la Clejani la spital! NU a fost externată! Adevărul despre starea ei
Imagine șocantă cu Viorica de la Clejani la spital! NU a fost externată! Adevărul despre starea ei
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Planul DIABOLIC al lui Ceauşescu. Urma să se aplice în 1992 - FOTO
Planul DIABOLIC al lui Ceauşescu. Urma să se aplice în 1992 - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei organiza orgii. Detalii tulburătoare
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei organiza orgii. Detalii tulburătoare
E OFICIAL! Ce pensie alimentară va plăti Reghe pentru fiul pe care îl are cu Anamaria Prodan
E OFICIAL! Ce pensie alimentară va plăti Reghe pentru fiul pe care îl are cu Anamaria Prodan
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să scape de prunc:
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să scape de prunc: "Am decis să mint. Asta este!"
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Naţionala feminină de fotbal a României, start perfect în campania de calificare la CM2023. Laura „Lala” Rus, fotbalista comparată cu Cristiano Ronaldo
Naţionala feminină de fotbal a României, start perfect în campania de calificare la CM2023. Laura „Lala” Rus, fotbalista comparată cu Cristiano Ronaldo
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Prima fotografie autentică a unui OZN: Incidentul de la „Westall“, cu peste 200 de martori oculari VIDEO FOTO
Prima fotografie autentică a unui OZN: Incidentul de la „Westall“, cu peste 200 de martori oculari VIDEO FOTO
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar merită banii ceruți?
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar merită banii ceruți?
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy