INTERVIU | Gheorghe Tadici: „Contractele din banii publici ar trebui plafonate la 2.500 de euro!”. HC Zalău a evitat șomajul tehnic + Un nou scenariu: 16 echipe în Liga Națională

Autor: Marius Hutu Publicat: 07 Apr. 2020, 15:54 Actualizat: 09 Apr. 2020, 11:06 Handbal
INTERVIU | Gheorghe Tadici: „Contractele din banii publici ar trebui plafonate la 2.500 de euro!”. HC Zalău a evitat șomajul tehnic + Un nou scenariu: 16 echipe în Liga Națională

HC Zalău este unul dintre cluburile care a evitat șomajul tehnic pentru sportive în această perioadă dificilă. Într-un interviu acordat pentru ProSport, Gheorghe Tadici, antrenorul-manager al clubului, susține că și-a făcut o strategie, astfel încât sportivele să fie plătite normal până la 1 iulie 2020, când ar urma să înceapă noul sezon competițional.

Fostul selecționer a vorbit despre mai multe scenarii în Liga Națională, nu a exclus un viitor sezon cu 16 echipe și a întărit ideea că multe cluburi vor ieși foarte afectate după această criză sanitară. Mai mult, Gheorghe Tadici a reiterat faptul că salariile ar trebui plafonate la 2.500 de euro, cu referire strictă la plăți din banii publici.

S-a făcut aproape o lună de când nu se mai joacă handbal. Cum este această perioadă pentru d-voastră fără handbal?
Nu este chiar o perioadă moartă pentru mine. Principala preocupare este de a nu le băga pe sportive în șomaj tehnic, am umblat și umblu în continuare de la firmă la firmă după bani. În 22 aprilie ar trebui plătite următoarele salarii, dar încercăm să le oferim ceva mai devreme, înainte de Paște.

HC Zalău este unul dintre puținele cluburi care nu a apelat la șomajul tehnic pentru sportive. Cum ați reușit să evitați această situație?
Am spun că nu apelez la această variantă decât în caz de forță majoră. Sigur, acum mă îngrijorează faptul că se prelungește Starea de Urgență cu încă o lună de zile, dar am niște calcule prin care încerc și cred că voi și reuși să plătesc salariile până la 1 iulie, când începe anul sportiv următor. Eu am propus însă ca actualul sezon să se împingă până la 31 iulie, dat fiind această situație specială, următorul sezon să înceapă la 1 august. În anii din urmă, se juca până spre sfârșitul lunii iunie. Cred că în acest an ar putea merge și sportivii la agențiile de turism și să renunțe la vacanțele exotice.

 

Ați făcut această propunere, ca sezonul să se termine mai târziu. Două întrebări pe marginea acestui subiect… Prima, ce răspunsuri ați primit?
N-am primit niciun răspuns și nici nu cred că se poate da acum un răspuns, având în vedere perioada în care ne aflăm. Apoi, nici eu nu sunt Mafalda, este doar o propunere, totul depinde de cum vor evolua lucrurile cu coronavirusul. Este adevărat, nu mă așteptam ca perioada de Urgență să fie prelungită cu încă o lună, mă mai așteptam la vreo două săptămâni, până la începutul lunii mai. Dacă vine însă încă o prelungire după 15 mai, atunci, sigur, totul este compromis. Eu m-am orientat după faptul că EHF a programat meciurile de calificări pentru Campionatul European la începutul lunii iunie și am văzut că pentru Liga Campionilor sunt propuneri să se joace sferturile de finală în săptămâna 15-21 iunie.

A doua întrebare. Sunt și cazuri de sportivi / sportive care termină contractele la sfârșitul lunii mai. Cum vedeți acestă rezolvare, în contextul prelungirii sezonului până în august?
După pauză asta de peste două luni, cred că 90% dintre jucătoare și jucători, cu niște contracte prelungite și plătite, își doresc să mai prindă o lună. Mai ales sportivii care au fost 2 luni în șomaj tehnic. Bineînțeles și după o directivă venită de sus, de a fi prelungite contractele până la sfârșitul sezonului competițional.

Ați amintit mai devreme de Liga Campionilor, vedeți posibil ca sferturile de finală să fie înlocuite cu un turneu final cu toate cele opt echipe?
Nu văd posibil. Mă gândesc în primul rând la probabilitatea să se joace cu sala goală sau cu 30-50 la sută din capacitate, cu câte un spectator din cinci în cinci scaune și din două în două rânduri. Pe de altă parte, handbalul fiind un sport de contact, este de văzut. La ora asta sunt foarte multe necunoscute. În funcție de cum se primesc niște răspunsuri certe la aceste necunoscute, atunci se poate încerca crearea unei strategii, mai aproape de partea competițională.

Gheorghe Tadici: „16 echipe în Liga Florilor înseamnă încă două centre unde există preocupare pentru handbal”

După o nouă prelungire a Stării de Urgență până în 16 mai, nu s-ar putea începe sezonul mai devreme de 1 iunie. Corect?
Undeva pe acolo, dar fiți siguri că dacă Starea de Urgență se încheie pe 15 mai, toate cluburile își vor chema sportivii pentru a începe o formă de pregătire, cel puțin din punct de vedere fizică, undeva prin 10 mai. Astfel, prin 25 mai s-ar putea da drumul la sezon, pe sistemul cu etape intermediare, miercuri – sâmbătă. Șapte etape se duc astfel foarte repede.

Deci credeți în terminarea sezonului?
Cred având în vedere acest scenariu, că din 15 mai ieșim din Starea de Urgență. Argumentele mele sunt legate strâns și de intențiile EHF, la nivel de echipe de club și la nivel de echipe naționale.

Sunt țări care se pregătesc să relaxeze măsurile de restricție, am văzut chiar că echipele de fotbal din Germania au reluat și pregătirile la începutul acestei săptămâni, este adevărat în grupuri de câte 4-5 sportivi.
La fotbal este o industrie. Să nu luăm mereu exemplul fotbalului, inclusiv în România. Fotbalul are interes pentru a lua banii de la televiziuni, fără de care sucombă o serie de cluburi, inclusiv din campionatul României. În funcție de cum aflăm niște răspunsuri, fiecare își poate face o startegie, cum începe, când începe, cu cine începe. Probleme evidente vor fi cu jucătoarele străine care sunt plecate, iar în momentul în care revin, trebuie să stea în carantina de 14 zile. Acest lucru este clar că va fi un mare impediment pentru cluburile cu mulți sportivi străini.

Un alt scenariu. În cazul în care nu se va mai putea juca în acest sezon, ați vedea Liga Națională în sezonul 2020-2021 cu 16 echipe? Asta însemnând să nu retrogradeze nimeni în acest sezon? Alte națiuni au anunțat deja astfel de măsuri.
Întotdeauna am fost pentru o arie de răspândire cât mai mare a handbalului și a performanței. 16 echipe înseamnă încă două centre unde există preocupare pentru handbal. Două echipe în plus ar conduce la încă patru etape, două intermediare în tur și două intermediare în retur.

Deci este spațiu?
Este! Un astfel de centru, dacă produce la 2 ani măcar o jucătoare de vârf pentru echipa națională de tineret sau de senioare, este absolut justificat prezența lui, inclusiv eforturile financiare.

„Toți marii manageri și președinți de cluburi trebuie să alerge și să aducă bani din privat pentru a completa contractele de mii de euro”

Cum vedeți să treacă handbalul românesc peste această criză sanitară, urmată probabil de o criză financiară?
Se resetează totul, ca în toate domeniile. Contractele se vor micșora probabil până la 50% și chiar și mai mult. Îmi exprim aceeași părere că, în România, ar trebui plafonate contractele la 2.500 de euro din banii publici. Iar toți marii manageri și președinți de cluburi, care vor să ofere contracte de 6.000 de euro, de 10.000 de euro, de 15.000 de euro sau de cât vor, trebuie să alerge și să aducă bani din privat pentru a completa. 2.500 de euro nu poate să-i câștige chiar oricine. Sigur, se va veni și se va spune că viața de sportiv e scurtă. Da, este scurtă, dar a fost scurtă și înainte. Totul a fost exagerat până la abuz din banul public și ca atare, probabil, se va intra în normalitate.

În condițiile în care sponsorii se găsesc foarte greu în România, pentru că nu există nici o Lege a Sponsorizării care să încurajeze atragerea lor, și cu plafonarea salariilor la 2.500 de euro din bani publici, asta ar însemna un exod al sportivilor din țară în străinătate. Bineînțeles, din afară ar mai veni foarte puțini jucători străini. În aceste condiții, valoarea campionatului ar scădea drastic. Nu vă temeți de acest lucru?
Este posibil să slăbească Liga Națională, dar în mod sigur echipa națională la nivel de reprezentare va avea de câștigat.

Gheorghe Tadici: „Cred că totul se resetează, inclusiv problema criteriilor de performanță pentru sportivii străini”

SORIN PANA / MEDIAFAX FOTO

Apropo de echipa națională, i-a prins bine că nu s-a mai jucat turneul preolimpic în luna martie? Atunci când vor fi reprogramate calificările, România s-ar putea baza inclusiv pe fetele de la Corona Brașov.
Este o situație identică și pentru Norvegia, spre exemplu, care a avut multe probleme de lot în această perioadă, având mai multe jucătoare accidentate. Tot timpul la nivel de echipe naționale au existat și vor fi indisponibilități din diferite motive.

Dar având în vedere posibilitatea ca mai multe jucătoare să revină, câștigă România și Norvegia și pierde Muntenegru din această situație?
Înțelesesem că și Raicevic era accidentată și probabil că n-ar fi jucat. Și ea era o piesă importantă pentru Muntenegru, atât în atac, cât și în apărare.

Pandemia de coronavirus a venit într-un moment în care discuțiile erau aprinse în privința criteriilor pentru sportivii străini, în privința limitării jucătorilor extracomunitari la masculin. Cum vedeți această problemă acum?
Cred că totul se resetează, inclusiv problema aceasta. Absolut toate lucrurile trebuie revăzute și resetate.

CITIȚI și un INTERVIU cu Adrian Vasile: „O vom avea și pe Nora Mork integrată în echipă”

CITIȚI și un INTERVIU cu George Buricea: „Mai bine riști să joci, decât să riști să te închizi”

Autor: Marius Hutu Publicat: 07 Apr. 2020, 15:54 Actualizat: 09 Apr. 2020, 11:06 Handbal
Pe aceeași temă
"Nu mi-a mai venit ciclul de 4 luni" Elena Ionescu a rămas gravidă la Survivor?!
"Nu mi-a mai venit ciclul de 4 luni" Elena Ionescu a rămas gravidă la Survivor?!
Drama
cutremurătoare a unei femei-impiegat. A fost tâlhărită şi incendiată în staţia CFR unde lucra pentru că s-a opus din răsputeri violului
Drama cutremurătoare a unei femei-impiegat. A fost tâlhărită şi incendiată în staţia CFR unde lucra pentru că s-a ...
GALERIE FOTO În cel mai rece oraş de pe Pământ stripteuzele livrează mâncare
GALERIE FOTO În cel mai rece oraş de pe Pământ stripteuzele livrează mâncare
Anuntul MOMENTULUI facut de Edi Iordanescu! Ce spune despre posibilitatea de a o antrena pe FCSB
Anuntul MOMENTULUI facut de Edi Iordanescu! Ce spune despre posibilitatea de a o antrena pe FCSB
10 lucruri pe care nu le ştiai despre... erecţie!
10 lucruri pe care nu le ştiai despre... erecţie!
Au arătat tot fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Au arătat tot fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
VIDEO Echipaj de Poliţie Locală, filmat cu o prostituată într-o parcare întunecată de pe centura Constanţei
VIDEO Echipaj de Poliţie Locală, filmat cu o prostituată într-o parcare întunecată de pe centura Constanţei
CRUNT. Un alt virus MORTAL a început să lovească! „Există deja persoane decedate”
CRUNT. Un alt virus MORTAL a început să lovească! „Există deja persoane decedate”
O PROSTITUATĂ a sunat la ambulanţă pentru un caz de ''penis captivus''. Ce s-a întâmplat cu clientul ei chiar în toiul ACŢIUNII- VIDEO
O PROSTITUATĂ a sunat la ambulanţă pentru un caz de ''penis captivus''. Ce s-a întâmplat cu clientul ei chiar în toiul ...
"Florin Zamfirescu A MURIT!" Stirea care a socat Romania a avut o reactie imediata! " Va multumesc pentru anunt😲"
S-A AFLAT adevărul. Câți oameni au murit, de fapt, de coronavirus, în Marea Britanie
S-A AFLAT adevărul. Câți oameni au murit, de fapt, de coronavirus, în Marea Britanie
Cel mai negru coșmar pentru Diana, fiica lui Adrian Enache! Din păcate...
Cel mai negru coșmar pentru Diana, fiica lui Adrian Enache! Din păcate...
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Heidi Klum, complet dezbrăcată în izolare. Cum îşi încântă soţul mai tânăr cu 16 ani
Heidi Klum, complet dezbrăcată în izolare. Cum îşi încântă soţul mai tânăr cu 16 ani
BMW-ul M5 al lui George Buhnici este din nou la vânzare pe Autovit. Cât a lăsat la preț vedeta de când se chinuie să vândă mașina
BMW-ul M5 al lui George Buhnici este din nou la vânzare pe Autovit. Cât a lăsat la preț vedeta de când se chinuie să ...
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit
E ştirea momentului în lume! China a ascuns informaţii vitale despre coronavirus! Totul a ieşit la iveală!
E ştirea momentului în lume! China a ascuns informaţii vitale despre coronavirus! Totul a ieşit la iveală!
Un accident grav s-a produs în Botoșani, peste 150 de persoane. VEZI VIDEO cu impactul devastator
Un accident grav s-a produs în Botoșani, peste 150 de persoane. VEZI VIDEO cu impactul devastator
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! Aceștia au vrut să o reducă la tăcere. Cu ce voia Prințesa să îi dea în vileag
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! ...
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
FOTO / Imagine emoționantă cu Vulpița îmbrățișându-și fiica! Tânăra și-a revăzut fetița după o lungă perioadă. ”O iubesc”
FOTO / Imagine emoționantă cu Vulpița îmbrățișându-și fiica! Tânăra și-a revăzut fetița după o lungă perioadă. ...
Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
SECRETUL celei mai bune băuturi de sezon
SECRETUL celei mai bune băuturi de sezon
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac un profit URIAȘ!
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac ...
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare