INTERVIU | George Buricea: „Mai bine riști să joci, decât să riști să te închizi”. Cel mai bun scenariu în opinia antrenorului-jucător de la Constanța pentru finalul de sezon la masculin

Autor: Marius Hutu Publicat: 06 Apr. 2020, 18:07 Actualizat: 06 Apr. 2020, 18:44 Handbal
INTERVIU | George Buricea: „Mai bine riști să joci, decât să riști să te închizi”. Cel mai bun scenariu în opinia antrenorului-jucător de la Constanța pentru finalul de sezon la masculin

ProSport a stat de vorbă cu George Buricea, jucătorul-antrenor de la HC Dobrogea Sud Constanța, practic una dintre legendele vii ale handbalului din localitate. Extrema stângă nu și-a imaginat niciodată că va fi nevoit să trăiască în afara terenului de handbal, dar încearcă să facă față situației.

George Buricea a profitat de ocazie și a retrăit meciurile de aur ale echipei HCM Constanța în Liga Campionilor. Totodată, a încercat să privească lucrurile dincolo de această pandemie de coronavirus.

Salut, George! Am văzut că aveți un program bine conturat pentru această săptămână. Îl respecți?
Îl respect (n.r. se amuză)! Și chiar îl fac și mai drastic. Am norocul că stau la curte și am câteva aparate, bandă electrică, mă pot antrena destul de OK pentru perioada în care suntem. Gym mă antrenez normal, alergare nu pot să fac decât pe banda electrică.

George, cum trece timpul ăsta fără handbal?
Este greu tare de tot! Eram obișnuiți cu două antrenamente, în plus eu aveam ședințele de pregătire la liga a doua, cu juniorii de la HC Dobrogea Sud Constanța, discuțiile cu Ciro (n.r. antrenorul Djordje Cirkovic) despre antrenamente, statistici, etc. E foarte greu fără toate astea, fără adrenalină, nu mi-am închipuit că poate fi chiar așa. Nici măcar nu știi până când stai, nu ai o dată fixă, asta te „omoară” și mai mult.

De la foarte multe ore pe zi dedicate handbalului, cât timp mai aloci azi sportului?
Acum, pe lângă faptul că mă pot antrena în curte, așa cum mă pot pregăti în condițiile date, am timp suficient pentru analizele video, pentru statistici, să vedem ce am făcut bine și ce a fost mai puțin bine în campionat până acum. Dar sunt mai puțin activ față de tot ce a fost până acum, am doar mai mult timp de vizionare, antrenament, programe.

George Buricea a transpirat revăzând meciul HCM Constanța – Montpellier

Îți încarci timpul revăzând și meciuri…
Da, da! Am văzut toate meciurile HCD-ului jucate în anul acesta, concomitent le-a urmărit și Ciro și tot am discutat pe ce a fost bine, ce a fost rău. Am lucrat la combinații, le-am făcut gen 3D, să le dăm băieților acasă, să nu le uite. Ne-a ajutat oarecum timpul acesta mort, l-am umplut cu ce trebuie.

Dar la jocurile fostei HCM Constanța te-ai mai uitat?
Am vizionat o parte din ele și mi-au creat emoții. Chiar la partida cu Montpellier din 2009 (n.r. adversara îi avea pe atunci pe frații Karabatic, Guigou, Kavticnik și Acccambray, iar HCM a câștigat cu 37-33) am transpirat efectiv. Finalul a fost electrizant, a fost chiar superb.

A fost și cel mai frumos meci pe care l-ai revăzut în această perioadă?
Am făcut un meci mare și cu Barcelona în 2004 (n.r. victorie cu 29-27), dar transmisiunea de atunci a fost mult mai slabă, nu am trăit la fel jocul. A fost una dintre cele mai mari victorii ale clubului, dar și handbalul s-a schimbat mult de atunci. S-a schimbat el în 3-4 ani cu noile reguli, dar din 2004. Revenind la partida cu Montpellier, regretatul Zoran Kurtes a fost primul în România care a jucat fără portar, pentru a crea superioritate în atac. Îmi aduc aminte că Zoran a fost puțin blamat la vremea respectivă. „Ce crede el, că inventează acum”, ceva de genul acesta erau vorbele. Dar în acea partidă am fost pe plus cu vreo patru goluri. Apropo de cât s-a schimbat handbalul, dar îmi face plăcere să revăd toate aceste jocuri, sper că și oamenilor, pentru că le-am postat și pe pagina de Facebook a clubului.

Mai poate visa Constanța pe viitor la momentele din perioada 2004-2014? Spre exemplu, în urma acelui meci cu Montpellier, dar și a altor rezultate pozitive cu Pick Szeged, cu Valladolid, ați ajuns în optimile de finală ale Ligii Campionilor.
Acum, trebuie să vorbim și în funcție de coronavirus, pentru că nu știm ce va urma. Mă uit că peste tot s-au tăiat salarii, Flensburg cu 40%, etc. Probabil că în România va fi și mai greu. Dar în aceste vremuri nu este exclus să apară și echipe tari, dacă vor găsi sponsori să susțină actualele salarii, nu zic să le și mărească, să facă rost de niște jucători wow. Sunt singur că vor fi jucători care, dacă le oferi bani, vor veni chiar și în România. Uite, după noi, și Dinamo a ținut steagul sus, vin jucători să evolueze în Liga Campionilor și se pot obține rezultate dacă faci rost de un sponsor, pentru că nu știu dacă autoritățile locale își vor mai permite să mențină bugetele de azi.

„E greu să ajungi în primele 16, dar în condițiile de azi, unde se taie peste tot, este o șansă mai mare, dacă faci rost de un sponsor. Înainte de coronavirus era foarte greu, mai ales cu noul format al Ligii Campionilor. Dar acum ai o șansă dacă ai bani, pentru că poți transfera jucători de mare valoare. Și jucătorii de top se vor duce după bani. Dau și eu un exemplu, dacă Flensburg îi dă unui jucător 6.000 de euro și Constanța, sper să aibă bani, îi dă 10.000-12.000, cu siguranță vine la noi”, George Buricea

Contractele s-au suspendat și la HC Dobrogea Sud Constanța

ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

S-au suspendat contractele și la Constanța?
Da, am primit și noi toți aceste hârtii de suspendare a contractelor. Noi fiind plătiți din bani publici, suntem obligați să respectăm Ordonanța Militară. Dacă am fi avut bani de la sponsori, da, am fi putut negocia și să facem ce vrem. Dar Primăriile nu mai decontează salarii, atât timp cât noi stăm acasă. La Stare de Urgență scrie că și sportivii, antrenorii, preparatorii fizici intră în șomaj tehnic, iar atunci noi nu am avut ce să facem.

Vă așteptați ca după această suspendare să urmeze și o renegociere a contractelor?
Plec de la premisa că pe 15 mai se ridică Starea de Urgență și vom putea reveni la antrenamente, iar din iunie vom putea juca. Atunci, cred că am putea termina normal sezonul competițional cu salariile pe care le avem. Iar din sezonul următor, totul depinde de bugetul pe care îl vom primi. Anul trecut am primit 9 milioane de lei, dar dacă acum nu vom mai avea același buget, ce facem? Probabil că se va tăia, ca să putem să rezistăm. Dar nu am de unde să știu ce buget vom avea și nimeni nu ne poate da un răspuns, atât timp cât nu se știe cât va dura această stare. Apoi, autoritățile locale nu colectează mai nimic în această perioadă.

George Buricea: „Și să omori tot sezonul… Nu mai primești finanțare, iar nu este bine”

Mai crezi în reluarea acestui sezon competițional?
Sunt mai multe situații. Una ar însemna să jucăm tot sezonul regulat și turneul Final Four al Cupei României, adică o sâmbătă și o duminică, nu este mare bătaie de cap. Iar trei etape, la fel, nu s-ar întinde pe un timp îndelungat. Mi-e mai greu să cred că se va mai putea juca și play-off, pentru că sunt multe meciuri. Se poate juca, dacă o vei face din 2 în 2 zile, dar nu știu cine și-ar permite acest lucru, omori jucătorii. În primul rând, trebuie să le oferi sportivilor câteva zile de pregătire, două săptămâni ar fi ideal. Depinde și fiecare jucător cât de conștiincios a fost în această perioadă. Este adevărat, în condiții de stat în casă, e greu de tot să-ți păstrezi o formă sportivă. Pe de altă parte, și să omori tot sezonul… Nu mai primești finanțare, iar nu este bine.

Riscurile sunt destul de mari, oricum ai privi
Riscurile sunt destul de mari. Dar mai bine riști să joci, decât să riști să te închizi, cel puțin aceasta este părerea mea. Dacă vrem să mai existe sport, handbal și așa mai departe, riscă și joacă, fii cât mai profesionist în perioada asta, iar revenirea în activitate va fi mai ușoară. Dacă revenim din 15 mai la pregătiri, iar de la începutul lunii iunie am începe să jucăm, eu spun că trei etape și un Final Four nu este greu de suportat de nicio echipă. Mai departe, să dea Dumnezeu să putem juca și play-off și play-out. Handbalul este puțin cu cuțitul deasupra capului, dar eu cred că va trece peste în aceste condiții.

În final, te-aș întreba din punct de vedere al unui membru din staff-ul tehnic, este făcută echipa la Constanța pentru sezonul următor?
Înainte de a veni această criză, am conturat frumos echipa, am prelungit contractele cu majoritatea jucătorilor, eram în contacte avansate cu câțiva jucători foarte valoroși, acum toată treaba este în aer. Azi nu mai știi ce să negociezi, pentru că nu știi pe ce te bazezi. OK, vorba e vorbă, tu poți să spui că îi dai atât, dar va veni Primăria în iulie, iar la ședința de Consiliu Local se poate hotărî un alt buget. Mai poți să-i ceri azi ceva Primăriei, cu toată această pandemie de coronavirus? Este o incertitudine totală, dar eu sunt pozitiv, sunt sigur că vom trece și peste asta și vom merge înainte.

Autor: Marius Hutu Publicat: 06 Apr. 2020, 18:07 Actualizat: 06 Apr. 2020, 18:44 Handbal
Pe aceeași temă
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a făcut cu banii
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a făcut cu banii
La un pas de catastrofă. O nouă manevră criminală de depăşire pe un drum naţional VIDEO
La un pas de catastrofă. O nouă manevră criminală de depăşire pe un drum naţional VIDEO
CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina
CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina
Magicianul Budescu a lovit din nou! A dat o pasa minunata de gol si echipa lui e aproape de misiunea imposibila! Surpriza uriasa la arabi
Magicianul Budescu a lovit din nou! A dat o pasa minunata de gol si echipa lui e aproape de misiunea imposibila! Surpriza ...
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă te-ai vaccinat
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă te-ai vaccinat
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Ion Țiriac a dat marea lovitură! Magnatul face revoluţie în România
Ion Țiriac a dat marea lovitură! Magnatul face revoluţie în România
Liz, o tânără mamă din Iaşi, a născut prematur ca să-şi salveze copilul. A murit la scurt timp, din cauza complicaţiilor după Covid
Liz, o tânără mamă din Iaşi, a născut prematur ca să-şi salveze copilul. A murit la scurt timp, din cauza complicaţiilor ...
Prețurile pentru serviciile funerare vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedații de COVID
Prețurile pentru serviciile funerare vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedații de COVID
Lupta FEROCE dintre o balenă albastră și 70 de orci. BESTIA albastră a făcut ceva cu adevărat ȘOCANT
Lupta FEROCE dintre o balenă albastră și 70 de orci. BESTIA albastră a făcut ceva cu adevărat ȘOCANT
După această descoperire șocantă îți va fi foarte greu să mai mănânci carne de porc!
După această descoperire șocantă îți va fi foarte greu să mai mănânci carne de porc!
EXCLUSIV. Răsturnare de situație. Am aflat motivul ADEVĂRAT al morții Cătălinei Isopescu
EXCLUSIV. Răsturnare de situație. Am aflat motivul ADEVĂRAT al morții Cătălinei Isopescu
I-a lăsat pe toţi cu gura căscată! Loredana Groza, apariţie INCENDIARĂ! A lăsat să se vadă multe
I-a lăsat pe toţi cu gura căscată! Loredana Groza, apariţie INCENDIARĂ! A lăsat să se vadă multe
Lovitură în plin pentru România: Digi a fost expluzat din Ungaria
Lovitură în plin pentru România: Digi a fost expluzat din Ungaria
Cum să-ți cureți plămânii, în mod natural
Cum să-ți cureți plămânii, în mod natural
Fenomenul din ce în ce mai răspândit care pune în pericol siguranța traficului. Zeci de cazuri și accidente înfiorătoare
Fenomenul din ce în ce mai răspândit care pune în pericol siguranța traficului. Zeci de cazuri și accidente înfiorătoare
Au dat gaură în gheața groasă de 900 de m și au băgat o cameră. Au pornit-o, apoi au încremenit: „Nu trebuia să fie acolo!”
Au dat gaură în gheața groasă de 900 de m și au băgat o cameră. Au pornit-o, apoi au încremenit: „Nu trebuia să ...
FC Viitorul l-a dat afară pe Mircea Rednic, cu o zi înainte de a împlini 59 de ani. Este a treia oară când este demis de ziua lui
FC Viitorul l-a dat afară pe Mircea Rednic, cu o zi înainte de a împlini 59 de ani. Este a treia oară când este demis ...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
Sex pe bani şi crimă într-o baie publică dezafectată. Cum a fost ucisă adolescenta de 17 ani din Ploieşti
Sex pe bani şi crimă într-o baie publică dezafectată. Cum a fost ucisă adolescenta de 17 ani din Ploieşti
Veşti bune pentru români: Categoria de persoane care va beneficia de dublarea concediului
Veşti bune pentru români: Categoria de persoane care va beneficia de dublarea concediului
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Ce se întâmplă dacă deconectezi bateria mașinii cu motorul pornit. Părinții noștri făceau asta frecvent la Dacia 1300
Ce se întâmplă dacă deconectezi bateria mașinii cu motorul pornit. Părinții noștri făceau asta frecvent la Dacia 1300
FOTO. Vica arată așa la 46 de ani! Câte operații și-a făcut fosta amantă a lui Pițurcă pentru un trup ca la 20 de ani
FOTO. Vica arată așa la 46 de ani! Câte operații și-a făcut fosta amantă a lui Pițurcă pentru un trup ca la 20 de ani
FOTO. Andreea Antonescu, topless! Cum au reacționat fanii la pozele vedetei
FOTO. Andreea Antonescu, topless! Cum au reacționat fanii la pozele vedetei