INTERVIU | Adrian Vasile: „O vom avea și pe Nora Mork integrată în echipă”. Antrenorul CSM București a analizat scenariile pentru finalul de sezon în România și în Liga Campionilor

Autor: Marius Hutu Publicat: 06 Apr. 2020, 14:37 Actualizat: 06 Apr. 2020, 14:37 Handbal
INTERVIU | Adrian Vasile: „O vom avea și pe Nora Mork integrată în echipă”. Antrenorul CSM București a analizat scenariile pentru finalul de sezon în România și în Liga Campionilor

ProSport a inițiat o serie de discuții cu antrenori, sportivi și conducători din handbalul românesc în această perioadă de pauză forțată. Adrian Vasile, antrenorul echipei CSM București, a răspuns pozitiv și a vorbit despre temele actuale, cum se descurcă în pauza forțată, dar și cum vede finalul de sezon 2019-2020, atunci când se va relua, dacă se va mai relua.

Salut, Adi! Cum îți petreci timpul în aceste zile? Presupun că ești în casă, la fel ca toată lumea responsabilă în această perioadă.
Cred că acum fac foarte multe lucruri pe care nu reușesc de obicei, pentru că acum am timp (n.r. zâmbește).

Ca de exemplu?
Gătesc, pentru că în plină activitate nu dedic mult timp acestui lucru. Fac mișcare în casă, o altă activitate care nu este specifică. Pe de altă parte, dedic mai mult timp cititului sau pentru a lua cursuri Master Class pe internet. Nu aș fi avut timp, decât dacă aș fi fost în vacanță. Probabil, vorbesc mai mult la telefon cu prietenii decât o fac în general, încerc să mă uit pe lângă meciuri și la filme, seriale, ascult muzică, dar aici nu este nicio diferență. Mă dedic și unei zone artistice.

În ce zonă?
Încerc să deprind cântatul la chitară, sunt la început. Am primit chitara de ziua mea, în urmă cu mulți ani, am ținut-o într-un loc foarte bine în casă. Știam că la un moment dat o să mă atragă, s-a întâmplat pentru prima dată în urmă cu două veri. Și de atunci, din când în când, sporadic, am mai pus mâna pe ea, încercând să scot niște sunete. Mai ales în această perioadă, încerc să mă aplec puțin mai mult asupra chitarei, hai să spunem a înțelege cum se folosește, și îmi place.

„Urmăresc meciuri de-ale noastre, urmăresc mai ales jocuri ale echipei Gyor”

La handbal te mai uiți în perioada asta? Bineînțeles, să revezi meciuri, pentru că handbal la zi poți viziona doar în Belarus…
Nu mă uit în Belarus. Dar handbalul îmi trece tot timpul prin cap, sunt gânduri despre ce va urma, dar și despre tot ce a fost până acum. Handbalul este în continuare prioritatea numărul 1. Urmăresc meciuri de-ale noastre, urmăresc mai ales jocuri ale echipei Gyor, este adversara noastră din sferturi. Urmăresc și meciuri ale naționalei Muntenegrului și îmi place să mă mai uit la partide susținute de sportivele adverse de la cluburi la echipele lor naționale, pentru că vreau să înțeleg cât mai multe lucruri despre modul lor de a gândi.

Și ai reușit să vezi lucruri interesante din acest punct de vedere?
Multe lucruri sunt ca o readucere aminte despre ceea ce știam foarte bine. Vezi și lucruri noi, pentru că într-o analiză tactică nu există limită până unde te poți afunda, dacă vrei să cauți detalii. Perioada asta îmi permite să intru în detalii, dar ce am învățat de la Per (n.r. Johansson), niciodată nu trebuie să pierzi imaginea de ansamblu.

Presupun că ai revăzut și meciuri ale echipei CSM București…
Bineînțeles! Cu CSM București am început.

Este vreun joc care ți-a stârnit o deosebită plăcere să îl revezi?
Crede-mă că îmi vine mult mai ușor să mă uit la meciurile de care nu sunt mulțumit, decât să mă uit la partidele în care am jucat foarte bine, pentru că îmi place să vedem ce putem face mai bine, ce lucruri avem de îmbunătățit. Mă uit mai ales la prestația mea și îmi aduc aminte de acea perioadă. Mai degrabă m-am canalizat către astfel de jocuri, decât spre întâlniri precum cea cu Metz de acasă (n.r. scor 32-27, disputată la începutul lunii februarie), în care am avut o prestație foarte bună.

Pe 9 aprilie se împlinesc, spre exemplu, 4 ani de când ați învins Rostov în meciul retur din sferturile de finală, joc în urma căruia v-ați calificat în premieră în Final Four. Ulterior, ați câștigat și trofeul Ligii Campionilor. Ai apucat să revezi și acest moment important din istoria clubului?
Nu m-am dus atât de departe, dar am revăzut finala Ligii Campionilor din 2016 (n.r. disputată cu Gyor), semifinalele cu Vardar Skopje (n.r. 2016 și 2017). Și cu siguranță că o să mă duc și mai în spate, este interesant tot timpul să ne știm istoria, chiar dacă suntem un club tânăr în Europa. Cred că am realizat totuși foarte multe lucruri de care să fim mândri. Este important să ne mai împrospătăm memoria, așa cum spui și tu.

Adrian Vasile: „Nu cred în înghețarea campionatului, pentru că nu ar fi corect”

Aș vrea să ne oprim și asupra prezentului. Sunt voci care susțin că ar trebui ca sezonul intern să fie încheiat, dar și altele care spun că trebuie decis totul pe teren. Tu cum vezi lucrurile?
Pentru mine este foarte clar că o să înțelegem puțin mai mult despre ce măsuri ar putea fi luate în momentul în care Guvernul va decide ce se va întâmpla în continuare, dacă nu mă înșel în 15 aprilie. Și cred că după vom vedea ce putem să facem. Legat de finalul campionatului, pentru mine și sper și pentru toată lumea din domeniul nostru, este foarte important ca totul să se închidă într-un mod sportiv. Egalitatea de șanse, atât cât se poate în această perioadă, să se păstreze, să fie fair-play în același timp. Nu cred în înghețarea campionatului, pentru că nu ar fi corect. Pe de altă parte, nu cred că toată lumea ar putea fi mulțumită cu măsurile care vor fi adoptate, pentru că este practic imposibil. Dar dacă în toate aceste măsuri, va prima fair-play-ul și spiritul sportiv, atunci cu siguranță că lucrurile vor fi mai ușor de acceptat de toată lumea.

În acest moment, CSM București și Vâlcea sunt la egalitate de puncte. În cazul în care nu ar mai fi timp să fie dus la bun sfârșit tot programul competițional, ai vedea ca scenariu un meci de baraj între cele două formații, pentru a fi desemnată campioana?
Cred că acest scenariu nu are cum să se întâmple, pentru că nu există niciun fel de regulă pentru a se ajunge aici. Meciurile dintre cele două echipe s-au jucat deja, fiecare a câștigat la un gol diferență, s-au desfășurat multe etape din campionat, nu cred că este o soluție plauzibilă din punct de vedere sportiv, să se organizeze un astfel de joc.

Mai rămân atunci trei scenarii. Fie se joacă toate meciurile, dar sezonul se prelungește chiar și în iulie, fie se aplică modelul Norvegiei, numărul de puncte împărțit la numărul de jocuri disputate, fie nu se desemnează campioană în acest sezon.
Ce este foarte clar, sunt anumite echipe în campionat care au un meci mai puțin disputat (n.r. inclusiv CSM București). Iar acele jocuri pot schimba anumite lucruri în clasament. Și cred că primul lucru care ar trebui făcut, ar fi ca echipele să ajungă la același număr de jocuri disputate. După care, în funcție de cât de mult timp vom avea pentru a ne antrena, pentru a înțelege câte meciuri se mai pot juca, de acolo să venim și cu un plan. De asta spun că este foarte greu de știut acum câte meciuri vom putea juca, până când le vom putea susține, până nu vom avea deciza Guvernului. Dar repet, o egalitate din punct de vedere sportiv, de fair-play ar trebui să primeze și știu că federația își dorește să facă treaba asta.

Cum ai recepționat acel studiu de fezabilitate al EHF, conform căruia turneul Final Four al Ligii Campionilor ar urma să se desfășoare în septembrie?
Este o decizie foarte grea, pentru realitatea echipelor care se bat în sferturile de finală. Cine se va califica mai departe, va juca sferturile de finală cu o echipă și turneul Final Four cu echipa din sezonul următor. Cee ce este într-adevăr o anomalie, dar în același timp trăim și niște vremuri atât de ciudate. Din punctul meu de vedere, cel mai corect ar fi ca să se găsească o soluție pentru prelungirea sezonului până în luna iulie, astfel încât acesta să se închidă cu jucătoarele aflate la cluburile actuale.

„Cred că un Final Four al Ligii Campionilor cu opt echipe ar putea să scurteze din timp”

Un Final Four cu toate cele opt echipe, disputată în săptămâna dedicată sferturilor de finală, ți se pare mai plauzibil?
Pentru a da șanse tuturor echipelor calificate în sferturi, cred că un Final Four cu opt echipe ar putea să scurteze din timp. Un Final Four doar cu primele două echipe din grupe nu ar fi corect, mai ales că nu tot timpul echipele clasate pe primele două locuri au fost cele calificate în Final Four.

A fost și cazul „sfertului” CSM București – Rostov din 2016…
Este și cazul nostru. Apoi, uitați-vă la grupa noastră din acest sezon, primele trei echipe au terminat cu 13 puncte, CSM București, cu 11 puncte. Meciul retur de la Metz a făcut diferența în a fi pe primul loc în grupă sau pe ultimul loc. Acest echilibru trebuie să-l înțelegem și să-l analizăm, să dăm cât mai multe șanse corecte formațiilor care s-au calificat în sferturile de finală.

Toate jucătoarele echipei CSM București au contracte pentru acest sezon până la 30 iunie

Ai ținut legătura cu fetele în aceste zile?
Ținem legătura prin telefon. Româncele sunt în țară, restul sunt plecate fiecare acasă. Ne mai conversăm pe tema acestei perioade, mai încercăm să ne punem mintea la contribuție pentru ce se poate întâmpla, pentru când ne-am putea reapuca de antrenamente în sală. Nu sunt foarte multe alte lucruri pe care le poți face în perioada asta. Cel mai important este doar să ții aproape.

Cam de cât timp ați avea nevoie să vă intrați cât de cât în formă, după reluarea pregătirilor?
Depinde de cât timp vom fi în afara posibilității de a ne antrena. Ultima dată când am jucat, când am fost în sală, a fost pe 11 martie. Peste 5 zile se face o lună în care am fost rupți din punct de vedere fizic de acest efort specific handbalului. Ce îmi este foarte clar, nu vom beneficia de timpul optim de pregătire și va conta foarte mult cum se antrenează fiecare jucătoare în această perioadă acasă, dar și cum fiecare antrenor va alege să le folosească și să aibă o ideologie de joc pentru perioada scurtă care va urma, pentru că lucrurile se vor întâmpla diferit. Și aici trebuie să înțelegem că riscul de accidentare este foarte mare și trebuie să-l prevenim cât putem de mult.

Vorbeam mai devreme de diverse scenarii. Unul ar fi ca acest sezon să fie prelungit până spre 15 iulie, dar sunt cluburi în România care au contracte cu anumite jucătoare până la sfârșitul lunii mai. Are și CSM București astfel de cazuri?
Toate jucătoarele echipei CSM București au contracte până pe 30 iunie. Dar pentru că este o perioadă specială, este foarte posibil să se apeleze la niște măsuri speciale, poate o derogare de la contractele tuturor pentru a se putea continua acest campionat chiar până în luna iulie.

Este adevărat, dar aici mai trebuie să accepte și sportivii…
Sigur! Este o discuție în care sunt foarte multe părți implicate, poate sunt afectate bugetele într-un alt mod. Este o discuție foarte amplă, poate e greu ca acum să vedem luminița de la capătul turneului, dar atunci când vom înțelege când ne-am putea antrena, când am putea juca și ce timp am avea la dispoziție, atunci, cu siguranță, am putea planifica toate detaliile. Dar până atunci, toți cei care au responsabilitatea de a conduce, trebuie să-și facă pentru această perioadă și un Plan A, și un plan B, și un Plan C, cu diferite scenarii.

Când ați început sezonul, ați luat startul cu multe probleme de lot. Acum, la reluare, va avea CSM în sfârșit tot lotul la dispoziție, incluzând-o și pe Nora Mork?
Mie îmi place tot timpul să văd partea plină a paharului, asta ar fi o parte bună, că o vom putea avea și pe Nora integrată în echipă. Nu avem nicio jucătoare accidentată, pentru prima dată am putea avea aliniată toată echipa. Astfel, sperăm să avem posibilitatea să ne bucurăm de fete jucând din nou, asta este cel mai important.

Veți relua sezonul cu tot efectivul? Și aici mă refer la faptul că se vor reîntoarce toate fetele în România?
Nu am motive să văd altfel.

În final, dincolo de decizia Guvernului de la mijlocul lunii, feelingul tău ce spune, despre sezonul 2019-2020 rămas de jucat?
Mi-e greu să cred că se va duce totul la bun sfârșit respectând numărul total de meciuri programate inițial. Este un număr foarte mare de jocuri, dar și o perioadă limitată, inclus EHF are puse niște acțiuni ale echipelor naționale. Eu cred că mai degrabă se va ajunge la un compromis, în care să primeze fair-play-ul sportiv, egalitatea de șanse și sper să se încheie sezonul pe teren. Altfel, nu văd cum am putea continua și sezonul următor dacă nu am avea o ierarhie.

Fotografii: Sport Pictures, Mediafax

Autor: Marius Hutu Publicat: 06 Apr. 2020, 14:37 Actualizat: 06 Apr. 2020, 14:37 Handbal
Pe aceeași temă
Antonia e insarcinata din nou! Alex Velea a anuntat sexul bebelusului! Ce surpriza
Antonia e insarcinata din nou! Alex Velea a anuntat sexul bebelusului! Ce surpriza
CTP, atacat de preoţi pentru criticarea Patriarhului Daniel: „Iadul şi-a trimis mesagerii pe pământ“
CTP, atacat de preoţi pentru criticarea Patriarhului Daniel: „Iadul şi-a trimis mesagerii pe pământ“
Emmanuel Macron condamnă dur
Emmanuel Macron condamnă dur "atacul terorist" din Nisa: "A fost atacată întreaga Franţă/ "Nu vom ceda"
Ianis Hagi, criticat aspru de fanii lui Rangers dupa ultima partida! „A mostenit talentul pentru fotbal de la mama sa”
Ianis Hagi, criticat aspru de fanii lui Rangers dupa ultima partida! „A mostenit talentul pentru fotbal de la mama sa”
Dieta anti-COVID. Alimentele pentru imunitate care pot lupta cu infecția coronavirus
Dieta anti-COVID. Alimentele pentru imunitate care pot lupta cu infecția coronavirus
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
Mirel Rădoi, dezvăluiri şocante! 50.000 de euro este şpaga pentru convocarea la echipa naţională de tineret
Mirel Rădoi, dezvăluiri şocante! 50.000 de euro este şpaga pentru convocarea la echipa naţională de tineret
Povestea unei doctorițe de la Floreasca. A plâns în gardă: 'Mărturisesc, după 33 de ore...'
Povestea unei doctorițe de la Floreasca. A plâns în gardă: 'Mărturisesc, după 33 de ore...'
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac într-un mod INCREDIBIL
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac într-un mod INCREDIBIL
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția la ușă
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția ...
AU ÎNCHIS cimitirele înainte de Sâmbăta Morților. Decizia drastică din cauza COVID
AU ÎNCHIS cimitirele înainte de Sâmbăta Morților. Decizia drastică din cauza COVID
ȘOC! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin are un mare PERICOL. Nimeni nu știa asta
ȘOC! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin are un mare PERICOL. Nimeni nu știa asta
"Ploaie cu bani" de la Guvern. Se anunţă creşteri pentru veniturile acestor categorii de persoane
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl știe tot INTERNETUL - FOTO
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl știe tot INTERNETUL - FOTO
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
Anthony Fauci critică răspunsul SUA în faţa pandemiei de Covid: ”Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti”
Anthony Fauci critică răspunsul SUA în faţa pandemiei de Covid: ”Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti”
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
REVOLUŢIE pe piaţa muncii. Salariile urmează să crească puternic în România
REVOLUŢIE pe piaţa muncii. Salariile urmează să crească puternic în România
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Fanii Familiei Addams îl vor pe Johnny Depp în rolul lui Gomez în noua adaptare a filmului care se anunţă
Fanii Familiei Addams îl vor pe Johnny Depp în rolul lui Gomez în noua adaptare a filmului care se anunţă
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată pe telefon
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată ...
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
Nicoleta Dragne, cu nervii întinși la maxim! A fost acuzată că nu are grijă de propriul copil: ”Cât de handicapat poți să fii?”
Nicoleta Dragne, cu nervii întinși la maxim! A fost acuzată că nu are grijă de propriul copil: ”Cât de handicapat ...