Titlu trucat de Borcea pentru Urziceni? Legătură INTERNĂ între Unirea şi Dinamo: în plin scandal al permiselor frauduloase, chestorul-şef de la Permise şi Înmatriculări îl consilia din umbră pe Bucşaru să ia campionatul

3 dec 2015 17832 afişări Special
Titlu trucat de Borcea pentru Urziceni? Legătură INTERNĂ între Unirea şi Dinamo: în plin scandal al permiselor frauduloase, chestorul-şef de la Permise şi 
Înmatriculări îl consilia din umbră pe Bucşaru să ia campionatul
GALERIE (41 de imagini) VEZI GALERIA

„Ce mai face domnul Bucşaru?”, se interesează reporterul ProSport. Niciodată un amic al media, finanţatorul Unirii Urziceni a reintrat în 2011 într-un anonimat întrerupt doar de ştirile că a fost arestat, eliberat şi, ulterior, plasat în control judiciar într-un dosar de bancrută frauduloasă. „A avut nişte probleme de sănătate. A avut şi un infarct acum o lună-două. I-am zis: „Bă, bine că te mai văd şi eu, că nu te mai găseşte omul!”. La care el: „Bine că mă mai vezi!”. Atunci mi-a povestit cum a fost cât p-aci să dea colţul”, povesteşte un fost consilier al Unirii Urziceni şi prieten de-al fostului finanţator. Este începutul unei noi poveşti, al patrulea episod din Cazul Unirea – Dinamo, care duce astăzi până la vârful structurilor din Ministerul de Interne, în culisele contractelor de la Unirea Urziceni şi, din nou, spre fostul preşedinte Traian Băsescu. Cu un bonus, acuzaţii de şpagă la fosta conducere a FRF.

Potrivit apropiaţilor, Dumitru Bucşaru are montate două stenturi coronariare. „S-a confruntat cu nişte probleme mari şi el. A venit criza. Credeţi că e aşa uşor să fii tot timpul în atenţie, să te mai şi reţină!? Acum e în control judiciar. Tot pe o chestie cu Transporturile. Pe fondul ăla, a avut o înrăutăţire a sănătăţii. El fuma foarte mult, bea multe cafele, nu se odihnea. Era un tip agitat. Nu vorbea mult, dar se consuma teribil. La meciurile echipei lui, eu săream în sus, el nu scotea o vorbă. „Faci explozie, ce dracu’?”, îi ziceam mereu”, spune Mihai Stancu pentru ProSport.

Chestorul Mihai Stancu (stânga), fotografiat alături de Dumitru Bucşaru la un meci al Unirii Urziceni

Vă întrebaţi, evident, cine e Mihai Stancu. Şi noi ne-am întrebat acelaşi lucru.

DIN PRIMELE 3 EPISOADE

General. Chestor. Şef la Permise. Consilierul lui Bucşaru

„În 2002, după ce primăria a luat echipa, m-a contactat domnul general Mihai Stancu care e din Urziceni şi a aflat că m-am implicat la fotbal. M-a întrebat ce gânduri am. I-am zis că n-am scăpat de nişte prieteni care au insistat la mine să plătesc acea taxă de înregistrare de 5,5 milioane de lei vechi. Am şi plătit-o eu taxa. Dânsul a vorbit cu un om de afaceri din Urziceni. M-a contactat acea persoană. Pe mine m-a bucurat, că n-a mai fost nevoie să dăm noi, de la primărie, niciun ban şi a preluat echipa un om de afaceri”, povesteşte fostul viceprimar al Urziceniului, fostul subprefect de Ialomiţa, vicepreşedintele onorific al Unirii Urziceni Gheorghe Babagianu.

Nu s-a vrut campionatul în 2009…Tu ţii minte că eu am spus că o să vin să antrenez gratis când pleacă Borcea!? Şi i-am reproşat campionatul ăla pentru că mi s-a furat. Şi atât, mai multe nu spun

Mircea Rednic

Amuzant, „un om de afaceri din Urziceni” era chiar Dumitru Bucşaru, prietenul lui Babagianu din copilărie.

Un search pe Google şi la iveală a ieşit un Mihai Stancu, actualmente şeful Direcţiei de Securitate şi Organizare din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal, conduse de Gino Iorgulescu. „E fost poliţist? Chestor?”. Oficialii LPF au confirmat rapid.

O nouă căutare şi la iveală iese un personaj controversat din România ultimilor 20 de ani. Chestorul în rezervă Mihai Stancu a fost între 1995 şi 2004 adjunctul şefului Poliţiei Rutiere, practic al doilea om din structura de la Circulaţie. După 2004, an cu alegeri prezidenţiale, Mihai Stancu a devenit şeful Direcţiei de Permise şi Înmatriculări (DRPCIV), funcţie în care a stat până în 2009, alt an cu alegeri prezidenţiale.

Mihai Stancu (stânga), la sediul LPF alături de secretarul general Justin Ştefan (dreapta)

Chestorul Mihai Stancu pe vremea când conducea Direcţia de Permise din Ministerul Administraţiei şi Internelor

Ce legătură avea chestorul Mihai Stancu, un funcţionar important din Ministerul de Interne, cu clubul de fotbal care câştiga titlul în 2009 şi care, potrivit lui Mircea Rednic, a primit cadou acel campionat de la Dinamo, fosta echipă a Ministerului de Interne?

Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii, a răspuns râzând: „Mihai Stancu e cel care a condus Urziceniul. El era în spatele a tot ce se întâmpla. Prieten la cataramă cu Giovanni, cu Victor (n.red. – fraţii impresari condamnaţi în Dosarul Transferurilor), cu Gino (n.red. – Iorgulescu). Era de şpriţ lung, dar un om competent. E printre puţinii de la Ligă care-şi fac treaba foarte bine”.

 Cum a fost posibil ca un „greu” din Ministerul de Interne să conducă în paralel un club de fotbal? Şi de ce?

Mihai Stancu a părut reticent la început faţă de interesul reporterului: „Ce legătură am avut cu Unirea Urziceni? E o poveste lungă”.

Reporter: Nouă ne plac poveştile lungi. 

Stancu: Nu are niciun sens, Unirea nu mai există.

Aparent, şi lui Mihai Stancu îi plac poveştile lungi. A sa a început, clasic, cu o amintire din copilărie: „Eu fiind de loc din zona Urziceniului l-am cunoscut foarte bine şi l-am consiliat pe fostul finanţator Dumitru Bucşaru. Îl ştiam de copil, eu sunt născut mai devreme decât el. M-am născut în Moldoveni, o comună de peste Ialomiţa, de lângă Coşereni (n.red. – comuna în care este născut Bucşaru). Îl ştiam din zonă, el locuia atunci în Urziceni, acolo am locuit şi eu când eram copil”.

În 2002, aflată în liga a doua, Unirea Urziceni a fost preluată de Dumitru Bucşaru de la viceprimarul Babagianu, prietenul său. Amiciţia dintre Bucşaru şi Mihai Stancu completează o treime importantă, dar nu sfântă, aflată atunci în spatele clubului. Bucşaru era în plin avânt antreprenorial, devenind un client fidel al contractelor umflate cu statul şi în special cu SN CFR SA, compania naţională condusă de Mihai Necolaiciuc, omul bănuit a fi rudă cu Traian Băsescu şi condamnat acum pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Babagianu venea cu know-how-ul politic, cu hotelul Royal şi cu stadionul concesionat lui Bucşaru. În fine, Stancu a adus la masă expertiza şi relaţiile din M.A.I, plus un bonus surprinzător.

Prieten din clasa a noua cu Bucşaru, politicianul PD-L Gheorghe Babagianu a candidat în 2008 la funcţia de primar, dar a pierdut deşi a fost ajutat în campanie de Dan Petrescu şi Mihai Stoica. Babagianu este fostul socru al lui Hristu Chiacu, nepotul verilor Becali, şi proprietarul hotelului Royal în care se cazau adversarele şi arbitrii de la meciurile Unirii. Miercuri, el a mărturisit pentru ProSport că a avut intenţii cu iz penal faţă de oficialii adversarelor şi arbitrii meciurilor. Povestea lui o puteţi citi aici.

Povesteşte actualul oficial al LPF: „Cunoşteam povestea echipei din Urziceni, era într-o ligă inferioară. Eu i-am povestit lui Bucşaru la un moment dat despre echipă, la care el îmi zice: „Hai, domnule, să luăm amândoi echipa!”. Atunci, a luat el echipa şi eu l-am ajutat. I-am sugerat ce antrenori să ia, ce jucători să ia. L-am ajutat, în măsura în care am reuşit, cu aprovizionarea de material sportiv, cu mingi, cu echipament, cu treninguri”.

Dedicaţia pentru proiectul Unirea arătată de cel care lucra în acelaşi timp ca adjunct al şefului Poliţiei Rutiere e formidabilă.

De unde aveaţi legăturile de aprovizionare cu material sportiv?

De unde să le ştiu?! Dacă mie mi-a plăcut fotbalul şi am cochetat toată viaţa cu personalităţi din fotbal, cu fotbalişti, cu antrenori, cu profesori...

Aveţi prieteni buni în fotbal?

Evident, sigur că da. Din tinereţea mea, Mircea Sandu şi toată echipa Sportul. La un moment dat, eu eram poliţist, mă rog, miliţian, şi eram în esenţă cu Dinamo, dar am fost şi „sportist” la un moment dat. Îmi plăcea echipa ca spirit, ca mod de joc, intelectul lor era altul decât al celorlalţi jucători.

Cantonamentul Unirii Urziceni după venirea lui Bucşaru la club

Prietenul lui Bucşaru, prieten cu Mircea Sandu din 1970

Acum, Stancu – trecut în rezervă în 2009 - este angajat la LPF, adus de prietenul său din tinereţe de la Sportul, Gino Iorgulescu. Gheara politicului strânge şi aici. Actualul preşedinte al ligii a fost numit după o noapte friguroasă în care Victor Ponta şi Liviu Dragnea s-au întâlnit cu preşedinţii de cluburi. Aceştia au votat sub impresia discuţiilor avute la un restaurant de lângă mânăstirea Caşin.

Mai interesantă este, însă,  acum relaţia de prietenie cu amicul şi fostul coechipier al lui Iorgulescu.

Povesteşte Stancu: „Pe Mircea Sandu l-am cunoscut când era la Progresul, iar eu eram ofiţer de execuţie la Poliţia Bucureşti. L-am cunoscut întâmplător şi l-am plăcut din start. Am fost pe aceeaşi lungime de undă, cu toate aspiraţiile, cu toate gândurile. Practic, el a fost cauza pentru care eu m-am lipit de sportul ăsta. Prin el, i-am cunoscut pe toţi de la Sportul şi cu care am fost prieten. Am avut o relaţie extraordinară”.

Citeşte continuarea mai jos.

Bucşaru, la tribuna oficială din Giuleşti. În dreapta sa stă Kassai, sau "Bebiţă" cum îl alintă Porumboiu. Mircea Sandu e dincolo de Mureşan

Mircea Sandu şi Gheorghe Ştefan, doi prieteni buni

Traian Băsescu îi strânge mâna lui Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF

Dorin Cocoş (cu bască) şi Gheorghe Ştefan (primul din dreapta) au fost arestaţi pentru implicare în dosarul Microsoft

Coincidenţă sau nu, ajungem la Mircea Sandu, controversatul şef care a părăsit FRF în martie 2014 împreună cu fidelul secretar general Adalbert Kassai. Un insider a povestit miercuri: „Ce ziceţi de chestia asta? O geantă cu un milion de euro pusă pe biroul lui Adalbert Kassai de Bucşaru...”.

Taxă de protecţie?

Nu ştiu, dar ce n-o numiţi taxă de campionat?, spune Adrian Porumboiu.

Miercuri, în emisiunea ProSport Live, fostul finanţator de la FC Vaslui a avut o dispoziţie să povestească. Discuta despre titlurile pe care le-a pierdut: „Am băgat foarte mulţi bani în fotbal, dar nu unde trebuia”.

Se stabilea titlul înainte de începerea campionatului?

Multe se stabileau înainte şi la diferite colocvii erau dinainte liniile prestabilite. Puneţi dumneavostră ghilimelele de rigoare la colocvii. Chiar într-o discuţie cu un vechi prieten de-al meu, regăsit în momente de sinceritate, încerca să-mi spună nişte lucruri care te uluiesc. El are o ţinută impecabilă, dar din păcate sistemul ăsta îndoaie chiar şi caracterele care crezi că sunt tari. Sunt discuţii care aveau loc. Dacă nu erai cu ei, n-aveai nicio şansă.

Nu vi s-a oferit ocazia să daţi bani?

Nu s-a pus nicio clipă problema să fac aşa ceva. S-au ivit şi la mine ocazii, că era o licitaţie continuă.

Era o taxă de protecţie?

Nu ştiu, dar de ce să fie taxă de protecţie? Nu plecau să taie nimic. Puneţi-o altfel. E taxă de campionat. Miza mare a fost mirajul Ligii Campionilor.

Adrian Porumboiu, nervos pe arbitraj la un meci cu Unirea Urziceni din 2007, disputat la Vaslui

Ani de-a rândul, media a captat zvonuri scurse ca mustul din teasc, din sediile FRF şi LPF. Unele pomeneau de 500.000 de euro cash per instituţie dacă voiai să iei titlul. Altele, mai recente, crescuseră cota la un milion de euro fiecare.

Rugat să-l descrie pe Bucşaru, Porumboiu şi-a amintit: „Era mereu tăcut. Pe tăcute, pe tăcute. A prins bine treaba asta la public. A ştiut unde să se agaţe prima dată şi cu cine trebuia să fie prieten de la federaţie. Era Bebiţă (n.red. – Adalbert Kassai) acolo şi ştia Bebiţă ce are de făcut. Bucşaru era un tip practic. Nu puteai să spui că nu cunoştea despre ce e vorba. A învăţat drumul”.  

Porumboiu nu crede nici în ruptul capului că Borcea şi-a vândut clubul în 2009 pentru ca Bucşaru să poată să-şi plătească datoriile pe care le avea la verii Becali, prietenii dinamovistului. În schimb, fostul finanţator de la Vaslui suspectează legăturile Unirii cu Liga şi FRF.

A fost Mihai Stancu omul care a făcut legătura între prietenii săi separaţi din tinereţe, Bucşaru de la Urziceni şi Mircea Sandu de la kilometrul zero din Bucureşti? Ne reamintim, Sandu este motivul pentru care fostul înalt oficial din M.A.I. s-a îndrăgostit de fotbal.

Unirea Urziceni a fost ajutată, dar nu cred că a fost cineva atât de diabolic să-l pună pe Borcea să piardă campionatul în meciul direct

Adrian Porumboiu

Plicurile lui Borcea către generali şi permisele luate fraudulos

O altă informaţie pe surse, de data asta din clubul Dinamo: „Borcea se ducea destul de des la Ministerul de Interne şi acolo se petreceau scene amuzante. Trebuia să intre în birourile lui Toma Zaharia (n.red. – fost secretar de stat în M.A.I.) şi Nicolae Berechet (n.red. – fostul secretar general în M.A.I.) cu nişte plicuri. Se creau discuţii apoi. Că de ce a intrat mai întâi acolo şi nu dincolo. Ce a dus acolo şi ce a adus dincolo”.

Chestorul Nicolae Berechet a fost membru în Consiliul de Administraţie de la Dinamo în perioada în care Cristi Borcea şi fraţii impresari Becali au prejudiciat clubul cu 5,8 milioane de dolari. Sub nasul unui fost general cu patru stele din M.A.I., în club s-a petrecut o activitate infracţională în formă continuată.

Acum, puţină atenţie!

Berechet a fost scos oficial la pensie în 2008, în plin scandal al permiselor obţinute fraudulos la Piteşti. Şeful Direcţiei de Permise şi Înmatriculări era, ştiţi deja, Mihai Stancu.

„Sub conducerea mea, s-a întâmplat chestia aia cu permisele de la Piteşti şi am fost acuzat de toată media. Dar dumneavoastră nu ştiţi de câte ori le-am spus să nu facă, să nu dreagă”

Chestor (r) Mihai Stancu

Stancu, misteriosul consilier al lui Bucşaru şi prietenul lui Mircea Sandu, Gino Iorgulescu, Ioan şi Victor Becali.

Pe lista celor care au fost somaţi să restituie permisul obţinut la Piteşti s-a numărat şi fundaşul lui Dinamo, Cosmin Moţi, impresariat de fraţii Becali. Pe 13 mai 2009, numele fotbalistului aflat acum la Ludogoreţ era făcut public de Prefectura Argeş. 11 zile mai târziu, era titular la Urziceni, în meciul în care Rednic susţine că Dinamo a preferat să lase titlul Unirii.

Istvan Kovacs, înconjurat de fotbaliştii Unirii la un meci cu Dinamo din 2007

ProSport a discutat cu Moţi despre evenimentele din primăvara lui 2009, iar discuţia deschisă poate fi citită mâine.

În 2009, Stancu a fost trecut în rezervă.

La scurt timp, fostul său şofer, Cristian Lungu, a fost arestat pentru trafic de influenţă. Percepuse între 1.500 şi 4.000 de euro pentru rezolvarea unor cazuri complicate de înmatriculări. Anchetatorii n-au găsit nicio legătură cu chestorul Mihai Stancu.

Unirea, sora mai mică a lui Dinamo. Tatăl: Stancu

În noua funcţie de la Ligă, Stancu verifică acum dacă stadioanele din România întrunesc măsurile de siguranţă regulamentare. Îşi aminteşte, însă, de vremurile când îl consilia pe Bucşaru şi stabilea legături sentimentale cu clubul Dinamo: „Am jucat fotbal la old-boys cu foarte mulţi fotbalişti de la Dinamo. Moraru, Movilă, Dragnea, Mihăescu, Lupescu. Îi ştiu pe băieţii ăştia de când jucau, aveam relaţii foarte bune cu ei”.

„Trec pe la Urziceni odată la două-trei săptămâni şi plâng în sufletul meu că s-a terminat tot ce a fost frumos”

Chestor (r) Mihai Stancu

În primii ani ai Unirii lui Bucşaru, clubul era ca o soră mai mică a lui Dinamo, lucru recunoscut şi de fostul oficial din Ştefan cel Mare, Cristi Tănase. Stancu explică: „Eu i-am sugerat lui Mitică mai mult dinamoviştii mei. Acolo a fost Dragnea, eu l-am adus, Orac, tot eu l-am sugerat, Mihăescu, tot al meu. Au fost şi ăia de la Ploieşti, unde lucrasem eu şi cu care colaborasem. Tavi Grigore şi o mulţime de fotbalişti de la Ploieşti dacă vă amintiţi. Ciorea, Pârlog. Toţi au fost în cercul meu”.

Aţi fost un director sportiv din umbră...

...Numai că nu puteam. Eram consilierul personal al finanţatorului, dar niciodată oficial, că nu aveam cum. Eu aveam o calitate şi o funcţie pe care nu puteam să o ignor şi pe care am dus-o la capăt până la sfârşit. Până am ieşit la pensie, am avut o activitate apreciată, îmi place să cred.

Dumneavostră eraţi cu filonul Dinamo la Urziceni.

Da, eu eram.

Dar pe juniorul lui Dinamo, Alin Cocoş, cine l-a adus la Urziceni?

Pe Alin Cocoş nu l-am adus eu. L-am cunoscut la Urziceni când l-a adus acolo Mitică, dar probabil în baza relaţiilor pe care le-a avut după aia, şi ex-eu, cu Dorin, cu Cocoş. L-am cunoscut şi pe Dorin. Băiatul lui nu avea cine ştie ce talent şi şi-a dat seama şi Mitică de treaba asta.

Logica chestorului Stancu are o fisură. Cum putea Bucşaru să-l aducă pe Alin Cocoş în club în baza unor relaţii pe care le-a avut după acel moment? Depăşim, însă, dilema.

Seria antrenorilor aduşi de Stancu s-a întrerupt, potrivit propriilor declaraţii, în 2006 când în club a venit Dan Petrescu, prietenul la cataramă al lui Victor Becali. Numele impresarului condamnat pare a-i produce fostului şef din Poliţie un recul verbal.

Cum a venit Petrescu la echipă?

Nu sugerat de mine. Nu l-am adus eu. Bănuiesc că a fost opţiunea finanţatorului la sugestia unor oameni din fotbal cu care el deja intrase în contact. Poate şi din Federaţie, poate şi dintre ceilalţi.

Vă referiţi la Victor Becali?

Sigur că da, şi la el printre alţii.

Cum s-au cunoscut, cum s-au împrietenit Bucşaru cu Victor Becali?

Nu prin mine. Eu am privit cu rezerve prietenia şi colaborarea dintre ei. Nu vreau să comentez despre condamnări că şi pe ăia (n. red. – fraţii Becali) i-am cunoscut destul de bine şi îi ştiu foarte bine. Încă apreciez într-un fel ce au făcut ei, dar doar într-un fel. Bucşaru mai avea şi alţi sfătuitori din zona fotbalului. Mă refer la Neţoiu, era şi prietenul meu, mă refer la actualul selecţioner, Anghel Iordănescu. Au fost.

Atitudinea omului care a avut o funcţie înaltă în Ministerul de Interne este un izvor de mister. Încearcă pe de o parte să se delimiteze de fraţii Becali, apreciază pe de altă parte „ce au făcut ei”. Cu siguranţă, apreciază altceva decât transferurile care au păgubit clubul Dinamo cu aproape 6 milioane de dolari. 

Chestorul Mihai Stancu a fost naşul lui Nae Nicolae, controversatul om de afaceri decedat în 2013 după ce maşina sa a fost spulberată de trenul InterRegio Bucureşti – Constanţa. Nicolae era, în acelaşi timp, finul lui Sergiu Sechelariu, fratele fostul primar al Bacăului, şi al lui George Becali. Finanţatorul Stelei, verii săi impresari şi Cristi Borcea se numărau printre prietenii apropiaţi ai lui Nicolae. Media a scris că George Becali i-a luat la table lui Nicolae un teren în valoare de 10 milioane de dolari. Tablele reprezentau sportul preferat şi de Ioan, Victor Becali, Gigi Neţoiu şi Dumitru Bucşaru.

Discuţia curge spre bani. Aţi ştiut despre împrumutul lui Bucşaru la George Becali?

Dumitru Bucşaru şi Dumitru Stângaciu, finanţatorul şi antrenorul cu portarii de la echipa campioană din 2009

Stancu: „Am aflat după aia. Nu ştiu dacă la Victor şi la Giovanni era împrumutat. Asta vorbeşte lumea. Nu pot să bag mâna în foc că a fost întotdeauna aşa. Cine ştie cum a fost?! Cum au făcut ăştia (n.red. – impresarii) şi cu alţii...Pe terenuri, nu pe bani. Pe jucători...Alte aspecte pe care nu vreau să le comentez. Nu m-am străduit niciodată să le discern sau să le analizez, să fiu mai clar”.

„De când am intrat în fotbal, mi-am dat seama că până nu fac curăţenie nu pot să o bat pe Steaua. Credeam că nişte oameni care sunt plătiţi la zi vor aprecia şi vor fi loiali. De când s-au înrudit marii binefăcători ai fotbalului, Gigi Becali şi Borcea, Dinamo n-a mai bătut-o pe Steaua. Are legătură, e aceeaşi poveste”

Ionuţ Negoiţă, 1 decembrie 2015

Băsescu şi ajutorul de la DNA pentru Urziceni

Ieri, pe adresa redacţiei a venit un mesaj de la un cititor: „Verificaţi o declaraţie a lui Băsescu legată de rolul său în câştigarea titlului Unirii Urziceni”. Vă amintiţi din episoadele trecute, vorbim despre preşedintele ţării între 2004 şi 2014, în al cărui cerc de influenţă s-au aflat şi fosta sa consilieră Elena Udrea, fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş, dar şi partenerul lor de afaceri Dumitru Bucşaru. Afaceristul din Coşereni a fost între 2000 şi 2003 clientul fidel al contractelor cu SN CFR SA, compania condusă de Mihai Necolaiciuc, pe care mărturiile îl indică a fi rudă prin alianţă cu fostul preşedinte al României.

Pe 14 iunie 2009, la mai puţin o lună după câştigarea titlului de către Unirea, Traian Băsescu declara:

 "Dacă nu era intervenţia DNA pe acest final de campionat, Unirea Urziceni n-ar fi luat niciodată titlul! Mă bucur în special pentru Dan Petrescu, un antrenor pe care-l apreciez enorm"

Traian Băsescu, pe vremea când nu ezita să se afişeze alături de finanţatorii viitori penali din fotbalul românesc

Pe 13 aprilie 2009, cu 40 de zile înainte de finalul campionatului, finanţatorul lui FC Argeş, Cornel Penescu, fusese arestat pentru că a mituit mai mulţi arbitri şi oficiali FRF, printre care chiar şeful Comisiei de Arbitri, Gheorghe Constantin. Dintre persoanele condamnate ulterior în Dosarul Mită pentru arbitri, trei fuseseră delegate la meciurile Unirii din sezonul 2008-2009:

Marcel Lică a observat două meciuri, iar centralii Lucian Dan şi Aurelian Bogaciu arbitraseră câte două partide ale echipei lui Bucşaru.

Totuşi, declaraţia lui Băsescu este bizară. De unde ştia preşedintele României că Unirea Urziceni nu ar fi luat niciodată campionatul dacă nu intervenea DNA? Şi cine erau duşmanii corupţi care îşi aranjau terenul să câştige titlul în locul Unirii?

Dinamo? Poli?

Arbitrii? Dacă da, cine îi controla pe aceşti arbitri?

Declaraţia preşedintelui pare o delimitare clară între Unirea Urziceni, simbolul curăţeniei în fotbal, contra restului lumii îngropate în mocirla corupţiei. Şi atât. Fără investigaţii suplimentare, fără curiozităţi.

2009 a fost an electoral. După 6 ani şi jumătate distanţă, Traian Băsescu este dator cu nişte răspunsuri.

E posibil ca o parte din banii câştigaţi de Bucşaru din participarea în Liga Campionilor să fi mers la campania electorală a lui Traian Băsescu? Consilierul afaceristului din Urziceni replică prompt: „Exclus să sponsorizeze campania electorală a lui Băsescu. Aş fi mirosit-o, eu sunt poliţist, mă înţelegeţi?”

Evident, flerul unui poliţist e redutabil, dar nu infailibil. Cea mai bună dovadă este Nicolae Berechet.

Despre titluri luate politic. Porumboiu: „CFR, da. Unirea, nu”

Adrian Porumboiu a vorbit la ProSport Live despre titluri acordate politic. El susţine că de 20 de ani campionatele nu au fost câştigate pe bune: „Totul a fost impus. Le era frică. Era un anumit prim-ministru, tremurau toţi în ghete. Ălora pe la federaţie le tremura pixul în mână”.

Boc? A fost şi Mihai Răzvan Ungureanu.

N-avea nicio treabă Ungureanu. Nu avea echipă la Iaşi. Cei care aveau echipă şi care aveau interes erau. Bravo lor! Cu ghilimele de rigoare! Dar eu nu pot să uit aşa uşor. Vaslui a avut o echipă mai mult decât curată.

Emil Boc, aplaudând în tribună, alături de Iuliu Mureşan şi Arpad Paszkany, imnul lui CFR Cluj

Emil Boc ciocneşte un pahar de şampanie cu Arpad Paszkany, Iuliu Mureşan şi Ricardo Cadu după eventul lui CFR din 2008

Emil Boc, premierul legat de Traian Băsescu, a fost primarul Clujului între 2004 şi 2008, apoi prim-ministrul României între 2008 şi 2012. În 2008, Arpad Paszkany a donat 238.000 de euro pentru campania electorală a PD-L, partidul care l-a propulsat pe Boc. În mandatele lui Băsescu (2004-2009 şi 2009-2014), CFR - promovată în 2004 - a câştigat 3 titluri de campioană şi 3 Cupe ale României . Potrivit unor oameni politici, Paszkany a contribuit masiv la campania electorală a partidului lui Băsescu, în 2004

În 2009, tot Boc era premier, dar Porumboiu spune că Unirea n-a fost ajutată politic la meciurile din finalul sezonului. Doar CFR a suflat titlul Vasluiului politic. „Nu putea să vină niciun politician. Un politician poate să te ajute la o comisie, dar acolo n-a fost nicio comisie”, spune fostul finanţator.

Niciodată n-am avut senzaţia că Bucşaru era protejat politic. După părerea mea, relaţiile lui cu Cocoş, cu Udrea au fost limitate la afaceri. Pe fotbal, mă rog, poate doar că a încercat şi Dorin să-l aducă pe fi-su, să-şi facă un viitor fotbalistic. Alin a venit la două-trei meciuri, după aia n-a mai apărut

Chestorul (r) Mihai Stancu

Întrebat de ProSport despre implicarea politicului în campionatul 2008-2009, consilierul personal al lui Bucşaru care, dimineaţă de dimineaţă, se aşeza pe scaunul de şef la Direcţia de Permise a răspuns sec: „Niciodată. Să vă spun cum era cu politicul. Vine la meciul echipelor care joacă bine ca să capete capital politic, nu ca să dea ceva. Nu dă nimic. Am observat asta cu atenţie. Când era Unirea în vârf, mişunau pe acolo”.

Mişunau? Cine?

Veneau, nu vă aduceţi dumneavoastră aminte. Dacă cercetaţi înregistrările, o să vedeţi că veneau destui şi din politic. Mă rog, poate erau mai mici, dar unii erau destul de mari.

Stancu dezminte rapid şi declaraţiile lui Rednic despre titlul făcut cadou de Dinamo lui Bucşaru: „Astea sunt fabulaţii a la Rednic. E prietenul meu bun, dar mai are momente din acestea. Vă închipuiţi că nu conta pentru Borcea treaba asta. Călca pe cadavre dacă putea să ia şi capul lui Mitică.

Domnul Borcea pare totuşi orientat spre bani. Poate prea orientat.

Absolut, sigur că da.

Rednic simte că Borcea l-a trădat.

Campionatul a fost real, nu cum zice Rednic. Cu multă muncă, cu multe eforturi, inclusiv financiare. A fost favorizat şi de dorinţa ţării. Toată suflarea microbistă din România îşi dorea o schimbare şi voia altceva.

Porumboiu spune că „Borcea era nebun să ia campionatul. Visa noaptea imnul Champions League. El nici pentru 100 de milioane de euro nu ar fi renunţat la asta”.

„Hai să vă spun ceva. Atât echipele de fotbal, cât şi arbitrii dormeau la mine. Am şi hotel, şi pensiune. Îmi mai permiteam seara să mai glumesc la masă cu ei, la... Câteodată, ştiţi, aveam sentimentul ăla de a încerca să le zic: „Domnule, să aveţi grijă cu noi, să nu ne dezavantajaţi!”. Mai discutam cu stafful, cu conducerea. Niciodată, cel puţin patronul de la acea vreme, nu a agreat şi nu a fost adeptul acestei situaţii. Eu, sincer, aş fi încercat. Sincer vă spun. Eu, da”

Gheorghe Babagianu, viceprimar Urziceni şi vicepreşedinte de onoare Unirea

Care este, însă, preţul libertăţii?

În primăvara lui 2009, Dosarul Transferurilor era deschis deja de doi ani de procurori, sesizaţi după articolele din Gazeta Sporturilor. Cu o lună înainte de meciul de la Urziceni, mai mulţi oameni importanţi din arbitraj fuseseră arestaţi. Borcea, omul care se lăuda că stă „la butoane” şi care îi spunea lui Andone că i-a controlat până şi vântul, avea toate motivele să se teamă că numele său va ieşi la iveală. Pe de altă parte, era  deseori văzut la masă cu Alina Bica, fosta şefă DIICOT cu care – spun sursele – părea „foarte intim”. Bica este una dintre prietenele apropiate ale Elenei Udrea.

„Am auzit şi noi că Borcea ar fi avut presiune pe el să nu luăm campionatul”, a declarat luni pentru ProSport un fotbalist de la Dinamo aflat pe teren la Urziceni.

În final, câteva întrebări:

Cine putea să pună presiune pe Borcea să nu ia campionatul?

Ce a câştigat chestorul Stancu din consilierea lui Dumitru Bucşaru?

"Pentru Borcea, Dinamo nu exista. Era FC Borcea", a povestit pentru ProSport un fost acţionar

Mâine, puteţi citi despre culisele clubului Unirea Urziceni. Cine l-a enervat groaznic pe Dumitru Bucşaru şi de ce.

PRIMELE 3 EPISOADE DIN CAZUL "UNIREA - DINAMO, UN TITLU TRUCAT?"

Credeţi că Rednic are dreptate când spune că Dinamo nu a vrut campionatul în 2009?
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.