Titlu trucat de Borcea pentru Urziceni? Legătură INTERNĂ‚ între Unirea și Dinamo: în plin scandal al permiselor frauduloase, chestorul-șef de la Permise și Înmatriculări îl consilia din umbră pe Bucșaru să ia campionatul

Titlu trucat de Borcea pentru Urziceni? Legătură INTERNĂ‚ între Unirea și Dinamo: în plin scandal al permiselor frauduloase, chestorul-șef de la Permise și 
Înmatriculări îl consilia din umbră pe Bucșaru să ia campionatul
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Ce mai face domnul Bucșaru?”, se interesează reporterul ProSport. Niciodată un amic al media, finanțatorul Unirii Urziceni a reintrat în 2011 într-un anonimat întrerupt doar de știrile că a fost arestat, eliberat și, ulterior, plasat în control judiciar într-un dosar de bancrută frauduloasă. „A avut niște probleme de sănătate. A avut și un infarct acum o lună-două. I-am zis: „Bă, bine că te mai văd și eu, că nu te mai găsește omul!”. La care el: „Bine că mă mai vezi!”. Atunci mi-a povestit cum a fost cât p-aci să dea colțul”, povestește un fost consilier al Unirii Urziceni și prieten de-al fostului finanțator. Este începutul unei noi povești, al patrulea episod din Cazul Unirea – Dinamo, care duce astăzi până la vârful structurilor din Ministerul de Interne, în culisele contractelor de la Unirea Urziceni și, din nou, spre fostul președinte Traian Băsescu. Cu un bonus, acuzații de șpagă la fosta conducere a FRF.

Potrivit apropiaților, Dumitru Bucșaru are montate două stenturi coronariare. „S-a confruntat cu niște probleme mari și el. A venit criza. Credeți că e așa ușor să fii tot timpul în atenție, să te mai și rețină!? Acum e în control judiciar. Tot pe o chestie cu Transporturile. Pe fondul ăla, a avut o înrăutățire a sănătății. El fuma foarte mult, bea multe cafele, nu se odihnea. Era un tip agitat. Nu vorbea mult, dar se consuma teribil. La meciurile echipei lui, eu săream în sus, el nu scotea o vorbă. „Faci explozie, ce dracu”?”, îi ziceam mereu”, spune Mihai Stancu pentru ProSport.


Chestorul Mihai Stancu (stânga), fotografiat alături de Dumitru Bucșaru la un meci al Unirii Urziceni

Vă întrebați, evident, cine e Mihai Stancu. Și noi ne-am întrebat același lucru.

DIN PRIMELE 3 EPISOADE

General. Chestor. Șef la Permise. Consilierul lui Bucșaru

„În 2002, după ce primăria a luat echipa, m-a contactat domnul general Mihai Stancu care e din Urziceni și a aflat că m-am implicat la fotbal. M-a întrebat ce gânduri am. I-am zis că n-am scăpat de niște prieteni care au insistat la mine să plătesc acea taxă de înregistrare de 5,5 milioane de lei vechi. Am și plătit-o eu taxa. Dânsul a vorbit cu un om de afaceri din Urziceni. M-a contactat acea persoană. Pe mine m-a bucurat, că n-a mai fost nevoie să dăm noi, de la primărie, niciun ban și a preluat echipa un om de afaceri”, povestește fostul viceprimar al Urziceniului, fostul subprefect de Ialomița, vicepreședintele onorific al Unirii Urziceni Gheorghe Babagianu.

Nu s-a vrut campionatul în 2009…Tu ții minte că eu am spus că o să vin să antrenez gratis când pleacă Borcea!? Și i-am reproșat campionatul ăla pentru că mi s-a furat. Și atât, mai multe nu spun
Mircea Rednic

Amuzant, „un om de afaceri din Urziceni” era chiar Dumitru Bucșaru, prietenul lui Babagianu din copilărie.

Un search pe Google și la iveală a ieșit un Mihai Stancu, actualmente șeful Direcției de Securitate și Organizare din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal, conduse de Gino Iorgulescu. „E fost polițist? Chestor?”. Oficialii LPF au confirmat rapid.

O nouă căutare și la iveală iese un personaj controversat din România ultimilor 20 de ani. Chestorul în rezervă Mihai Stancu a fost între 1995 și 2004 adjunctul șefului Poliției Rutiere, practic al doilea om din structura de la Circulație. După 2004, an cu alegeri prezidențiale, Mihai Stancu a devenit șeful Direcției de Permise și Înmatriculări (DRPCIV), funcție în care a stat până în 2009, alt an cu alegeri prezidențiale.

Mihai Stancu (stânga), la sediul LPF alături de secretarul general Justin Ștefan (dreapta)

Chestorul Mihai Stancu pe vremea când conducea Direcția de Permise din Ministerul Administrației și Internelor

 

Ce legătură avea chestorul Mihai Stancu, un funcționar important din Ministerul de Interne, cu clubul de fotbal care câștiga titlul în 2009 și care, potrivit lui Mircea Rednic, a primit cadou acel campionat de la Dinamo, fosta echipă a Ministerului de Interne?

Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii, a răspuns râzând: „Mihai Stancu e cel care a condus Urziceniul. El era în spatele a tot ce se întâmpla. Prieten la cataramă cu Giovanni, cu Victor (n.red. – frații impresari condamnați în Dosarul Transferurilor), cu Gino (n.red. – Iorgulescu). Era de șpriț lung, dar un om competent. E printre puținii de la Ligă care-și fac treaba foarte bine”.

 Cum a fost posibil ca un „greu” din Ministerul de Interne să conducă în paralel un club de fotbal? Și de ce?

Mihai Stancu a părut reticent la început față de interesul reporterului: „Ce legătură am avut cu Unirea Urziceni? E o poveste lungă”.

Reporter: Nouă ne plac poveștile lungi. 
Stancu: Nu are niciun sens, Unirea nu mai există.

Aparent, și lui Mihai Stancu îi plac poveștile lungi. A sa a început, clasic, cu o amintire din copilărie: „Eu fiind de loc din zona Urziceniului l-am cunoscut foarte bine și l-am consiliat pe fostul finanțator Dumitru Bucșaru. Îl știam de copil, eu sunt născut mai devreme decât el. M-am născut în Moldoveni, o comună de peste Ialomița, de lângă Coșereni (n.red. – comuna în care este născut Bucșaru). Îl știam din zonă, el locuia atunci în Urziceni, acolo am locuit și eu când eram copil”.

În 2002, aflată în liga a doua, Unirea Urziceni a fost preluată de Dumitru Bucșaru de la viceprimarul Babagianu, prietenul său. Amiciția dintre Bucșaru și Mihai Stancu completează o treime importantă, dar nu sfântă, aflată atunci în spatele clubului. Bucșaru era în plin avânt antreprenorial, devenind un client fidel al contractelor umflate cu statul și în special cu SN CFR SA, compania națională condusă de Mihai Necolaiciuc, omul bănuit a fi rudă cu Traian Băsescu și condamnat acum pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Babagianu venea cu know-how-ul politic, cu hotelul Royal și cu stadionul concesionat lui Bucșaru. În fine, Stancu a adus la masă expertiza și relațiile din M.A.I, plus un bonus surprinzător.

Prieten din clasa a noua cu Bucșaru, politicianul PD-L Gheorghe Babagianu a candidat în 2008 la funcția de primar, dar a pierdut deși a fost ajutat în campanie de Dan Petrescu și Mihai Stoica. Babagianu este fostul socru al lui Hristu Chiacu, nepotul verilor Becali, și proprietarul hotelului Royal în care se cazau adversarele și arbitrii de la meciurile Unirii. Miercuri, el a mărturisit pentru ProSport că a avut intenții cu iz penal față de oficialii adversarelor și arbitrii meciurilor. Povestea lui o puteți citi aici.

Povestește actualul oficial al LPF: „Cunoșteam povestea echipei din Urziceni, era într-o ligă inferioară. Eu i-am povestit lui Bucșaru la un moment dat despre echipă, la care el îmi zice: „Hai, domnule, să luăm amândoi echipa!”. Atunci, a luat el echipa și eu l-am ajutat. I-am sugerat ce antrenori să ia, ce jucători să ia. L-am ajutat, în măsura în care am reușit, cu aprovizionarea de material sportiv, cu mingi, cu echipament, cu treninguri”.

Dedicația pentru proiectul Unirea arătată de cel care lucra în același timp ca adjunct al șefului Poliției Rutiere e formidabilă.

De unde aveați legăturile de aprovizionare cu material sportiv?
De unde să le știu?! Dacă mie mi-a plăcut fotbalul și am cochetat toată viața cu personalități din fotbal, cu fotbaliști, cu antrenori, cu profesori…

Aveți prieteni buni în fotbal?
Evident, sigur că da. Din tinerețea mea, Mircea Sandu și toată echipa Sportul. La un moment dat, eu eram polițist, mă rog, milițian, și eram în esență cu Dinamo, dar am fost și „sportist” la un moment dat. Îmi plăcea echipa ca spirit, ca mod de joc, intelectul lor era altul decât al celorlalți jucători.


Cantonamentul Unirii Urziceni după venirea lui Bucșaru la club

Prietenul lui Bucșaru, prieten cu Mircea Sandu din 1970

Acum, Stancu – trecut în rezervă în 2009 – este angajat la LPF, adus de prietenul său din tinerețe de la Sportul, Gino Iorgulescu. Gheara politicului strânge și aici. Actualul președinte al ligii a fost numit după o noapte friguroasă în care Victor Ponta și Liviu Dragnea s-au întâlnit cu președinții de cluburi. Aceștia au votat sub impresia discuțiilor avute la un restaurant de lângă mânăstirea Cașin.

Mai interesantă este, însă,  acum relația de prietenie cu amicul și fostul coechipier al lui Iorgulescu.

Povestește Stancu: „Pe Mircea Sandu l-am cunoscut când era la Progresul, iar eu eram ofițer de execuție la Poliția București. L-am cunoscut întâmplător și l-am plăcut din start. Am fost pe aceeași lungime de undă, cu toate aspirațiile, cu toate gândurile. Practic, el a fost cauza pentru care eu m-am lipit de sportul ăsta. Prin el, i-am cunoscut pe toți de la Sportul și cu care am fost prieten. Am avut o relație extraordinară”.

Citește continuarea mai jos.

Bucșaru, la tribuna oficială din Giulești. În dreapta sa stă Kassai, sau „Bebiță” cum îl alintă Porumboiu. Mircea Sandu e dincolo de Mureșan

Mircea Sandu și Gheorghe Ștefan, doi prieteni buni

Traian Băsescu îi strânge mâna lui Mircea Sandu, fostul președinte al FRF

Dorin Cocoș (cu bască) și Gheorghe Ștefan (primul din dreapta) au fost arestați pentru implicare în dosarul Microsoft
 

Coincidență sau nu, ajungem la Mircea Sandu, controversatul șef care a părăsit FRF în martie 2014 împreună cu fidelul secretar general Adalbert Kassai. Un insider a povestit miercuri: „Ce ziceți de chestia asta? O geantă cu un milion de euro pusă pe biroul lui Adalbert Kassai de Bucșaru…”.

Taxă de protecție?

Nu știu, dar ce n-o numiți taxă de campionat?, spune Adrian Porumboiu.

Miercuri, în emisiunea ProSport Live, fostul finanțator de la FC Vaslui a avut o dispoziție să povestească. Discuta despre titlurile pe care le-a pierdut: „Am băgat foarte mulți bani în fotbal, dar nu unde trebuia”.

Se stabilea titlul înainte de începerea campionatului?
Multe se stabileau înainte și la diferite colocvii erau dinainte liniile prestabilite. Puneți dumneavostră ghilimelele de rigoare la colocvii. Chiar într-o discuție cu un vechi prieten de-al meu, regăsit în momente de sinceritate, încerca să-mi spună niște lucruri care te uluiesc. El are o ținută impecabilă, dar din păcate sistemul ăsta îndoaie chiar și caracterele care crezi că sunt tari. Sunt discuții care aveau loc. Dacă nu erai cu ei, n-aveai nicio șansă.

Nu vi s-a oferit ocazia să dați bani?
Nu s-a pus nicio clipă problema să fac așa ceva. S-au ivit și la mine ocazii, că era o licitație continuă.

Era o taxă de protecție?
Nu știu, dar de ce să fie taxă de protecție? Nu plecau să taie nimic. Puneți-o altfel. E taxă de campionat. Miza mare a fost mirajul Ligii Campionilor.


Adrian Porumboiu, nervos pe arbitraj la un meci cu Unirea Urziceni din 2007, disputat la Vaslui

Ani de-a rândul, media a captat zvonuri scurse ca mustul din teasc, din sediile FRF și LPF. Unele pomeneau de 500.000 de euro cash per instituție dacă voiai să iei titlul. Altele, mai recente, crescuseră cota la un milion de euro fiecare.

Rugat să-l descrie pe Bucșaru, Porumboiu și-a amintit: „Era mereu tăcut. Pe tăcute, pe tăcute. A prins bine treaba asta la public. A știut unde să se agațe prima dată și cu cine trebuia să fie prieten de la federație. Era Bebiță (n.red. – Adalbert Kassai) acolo și știa Bebiță ce are de făcut. Bucșaru era un tip practic. Nu puteai să spui că nu cunoștea despre ce e vorba. A învățat drumul”.  

Porumboiu nu crede nici în ruptul capului că Borcea și-a vândut clubul în 2009 pentru ca Bucșaru să poată să-și plătească datoriile pe care le avea la verii Becali, prietenii dinamovistului. În schimb, fostul finanțator de la Vaslui suspectează legăturile Unirii cu Liga și FRF.

A fost Mihai Stancu omul care a făcut legătura între prietenii săi separați din tinerețe, Bucșaru de la Urziceni și Mircea Sandu de la kilometrul zero din București? Ne reamintim, Sandu este motivul pentru care fostul înalt oficial din M.A.I. s-a îndrăgostit de fotbal.

Unirea Urziceni a fost ajutată, dar nu cred că a fost cineva atât de diabolic să-l pună pe Borcea să piardă campionatul în meciul direct
Adrian Porumboiu

 

Plicurile lui Borcea către generali și permisele luate fraudulos

O altă informație pe surse, de data asta din clubul Dinamo: „Borcea se ducea destul de des la Ministerul de Interne și acolo se petreceau scene amuzante. Trebuia să intre în birourile lui Toma Zaharia (n.red. – fost secretar de stat în M.A.I.) și Nicolae Berechet (n.red. – fostul secretar general în M.A.I.) cu niște plicuri. Se creau discuții apoi. Că de ce a intrat mai întâi acolo și nu dincolo. Ce a dus acolo și ce a adus dincolo”.

Chestorul Nicolae Berechet a fost membru în Consiliul de Administrație de la Dinamo în perioada în care Cristi Borcea și frații impresari Becali au prejudiciat clubul cu 5,8 milioane de dolari. Sub nasul unui fost general cu patru stele din M.A.I., în club s-a petrecut o activitate infracțională în formă continuată.

Acum, puțină atenție!

Berechet a fost scos oficial la pensie în 2008, în plin scandal al permiselor obținute fraudulos la Pitești. Șeful Direcției de Permise și Înmatriculări era, știți deja, Mihai Stancu.

„Sub conducerea mea, s-a întâmplat chestia aia cu permisele de la Pitești și am fost acuzat de toată media. Dar dumneavoastră nu știți de câte ori le-am spus să nu facă, să nu dreagă”
Chestor (r) Mihai Stancu

Stancu, misteriosul consilier al lui Bucșaru și prietenul lui Mircea Sandu, Gino Iorgulescu, Ioan și Victor Becali.

Pe lista celor care au fost somați să restituie permisul obținut la Pitești s-a numărat și fundașul lui Dinamo, Cosmin Moți, impresariat de frații Becali. Pe 13 mai 2009, numele fotbalistului aflat acum la Ludogoreț era făcut public de Prefectura Argeș. 11 zile mai târziu, era titular la Urziceni, în meciul în care Rednic susține că Dinamo a preferat să lase titlul Unirii.


Istvan Kovacs, înconjurat de fotbaliștii Unirii la un meci cu Dinamo din 2007

ProSport a discutat cu Moți despre evenimentele din primăvara lui 2009, iar discuția deschisă poate fi citită mâine.

În 2009, Stancu a fost trecut în rezervă.

La scurt timp, fostul său șofer, Cristian Lungu, a fost arestat pentru trafic de influență. Percepuse între 1.500 și 4.000 de euro pentru rezolvarea unor cazuri complicate de înmatriculări. Anchetatorii n-au găsit nicio legătură cu chestorul Mihai Stancu.

Unirea, sora mai mică a lui Dinamo. Tatăl: Stancu

În noua funcție de la Ligă, Stancu verifică acum dacă stadioanele din România întrunesc măsurile de siguranță regulamentare. Își amintește, însă, de vremurile când îl consilia pe Bucșaru și stabilea legături sentimentale cu clubul Dinamo: „Am jucat fotbal la old-boys cu foarte mulți fotbaliști de la Dinamo. Moraru, Movilă, Dragnea, Mihăescu, Lupescu. Îi știu pe băieții ăștia de când jucau, aveam relații foarte bune cu ei”.

„Trec pe la Urziceni odată la două-trei săptămâni și plâng în sufletul meu că s-a terminat tot ce a fost frumos”
Chestor (r) Mihai Stancu

În primii ani ai Unirii lui Bucșaru, clubul era ca o soră mai mică a lui Dinamo, lucru recunoscut și de fostul oficial din Ștefan cel Mare, Cristi Tănase. Stancu explică: „Eu i-am sugerat lui Mitică mai mult dinamoviștii mei. Acolo a fost Dragnea, eu l-am adus, Orac, tot eu l-am sugerat, Mihăescu, tot al meu. Au fost și ăia de la Ploiești, unde lucrasem eu și cu care colaborasem. Tavi Grigore și o mulțime de fotbaliști de la Ploiești dacă vă amintiți. Ciorea, Pârlog. Toți au fost în cercul meu”.

Ați fost un director sportiv din umbră…
…Numai că nu puteam. Eram consilierul personal al finanțatorului, dar niciodată oficial, că nu aveam cum. Eu aveam o calitate și o funcție pe care nu puteam să o ignor și pe care am dus-o la capăt până la sfârșit. Până am ieșit la pensie, am avut o activitate apreciată, îmi place să cred.

Dumneavostră erați cu filonul Dinamo la Urziceni.
Da, eu eram.

Dar pe juniorul lui Dinamo, Alin Cocoș, cine l-a adus la Urziceni?
Pe Alin Cocoș nu l-am adus eu. L-am cunoscut la Urziceni când l-a adus acolo Mitică, dar probabil în baza relațiilor pe care le-a avut după aia, și ex-eu, cu Dorin, cu Cocoș. L-am cunoscut și pe Dorin. Băiatul lui nu avea cine știe ce talent și și-a dat seama și Mitică de treaba asta.

Logica chestorului Stancu are o fisură. Cum putea Bucșaru să-l aducă pe Alin Cocoș în club în baza unor relații pe care le-a avut după acel moment? Depășim, însă, dilema.

Seria antrenorilor aduși de Stancu s-a întrerupt, potrivit propriilor declarații, în 2006 când în club a venit Dan Petrescu, prietenul la cataramă al lui Victor Becali. Numele impresarului condamnat pare a-i produce fostului șef din Poliție un recul verbal.

Cum a venit Petrescu la echipă?
Nu sugerat de mine. Nu l-am adus eu. Bănuiesc că a fost opțiunea finanțatorului la sugestia unor oameni din fotbal cu care el deja intrase în contact. Poate și din Federație, poate și dintre ceilalți.

Vă referiți la Victor Becali?
Sigur că da, și la el printre alții.

Cum s-au cunoscut, cum s-au împrietenit Bucșaru cu Victor Becali?
Nu prin mine. Eu am privit cu rezerve prietenia și colaborarea dintre ei. Nu vreau să comentez despre condamnări că și pe ăia (n. red. – frații Becali) i-am cunoscut destul de bine și îi știu foarte bine. Încă apreciez într-un fel ce au făcut ei, dar doar într-un fel. Bucșaru mai avea și alți sfătuitori din zona fotbalului. Mă refer la Nețoiu, era și prietenul meu, mă refer la actualul selecționer, Anghel Iordănescu. Au fost.

Atitudinea omului care a avut o funcție înaltă în Ministerul de Interne este un izvor de mister. Încearcă pe de o parte să se delimiteze de frații Becali, apreciază pe de altă parte „ce au făcut ei”. Cu siguranță, apreciază altceva decât transferurile care au păgubit clubul Dinamo cu aproape 6 milioane de dolari. 

Chestorul Mihai Stancu a fost nașul lui Nae Nicolae, controversatul om de afaceri decedat în 2013 după ce mașina sa a fost spulberată de trenul InterRegio București – Constanța. Nicolae era, în același timp, finul lui Sergiu Sechelariu, fratele fostul primar al Bacăului, și al lui George Becali. Finanțatorul Stelei, verii săi impresari și Cristi Borcea se numărau printre prietenii apropiați ai lui Nicolae. Media a scris că George Becali i-a luat la table lui Nicolae un teren în valoare de 10 milioane de dolari. Tablele reprezentau sportul preferat și de Ioan, Victor Becali, Gigi Nețoiu și Dumitru Bucșaru.

Discuția curge spre bani. Ați știut despre împrumutul lui Bucșaru la George Becali?


Dumitru Bucșaru și Dumitru Stângaciu, finanțatorul și antrenorul cu portarii de la echipa campioană din 2009

Stancu: „Am aflat după aia. Nu știu dacă la Victor și la Giovanni era împrumutat. Asta vorbește lumea. Nu pot să bag mâna în foc că a fost întotdeauna așa. Cine știe cum a fost?! Cum au făcut ăștia (n.red. – impresarii) și cu alții…Pe terenuri, nu pe bani. Pe jucători…Alte aspecte pe care nu vreau să le comentez. Nu m-am străduit niciodată să le discern sau să le analizez, să fiu mai clar”.

„De când am intrat în fotbal, mi-am dat seama că până nu fac curățenie nu pot să o bat pe Steaua. Credeam că niște oameni care sunt plătiți la zi vor aprecia și vor fi loiali. De când s-au înrudit marii binefăcători ai fotbalului, Gigi Becali și Borcea, Dinamo n-a mai bătut-o pe Steaua. Are legătură, e aceeași poveste”
Ionuț Negoiță, 1 decembrie 2015

 

Băsescu și ajutorul de la DNA pentru Urziceni

Ieri, pe adresa redacției a venit un mesaj de la un cititor: „Verificați o declarație a lui Băsescu legată de rolul său în câștigarea titlului Unirii Urziceni”. Vă amintiți din episoadele trecute, vorbim despre președintele țării între 2004 și 2014, în al cărui cerc de influență s-au aflat și fosta sa consilieră Elena Udrea, fostul soț al acesteia, Dorin Cocoș, dar și partenerul lor de afaceri Dumitru Bucșaru. Afaceristul din Coșereni a fost între 2000 și 2003 clientul fidel al contractelor cu SN CFR SA, compania condusă de Mihai Necolaiciuc, pe care mărturiile îl indică a fi rudă prin alianță cu fostul președinte al României.

Pe 14 iunie 2009, la mai puțin o lună după câștigarea titlului de către Unirea, Traian Băsescu declara:

 „Dacă nu era intervenția DNA pe acest final de campionat, Unirea Urziceni n-ar fi luat niciodată titlul! Mă bucur în special pentru Dan Petrescu, un antrenor pe care-l apreciez enorm”


Traian Băsescu, pe vremea când nu ezita să se afișeze alături de finanțatorii viitori penali din fotbalul românesc

 

Pe 13 aprilie 2009, cu 40 de zile înainte de finalul campionatului, finanțatorul lui FC Argeș, Cornel Penescu, fusese arestat pentru că a mituit mai mulți arbitri și oficiali FRF, printre care chiar șeful Comisiei de Arbitri, Gheorghe Constantin. Dintre persoanele condamnate ulterior în Dosarul Mită pentru arbitri, trei fuseseră delegate la meciurile Unirii din sezonul 2008-2009:

Marcel Lică a observat două meciuri, iar centralii Lucian Dan și Aurelian Bogaciu arbitraseră câte două partide ale echipei lui Bucșaru.

Totuși, declarația lui Băsescu este bizară. De unde știa președintele României că Unirea Urziceni nu ar fi luat niciodată campionatul dacă nu intervenea DNA? Și cine erau dușmanii corupți care își aranjau terenul să câștige titlul în locul Unirii?

Dinamo? Poli?

Arbitrii? Dacă da, cine îi controla pe acești arbitri?

Declarația președintelui pare o delimitare clară între Unirea Urziceni, simbolul curățeniei în fotbal, contra restului lumii îngropate în mocirla corupției. Și atât. Fără investigații suplimentare, fără curiozități.

2009 a fost an electoral. După 6 ani și jumătate distanță, Traian Băsescu este dator cu niște răspunsuri.

E posibil ca o parte din banii câștigați de Bucșaru din participarea în Liga Campionilor să fi mers la campania electorală a lui Traian Băsescu? Consilierul afaceristului din Urziceni replică prompt: „Exclus să sponsorizeze campania electorală a lui Băsescu. Aș fi mirosit-o, eu sunt polițist, mă înțelegeți?”

Evident, flerul unui polițist e redutabil, dar nu infailibil. Cea mai bună dovadă este Nicolae Berechet.

 

Despre titluri luate politic. Porumboiu: „CFR, da. Unirea, nu”

Adrian Porumboiu a vorbit la ProSport Live despre titluri acordate politic. El susține că de 20 de ani campionatele nu au fost câștigate pe bune: „Totul a fost impus. Le era frică. Era un anumit prim-ministru, tremurau toți în ghete. Ă‚lora pe la federație le tremura pixul în mână”.

Boc? A fost și Mihai Răzvan Ungureanu.
N-avea nicio treabă Ungureanu. Nu avea echipă la Iași. Cei care aveau echipă și care aveau interes erau. Bravo lor! Cu ghilimele de rigoare! Dar eu nu pot să uit așa ușor. Vaslui a avut o echipă mai mult decât curată.


Emil Boc, aplaudând în tribună, alături de Iuliu Mureșan și Arpad Paszkany, imnul lui CFR Cluj

Emil Boc ciocnește un pahar de șampanie cu Arpad Paszkany, Iuliu Mureșan și Ricardo Cadu după eventul lui CFR din 2008

Emil Boc, premierul legat de Traian Băsescu, a fost primarul Clujului între 2004 și 2008, apoi prim-ministrul României între 2008 și 2012. În 2008, Arpad Paszkany a donat 238.000 de euro pentru campania electorală a PD-L, partidul care l-a propulsat pe Boc. În mandatele lui Băsescu (2004-2009 și 2009-2014), CFR – promovată în 2004 – a câștigat 3 titluri de campioană și 3 Cupe ale României . Potrivit unor oameni politici, Paszkany a contribuit masiv la campania electorală a partidului lui Băsescu, în 2004

În 2009, tot Boc era premier, dar Porumboiu spune că Unirea n-a fost ajutată politic la meciurile din finalul sezonului. Doar CFR a suflat titlul Vasluiului politic. „Nu putea să vină niciun politician. Un politician poate să te ajute la o comisie, dar acolo n-a fost nicio comisie”, spune fostul finanțator.

Niciodată n-am avut senzația că Bucșaru era protejat politic. După părerea mea, relațiile lui cu Cocoș, cu Udrea au fost limitate la afaceri. Pe fotbal, mă rog, poate doar că a încercat și Dorin să-l aducă pe fi-su, să-și facă un viitor fotbalistic. Alin a venit la două-trei meciuri, după aia n-a mai apărut
Chestorul (r) Mihai Stancu

Întrebat de ProSport despre implicarea politicului în campionatul 2008-2009, consilierul personal al lui Bucșaru care, dimineață de dimineață, se așeza pe scaunul de șef la Direcția de Permise a răspuns sec: „Niciodată. Să vă spun cum era cu politicul. Vine la meciul echipelor care joacă bine ca să capete capital politic, nu ca să dea ceva. Nu dă nimic. Am observat asta cu atenție. Când era Unirea în vârf, mișunau pe acolo”.

Mișunau? Cine?
Veneau, nu vă aduceți dumneavoastră aminte. Dacă cercetați înregistrările, o să vedeți că veneau destui și din politic. Mă rog, poate erau mai mici, dar unii erau destul de mari.

Stancu dezminte rapid și declarațiile lui Rednic despre titlul făcut cadou de Dinamo lui Bucșaru: „Astea sunt fabulații a la Rednic. E prietenul meu bun, dar mai are momente din acestea. Vă închipuiți că nu conta pentru Borcea treaba asta. Călca pe cadavre dacă putea să ia și capul lui Mitică.

Domnul Borcea pare totuși orientat spre bani. Poate prea orientat.
Absolut, sigur că da.

Rednic simte că Borcea l-a trădat.
Campionatul a fost real, nu cum zice Rednic. Cu multă muncă, cu multe eforturi, inclusiv financiare. A fost favorizat și de dorința țării. Toată suflarea microbistă din România își dorea o schimbare și voia altceva.

Porumboiu spune că „Borcea era nebun să ia campionatul. Visa noaptea imnul Champions League. El nici pentru 100 de milioane de euro nu ar fi renunțat la asta”.

„Hai să vă spun ceva. Atât echipele de fotbal, cât și arbitrii dormeau la mine. Am și hotel, și pensiune. Îmi mai permiteam seara să mai glumesc la masă cu ei, la… Câteodată, știți, aveam sentimentul ăla de a încerca să le zic: „Domnule, să aveți grijă cu noi, să nu ne dezavantajați!”. Mai discutam cu stafful, cu conducerea. Niciodată, cel puțin patronul de la acea vreme, nu a agreat și nu a fost adeptul acestei situații. Eu, sincer, aș fi încercat. Sincer vă spun. Eu, da”
Gheorghe Babagianu, viceprimar Urziceni și vicepreședinte de onoare Unirea

 

Care este, însă, prețul libertății?

În primăvara lui 2009, Dosarul Transferurilor era deschis deja de doi ani de procurori, sesizați după articolele din Gazeta Sporturilor. Cu o lună înainte de meciul de la Urziceni, mai mulți oameni importanți din arbitraj fuseseră arestați. Borcea, omul care se lăuda că stă „la butoane” și care îi spunea lui Andone că i-a controlat până și vântul, avea toate motivele să se teamă că numele său va ieși la iveală. Pe de altă parte, era  deseori văzut la masă cu Alina Bica, fosta șefă DIICOT cu care – spun sursele – părea „foarte intim”. Bica este una dintre prietenele apropiate ale Elenei Udrea.

„Am auzit și noi că Borcea ar fi avut presiune pe el să nu luăm campionatul”, a declarat luni pentru ProSport un fotbalist de la Dinamo aflat pe teren la Urziceni.

În final, câteva întrebări:

Cine putea să pună presiune pe Borcea să nu ia campionatul?

Ce a câștigat chestorul Stancu din consilierea lui Dumitru Bucșaru?



„Pentru Borcea, Dinamo nu exista. Era FC Borcea”, a povestit pentru ProSport un fost acționar

Mâine, puteți citi despre culisele clubului Unirea Urziceni. Cine l-a enervat groaznic pe Dumitru Bucșaru și de ce.

PRIMELE 3 EPISOADE DIN CAZUL „UNIREA – DINAMO, UN TITLU TRUCAT?”

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1 Mai
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1 Mai
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele