EXPLOZIV | Rednic, despre campionatul pierdut la Urziceni: "Dinamo nu a vrut titlul. Mi s-a furat". Harta relaţiilor Băsescu-Dorin Cocoş-Bucşaru-Petrescu-Victor Becali-Borcea şi culisele unui titlu luat în an electoral

30 nov 2015 56752 afişări Special
EXPLOZIV | Rednic, despre campionatul pierdut la Urziceni: "Dinamo nu a vrut titlul. Mi s-a furat". Harta relaţiilor Băsescu-Dorin Cocoş-Bucşaru-Petrescu-Victor Becali-Borcea şi culisele unui titlu luat în an electoral
GALERIE (43 de imagini) VEZI GALERIA

Declaraţia a rămas uitată într-o agendă dedicată Dosarului Dinamo – Lazio. Contactat acum câteva luni să comenteze dacă partida din 2007 din play-off-ul de calificare în grupele Champions League a fost blat, aşa cum susţineau Vladimir Cohn şi Cornel Dinu, Mircea Rednic a recunoscut că şi el suspectează asta, sugerând că artificiul pentru a masca banii a fost transferul lui Radu Ştefan. Pe finalul discuţiei, printre concluzii, antrenorul de atunci şi de acum de la Dinamo a spus: „Două lucruri au rămas pentru mine, m-au marcat şi m-au deranjat. Primul a fost meciul cu Lazio, iar al doilea a fost meciul cu Urziceniul...”.

Consternare la capătul celălalt al firului. Meciul cu Urziceni din 2009, cel în care Dinamo a avut şansa să câştige campionatul şi, implicit, să meargă direct în grupele Champions League? „Da, când am pierdut campionatul”, a lămurit Rednic, scurt. Prima partidă indicată de el constituie acum subiectul unei anchete DNA, deschisă după articolele din ProSport. Secretele celui de-al doilea meci se întrezăresc astăzi.

Domnule Rednic, ce v-a supărat cel mai tare?

Ce m-a supărat? Nu s-a vrut atunci campionatul…

A fost autosabotaj la Dinamo?

Tu ţii minte că eu am spus că o să vin să antrenez gratis când pleacă Borcea!? Şi i-am reproşat campionatul ăla pentru că mi s-a furat. Şi atât, mai multe nu spun.

Citeşte continuarea mai jos.

Dacian Varga sărbătoreşte golul care i-a adus Unirii Urziceni titlul de campioană

Plonjon de campion: Rusescu sare peste colegii săi care-l îmbrăţişează pe Mihai Stoica

Mihai Stoica şi Dumitru Bucşaru la petrecerea organizată după câştigarea titlului

Invocă datoriile lui Bucşaru la verii Becali

Deşi vorbeşte iniţial impersonal, Rednic îl indică pe Borcea. Într-un interval de câteva luni, două momente importante din istoria lui Dinamo sunt în pericol de a fi reinterpretate într-un registru penal. Potrivit mărturiilor mai multor oameni din club, fostul preşedinte executiv Cristi Borcea a compromis intenţionat două calificări în cea mai importantă competiţie intercluburi din lume, cea despre care declara că reprezintă visul său de o viaţă. Pare absurd, imposibil.

Dialogul uimitor cu Mircea Rednic continuă.

Cum să nu vrea Dinamo campionatul?

Eee. Nu se poate ca Urziceni să pună arbitrul spaniol (n.red. – Cesar Muniz Fernandez). Şi acum toate se leagă când am văzut declaraţiile. Bucşaru ăla avea datorii la Gigi Becali, la fraţii Becali, avea datorii la toată lumea. Era normal, că băiatul (n.red. – Bucşaru) nu avea de unde să returneze banii.

De la meciul Unirea Urziceni – Dinamo 1-0 au trecut 6 ani şi jumătate, dar Rednic nu a uitat. „Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, am relatat două lucruri care m-au deranjat teribil pe mine, ca antrenor”, spune el. Totuşi, declaraţiile sale sugerează un scenariu bine pus la punct.

Pentru a înţelege contextul partidei, ne întoarcem în timp în 2009. Pe 24 mai, la Urziceni, se juca un meci decisiv pentru titlu. Mai erau trei etape din acel sezon, iar clasamentul arăta aşa:

1. Dinamo 65 de puncte

2. Unirea 63 de puncte

3. Poli Timişoara 55 de puncte

Practic, Dinamo şi Unirea se băteau pentru titlu, dar Poli putea intra teoretic în calcule dacă primea înapoi de la TAS cele 6 puncte luate în urma unei decizii a Comisiei de Disciplină FIFA, pusă în practică de FRF. Cu cele 6 puncte recuperate, Poli ar fi stat la patru puncte în spatele primului loc şi mai avea meci direct cu Unirea în penultima etapă, acasă. Bătălia se anunţa încinsă, cu Dinamo mare favorită după ce fusese lider aproape tot campionatul.

Arbitrul „adus de Popescu” pentru finul Petrescu

Meciul de la Urziceni a fost arbitrat de spaniolul Cesar Muniz Fernandez, în urma cererii făcute de Mircea Sandu omologului şi, totodată, prietenului său, preşedintele Federaţiei spaniole, Angel Maria Villar. Povesteşte o sursă din FRF: „Meciul a fost arbitrat de un străin pentru că Borcea a făcut o eroare majoră. Cu vreo 6 etape înainte de finalul campionatului, s-a dus la Casa Fotbalului şi a început să urle pe holuri că e furat de arbitri şi că el a dat bani cui trebuie din federaţie pentru a fi protejat în lupta pentru titlu”.

Muniz a venit, a arbitrat şi, potrivit dinamoviştilor, a avantajat-o clar pe Unirea Urziceni. Nu a acordat un penalty pentru Dinamo la un fault asupra lui Bruno Simao, l-a eliminat pe fundaşul stânga portughez şi i-a anulat un gol valabil lui Ionel Dănciulescu, actualul manager sportiv al clubului. La finalul meciului pierdut cu 1-0 după golul lui Varga din minutul 24, Cornel Dinu spunea:

"La meciul cu Unirea a ieşit la vedere prietenia dintre Gică Popescu şi Nadal, fostul său coechipier de la Barcelona, partener de tenis cu arbitrul spaniol Muniz"

Citeşte continuarea mai jos.

Jucătorii lui Dinamo, dezamăgiţi la finalul meciului de la Urziceni

Caseta meciului Unirea Urziceni - Dinamo

Replica de atunci a lui Popescu a fost promptă: “Numai nişte oameni bolnavi ar putea spune aşa ceva. Eu i-am spus lui Borcea cu o săptămână înainte că vreau să câştige Unirea cu 1-0 pentru că Dan (n.r. - Petrescu) e prietenul meu, dar de la asta la ce zvonuri au apărut e o mare diferenţă. Nişte imbecilităţi”.

Intrat, la cald, la Sport.ro, acţionarul Vasile Turcu a arătat şi el spre prietenii Popescu şi Petrescu, foştii colegi din Generaţia de Aur: "Am mari bănuieli la acest arbitru dacă nu cumva a fost influenţat de "generaţii". Cum să arbitreze într-un campionat aşa puternic cum e Spania şi să facă asemenea greşeli!?”

La 6 ani şi jumătate după meci, Mircea Rednic îi pomeneşte şi el pe Gică Popescu şi pe finul acestuia, Dan Petrescu: S-a pus unul (n.red. – arbitru) care era…şi legătura cu Gică Popescu, prietenia. Despre Dan Petrescu am înţeles, dar nu sunt sigur, că şi el i-ar fi împrumutat nişte bani lui Bucşaru. Când am văzut câţi bani avea de dat datorii... Nu se poate să decidă Urziceni ce arbitru să vină. Nu se poate ca noi, Dinamo, o forţă, să nu fim în stare să avem parte de un arbitraj corect. Eu am protestat ca antrenor faţă de chestia asta. Am pierdut campionatul din cauza aia”.

Rednic e când laconic, când explicit. Din declaraţiile sale puse cap la cap reiese, însă, următorul scenariu:

Cristian Borcea ar fi vrut să piardă campionatul 2008-2009, în complicitate cu prietenii săi, fraţii Ioan şi Victor Becali, şi cu viitorul său naş, George Becali, pentru ca ultimii să-şi poată recupera datoriile de peste 15 milioane de euro pe care le avea Dumitru Bucşaru faţă de ei. Victor Becali, un prieten apropiat al lui Dumitru Bucşaru şi Dan Petrescu, l-ar fi folosit pe un alt prieten al său, Gică Popescu, naşul şi prietenul cel mai bun al lui Petrescu, pentru a-l aduce pe Cesar Muniz Fernandez. Totul cu complicitatea lui Borcea.

Cristi Borcea şi Mircea Rednic în 2007, când Dinamo câştiga campionatul, dar rata calificarea în grupele Ligii în meciul ciudat cu Lazio

Pare un scenariu de film indian, nu-i aşa?

„Dogii” lui Rednic au afişat toată săptămîna, de fapt tot campionatul, un aer superior, confirmat deseori prin joc. Dar nu ajunge! Pentru că banii şi încrederea lui Bucşaru şi competenţa cuplului Petrescu – MM Stoica au adus Liga I într-un final de patetism efuziv marca Bollywood

Cătălin Tolontan, în cronica meciului Unirea – Dinamo 1-0

Dinamo pierdea, Borcea flirta cu o hostesă

Totuşi, conform deciziei judecătorilor, Borcea execută acum 6 ani şi patru luni de închisoare tocmai pentru că a prejudiciat Dinamo cu 5,8 milioane de dolari. Sunt fapte de corupţie împotriva fostului club dovedite şi condamnate de justiţia din România. Lucrurile nu se opresc aici. Fostul preşedinte riscă un spor de 7 ani după ce complicii săi din Dosarul Transferurilor, fraţii Ioan şi Victor Becali, au recunoscut că au dat mită de 220.000 de dolari judecătoarei Geanina Terceanu pentru o sentinţă favorabilă în instanţă. Un alt personaj din scenariu, Gică Popescu, tocmai a fost eliberat din închisoare după ce a ispăşit o pedeapsă de un an şi 7 luni pentru complicitate în acelaşi Dosar al Transferurilor, iar George Becali a ieşit în aprilie 2015, după doi ani petrecuţi după gratii.

Şi o coincidenţă penală legată de cele trei echipe aflate în 2009 în lupta pentru titlu. Preşedintele lui Dinamo, Cristi Borcea, este în închisoare, preşedintele de la Unirea, Mihai Stoica, este după gratii, finanţatorul Unirii, Dumitru Buşcaru a fost arestat pe 6 martie 2015 şi este acum cercetat sub control judiciar, iar preşedintele de la Poli Timişoara, Marian Iancu, a fost condamnat în iunie 2015 la 14 ani de închisoare!

Aceste date nu dovedesc că Dinamo a cedat deliberat titlul Unirii Urziceni, dar oferă nişte indicii despre oamenii implicaţi în finalul de campionat care a zguduit fotbalul românesc, trimiţând direct în Champions League o echipă mică din mijlocul Bărăganului.

În decembrie 2008, la jumătatea acelui sezon, Borcea declara: „La anul, merg în Ligă şi ies la pensie”. Cu câteva ore înainte de meciul de la Urziceni, îi mobiliza pe fanii lui Dinamo: „Veniţi la stadion să ne bucurăm împreună de titlu”. Numai un actor foarte bun ar fi putut da senzaţia că trage cu dinţii să ia campionatul, când el, de fapt, urma să-şi vândă clubul.

Din nefericire, însă, în plină criză de jucători, fotbalul românesc nu duce lipsă de actori talentaţi.

  • „Să vă ferească Dumnezeu să ajungă familia mea să conducă ţara asta. Să vă văd atunci dacă faceţi dreptate sau nu. Aveţi cătuşe, doamna judecătoare?”, urla Ioan Becali în sala de judecată, în 2012, în timp ce Borcea şi Neţoiu încercau să-l calmeze. Procurorii DNA deţin acum probe potrivit cărora scena isterică a fost regizată chiar la îndemnul judecătoarei Terceanu, pentru a da impresia că inculpaţii se aşteaptă la pedepse grele. Ei urmau, de fapt, să fie achitaţi.

După meciul de la Urziceni, în etapa următoarea, Dinamo a fost învinsă acasă de FC Braşov cu 2-0. În public, Borcea a făcut o criză de nervi, accidentându-se serios după ce a rupt o uşă. Cu o săptămână mai devreme, în loja stadionului din Urziceni, preşedintele executiv al clubului avusese o altă atitudine, ferit de ochii publicului.

Povesteşte un martor ocular, sub protecţia anonimatului:

„Am fost şocat la acel meci. Borcea a stat în aceeaşi lojă cu Giovanni, cu Victor şi cu Turcu. Mai era şi un bodyguard al unuia dintre ei. Ţin minte că toţi erau relaxaţi, deşi sub ochii lor Dinamo pierdea titlul de campioană. O hostesă cu fustă foarte scurtă, angajată de Urziceni, le aducea băuturi, iar Borcea era numai cu ochii pe ea. Tot meciul, a ţinut-o numai în apropouri. O trăgea de mână, tot un zâmbet. „Vino şi stai la mine în braţe!”. Îi plimba, ostentativ, trabucul pe fustă. Nu părea foarte afectat de ce se întâmpla în teren”

Citeşte continuarea mai jos.

Cristi Borcea, la finalul meciului., alături de Vasile Turcu. Este momentul în care s-a ridicat de pe scaun şi a putut fi văzut de fotografi şi cameramani

Clanul Becali şi promovarea lui Petrescu

Totuşi, de ce ar fi vrut Borcea să piardă un titlu care ar fi băgat în conturile lui Dinamo o sumă minimă de 12 milioane de euro oferită de UEFA? În ce a constat această concesie? Doar a închis ochii la jocurile de culise ale Unirii sau a transmis mesajul şi jucătorilor?

Pentru a înţelege relaţiile dintre personaje şi contextul acestui caz, trebuie să ne întoarcem în timp, la finele anilor 90. Tânărul Cristian Borcea, intrat iniţial în club ca director de marketing, de fapt şofer al lui Cornel Dinu, a dovedit încă de la început o dorinţă imensă de afirmare. La scurt timp, Borcea s-a apropiat de fraţii Ioan şi Victor Becali. Cei doi erau fani Dinamo, dar religia lor era banul. Din acea perioadă datează cazul Marius Niculae, fotbalistul a cărui semnătură a fost falsificată cu un copiator de Borcea, cu ştiinţa lui Ioan Becali, pentru ca Dinamo să nu-l piardă pe atacant pentru o sumă stabilită din oficiu.

Ioan Becali, Cristi Borcea şi Victor Becali, pe vremea când petreceau în libertate. Acum, aşteaptă un spor de pedeapsă pentru mituirea unei judecătoare

Ulterior, Marius Niculae a devenit finul de cununie al lui Borcea, la fel şi Claudiu Niculescu, o dovadă a abilităţii conducătorului de a intra în mintea şi sub pielea fotbaliştilor.

Campionatul e trucat de peste 20 de ani. Eu nu ştiu care e ultima campioană corectă

Adrian Porumboiu, mai 2012

La rândul lor, fraţii Becali au controlat la un moment dat 90 la sută din piaţa fotbaliştilor din România. Potrivit numeroaselor mărturii, selecţionerul şi selecţia la echipa naţională erau decise în birourile lor. Dintre jucătorii aflaţi sub contract cu ei, cele mai strânse legături le au cu Hagi, Popescu şi Petrescu. Primii doi erau prieteni foarte buni cu Ioan, ultimul cu Victor Becali. Cei trei au beneficiat de toată atenţia fraţilor impresari care au investit timp şi energie pentru a le obţine cele mai bune contracte. Hagi şi Popescu sunt cumnaţi, Popescu şi Petrescu sunt naş şi fin.

La mesele ţinute cu ocazia zilelor de naştere, cercul prietenilor prezenţi era format din Ioan Becali, care stătea de obicei în capul mesei, Victor Becali, Ion Crăciunescu, Dan Petrescu, Gică Hagi, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Cristian Borcea, Vasile Şiman şi Mihai Stoica. Lor li se alăturau deseori Florian Walter, Gigi Neţoiu şi Daniel Stanciu.

Prietenii: cei mai importanţi fotbalişti din Generaţia de Aur, alături de impresarii Victor şi Ioan Becali. Foto: Fanatik

Cariera lui Dan Petrescu în antrenorat a început la Sportul Studenţesc, echipa finanţată de Vasile Şiman, unul dintre puţinii prieteni care, potrivit martorilor, îşi permitea să-şi pună picioarele pe biroul lui Victor Becali. Ulterior, Petrescu a ajuns la Rapid, adus de proaspăt instalatul preşedinte, Ioan Becali, dar s-a întors la Sportul după doar 9 meciuri. Un antrenor riguros, Petrescu a semnat cu Unirea Urziceni în vara lui 2006, după ce echipa recent promovată în Liga 1 disputase deja primele meciuri în prima ligă.

Povesteşte un fost angajat al clubului din Urziceni: „Toată lumea a fost mirată de cum a venit Petrescu. Ne-am trezit cu el într-o zi, adus cu maşina de la Bucureşti de Dumitru Bucşaru. „Domnilor, el este noul antrenor”. Costel Orac şi Iulian Mihăescu habar nu aveau. Mihăescu a rămas „secund”, dar Petrescu a început, uşor, uşor, să-şi aducă oamenii. Pojar, Stângaciu, peste un an a venit Mihai Stoica, un prieten al fraţilor Becali”. Unirea se echipa pentru a se bate cu giganţii Steaua, Dinamo, CFR Cluj şi Poli Timişoara.

Înfiinţat în 1954, Unirea Urziceni a rămas un club anonim în ligile inferioare din România până în 2002, când a fost preluat de afaceristul Dumitru Bucşaru în liga a treia. Promovată rapid, Unirea a jucat trei ani în Liga 2, perioadă în care a legat o prietenie strânsă cu Dinamo Bucureşti, clubul prezidat de Borcea şi căpuşat de acesta împreună cu fraţii Becali. Fotbalişti şi antrenori de la Dinamo mergeau la Urziceni, iar cele două echipe disputau în pauzele competiţionale partide amicale la baza clubului din judeţul Ialomiţa. În 2006, Unirea a promovat şi, după un loc 10 şi un loc 5, echipa a jucat o finală de Cupă în 2008. Vremurile de glorie se apropiau.

Citeşte continuarea mai jos.

Epaminonda Nicu, primul din stânga, în liga a doua, cu Unirea Urziceni. Peste câţiva ani, avea să joace în Champions League

Bucuria jucătorilor Unirii Urziceni, pe fostul stadion Naţional

În 2002, echipa era finanţată de Gheorghe Babagianu, un politician de origine aromână, foarte bun prieten din copilărie cu Bucşaru. Afaceristul născut în Coşereni, o comună situată la 4 kilometri de Urziceni, a preluat clubul, dar l-a păstrat pe Babagianu în funcţia de vicepreşedinte şi folosea hotelul acestuia, Royal, pentru a găzdui cantonamentele Unirii, dar şi pe echipele oaspete ale acesteia.

Consilier local din partea Partidului Democrat Liberal (PDL), Babagianu a candidat în 2008 la funcţia de primar al Urziceniului. În ciuda campaniei electorale făcute inclusiv de Dan Petrescu şi Mihai Stoica, a pierdut alegerile, dar s-a ales cu funcţia de suprefect a judeţului.

„Eu sunt paralel cu politica, nu mă interesează deloc acest domeniu. A candidat cineva care lucrează la noi în club şi era normal să-l susţin. Nu m-am urcat pe nicio scenă, n-am făcut nimic. Doar mi-am exprimat părerea, cine ar fi mai bine pentru noi să iasă primar în Urziceni”

Dan Petrescu, în 2009

Babagianu este primul personaj care introduce această poveste în sfera politică. Urmează, însă, legături mult mai strânse şi personaje mult mai importante. Poate prea importante.

Băsescu şi memoriile de la finanţatorii din fotbal

Anii 2008 şi 2009, în care Unirea a dominat Liga 1, au fost extrem de agitaţi în sfera politică din România, cu alegeri locale, urmate de alegeri prezidenţiale. Dominaţia PDL slăbea, deşi guvernul Boc a supravieţuit până la finele lui 2009. Aflat în scădere de popularitate, preşedintele Traian Băsescu a obţinut cu greu un nou mandat în decembrie 2009, cu 50,33% din voturi.

Ne întoarcem din nou în timp, de data asta la finele anilor 90, când Borcea era un tânăr om de fotbal aspirant. În 1998, în timpul mandatului lui Băsescu de ministru al Transporturilor, la Regionala CFR Iaşi era numit un anume Mihai Necolaiciuc. Doi ani mai târziu, acesta venea la Bucureşti ca director al Companiei Naţionale CFR SA, numit de succesoarea şi protejata lui Băsescu, Anca Boagiu. Presa a speculat că Necolaiciuc este văr primar cu Maria, soţia fostului preşedinte al României. Apostol Muşat, fostul primar din Snagov condamnat pentru luare de mită, l-a cunoscut în arest şi a povestit lucruri interesante pentru ProSport:

„La Astoria, în Snagov, s-a făcut o renovare pe când era Băsescu ministrul Transporturilor (n.red. – renovarea s-a făcut în mandatul Ancăi Boagiu). Finul, Necolaiciuc ăla, de i-a botezat Băsescu doi copii, a fost şi el în arest cu mine. Ăsta de la Unirea Urziceni, Bucşaru, a făcut toate şmenurile, cu pahare, cu şuruburi. Cum adică... tu eşti contructor şi aduci pahare? A fost şi el ospătar pe timpuri”, a povestit Muşat pentru ProSport.

Fugit din ţară, Necolaiciuc a fost condamnat anul acesta la 10 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În acest dosar, el şi alte persoane au prejudiciat statul român cu 57 milioane de euro.

În mandatul lui Necolaiciuc, între 2000 şi 2003, unul dintre clienţii fideli ai contractelor cu CFR a fost Dumitru Bucşaru, prin firmele sale SC Valahorum SA, SC Continental Invest SRL şi SC Star Constructa 91 SRL. SC Valahorum SA era şi firma care finanţa Unirea Urziceni, redenumită din acest motiv Unirea Valahorum Urziceni.

În sezonul 2008-2009, când Dinamo a pierdut sau i-a cedat titlul Unirii, unul dintre acţionarii clubului era Florian Walter, fost Buşcă. Prieten şi fost coleg cu Cristi Borcea în 1989 la un centru de vânzare a buteliilor din Pantelimon, Walter a făcut închisoare în Austria pentru trafic de persoane. El era un alt client al afacerilor cu compania naţională CFR SA, condusă de Necolaiciuc. În 2005, directorul CFR a fugit din ţară prin vama Albiţa, în maşina cui credeţi? A lui Florian Walter! În iunie 2009, la scurt timp după ce Unirea Urziceni devenea campioană în România, Necolaiciuc a fost prins în Statele Unite. Doi ani mai târziu, era extrădat pentru a fi judecat.

Unul dintre contracte, invocat de şi fostul primar Muşat, este cel pentru modernizarea bazei Astoria, deţinute de CFR la Snagov, contra sumei totale de 20 de milioane de euro.

Devizele plăţilor făcute de CFR firmei lui Bucşaru sunt halucinante: un sac de ciment de 200.000 de lei vechi a costat 3,6 milioane de lei vechi, o solniţă 11 milioane de lei vechi, o lumânare 5,1 milioane de lei vechi.

Informaţiile despre preţurile umflate chiar şi de 100 de ori au apărut în 2009, la două săptămâni după ce Unirea a câştigat titlul în Liga 1. „În perioada lui Bucşaru, banii în club se plăteau la timp. Era foarte serios”, spune fostul angajat al clubului. Din diverse contracte cu statul, Bucşaru avea un cash-flow constant pentru a putea ţine un club de fotbal cu un buget deloc extravagant.

Cristi Borcea între doi politicieni dinamovişti: fostul primar Adriean Videanu şi fostul deputat Dumitru Dragomir

Atunci când banii nu au venit la timp, a intervenit nimeni altul decât Traian Băsescu! În aprilie 2005, preşedintele României înainta către ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, un memoriu al firmei Art Construcţii 92 SA, patronată de Dumitru Bucşaru, prin care finanţatorul Unirii Urziceni cerea Preşedinţiei recuperarea de la CFR a unei sume de 110,5 miliarde de lei vechi pentru lucrări executate la "Complexul Snagov", "Cantina Restaurant MTCT", "Gara Obor", "Gara Galaţi", "Grădiniţa Witting" şi pentru "Modernizare Staţie CF Focşani la standarde europene".

Pe memoriu, Traian Băsescu a notat: "Dl Ministru Dobre, Rog analizaţi şi rezolvare legală". La scurt timp, Bucşaru a primit banii restanţi, aproape 3 milioane de euro.

Doi ani mai târziu, preşedintele ţării vorbea public despre un alt memoriu, primit de la un „cetăţean din Cluj”. Acesta s-a dovedit a fi alt finanţator din fotbal, Arpad Paszkany, deranjat de faptul că DIICOT vrea să redeschidă un dosar în care era implicat alături de tatăl său. Băsescu a recomandat tot „analiză şi rezolvare rapidă”. Dosarul nu a mai fost deschis.

 În 2008, la un an după memoriu, Paskany a donat 230.000 de euro pentru campania electorală PD-L.

Coincidenţa e bizară: în acelaşi an 2008, CFR a câştigat titlul şi Cupa României. Un an mai târziu, a venit rândul Unirii Urziceni, finanţată de Dumitru Bucşaru, să fie campioană. Ambele au mers direct în grupele Champions League şi au încasat fiecare minimum 12 milioane de euro.

„E o vrăjeală ce zice Rednic. Lăsaţi-mă-n pace! Eu ţin cu el, dar nu-l cred. A simţit numai el? Tot neamul e nesimţit şi a simţit numai el”

Dumitru Dragomir, şeful LPF în 2009

În dialogul cu ProSport, Mircea Rednic spune: „Mai dau şi eu din gură, toate lumea zice că „Strâmbu’” face, că vezi Doamne... Dar au fost două lucruri anormale. Mi s-au părut lucruri bizare”.

Lucrurile bizare continuă.

Domiciliat în Pipera, Dumitru Bucşaru – afaceristul care a făcut 11 luni de închisoare înainte de 1989 – a cumpărat în 2006, cu 17 milioane de euro, o fostă gospodărie de partid, SC Comaico, unde funcţionau celebrele sere din comuna 1 Decembrie. Miza o reprezentau de fapt cele 100 de hectare ale societăţii, pe care Bucşaru a dezvoltat trei ani mai târziu proiectul imobiliar Green City. Ghinionul lui s-a numit criza financiară care a dinamitat piaţa imobiliarelor.

Pentru a obţine fondurile necesare achiziţiei, în 2006, Bucşaru s-a împrumutat de 12 milioane de euro de la George Becali, finanţatorul Stelei, viitorul naş al lui Borcea. Datoria a figurat în declaraţie de avere a lui Becali atunci când acesta a candidat pentru un loc de europarlamentar.

De aici începe hăţişul relaţiei financiare dintre Bucşaru şi verii Becali. Doi ani mai târziu, în 2008, Bogdan Stancu s-a transferat de la Unirea la Steaua şi datoria lui Bucşaru a scăzut peste noapte cu 2,7 milioane de euro, la 9,3 milioane. Conform înţelegerii, garanţia primită de Becali pentru împrumut era chiar Comaico, societate care i-ar fi revenit dacă Bucşaru nu ar fi plătit până în 2013.

Dumitru Bucşaru, Victor Becali şi George Becali, la un meci al echipei naţionale

George Becali zâmbeşte mulţumit la Urziceni. Performanţa Unirii i-a permis să-i ia banii şi jucătorii lui Bucşaru

În vara lui 2009, după câştigarea titlului, finanţatorul Unirii a cesionat băncilor banii care urmau să vină din participarea în grupele Champions League şi i-a plătit lui Becali 5,3 milioane de euro din datorie. Ulterior, s-a împrumutat din nou la omul care împrumută şi Steaua. În 2010, după ratarea calificării în Champions League, Unirea i-a cedat Stelei la pachet pe Apostol, Galamaz, Ricardo, Marinescu, Bilaşco, Onofraş şi Brandán. Începea declinul. Un an mai târziu, Rusescu ajungea şi el în Ghencea.

În iunie 2011, Unirea Urziceni s-a desfiinţat. Clubul a lăsat în spate o datorie la bugetul de stat de 253 miliarde de lei vechi, aproape 6 milioane de euro.

Rednic vorbeşte şi despre alte credite, la Ioan şi Victor Becali şi, posibil, chiar Dan Petrescu.

Bucşaru şi Victor Becali sunt legaţi de un alt împrumut, făcut de data aceasta de impresar după câştigarea titlului. Bucşaru a creditat cu 15 la sută din clubul Unirea şi cu 10 la sută din Comaico. Ulterior, după condamnarea din Dosarul Transferurilor, media a scos la suprafaţă două împrumuturi la bancă, unul de 900.000 de euro şi altul de 3,9 milioane de euro, făcute împreună cu Dumitru şi Manuela Bucşaru. Pentru primul, neachitat de soţii Bucşaru, Victor Becali a fost executat silit.

Intră Udrea şi Cocoş. Plus Bica, „amica intimă a lui Borcea”

În afacerea Comaico a apărut la un moment dat şi numele Elenei Udrea. Indicată de Mircea Badea drept avocatul lui Bucşaru, fosta consilieră a lui Traian Băsescu a negat orice legătură cu fostul finanţator de la Unirea. Câteva luni mai târziu, recunoştea, însă, că a fost la un pas de a deveni avocata lui Bucşaru.

V-aţi săturat? Mai aveţi puţină răbdare.

Fiica lui Dumitru Bucşaru, Ramona Magdalena, a fost acţionar în două firme, alături de sora lui Dorin Cocoş şi de un asociat al aceluiaşi Dorin Cocoş, soţul de atunci al Elenei Udrea. Şi dacă a venit vorba despre copii, fiţi atenţi. Declară Cristi Tănase, actualul preşedintele de la Concordia Chiajna şi fost oficial al lui Dinamo:

„Pe vremea când Unirea Urziceni era în liga a doua, relaţiile cu Dinamo erau prieteneşti. Aveam o relaţie cu ei, făceam şi jocuri între noi. Am trimis antrenori acolo, Orac, Dragnea. Am trimis şi jucători. Predescu, Pădureţu, Alin Cocoş”.

Dumitru Bucşaru şi George Galamaz, cu trofeul de campioană. Ulterior, Galamaz a aflat că apartamentul primit nu-i aparţine

Dorin Cocoş, fiul lui Alin Cocoş, fostul fotbalist de la Dinamo şi Unirea Urziceni

Media a scris în 2007 despre intenţia lui Dorin Cocoş de a muta Unirea la Voluntari, la sugestia lui Gigi Neţoiu. Beneficiarul era Alin Cocoş

Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, a fost împrumutat de Dinamo la clubul lui Bucşaru la jumătatea anilor 2000. Cancan publica în 2007 o poză cu Dorin Cocoş şi Victor Becali, surprinşi în timp ce omul de afaceri devotat preşedintelui Traian Băsescu  discuta cu impresarul despre viitorul fotbalistic al fiului său, în vârstă atunci de 20 de ani.

Cocoş junior n-a ajuns fotbalist, iar acum se află în arest la domiciliu pentru implicare în deja celebrul dosar ANRP, legat de retrocedări. Tatăl său şi Alina Bica, fosta şefă DIICOT şi prietenă cu familia Cocoş şi Elena Udrea, rămân în continuare după gratii.

Citeşte continuarea mai jos.

Elena Udrea în 2005, pe vremea când era consiliera lui Traian Băsescu

Elena Udrea şi Alina Bica (în negru), fotografiate la cumpărături în Paris

Mihai Necolaiciuc, fostul director de la SN CFR SA în mandatul căruia afacerile lui Bucşaru au prosperat

De Alina Bica, se leagă o altă mărturie, de data aceasta din lumea fotbalului. O sursă a povestit pentru ProSport despre relaţiile condamnaţilor din Dosarul Transferurilor: „La un moment dat s-au certat între ei pe tema strângerii banilor pentru judecători. Unii nu voiau să dea mită, alţii nu voiau să dea mulţi bani. S-au strâns totuşi mult mai mulţi bani decât cei 220.000 de euro apăruţi prin presă. Ştiu că vorbeau despre două milioane la un moment dat. Fraţii Becali şi Borcea se ocupau de intermedierea discuţiilor. Borcea avea relaţii foarte importante. De multe ori, era la restaurant, la masă cu Alina Bica. Păreau foarte intimi”.

 “Sătui de minciuni, de ipocrizii, de pericole morale, nu Champions League vrem noi, doar titlul în Ştefan cel Mare”

Bannerul fanilor lui Dinamo la meciul cu Unirea Urziceni din 2009

Jucător: "Borcea a avut presiune pe el să piardă"

În ultimele trei etape din acel sezon, Dinamo n-a câştigat niciun punct, în timp ce Unirea a făcut şapte, inclusiv cele din victoria ciudată, 1 pauză/2 final, de la Timişoara. A cedat echipa lui Borcea titlul Unirii datorită influenţei mari a echipei finanţate de un om din sfera preşedintelui Traian Băsescu?

ProSport i-a căutat pe aproape toţi fotbaliştii convocaţi de Rednic pentru meciul de la Urziceni. Cei mai mulţi dintre ei erau impresariaţi de Victor Becali, prietenul lui Bucşaru şi Dan Petrescu (foto, cu trofeul acordat campioanei). „Aţi simţit că Dinamo nu a vrut titlul?”, a fost întrebarea comună. Unii au refuzat dialogul, alţii au răspuns telegrafic, dar mulţi au vorbit. Oficial sau sub protecţia anonimatului. Multe dintre păreri le puteţi citi în zilele următoare.

„Am auzit şi noi că Borcea ar fi avut presiune pe el să nu luăm campionatul”, spune unul dintre oamenii importanţi aflaţi pe teren în acea zi de mai 2009. Nu ar fi fost pentru prima oară. Cu doar 12 luni mai devreme, în primăvara lui 2008, Dinamo a învins-o pe Steaua cu 2-1 şi a trimis titlul la Cluj. „Dacă Steaua bătea, Borcea şi ceilalţi erau luaţi de autorităţi. Stadionul era înconjurat de oameni din diverse direcţii”, declară un fost angajat la Dinamo.

Dinamo a pierdut titlul la Urziceni, iar Torje a fost schimbat la pauză. După 6 ani şi jumătate, actualul mijlocaş de la Osmanlispor comentează maliţios ce spune Rednic: „Nu am ce să comentez ce vorbeşte domnul Rednic. Nu ştiu, probabil dânsul ştie mai bine. Din teren se simte un lucru, de pe bancă se simte altfel. Nu poţi să simţi acelaşi lucru. Probabil a simţit mai mult frig. Cum poate să se gândească vreun om că nu s-a vrut campionatul!? Nu există aşa ceva”.

Titularizat în locul suspendatului Tamaş, Lucian Goian nu crede nici el în veridicitatea celor spuse de fostul antrenor: „Nu am simţit niciodată chestia asta. A fost o dezamăgire mare că am pierdut campionatul. Am condus un sezon întreg şi în ultimele trei etape am pierdut tot. A fost dezamăgire mare atunci. Dacă Rednic a declarat aşa ceva, e treaba dânsului, dar nu pot să mă gândesc la asta. Era un vis pentru oricine din club”.

Visul era concretizat şi printr-o primă de titlu de 100.000 de euro. „Noi aveam o primă extraordinar de mare şi şansa unică de a merge în Champions League. Din punctul meu de vedere, la meciul ăla mi-am spart arcada, eram foarte, foarte nervos că nu puteam să-i învingem. Poate ştie Rednic mai multe. Dar în rândul echipei, din ce am simţit eu, toată lumea îşi dorea să câştige. Claudiu (n.red. – Niculescu), Danciu (n.red. – Ionel Dănciulescu) erau pe final de carieră, voiau Champions League. Poate a fost ceva la alte meciuri, dar la meciul cu Urziceni nu cred!”, spune şi Marius Niculae, atacantul cununat de Borcea la începutul acelui sezon.  

Marius Niculae a jucat la Urziceni cu capul spart. Aici, urmărit de Bruno Fernandes

Dan Petrescu şi Mihai Stoica exultă la finalul partidei cu Dinamo. Erau campioni cu o echipă venită de nicăieri

Sezonul bizar care s-a terminat cu victoria Unirii Valahorum a fost presărat cu întâlniri între Dumitru Bucşaru şi Victor Becali:

  • 29 noiembrie 2008: Bucşaru, Mihai Stoica şi Victor Becali, surprinşi de Cancan în localul Caffe Louis din Dorobanţi
  • 22 ianuarie 2009: Bucşaru şi Victor Becali sunt din nou fotografiaţi la ieşirea din acelaşi local
  • 6 iunie 2009, la două săptămâni după meciul Unirea - Dinamo, dar înainte de ultima etapă: Victor Becali, Bucşaru şi Mihai Stoica au asistat la discuţiile dintre George Becali şi Dinu Gheorghe pentru venirea ultimului la Steaua. Tratativele au picat în cele din urmă.

Practic, înainte de meciul direct Unirea - Steaua, campionul Bucşaru, preşedintele lui şi impresarul Becali erau implicaţi în discuţiile privind viitorul Stelei, club care a beneficiat de o parte din banii şi din jucătorii Unirii. „Jucau table nederanjaţi de nimeni şi puneau fotbalul la cale”, explică fostul angajat al Unirii Urziceni.

Aflat la Turnu Severin, unde are acum un business, Gabriel Boştină simte încă amărăciunea acelui titlu pierdut: „Am stat 3 ani la Dinamo şi îmi pare rău că nu am luat campionatul niciodată. Echipă de titlu aveam şi meritam să câştigăm. Îmi aduc aminte că am avut gol anulat. Eu am centrat, iar Dănciulescu a dat gol cu capul. Ştiu doar că am făcut un meci slab, deşi aveam echipă foarte bună. Peste Urziceni”.

Echipa mai slab cotată a câştigat titlul şi a mers în Champions League unde a câştigat 8 puncte într-o grupă cu Stuttgart, Glasgow Rangers şi Sevilla. Unirea Urziceni a primit de la UEFA 17,72 milioane de euro şi cu toate acestea s-a desfiinţat după doar doi ani. În loc de prima de 100.000 de euro pentru titlul, mulţi dintre jucători au acceptat apartamente în cartierul Green City. Când să se mute, Galamaz, Bordeanu şi Epaminonda Nicu au descoperit că erau puse gaj la CEC pentru un împrumut luat de patronul lor.

Unirea Urziceni a fost un tun dat de Bucşaru. În prezent, afaceristul legat de cercul de influenţă al preşedintelui Băsescu este cercetat în paralel în două dosare, pentru bancrută frauduloasă şi pentru finanţări ilegale garantate de stat.

A fost Bucşaru ajutat de Borcea şi de fraţii Becali să-i sufle titlul lui Dinamo?

Rednic spune că da.

Citiţi mâine în ProSport mărturia unui fotbalist despre comportamentul incredibil al lui Borcea din finalul acelui sezon.

Credeţi că Rednic are dreptate când spune că Dinamo nu a vrut campionatul în 2009?
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.