Fostul dinamovist Bruno Simao: "Meciul cu Urziceni a fost aranjat!". Reacţia faţă de încarcerarea lui Borcea: "Nu mă miră. Merită mai mulţi asta". Nostradamus de Urziceni: cum a ştiut Bucşaru că ia campionatul cu 6 luni înainte

1 dec 2015 40177 afişări Special
Fostul dinamovist Bruno Simao: "Meciul cu Urziceni a fost aranjat!". Reacţia faţă de încarcerarea lui Borcea: "Nu mă miră. Merită mai mulţi asta". Nostradamus de Urziceni: cum a ştiut Bucşaru că ia campionatul cu 6 luni înainte
GALERIE (14 de imagini) VEZI GALERIA

E 1 decembrie 2015, iar asta ar trebui să fie o poveste românească de succes. Stadionul din Urziceni este, însă, închis cu lacătul. Pe gazon, mai pot fi văzut bilete aproape putrezite de la meciurile din ultimul sezon, 2010-2011, în care clubul s-a târât în Liga 1 cu o echipă de puşti aduşi de la Steaua şi Dinamo, lângă care stăteau Rusescu, Iulian Apostol şi Epaminonda Nicu, veteranii campioni din 2009. În doar doi ani după câştigarea titlului, formaţia lui Dumitru Bucşaru devenise o fantomă care a retrogradat fără glorie, cu 25 de puncte din 34 de meciuri. Este anul în care Oţelul le-a suflat titlul lui Poli Timişoara şi FC Vaslui. Adrian Porumboiu îşi aminteşte: „Da, e adevărat ce a povestit Gigi mai demult. Borcea şi cu Gigi discutaseră cu Bucşaru să-i dea 500.000 de euro să se retragă din campionat cu câteva etape înainte de finalul sezonului. Asta ar fi însemnat că echipele care fuseseră învinse pe teren de Urziceni erau avantajate. Oţelul câştigase ambele meciuri cu Unirea, noi pierdusem o dată. Am refuzat, n-am vrut să mă bag în aşa ceva”.

Adrian Porumboiu trebuia să dea 200.000 de euro, bani care l-ar fi putut ajuta să câştige campionatul în culise. Povestea sa descrie perfect relaţiile dintre Cristian Borcea, George Becali şi Dumitru Bucşaru. Potrivit lui Mircea Rednic, acelaşi triunghi, completat de fraţii Ioan şi Victor Becali şi de Gică Popescu, a făcut cadou titlul Unirii Urziceni în 2009. Nu s-a vrut atunci campionatul. Mi s-a furat”, a declarat Rednic în exclusivitate pentru ProSport.

Nu s-a vrut atunci campionatul. Tu ţii minte că eu am spus că o să vin să antrenez gratis când pleacă Borcea!? Şi i-am reproşat campionatul ăla pentru că mi s-a furat. Şi atât, mai multe nu spun

Mircea Rednic

Întoarcerea în timp continuă cu noi amănunte despre un titlu câştigat în 2009 - an cu alegeri prezidenţiale - de echipa unui finanţator care-i scria memorii preşedintelui Băsescu pentru a-şi obţine banii restanţi din contractele cu statul.

DIN EPISODUL DE IERI:

Premoniţia lui Bucşaru: „Luăm titlul”

Duminică, 29 noiembrie, în direct la SportTotal FM, Narcis Drejan l-a sunat pe Narcis Răducan. La un moment dat, după 15 minute de discuţii despre Pandurii, moderatorul a deschis subiectul Urziceni. Narcis din fotbal a lucrat acolo ca director sportiv între 2008 şi 2010, exact perioada în care echipa s-a bătut la titlu.

La Urziceni, când v-aţi gândit pentru prima dată la titlu?

Noi ne-am gândit pentru prima dată între tur şi retur (n.red. – decembrie 2008 sau ianuarie 2009) şi, culmea, ştiţi de la cine a venit ideea? De la patron. Eram toţi la masă şi, la un moment dat, domnul Bucşaru zice: „Noi anul ăsta luăm campionatul!”. Noi ne-am uitat unii la alţii, un pic aşa. Eu, Meme şi Dan Petrescu... Dânsul era singurul care nu se pricepea la fotbal şi ne spunea că luăm campionatul. Nu puteam să-l contrazicem că era patronul nostru. Ne uitam, zâmbeam, şi i-am zis: „Da, Mitică, sigur, avem şansa noastră, dar nu e atât de simplu”. Încercam să fim cât mai diplomaţi”. Culmea, returul asta a dovedit.

Aşadar, dacă povestea relatată e reală, Dumitru Bucşaru poate trece drept un Nostradamus al zilelor noastre, intuind o performanţă la gândul căreia cunoscătorii de lângă el abia s-au putut abţine din râs. De unde ştia Bucşaru că Unirea va câştiga campionatul şi pe ce se baza siguranţa lui?

Dumitru Bucşaru şi Dan Petrescu, doi oameni care au câştigat un titlu aşteptat doar de primul

Dacian Varga, jucător adus de la Vasile Şiman, prietenul lui Victor Becali, celebrează golul care a adus Unirii titlul

Un om care a copilărit cu fostul finanţator de la Unirea povesteşte care era relaţia lui Bucşaru cu fotbalul. Gheorghe Babagianu, fostul vicepreşedinte la Unirea, fost viceprimar din Urziceni, subprefect de Ialomiţa şi patron al hotelului Royal, unde se cazau toate adversarele Unirii şi arbitrii meciurilor, spune pentru ProSport: „Când venea ziua meciului, mă întreba pe mine cu ce adversare joacă Unirea. Niciodată nu ştia cu ce echipă joacă. Puteţi verifica. Credeţi-mă că am stat acolo zi de zi. Nu îl interesa niciodată”.

Babagianu şi Bucşaru se cunosc din clasa a noua. În 2002, când viitorul viceprimar PD-L a fost rugat de „nişte prieteni” din fotbal să nu desfiinţeze echipa, la club a ajuns finanţator Bucşaru. El l-a redenumit Unirea Valahorum Urziceni, de la SC Valahorum SRL, una dintre firmele sale prin care derula afaceri cu statul. De fapt, cu SN CFR SA, unde şef era Mihai Necolaiciuc, directorul bănuit că este rudă cu preşedintele Traian Băsescu şi care a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a prejudiciat statul cu 57 de milioane de euro.

De fapt, afaceristul născut la Coşereni, la 4 kilometri de Urziceni, i-a fost sugerat ca sponsor aromânului Babagianu de un personaj important din Ministerul de Interne. Despre aceste noi legături, citiţi însă mâine.

Premoniţia profanului Bucşaru, povestită de Narcis Răducan, este cu atât mai bizară cu cât Dan Petrescu, antrenorul venit la Unirea Urziceni în baza prieteniei dintre patron şi impresarul Victor Becali, era de faţă şi s-a rezumat să zâmbească.

În lumea fotbalului, fostul fundaş de la Chelsea este renumit pentru superstiţiile sale care le eclipsează până şi pe cele ale lui Iordănescu. Povesteşte un fost angajat de la Urziceni, sub protecţia anonimatului: „Dan are superstiţii mari de tot. Dacă i s-a părut lui că ai stat la un meci pe un loc şi echipa a câştigat, gata, acolo trebuie să stai. Apoi, nu ai voie să te bucuri dacă echipa obţine un penalty. Nu ai voie! Nu ai dat gol, nu te bucuri. Lui Bucşaru i-a făcut o scenă incredibilă la Iaşi. Era 2-0 pentru Unirea. Bucşaru a sărit în picioare bucuros. „Gata, câştigăm!”. Petrescu stătea în tribună şi a început să urle. S-a supărat atât de tare încât Bucşaru s-a închinat şi a plecat. „Bă, ăsta nu e sănătos la cap!”. Petrescu era supărat: „Ce dacă avem 2-0? Am câştigat?”.

Citeşte continuarea mai jos.

Dumitru Bucşaru, gânditor, în tribune. Unirea s-a defiinţat la doi ani după ce a câştigat campionatul

Dan Petrescu, Narcis Răducan şi Mihai Stoica, cei trei oameni care au zâmbit când Bucşaru a spus că Unirea ia titlul

Petrescu s-a rezumat să zâmbească, neîncrezător, când finanţatorul său l-a anunţat că va lua campionatul. Era începutul lui 2009, un an electoral în care Traian Băsescu urma să iasă preşedinte la „mustaţă”, cu 50,33 la sută dintre voturi. În vară, Unirea Urziceni - echipa afaceristului legat de Dorin Cocoş şi de soţia sa de atunci, Elena Udrea, fosta consilieră prezidenţială - urma să-şi asigure 12 milioane de euro doar din calificarea directă în Liga Campionilor. Din bonusuri, drepturi TV şi bilete, suma totală avea să ajungă la 17,72 milioane de euro.

Rednic susţine că această sumă a fost miza pentru care Borcea şi verii Becali au preferat să-i facă titlul cadou Unirii. Un jucător spune că „Borcea a fost supus unor presiuni mari să nu ia campionatul”.

Narcis Răducan spune, însă, că Bucşaru avea pur şi simplu încredere. Nimic mai mult. "Era afirmaţia unui om simplu care credea într-un obiectiv"

Unirea, sprijinită politic? Narcis Răducan: „Nu”

Duminică, la SportTotal FM, Narcis Răducan a vorbit şi despre implicarea politicului în sport: „În spatele tuturor acestor cazuri de succes, reamintesc şi Oltchimul, ştiu eu, alte echipe, Asesoft de la baschet, a existat şi o anumită susţinere politică. Sunt anumite conjuncturi care ajută echipa respectivă. În condiţiile în care cade, se schimbă puterea sau pică anumiţi oameni care au stat la baza proiectului, din păcate cade tot proiectul”.

A fost şi Unirea una dintre aceste echipe sprijinite politic?

„Nu, nici vorbă”, a răspuns actualul preşedinte de la Pandurii, contactat de ProSport luni dimineaţă. „Sută la sută s-a jucat pe teren. Chiar dacă sunt multe elemente care ar duce la o anumită strategie comună, echipa lui Dan Petrescu din acel moment a fost printre cele mai frumoase campioane. A fost un proiect luat de la zero, infrastructură şi autoritate totală celor care se ocupă de echipă, iar un element de confirmare este că o campioană mincinoasă nu face niciodată opt puncte în Champions League, a adăugat Răducan.

Nu se poate ca Urziceni să pună arbitrul spaniol (n.red. – Cesar Muniz Fernandez). Şi acum toate se leagă când am văzut declaraţiile. Bucşaru ăla avea datorii la Gigi Becali, la fraţii Becali, avea datorii la toată lumea. Era normal, că băiatul (n.red. – Bucşaru) nu avea de unde să returneze banii

Mircea Rednic

88 la sută dintre cititorii ProSport participanţi la un sondaj efectuat luni cred că Mircea Rednic are dreptate când spune că Dinamo a pierdut intenţionat titlul în 2009. 55 la sută cred că la mijloc a fost vorba despre returnarea datoriilor lui Bucşaru la verii Becali, 33 la sută sunt convinşi că în spate au fost jocuri politice înalte pentru ca Unirea să fie campioană.  

Doar 7 la sută neagă ipoteza aranjamentului.

Sondajul făcut de ProSport reprezintă un barometru al foştilor spectatori, deveniţi între timp telespectatori, care privesc cum, an după an, titlurile din Liga 1 sunt decise în jocuri de culise asemănătoare celor povestite de Porumboiu. Declaraţia unui fost jucător de la Dinamo care a evoluat în meciul de pomină din 2009 are, însă, valoare de mărturie.

Mărturia unui "ţap ispăşitor": „Conducerea a încercat să-mi distrugă imaginea”

Bruno Simao joacă acum la Uniao Leiria în liga a doua din Portugalia natală. În 2008, venise de la UTA la Dinamo, iar în meciul de la Urziceni a fost titular pe postul de fundaş stânga. În minutul 79, la scorul de 1-0, portughezul a fost eliminat de arbitrul Cesar Muniz Fernandez pentru al doilea galben. Cu trei minute mai devreme, Simao fusese faultat în careu de Varga, dar centralul spaniol a lăsat jocul să continue.

Bruno Simao, în duel cu Prepeliţă. Fază din campionatul pierdut de Dinamo în faţa Unirii Urziceni

„ Pentru mine, a fost meci aranjat”, începe abrupt Simao dialogul cu ProSport, într-o română aproape perfectă. „Ce ne-a făcut arbitrul, a fost incredibil... Nu a fost un meci corect”. Portughezul de 30 de ani îşi aduce încet, încet, aminte detalii de la partida care i-ar fi putut aduce un bonus de 100.000 de euro pentru câştigarea titlului. La Urziceni, prima a fost de 5.000 de euro de căciulă.

Ce a fost în vestiar după meci, Bruno?

A fost un pic de tensiune, dar mai multă dezamăgire. Am fost foarte supăraţi.

Ţi-a reproşat cineva ceva?

Mie, în vestiar, nu mi-a zis nimeni nimic. După câteva zile au început să apară vorbele. Nu ştiu cine a spus că eu l-am enervat pe arbitru în timpul meciului şi l-am întors împotriva noastră. Este o mare prostie pentru că eu chiar am vrut să câştig meciul şi campionatul.

Cine a lansat vorbele?

Cineva din conducere. Apoi au încercat să-mi distrugă imaginea.

Ţi-a spus cineva din conducere ceva în faţă?

Niciodată.

Dar cum ai aflat?

De la colegi şi de la impresarul meu, Cornel Teodorescu.

Cât mai mai stat la Dinamo?

Am fost în birou la conducere să primesc ultima lună de salariu şi au refuzat să-mi dea banii. Am plecat în Portugalia fără să-mi iau banii. Când am semnat cu Dinamo, am renunţat la 70.000 de euro pe care îi câştigasem la FIFA într-un proces cu UTA. Nu mi-au plătit şi mi-au deschis un caz în România, la FRF, unde am fost suspendat. Ca să semnez cu Dinamo, am renunţat la banii câştigaţi la FIFA, iar UTA şi-a retras cazul.

Ţi-ai luat banii de la Dinamo până la urmă?

Nu.

Bruno Simao susţine că el a fost scos ţap ispăşitor după pierderea titlului. Îşi lăsase echipa în 10 oameni pentru ultimele unsprezece minute din meciul decisiv pentru titlu. Situaţia nu este nouă la Dinamo şi pare o tactică a lui Cristi Borcea de a masca adevăratele cauze ale înfrângerii.

Citeşte continuarea mai jos.

Cristi Borcea îi pune o foaie în faţă lui Mircea Rednic. Privirea acţionarului este tăioasă

Dumitru Bucşaru, Victor Becali şi George Becali, prieteni, debitor şi creditori

În 2007, la meciul cu Lazio (1-3), Vali Năstase a greşit grav la primele două goluri din revenirea italienilor de după pauză, dar nu a fost singurul gafeur. Fost acţionar la Dinamo, Vladimir Cohn a declarat că partida a fost trucată. Cornel Dinu a susţinut afirmaţia:

Sunt convins că meciul cu Lazio a fost trântit. Coincidenţa face că a fost trântit de aceeaşi persoană care mi-a trântit mie meciul cu Benfica din 1999. Vali Năstase. În minutul 44 cu Benfica a dat pumnul şi a fost eliminat, am pierdut calificarea. Am aflat apoi că un om din anturajul clubului şi al jucătorilor s-a întâlnit în ziua meciului la hotelul Crowne Plaza cu Jupp Heynckes care era antrenorul lui Benfica”.

Omul din anturajul clubului care s-a întâlnit cu Heynckes înainte de Benfica, dar şi cu şeful lui Lazio, Claudio Lotito, înainte de jocul pierdut ciudat cu 3-1, este Ioan Becali. Este una şi aceeaşi persoană cu Ioan Becali, condamnat în Dosarul Transferurilor pentru prejudicierea mai multor cluburi printre care şi Dinamo, acelaşi Becali despre care Rednic spune acum că avea de primit bani de la Bucşaru.

După meciul cu Lazio, Năstase a fost alungat din club. Rednic: „Surprinzător a fost că lui Vali Năstase i s-au dat 60.000 de euro când a venit, la semnătură, după care a fost dat afară. Eu i-am zis lui Cristi: <Nu se poate să-i dai 60.000 de euro, ăsta ne-a îngropat. Cere-i măcar jumătate din bani înapoi!> Şi el zice: <Lasă, Mircea, că e şi el băiat amărât. Uite, îl dăm afară, îl trimitem la Bistriţa> Mi-a zis asta cu lejeritate şi la fel de lejer l-au lăsat să plece”.

Culisele cazului Dinamo – Lazio pot fi citite aici. Sunt articolele în urma cărora DNA a deschis un dosar penal, iar UEFA a anunţat o anchetă.

Doi ani mai târziu, imediat după meciul de la Urziceni, Cristi Borcea declara într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor: „Să le fie ruşine unor jucători! Ruşine! Şi-au bătut joc, asta e vagabonţeală. Erau suporteri cu lacrimi în ochi la final, chiar nu le pasă de oamenii ăia care vin şi le strigă numele? Nu mă mai interesează. Să-şi depună memorii, să devină liberi când le-o veni termenul. Sau să-şi ia banii de unde stau şi petrec. Vor fi şomeri în curând, or să vadă ei! Păi, Torje crede că a început şi s-a terminat fotbalul cu el. Sau Moţi... Cea mai mare dezamăgire pentru mine e când văd viaţa lui extrasportivă. Dinamo i-a întins o mână de ajutor şi el şi-a bătut joc. Vor vedea ei, toţi, cu mine, că prea i-am ţinut în puf”.

În paralel, Borcea a „scurs” informaţii unor jurnalişti de încredere. Potrivit acestora, şefii aflaseră că Moţi, Tamaş, Torje şi Izvoranu au petrecut într-un restaurant până dincolo de miezul nopţii. Escapada avusese loc cu 3 zile înainte de meciul de la Urziceni.

Nu ştiu cine l-a informat pe Cristi Borcea că am ieşit în oraş, dar a făcut-o greşit

Cosmin Moţi, 28 mai 2009, la 4 zile după meciul cu Unirea

Prima măsură luată de Borcea a fost excluderea din lot a lui Bruno Simao, la doar 24 de ore după înfrângere. O zi mai târziu, o nouă ştire pe surse susţinea că Simao a fost văzut la hotelul Rin împreună cu Andrei Cristea, în seara meciului pierdut cu Urziceni. „Nu am ieşit în niciun club. Singura dată când am ieşit, a fost cu Borcea”, s-a apărat Simao. Portughezului i s-a reproşat viaţa extrasportivă şi evoluţia proastă de la Urziceni, deşi el nu figura pe lista petrecăreţilor de dinainte de meci.

Cazul lui seamănă izbitor cu cel al lui Vali Năstase, din 2007, cu diferenţa că Simao nu a fost acuzat de nimeni de blat.

Partea interesantă vine acum. Deşi au fost indicaţi drept responsabili pentru înfrângere şi ameninţaţi că vor fi daţi afară, Torje şi Moţi au rămas la Dinamo şi în debutul sezonului viitor. La fel şi Tamaş, care a fost suspendat pentru partida cu Unirea. Singurul care a plătit a fost Simao.

De ce i-a ţinut Borcea deşi tocmai pierduse şansa unică de a se califica direct în Champions League, marele său vis? De ce a fost dat afară Bruno Simao, dar nu şi ceilalţi fotbalişti care evoluaseră slab?

Doar Dolha, Boştină, Marius Niculae şi N’Doye au primit note de 6 sau 7 din partea mass media de sport pentru evoluţia de la Urziceni.

„Nu ştiam că Borcea e la puşcărie, dar nu mă mir”

„Pe Borcea îl ştiu cel mai bine dintre toţi acţionarii. La început am avut o părere bună despre el, dar am terminat cu o părere foarte proastă”, spune Bruno Simao înainte de a auzi declaraţia lui Rednic legată de posibilul autosabotaj al clubului comis de Borcea.

Te surprinde ce spune Rednic despre meciul cu Urziceni?

Nu mă surprinde. Din păcate pentru cei care iubesc acest sport, sunt persoane în lumea fotbalului care distrug imaginea. Corupţi, mafioţi. Dacă e adevărat ce spune Rednic, e foarte greu să-ţi mai faci meseria în sportul ăsta.

Rednic ţi-a reproşat ceva?

Nu, pentru că a văzut că mi-am dat viaţa pe teren.

Pe fraţii Ioan şi Victor Becali i-ai cunoscut?

Nu. Dar ştiu cine sunt.

Ştiai că ei şi Borcea sunt în închisoare?

De Becali ştiam. De Borcea nu ştiam. Dar nu mă mir. Mai mulţi oameni din fotbalul românesc ar trebui să fie la închisoare. Şi nu doar din România, dar acum vorbim despre campionatul ăsta.

Zilele trecute, Adevărul a scris că scena isterică celebră făcută de Ioan Becali în tribunal a fost o înscenare pusă la cale chiar de judecătoarea Geanina Terceanu pentru a da senzaţia că inculpaţii de la care luase mită 220.000 de dolari se aşteaptă la pedepse grele.

Un martor a povestit pentru ProSport că, la Urziceni, Borcea a fost foarte relaxat în lojă, flirtând cu o hostesă şi jucându-se cu un trabuc pe fusta ei, în ciuda faptului că echipa sa tocmai pierdea titlul. „Aşa proceda Cristi. În public, arăta de parcă avea nişte emoţii incredibile. La Urziceni, după meci, a zis că îi este rău şi s-a întins într-un separeu de la tribuna oficială. El este, de fapt, ipohondru şi un actor foarte bun în acelaşi timp”.

A doua zi după meci, în timpul interviului din Gazetă, Borcea a ţinut să precizeze că îi este rău.

De atunci au trecut 6 ani şi jumătate. Unirea a câştigat titlul într-un an electoral, creditorii lui Bucşaru şi-au primit banii, iar Borcea a continuat să comploteze în fotbalul românesc. Printre prietenii săi foarte buni şi partenerii de afaceri s-a numărat Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, influent membru PD-L. Tot PD-L era şi Gheorghe Babagianu, prietenul foarte bun al lui Dumitru Bucşaru, omul de afaceri partener cu Dorin Cocoş, apropiatul preşedintelui ales din rândurile PD-L, Traian Băsescu.

5,7 milioane de euro a câştigat Unirea Urziceni din drepturile TV din Liga 1 între 2008 şi  2010

Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş au fost arestaţi în octombrie 2014 pentru spălare de bani şi trafic de influenţă în dosarul licenţelor Microsoft. După 6 luni, au primit arest la domiciliu şi, ulterior, control judiciar. În septembrie, Cocoş a recunoscut faptele şi aşteaptă procesul în libertate.

Gheorghe Ştefan, primul din dreapta, şi Dorin Cocoş, cu bască, sunt duşi la audieri.

În martie 2014, Borcea a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare pentru jefuirea propriului club. Pedeapsa ar putea creşte dramatic după ce fraţii Becali au recunoscut că au dat mită judecătoarei Terceanu.

Gheorghe Ştefan şi Cristian Borcea au fost implicaţi într-un meci menţionat într-o declaraţie şocantă a unui important om de fotbal pe care o puteţi citi mâine în ProSport.

Până atunci, un alt dinamovist care a intrat pe teren la Urziceni în mai 2009 a vorbit: „Mi-am dat viaţa în fiecare meci pentru Dinamo, inclusiv la Urziceni. Am apărat atunci accidentat. Nu ne-a dat două penaltyuri. Arbitrajul a fost cum a fost, dar nea Mircea a ştiut întotdeauna ce vorbeşte, e uns cu toate alifiile. Probabil, dumnealui ştie mai multe detalii decât mine”.

Cel care spune că Mircea Rednic nu vorbeşte prostii este portarul Emilian Dolha.

Credeţi că Rednic are dreptate când spune că Dinamo nu a vrut campionatul în 2009?
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.