INTERVIU EXCLUSIV | Mihnea Motoc, ministrul Apărării, despre litigiul cu Becali pentru Steaua: "Se va acţiona mai departe în instanţă. S-a creat un prejudiciu patrimonial statului român. Nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube"

1 nov 2016 19547 afişări Comentează şi tu Special
INTERVIU EXCLUSIV | Mihnea Motoc, ministrul Apărării, despre litigiul cu Becali pentru Steaua: "Se va acţiona mai departe în instanţă. S-a creat un prejudiciu patrimonial statului român. Nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube" 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15892238/2/motoc-boroi-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpg

Există o singură cale de împăcare între Armată şi Becali, în litigiul pentru marca Steaua: latifundiarul să respecte legile şi să plătească pentru prejudiciul adus statului român prin folosirea abuzivă a brandului. Acesta este mesajul lui Mihnea Motoc, ministrul Apărării, care a vorbit în premieră, pentru ProSport, despre luptele care se duc în instanţă pentru brandul Steaua.

Diplomat de carieră, Mihnea Motoc a învelit mesajul într-o mănuşă de catifea, fără a-i altera însă esenţa:

 • Ministerul nu are de gând să tergiverseze cazul şi va merge înainte, în instanţă, până când statul român îşi va recupera prejudiciul stabilit (37 milioane de euro) pentru folosirea ilegală a mărcii Steaua;
 • Pentru a eficientiza reacţia MApN, ministrul a cerut, imediat după ce a fost instalat în funcţie, în decembrie 2015, constituirea unei comisii care să se ocupe de cazul Steaua şi de valorificarea mărcii. Inclusiv proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică luna trecută este opera acestei comisii;

„Am dispus constituirea unei comisii, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, pentru analiza şi identificarea măsurilor care pot fi luate de MApN în vederea valorificării mărcii „Steaua“ şi utilizării stadionului de fotbal.“
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

 • Există deschidere pentru negociere, în privinţa concesionării mărcii, inclusiv faţă de societatea comercială a lui Becali, dar numai în condiţiile în care acesta va plăti pagubele şi va respecta sentinţele instanţelor;
   
 •  Lupta din instanţă nu are nimic pasional sau vindicativ în ea, ci ţine de „logica aplicării legii“;
   
 •  Ministrul pare reţinut în ceea ce priveşte posibilitatea ca gruparea Armatei să poată înfiinţa o echipă care să joace în Liga 1, dar, în schimb, anunţă că strategia trebuie să ţină cont de ridicarea noului Stadion Steaua.
   
 • Motoc a vrut să precizeze că e vorba de un simplu litigiu cu FCSB şi nicidecum un război sau un conflict, pe care le-a catalogat ca fiind abordări senzaţionaliste. Este, din acest punct de vedere, o mână întinsă către Gigi Becali, care de-a lungul anilor nu a ezitat să recurgă la insulte, ameninţări şi acuzaţii la adresa reprezentanţilor Armatei.

Dialogul dintre ProSport şi ministrul apărării Mihnea Motoc – atât întrebările cât şi răspunsurile – s-a purtat via e-mail.

ProSport: Cunoaşteţi problema litigiului cu clubul lui Becali şi cum s-a ajuns la această situaţie? S-a întreprins ceva în privinţa celor care au permis, în intervalul 2004-2014, ca o societate comercială să folosească ilegal şi cu rea-credinţă (am citat din motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) brandul Armatei?
Mihnea Motoc, ministrul Apărării: La preluarea mandatului de ministru, am cerut informări cu privire la această regretabilă situaţie. Situaţia nu este de dată recentă, cunoaşteţi multiplele episoade derulate de mai bine de 10 ani pe teme legate de raporturile contractuale, juridice dintre Clubul Sportiv al Armatei şi reprezentanţii societăţii comerciale care administrează clubul de fotbal.
În luna decembrie a anului trecut, am dispus constituirea unei comisii, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, pentru analiza şi identificarea măsurilor care pot fi luate de MApN în vederea valorificării mărcii „Steaua“ şi utilizării stadionului de fotbal, aflat în proprietatea statului şi în administrarea ministerului, în condiţii de legalitate precum şi într-un cadru de transparenţă deplină.

„Se va acţiona mai departe, exact aşa cum impune procedura, în instanţă“

Există o hotărâre definitivă a instanţei supreme care datează din decembrie 2014 şi care nu este pusă în practică nici azi, la doi ani distanţă. Clubul lui Becali, Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă au omis să informeze FIFA şi UEFA despre decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România. A făcut Armata tot ce era posibil ca să îşi apere proprietatea?
Vorbeam mai devreme despre legalitate. Aceasta este cheia în care trebuie privite toate demersurile MApN în acest caz. Ca reprezentant al Ministerului în relaţia cu societatea comercială ce gestionează clubul de fotbal, CSA Steaua Bucureşti a întreprins toate diligenţele pentru ca aceste raporturi să se deruleze în condiţii transparente şi perfect legale, în mod corect şi cinstit, cu respect şi pasiune pentru performanţa echipei de fotbal din toate perioadele sale de existenţă şi mai ales pentru viitorul fotbalului roş-albastru. Nu a fost exclusă, niciodată, nicio formă de colaborare şi nu a fost închis niciun canal de discuţie. Faptul că problema mărcii a trebuit tranşată în instanţă nu a ţinut de subiectivisme instituţionale sau personale, ci de logica aplicării legii. Decizia civilă definitivă a ÎCCJ, cu nr. 3425/03.12.2014 nu înseamnă şi încheierea acestui litigiu.
Nu aş fi întru totul de acord cu formularea Dvs, cum că această decizie nu este pusă în practică nici azi. Tocmai pentru punerea ei în executare, CSA a iniţiat imediat după pronunţarea şi motivarea sentinţei un set complex de proceduri cerute de lege, neexistând încă precedent administrativ.

„Trebuie urmaţi toţi paşii procedurali. A fost transmisă o notificare clubului de fotbal cu privire la valoarea prejudiciului generat de folosirea mărcii „Steaua Bucureşti“ în perioada 2004-2014, fără acordul deţinătorului de drept şi se va acţiona mai departe, exact aşa cum impune procedura, în instanţă. Trebuie să privim acest proces nu ca pe un conflict, ci ca pe un litigiu, care trebuie rezolvat, cum spuneam, în mod transparent şi legal.“
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

Spre exemplu, valoarea prejudiciului creat în cei zece ani de folosire fără drept a mărcii nu putea fi stabilită arbitrar de către CSA. A fost nevoie de selectarea unui evaluator autorizat ANEVAR, printr-o procedură competitivă, transparentă. Aţi scris despre aceasta la vremea derulării ei.


Mihnea Motoc (stânga) susţine public, prin declaraţiile făcute pentru ProSport, demersurile CSA Steaua, condusă de colonelul George Boroi. FOTO: Mediafax 

Odată stabilită valoarea prejudiciului, trebuie urmaţi toţi paşii procedurali. A fost transmisă o notificare clubului de fotbal cu privire la valoarea prejudiciului generat de folosirea mărcii „Steaua Bucureşti“ în perioada 2004-2014, fără acordul deţinătorului de drept şi se va acţiona mai departe, exact aşa cum impune procedura, în instanţă. Trebuie să privim acest proces nu ca pe un conflict, ci ca pe un litigiu, care trebuie rezolvat, cum spuneam, în mod transparent şi legal.
Complementar procedurilor care ţin de recuperarea prejudiciului, CSA s-a adresat, în scris, tuturor entităţilor implicate, SC FCSB SA, Federaţia Română de Fotbal, Liga Profesionistă cu privire la utilizarea numelui „STEAUA BUCURESTI“.
Ce sper să fie clar este că plasarea senzaţionalistă a acestei situaţii în zona unei „confruntări“, a unui „război“ între cele două cluburi, ori între clubul de fotbal şi minister este artificială şi nu cred că ajută cuiva. Diferendul trebuie stins cu bunăvoinţă (de ambele părţi!), cu flexibilitate, dar numai pe căile legale. În orice caz, ministerul nu şi-a propus sub nicio formă tergiversarea rezolvării acestei situaţii. Dacă şi partenerii noştri merg pe aceleaşi coordonate, în sensul disponibilităţii la dialog, cu o abordare flexibilă şi transparentă, am convingerea că situaţia poate fi rezolvată în termeni rezonabili. Nu prezumăm conduita celorlalţi, dar, aşa cum spune o vorbă englezească, „it takes two to tango“ (n.r. – „este nevoie de doi pentru a dansa tango“).

„Există cale de conciliere: respectăm procedurile şi prevederile legale, acţionăm transparent şi previzibil şi rezolvăm problemele.“
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

Cum va fi scos brandul Steaua la licitaţie, pentru a fi folosit contra taxei anuale de 3,7 milioane de euro plus TVA – conform proiectului de HG pus în dezbatere publică , atât timp cât situaţia actuală nu a fost lămurită?
Toate procedurile, repet, se vor derula cu respectarea strictă a legii. Dacă veţi citi motivarea deciziei ICCJ, veţi constata faptul că instanţa porneşte de la constatarea că nu există precedent în România pentru o astfel de speţă.
Instanţa a analizat comparativ reglementările din alte ţări şi a soluţionat cazul printr-o decizie care adaugă la jurisprudenţa de la noi.
Ca atare,  o parte consistentă a paşilor impuşi de această decizie sunt şi ei parcurşi în premieră.
Proiectul de HG supus transparenţei legislative a fost propus de comisia de care aminteam, tocmai pentru că nu există precent procedural pe o asemenea situaţie.
Vom vedea punctele de vedere ale instituţiilor avizatoare, cum va arăta actul normativ în forma sa finală şi vom acţiona în consecinţă. Veţi fi informaţi cu privire la rezultate.

„Va trebui de acum luată în calcul şi perspectiva construirii unui nou stadion Steaua-Ghencea“

Au circulat diverse zvonuri în ceea ce priveşte o presupusă întâlnire a dumneavoastră cu George Becali. A existat această întâlnire? Dacă da, s-a ajuns la vreo înţelegere?
Vă pot spune că pe domnul Becali l-am cunoscut ca europarlamentar, iar raporturile au fost profesionale şi deplin cordiale. În rest, nu îmi propun să comentez zvonuri, au fost destule.  

„Nu ne-am dorit să ajungem în această situaţie, dar în condiţiile în care ICCJ a stabilit definitiv că marca a fost folosită fără drept şi s-a creat un prejudiciu patrimonial statului român, nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube, în cuantum final care va fi stabilit de instanţă.“
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

Sprijiniţi iniţiativa CSA Steaua de a înfiinţa o nouă secţie de fotbal?
Clubul Sportiv al Armatei este cel care elaborează strategiile de dezvoltare pe ramurile şi disciplinele sportive în care activează. Nu sunt specialist în acest domeniu, dincolo de simpla calitate de iubitor de sport.
La nivelul CSA Steaua Bucureşti funcţionează încă din anul 2015 o secţie de fotbal, la nivel de copii şi juniori. Nu doresc să mă pronunţ pe marginea posibilităţilor de înfiinţare la CSA STEAUA BUCUREŞTI a unei echipe de seniori care să evolueze în Campionatul Naţional. Va trebui de acum luată în calcul şi perspectiva construirii unui nou stadion STEAUA-GHENCEA, prin proiectul derulat de Compania Naţională de Investiţii.

„Există cale de conciliere: respectăm procedurile şi prevederile legale“


George Becali trebuie să plătească pentru prejudiciul adus statului român, avertizează ministrul Apărării. FOTO: Mediafax

Cum apreciaţi suma de 3,7 milioane de euro plus TVA/an stabilită pentru cei care doresc să închirieze brandul Steaua ?
Nu este nimic de apreciat aici. Cuantumul a fost stabilit de un evaluator autorizat ANEVAR, ales, aşa cum am spus deja, printr-o procedură competitivă, conform prevederilor legale în vigoare şi reflectă performanţele sportive ale C.S.A. STEAUA BUCUREŞTI din 1947 până în prezent. Raportul de evaluare a fost pregătit pe baza standardelor, recomandărilor şi metodologiei de lucru conforme cerinţelor ANEVAR. Clubul de fotbal are posibilitatea să conteste această evaluare în instanţă, ceea ce cred că s-a şi întâmplat deja. În cele din urmă, instanţa va fi cea care va da soluţia finală. Nu ne-am dorit să ajungem în această situaţie, dar în condiţiile în care ICCJ a stabilit definitiv că marca a fost folosită fără drept şi s-a creat un prejudiciu patrimonial statului român, nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube, în cuantum final care va fi stabilit de instanţă.

Din punctul dumneavoastră de vedere, mai e cale de împăcare între Armată şi George Becali?
Din punctul meu de vedere, există cale de conciliere: respectăm procedurile şi prevederile legale, acţionăm transparent şi previzibil şi rezolvăm problemele.

Cum comentaţi afirmaţiile făcute în mod repetat de George Becali, care a acuzat că generalii şi masonii („grupul comunisto-satanic“) vor să-i fure echipa?
Chiar nu cred că este ceva de comentat. Am explicat deja poziţia ministerului în ceea ce priveşte raporturile cu societatea comercială care gestionează echipa de fotbal.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.