INTERVIU EXCLUSIV | Mihnea Motoc, ministrul Apărării, despre litigiul cu Becali pentru Steaua: „Se va acționa mai departe în instanță. S-a creat un prejudiciu patrimonial statului român. Nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube”

Autor: Matei Udrea Publicat: 01 Nov. 2016, 15:01 Actualizat: 02 Nov. 2016, 17:55 Special

Există o singură cale de împăcare între Armată și Becali, în litigiul pentru marca Steaua: latifundiarul să respecte legile și să plătească pentru prejudiciul adus statului român prin folosirea abuzivă a brandului. Acesta este mesajul lui Mihnea Motoc, ministrul Apărării, care a vorbit în premieră, pentru ProSport, despre luptele care se duc în instanță pentru brandul Steaua.

Diplomat de carieră, Mihnea Motoc a învelit mesajul într-o mănușă de catifea, fără a-i altera însă esența:

 • Ministerul nu are de gând să tergiverseze cazul și va merge înainte, în instanță, până când statul român își va recupera prejudiciul stabilit (37 milioane de euro) pentru folosirea ilegală a mărcii Steaua;
 • Pentru a eficientiza reacția MApN, ministrul a cerut, imediat după ce a fost instalat în funcție, în decembrie 2015, constituirea unei comisii care să se ocupe de cazul Steaua și de valorificarea mărcii. Inclusiv proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică luna trecută este opera acestei comisii;

„Am dispus constituirea unei comisii, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, pentru analiza și identificarea măsurilor care pot fi luate de MApN în vederea valorificării mărcii „Steaua” și utilizării stadionului de fotbal.”
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

 • Există deschidere pentru negociere, în privința concesionării mărcii, inclusiv față de societatea comercială a lui Becali, dar numai în condițiile în care acesta va plăti pagubele și va respecta sentințele instanțelor;
   
 •  Lupta din instanță nu are nimic pasional sau vindicativ în ea, ci ține de „logica aplicării legii”;
   
 •  Ministrul pare reținut în ceea ce privește posibilitatea ca gruparea Armatei să poată înființa o echipă care să joace în Liga 1, dar, în schimb, anunță că strategia trebuie să țină cont de ridicarea noului Stadion Steaua.
   
 • Motoc a vrut să precizeze că e vorba de un simplu litigiu cu FCSB și nicidecum un război sau un conflict, pe care le-a catalogat ca fiind abordări senzaționaliste. Este, din acest punct de vedere, o mână întinsă către Gigi Becali, care de-a lungul anilor nu a ezitat să recurgă la insulte, amenințări și acuzații la adresa reprezentanților Armatei.

Dialogul dintre ProSport și ministrul apărării Mihnea Motoc – atât întrebările cât și răspunsurile – s-a purtat via e-mail.

ProSport: Cunoașteți problema litigiului cu clubul lui Becali și cum s-a ajuns la această situație? S-a întreprins ceva în privința celor care au permis, în intervalul 2004-2014, ca o societate comercială să folosească ilegal și cu rea-credință (am citat din motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție) brandul Armatei?
Mihnea Motoc, ministrul Apărării: La preluarea mandatului de ministru, am cerut informări cu privire la această regretabilă situație. Situația nu este de dată recentă, cunoașteți multiplele episoade derulate de mai bine de 10 ani pe teme legate de raporturile contractuale, juridice dintre Clubul Sportiv al Armatei și reprezentanții societății comerciale care administrează clubul de fotbal.
În luna decembrie a anului trecut, am dispus constituirea unei comisii, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, pentru analiza și identificarea măsurilor care pot fi luate de MApN în vederea valorificării mărcii „Steaua” și utilizării stadionului de fotbal, aflat în proprietatea statului și în administrarea ministerului, în condiții de legalitate precum și într-un cadru de transparență deplină.

„Se va acționa mai departe, exact așa cum impune procedura, în instanță”

Există o hotărâre definitivă a instanței supreme care datează din decembrie 2014 și care nu este pusă în practică nici azi, la doi ani distanță. Clubul lui Becali, Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă au omis să informeze FIFA și UEFA despre decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România. A făcut Armata tot ce era posibil ca să își apere proprietatea?
Vorbeam mai devreme despre legalitate. Aceasta este cheia în care trebuie privite toate demersurile MApN în acest caz. Ca reprezentant al Ministerului în relația cu societatea comercială ce gestionează clubul de fotbal, CSA Steaua București a întreprins toate diligențele pentru ca aceste raporturi să se deruleze în condiții transparente și perfect legale, în mod corect și cinstit, cu respect și pasiune pentru performanța echipei de fotbal din toate perioadele sale de existență și mai ales pentru viitorul fotbalului roș-albastru. Nu a fost exclusă, niciodată, nicio formă de colaborare și nu a fost închis niciun canal de discuție. Faptul că problema mărcii a trebuit tranșată în instanță nu a ținut de subiectivisme instituționale sau personale, ci de logica aplicării legii. Decizia civilă definitivă a ÎCCJ, cu nr. 3425/03.12.2014 nu înseamnă și încheierea acestui litigiu.
Nu aș fi întru totul de acord cu formularea Dvs, cum că această decizie nu este pusă în practică nici azi. Tocmai pentru punerea ei în executare, CSA a inițiat imediat după pronunțarea și motivarea sentinței un set complex de proceduri cerute de lege, neexistând încă precedent administrativ.

„Trebuie urmați toți pașii procedurali. A fost transmisă o notificare clubului de fotbal cu privire la valoarea prejudiciului generat de folosirea mărcii „Steaua București” în perioada 2004-2014, fără acordul deținătorului de drept și se va acționa mai departe, exact așa cum impune procedura, în instanță. Trebuie să privim acest proces nu ca pe un conflict, ci ca pe un litigiu, care trebuie rezolvat, cum spuneam, în mod transparent și legal.”
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

Spre exemplu, valoarea prejudiciului creat în cei zece ani de folosire fără drept a mărcii nu putea fi stabilită arbitrar de către CSA. A fost nevoie de selectarea unui evaluator autorizat ANEVAR, printr-o procedură competitivă, transparentă. Ați scris despre aceasta la vremea derulării ei.


Mihnea Motoc (stânga) susține public, prin declarațiile făcute pentru ProSport, demersurile CSA Steaua, condusă de colonelul George Boroi. FOTO: Mediafax 

Odată stabilită valoarea prejudiciului, trebuie urmați toți pașii procedurali. A fost transmisă o notificare clubului de fotbal cu privire la valoarea prejudiciului generat de folosirea mărcii „Steaua București” în perioada 2004-2014, fără acordul deținătorului de drept și se va acționa mai departe, exact așa cum impune procedura, în instanță. Trebuie să privim acest proces nu ca pe un conflict, ci ca pe un litigiu, care trebuie rezolvat, cum spuneam, în mod transparent și legal.
Complementar procedurilor care țin de recuperarea prejudiciului, CSA s-a adresat, în scris, tuturor entităților implicate, SC FCSB SA, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă cu privire la utilizarea numelui „STEAUA BUCURESTI”.
Ce sper să fie clar este că plasarea senzaționalistă a acestei situații în zona unei „confruntări”, a unui „război” între cele două cluburi, ori între clubul de fotbal și minister este artificială și nu cred că ajută cuiva. Diferendul trebuie stins cu bunăvoință (de ambele părți!), cu flexibilitate, dar numai pe căile legale. În orice caz, ministerul nu și-a propus sub nicio formă tergiversarea rezolvării acestei situații. Dacă și partenerii noștri merg pe aceleași coordonate, în sensul disponibilității la dialog, cu o abordare flexibilă și transparentă, am convingerea că situația poate fi rezolvată în termeni rezonabili. Nu prezumăm conduita celorlalți, dar, așa cum spune o vorbă englezească, „it takes two to tango” (n.r. – „este nevoie de doi pentru a dansa tango”).

„Există cale de conciliere: respectăm procedurile și prevederile legale, acționăm transparent și previzibil și rezolvăm problemele.”
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

Cum va fi scos brandul Steaua la licitație, pentru a fi folosit contra taxei anuale de 3,7 milioane de euro plus TVA – conform proiectului de HG pus în dezbatere publică , atât timp cât situația actuală nu a fost lămurită?
Toate procedurile, repet, se vor derula cu respectarea strictă a legii. Dacă veți citi motivarea deciziei ICCJ, veți constata faptul că instanța pornește de la constatarea că nu există precedent în România pentru o astfel de speță.
Instanța a analizat comparativ reglementările din alte țări și a soluționat cazul printr-o decizie care adaugă la jurisprudența de la noi.
Ca atare,  o parte consistentă a pașilor impuși de această decizie sunt și ei parcurși în premieră.
Proiectul de HG supus transparenței legislative a fost propus de comisia de care aminteam, tocmai pentru că nu există precent procedural pe o asemenea situație.
Vom vedea punctele de vedere ale instituțiilor avizatoare, cum va arăta actul normativ în forma sa finală și vom acționa în consecință. Veți fi informați cu privire la rezultate.

„Va trebui de acum luată în calcul și perspectiva construirii unui nou stadion Steaua-Ghencea”

Au circulat diverse zvonuri în ceea ce privește o presupusă întâlnire a dumneavoastră cu George Becali. A existat această întâlnire? Dacă da, s-a ajuns la vreo înțelegere?
Vă pot spune că pe domnul Becali l-am cunoscut ca europarlamentar, iar raporturile au fost profesionale și deplin cordiale. În rest, nu îmi propun să comentez zvonuri, au fost destule.  

„Nu ne-am dorit să ajungem în această situație, dar în condițiile în care ICCJ a stabilit definitiv că marca a fost folosită fără drept și s-a creat un prejudiciu patrimonial statului român, nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube, în cuantum final care va fi stabilit de instanță.”
Mihnea Motoc, ministrul Apărării

Sprijiniți inițiativa CSA Steaua de a înființa o nouă secție de fotbal?
Clubul Sportiv al Armatei este cel care elaborează strategiile de dezvoltare pe ramurile și disciplinele sportive în care activează. Nu sunt specialist în acest domeniu, dincolo de simpla calitate de iubitor de sport.
La nivelul CSA Steaua București funcționează încă din anul 2015 o secție de fotbal, la nivel de copii și juniori. Nu doresc să mă pronunț pe marginea posibilităților de înființare la CSA STEAUA BUCUREȘTI a unei echipe de seniori care să evolueze în Campionatul Național. Va trebui de acum luată în calcul și perspectiva construirii unui nou stadion STEAUA-GHENCEA, prin proiectul derulat de Compania Națională de Investiții.

„Există cale de conciliere: respectăm procedurile și prevederile legale”


George Becali trebuie să plătească pentru prejudiciul adus statului român, avertizează ministrul Apărării. FOTO: Mediafax

Cum apreciați suma de 3,7 milioane de euro plus TVA/an stabilită pentru cei care doresc să închirieze brandul Steaua ?
Nu este nimic de apreciat aici. Cuantumul a fost stabilit de un evaluator autorizat ANEVAR, ales, așa cum am spus deja, printr-o procedură competitivă, conform prevederilor legale în vigoare și reflectă performanțele sportive ale C.S.A. STEAUA BUCUREȘTI din 1947 până în prezent. Raportul de evaluare a fost pregătit pe baza standardelor, recomandărilor și metodologiei de lucru conforme cerințelor ANEVAR. Clubul de fotbal are posibilitatea să conteste această evaluare în instanță, ceea ce cred că s-a și întâmplat deja. În cele din urmă, instanța va fi cea care va da soluția finală. Nu ne-am dorit să ajungem în această situație, dar în condițiile în care ICCJ a stabilit definitiv că marca a fost folosită fără drept și s-a creat un prejudiciu patrimonial statului român, nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube, în cuantum final care va fi stabilit de instanță.

Din punctul dumneavoastră de vedere, mai e cale de împăcare între Armată și George Becali?
Din punctul meu de vedere, există cale de conciliere: respectăm procedurile și prevederile legale, acționăm transparent și previzibil și rezolvăm problemele.

Cum comentați afirmațiile făcute în mod repetat de George Becali, care a acuzat că generalii și masonii („grupul comunisto-satanic”) vor să-i fure echipa?
Chiar nu cred că este ceva de comentat. Am explicat deja poziția ministerului în ceea ce privește raporturile cu societatea comercială care gestionează echipa de fotbal.

Autor: Matei Udrea Publicat: 01 Nov. 2016, 15:01 Actualizat: 02 Nov. 2016, 17:55 Special
Pe aceeași temă
Klaus Iohannis, cu altă femeie la Constanţa! Cine e bruneta superbă! Oamenii au făcut ochii mari când au văzut cât de bine arată
Klaus Iohannis, cu altă femeie la Constanţa! Cine e bruneta superbă! Oamenii au făcut ochii mari când au văzut cât ...
Tainele din adâncurile „mării dintre munţi” din Moldova. Lucruri puţin ştiute despre barajul de la Bicaz
Tainele din adâncurile „mării dintre munţi” din Moldova. Lucruri puţin ştiute despre barajul de la Bicaz
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Cifrele care explica DEZASTRUL de la Barcelona! Cate mingi au pierdut catalanii in meciul cu Bayern! Cifra HORROR pentru Messi
Cifrele care explica DEZASTRUL de la Barcelona! Cate mingi au pierdut catalanii in meciul cu Bayern! Cifra HORROR pentru ...
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
E doliu în România! Constantin Dinescu a murit. S-a stins în urmă cu puţin timp, ucis de iubită
E doliu în România! Constantin Dinescu a murit. S-a stins în urmă cu puţin timp, ucis de iubită
VIDEO Reglare de conturi în stil mafiot: „Tati, ne omoară!“ Ce a păţit salvatorul unei fete forţate să se prostitueze
VIDEO Reglare de conturi în stil mafiot: „Tati, ne omoară!“ Ce a păţit salvatorul unei fete forţate să se prostitueze
Un polițist a rupt tăcerea! Dezvăluiri după moartea lui Emi Pian!
Un polițist a rupt tăcerea! Dezvăluiri după moartea lui Emi Pian!
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Iohannis a ȘOCAT pe toată lumea! Cu cine a fost surprins președintele de Sfântă Mărie (FOTO)
Iohannis a ȘOCAT pe toată lumea! Cu cine a fost surprins președintele de Sfântă Mărie (FOTO)
De ce și-a schimbat Emi Pian numele. S-a aflat marea manevră a interlopilor din România. Nu mai era Duduianu!
De ce și-a schimbat Emi Pian numele. S-a aflat marea manevră a interlopilor din România. Nu mai era Duduianu!
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. Nici bogaţii nu se pot ascunde
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. ...
Alimentul preferat al românilor este cel mai nociv pentru ficat. Topul mâncărurilor ce pot duce la ciroză
Alimentul preferat al românilor este cel mai nociv pentru ficat. Topul mâncărurilor ce pot duce la ciroză
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Un istoric aruncă bomba: Nu trăim în 2020, ci în 1723! Iată ce s-ar fi întâmplat cu 300 de ani de istorie
Un istoric aruncă bomba: Nu trăim în 2020, ci în 1723! Iată ce s-ar fi întâmplat cu 300 de ani de istorie
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Loredana Chivu și-a făcut 5 operații la sâni și are cele mai mari silicoane din România! Și-a mărit buzele și fundul, și-a făcut liposucție, dar iată cum arăta în urmă cu 10 ani, înainte să devină celebră! Avea bustul plat, părul scurt și arăta ca un băiețel!
Loredana Chivu și-a făcut 5 operații la sâni și are cele mai mari silicoane din România! Și-a mărit buzele și fundul, ...
Poze fierbinți cu cele mai mari silicoane din România! Vedete fără sutien! Mihaela Rădulescu şi Carmen Brumă sunt în top!
Poze fierbinți cu cele mai mari silicoane din România! Vedete fără sutien! Mihaela Rădulescu şi Carmen Brumă sunt ...
O cunoscută vedetă a făcut dezvăluiri incendiare la câteva luni de la divorț: 'Am fost atrasă de femei înainte să fiu atrasă de bărbați'
O cunoscută vedetă a făcut dezvăluiri incendiare la câteva luni de la divorț: 'Am fost atrasă de femei înainte să ...
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu ...
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
Dan Alexa o face praf pe Anamaria Prodan, la un an după ce impresara l-a pălmuit
Dan Alexa o face praf pe Anamaria Prodan, la un an după ce impresara l-a pălmuit
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă acest indicator rutier
99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă acest indicator rutier
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers în chiloții ăia'
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers ...
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul