INTERVIU | Conflictul Badea – MI bagă "Dinamo" la apă. Adrian Cefalan, director CNI: "Ar trebui făcut un stadion mai mic. Nu mai e timp! E deja în urmă, faţă de celelalte trei, cu cel puţin patru luni". Guvernul ia decizia finală în două-trei săptămâni

6 aug 2017 11153 afişări Special
INTERVIU | Conflictul Badea – MI bagă "Dinamo" la apă. Adrian Cefalan, director CNI: "Ar trebui făcut un stadion mai mic. Nu mai e timp! E deja în urmă, faţă de celelalte trei, cu cel puţin patru luni". Guvernul ia decizia finală în două-trei săptămâni Vechiul proiect, al unui stadion cu 20.000 de locuri, ar trebui revizuit prin micşorarea capacităţii, afirmă Adrian Cefalan, director CNI
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Adrian Cefalan, director la Compania Naţională de Investiţii, instituţie care se ocupă de construcţia stadioanelor pentru Euro 2020, anunţă că noua arenă Dinamo, dacă se va mai face, va fi, cel mai probabil, reconstruită la dimensiuni mai mici decât cele despre care se discutase iniţial.

Oficialul CNI, a cărui funcţie completă este director al Direcţiei Implementare Proiecte Complexe şi Investiţii în Infrastructură, a explicat pentru ProSport că „Dinamo“ are deja 4 luni întârziere faţă de celelalte trei arene programate a fi reconstruite. Dacă „Steaua“, „Rapid“ şi „Arcul de Triumf“ sunt în grafic şi, în cazul lor, sunt premise că vor fi terminate până la 1 martie 2020, data-limită care, spune Cefalan, a fost fixată de UEFA, în schimb la „Dinamo“ s-a intrat în criză de timp.

Iniţial, conform planurilor date publicităţii până să se afle că există probleme juridice, stadionul „Dinamo“ trebuia reconstruit la capacitatea de 20.000 de locuri. Au fost prezentate inclusiv imagini cu macheta arenei care ar fi urmat să se ridice pe locul bătrânului stadion construit în 1951.

În ciuda unor proteste şi comunicate gălăgioase, nimeni de la Ministerul de Interne n-a îndrăznit, până acum, să îl înfrunte pe Nicolae Badea în problema stadionului Dinamo

Doar că, ulterior, s-a descoperit că AFC Dinamo, societate aflată în insolvenţă din 2010 şi controlată de Nicolae Badea, deţine prin contract părţi din stadion. Clubul Sportiv Dinamo i-a cedat stadionul lui Nicolae Badea, în 2002, pe termen nelimitat, printr-un contract de asociere, în baza unei Hotărâri de Guvern a lui Adrian Năstase. Impasul este următorul: Badea nu e dispus să renunţe la contract decât pe durata reconstrucţiei arenei, în timp ce statul român nu poate investi zeci de milioane de euro într-un stadion care nu este al său. ProSport a explicat situaţia în amănunt aici.

Iţele ar putea fi descurcate, spun sursele ProSport, printr-o nouă Hotărâre de Guvern care să o anuleze pe cea precedentă, dată în 2002 de Adrian Năstase. Nimeni de la Ministerul de Interne nu s-a înghesuit însă, până acum, să propună acest lucru.

Termenul limită până la care planurile iniţiale puteau fi respectate a expirat pe 30 aprilie 2017. Din acel moment, fiecare zi trecută în plus acutizează problema arenei „Dinamo“.

Până acum, planurile guvernului pentru infrastructura sportivă în vederea Euro 2020 prevedeau reconstruirea a patru stadioane la următoarele capacităţi: „Steaua“ - 30.000 de locuri, „Dinamo“ - 20.000 de locuri, „Rapid“ - 13-15.000 de locuri, „Arcul de Triumf“ – 8.000 de locuri.

Cefalan a menţionat şi un alt stadion cu probleme: la „Rapid“, spaţiul actual de manevră este extrem de mic şi se caută soluţii, împreună cu primăria, pentru a obţine o parcelă suplimentară de teren alături, pentru a putea fi ridicat la capacitatea prevăzută.  

Adrian Cefalan (cu fular) a explicat în detaliu situaţia celor patru stadioane din Bucureşti care ar trebui refăcute în vederea Euro 2020. FOTO: www.specialarad.ro

ProSport: Credeţi că se mai poate realiza refacerea celor patru stadioane din Bucureşti în timp util pentru Euro 2020? Suntem la mijlocul lui 2017 şi nu s-a făcut încă nimic.

Adrian Cefalan, director CNI: Calculul nostru e să înceapă lucrările în februarie-martie, la anul. Exact doi ani.

Şi le terminaţi?

Păi, dacă am făcut Craiova... Singurul comparabil cu Craiova e Ghencea, de 30.000 de locuri. Restul sunt mai mici. Rapidul să vedem cât va fi, 13-14-15.000 de locuri. Arcul de Triumf va avea 8.000 de locuri, un singur inel. Un constructor bun ţi-l termină într-un an, un an şi trei-patru luni.

„Trebuie să fie gata la 1 martie 2020“

Deci spuneţi că se mai poate.

Da, se poate. Noi am făcut studiile de prefezabilitate, am depus aceste studii la Ministerul de Finanţe, după ce avem avizul ne apucăm de studiul de fezabilitate, urmând ca, după aceea, să facem licitaţia. Să scoatem Hotărârea de Guvern, să avizăm indicatorii şi să facem licitaţia. Noi sperăm să facem asta până la sfârşitul anului 2017. Undeva, în martie, să începem treaba.

Stadioanele trebuie, conform normelor UEFA, să fie gata cu un an înainte de începerea competiţiei.

Nu, nu, noi avem adresă de la FRF, trebuie să fie gata la 1 martie 2020.

Deci, cu trei luni înainte.

Da. Acum, între noi fie vorba, în Africa de Sud şi în Brazilia se lucra şi când…

Şi când începuse competiţia, aşa este. Dar acolo s-au încălcat toate normele şi regulile posibile şi imposibile.

Singura problemă este, v-am spus, sunt trei, ce facem cu al patrulea.

Dinamo.

Singurul unde, într-adevăr, intrăm în criză de timp, ar fi Dinamo. Pentru că acolo n-am demara nimic.

„La următoarea şedinţă a Comitetului Interministerial, când va fi, peste două-trei săptămâni, ar trebui luată o decizie“

E corectă informaţia că, dacă nu se va reuşi până la o anumită dată cu Dinamo, se va intra în proiect cu stadionul Progresul?

Nu, sunt mai multe… Sincer, Cotroceni, atât timp cât este în administrarea BNR, nu poate fi finanţat prin CNI.

Ştiu că se discută să-l cedeze Primăriei tocmai în acest scop.

Dacă l-ar ceda către o primărie, atunci, da, ar deveni eligibil. Noi avem cereri şi de la Sportul Studenţesc. E o solicitare mai veche, dânşii au şi un studiu de prefezabilitate, că fiind Universitatea de Arhitectură Ion Mincu... Ăsta e job-ul lor. Dar, încă o dată, nu avem actele, nu s-a luat nicio decizie. Abia după ce noi o să le facem o adresă, aşa cum am făcut şi când s-a demarat acest program, prin care să cerem documentele. Că putem să avem o surpriză şi acolo... Nu ştiu, să ne trezim că e revendicată o tribună sau mai ştiu eu ce. Nimeni nu se aştepta să fie problemele astea cu Dinamo. Noi am mers... Chiar nu ne-am gândit că ar putea să fie ceva în neregulă.

Dumneavoastră, CNI, cât puteţi să mai aşteptaţi fără să puneţi în pericol termenul de finalizare a stadionului în cazul Dinamo?

Nu pot să spun. Dar mai mult de două luni... Noi ne-am făcut un calcul şi, cu tot cu licitaţie, cu execuţie, îţi trebuie 30-32 de luni, dacă totul merge...

Deci şi timpul ăsta de aşteptare se apropie de sfârşit.

Da. Părerea mea e că la următoarea şedinţă a Comitetului Interministerial, când va fi, peste două-trei săptămâni, ar trebui luată o decizie.

„Trebuie să se înţeleagă că nu noi am ales acele stadioane. Mie, dacă îmi spun să fac Cotroceni sau Sportul, pe ăla îl fac“

Din cauza problemelor juridice de la stadionul Dinamo se poate ajunge în situaţia ciudată ca guvernul să refacă o arenă pe care nu joacă nicio echipă, precum Sportul sau Cotroceni, iar "roş-albii" să rămână pe dinafară

În regulă...

Toată lumea ne întreabă pe noi. Trebuie să se înţeleagă că nu noi am ales acele stadioane. Nici nu ştiu... Acele stadioane au fost trecute în acel dosar de candidatură depus la UEFA. Nu noi avem atribuţii să spunem că intră unul, iese altul. Astea trebuie să le ia guvernul, care a depus şi dosarul de candidatură. Mie, dacă îmi spune să fac Cotroceni sau Sportul sau orice, ăla îl facem! Le fac adresă, ce acte să-mi trimită în primă fază, verificăm dacă actele sunt OK din punct de vedere juridic... Trecem la etapa următoare. Eu numai asta pot să spun. Dar nu avem noi decizia să spunem că se face Cotroceni sau Sportul sau Juventus sau Voluntari sau...

E clar.

Din punctul meu de vedere, fiind foarte târziu, ar trebui făcut un stadion care să fie mai mic. Adică e clar că nu ai timp să construieşti un stadion gen Craiova atât timp cât tu eşti deja în urmă faţă de celelalte trei cu cel puţin patru luni.

Merci mult.

Mulţumesc, la fel, o zi bună.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.