Cursa contracronometru pentru al patrulea stadion construit pe banii statului înainte de Euro 2020: soarta arenei Dinamo se decide în culise. HG-ul imposibil şi elementul-surpriză: un stadion pentru Primărie

28 apr 2017 12980 afişări Special
Cursa contracronometru pentru al patrulea stadion construit pe banii statului înainte de Euro 2020: soarta arenei Dinamo se decide în culise. HG-ul imposibil şi elementul-surpriză: un stadion pentru Primărie

O schemă complicată de interese partizane şi slăbiciuni instituţionale pare să pună în pericol speranţele suporterilor dinamovişti că arena echipei lor favorite va fi, până la urmă, reconstruită pe banii statului român. Stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare este prins la mijloc între privilegiile lui Nicolae Badea, ezitarea şefilor de la Interne şi ceea ce pare a fi interesul ca Dinamo să fie înlocuit de Cotroceni, iar termenul-limită de 30 aprilie se apropie cu viteză fără să se anunţe vreun acord.

În acest moment, lucrurile sunt greu de descurcat tocmai pentru că, la fel ca şi în cazul Stelei şi al Rapidului, la un moment dat reprezentanţii ministerului au făcut înţelegeri dezavantajoase pentru stat. Clubul Sportiv Dinamo i-a cedat stadionul construit în 1951 lui Nicolae Badea, în 2002, pe termen nelimitat, printr-un contract de asociere. Problema, susţin sursele ProSport, este că statul nu poate investi zeci de milioane de euro într-un stadion care este folosit de altcineva. Nicolae Badea, dezvăluie aceleaşi surse, este dispus să renunţe la drepturile asupra stadionului doar pe durata reconstrucţiei acestuia, pentru ca lucrarea să se poată realiza tehnic, din punct de vedere legal. Apoi, omul de afaceri vrea reluarea contractului de asociere.

De ce nu se poate la Dinamo ce s-a putut la Steaua

SC FC Dinamo, entitate controlată de Nicolae Badea, a primit stadionul (care are statut de proprietate privată a statului român) în baza Hotărârii de Guvern (HG) 1086/2000 (premier Mugur Isărescu), modificată prin HG 207/2002 (premier Adrian Năstase). În baza acestei ultime HG s-a încheiat un contract de asociere între CS Dinamo (care ţine de Ministerul de Interne) şi CS FC Dinamo (club privat condus atunci de Badea). Conform contractului, înţelegerea poate fi denunţată doar prin acordul părţilor, dispariţia uneia dintre părţi sau pieirea bazei materiale (stadionul). Cum Badea nu este dispus să cedeze, lucrurile sunt, din acest unghi, în impas.

Situaţia trenează deja de două luni şi lucrurile n-au avansat deloc. News.ro a publicat la începutul lunii martie un material documentat pe această temă în care era descrisă exact aceeaşi fază a negocierilor.

Însă mai există o cale legală şi relativ simplă de deblocare a situaţiei. O Hotărâre de Guvern poate fi revocată printr-o altă Hotărâre de Guvern. Aşadar, la iniţiativa ministrului de interne Carmen Dan, guvernul Grindeanu poate emite oricând o altă HG prin care să se anuleze HG-ul care a încredinţat stadionul grupării lui Badea. S-ar aplica, în acest mod, exact reţeta din cazul Steaua: o HG emisă de guvernul Radu Vasile (acesta nu a semnat-o, însă, fiind prezenţi pe act doar Victor Babiuc, Decebal Traian Remeş şi Crin Antonescu) prin care AFC Steaua primea stadionul Ghencea cu dependinţe a fost anulată de o altă HG emisă ulterior de guvernul Adrian Năstase.

Aici intervine însă specificul cazului Dinamo. Sursele noastre spun că şefii Ministerului de Interne nu îndrăznesc să-şi asume o astfel de Hotărâre de Guvern care să-l lase pe Badea fără stadion.

Un element extern care complică lucrurile: Primăria Bucureşti vrea stadion pentru propria echipă de fotbal

În acest moment, spun sursele noastre, lupta se poartă în culise, existând speranţe că lucrurile se pot debloca în ultima clipă tot pe linie politică, în culise. Informaţiile ProSport sunt că noul comandant al CS Dinamo, fosta atletă Monica Iagăr, face chiar în aceste zile eforturi să obţină acest sprijin politic. „Am sărit 2 metri în carieră, voi reuşi să deblochez şi această situaţie!“, s-a mărginit campioana la săritura în înălţime să comenteze pentru ProSport, atunci când a fost chestionată pe această temă.

La aceste elemente care macină Dinamo se adaugă o altă tabără externă, care susţine cauza unui alt stadion: cel din Cotroceni. Teoretic, acesta n-ar putea intra în programul de reabilitare pentru Euro 2020 deoarece nu îndeplineşte toate criteriile UEFA. Accesul se face greu, nu există transport în comun în imediata apropiere (metroul şi troleibuzele sunt la capătul Străzii Doctor Staicovici).

Însă există interesul ca, sub umbrela acestei necesităţi a reabilitării unor stadioane de antrenament pentru echipele care vor juca la Euro 2020, stadionul deţinut acum de BNR să fie reconstruit. Apoi, el ar urma – dezvăluie sursele noastre – să fie dat spre folosinţă Primăriei Bucureşti, care nu a renunţat la ideea de a-şi face echipă de fotbal în Liga 1.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.