Farul Constanța – CFR Cluj 1-1. Petre Grigoraș, fost antrenor al ambelor formații: „Dobrogenii puteau și trebuiau să câștige!”. Premianții și corigenții lui Gică Hagi și Adi Mutu! EXCLUSIV

Farul Constanța - CFR Cluj 1-1. Petre Grigoraș, fost antrenor al ambelor formații: „Dobrogenii puteau și trebuiau să câștige!”. Premianții și corigenții lui Gică Hagi și Adi Mutu! EXCLUSIV
  • Publicat:

Fiecare rundă din Superliga îți aduce exclusiv în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor din 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite Farul Constanța – CFR Cluj 1-1!

Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu Petre Grigoraș, tehnician cu peste două decenii de experiență în fotbalul românesc, despre cum se explică remiza care nu aduce confirmarea play-off-ului la Constanța dar nici nu apropie trupa din Gruia de FCSB!

Farul Constanța – CFR Cluj 1-1. Secretele din Meciul Etapei cu Petre Grigoraș

Fost atacant la FCM Bacău, Steaua, Farul Constanța, Levski Sofia sau „U” Cluj, și azi pe banca echipei Axiopolis Cernavodă (L3), Petre Grigoraș (59 ani) și-a început cariera de tehnician în 2000 pe banca echipei-fanion a Dobrogei.

Avea să pregătească Farul în patru mandate, Oțelul Galați (trei mandate), Pandurii Tg. Jiu (trei mandate), Poli Iași, CFR Cluj, ASA Tg. Mureș sau Poli Timișoara într-o carieră ce a depășit bine douăzeci de ani de antrenorat!  Printre reperele carierei de până acum, a câștigat Cupa UEFA Intertoto cu Oțelul, a fost vicecampion al României cu Pandurii (2013) și a disputat o finală de Cupa României cu Farul (2005).

Iată o primă radiografie generală a partidei Farul Constanța – CFR Cluj 1-1 din partea lui Petre Grigoraș, antrenor care a fost în trecut pe banca ambelor formații:

Mi s-a părut că Farul Constanța, azi, putea și merita să câștige! O primă repriză mult mai bună din partea gazdelor, cu ocazii dintre care unele chiar importante. Cred că 1-0 sau 2-0 la pauză ar fi fost un scor care nu era departe de adevăr. CFR Cluj a revenit doar pe partea finală, puțin, cu o oarecare presiune. Per total, o partidă cu încărcătură destul de mare dar, sincer, fără ritm extraordinar. Nu pot să spun că m-a dat pe spate meciul, dar experiența îmi spune că există acest tip de partide unde spectacolul dispare sunt inevitabile, mai ales în această fază a competiției. Rămânem cu o pasă lungă și o neatenție defensivă la golul lui Deaconu, plus o execuție de excepție de la Ajeti”

Petre Grigoraș: „Referitor la schimbări, nu cumva ne-am fi întrebat asta?”

Antrenorul încearcă o perspectivă obiectivă, mărturisind însă că dobrogenii rămân favoriții lui:

Dincolo de un subiectivism pe care mi-l asum, pentru că Farul e favorita mea și mă leagă multe lucruri ca jucător și antrenor de acest club, cred totuși că obiectivul calificării în play-off pentru Farul, pe care cred că și-l va îndeplini, e unul mai mult decât rezonabil. Îl va îndeplini pentru că Farul are un joc prin care în fiecare partidă poate spera la puncte. Și e rezonabil în contextul actual al echipei și al clubului. Să ne gândim câți jucători importanți au plecat, ce număr mare de fotbaliști a venit în acest sezon… Senzația e că așteptările, pe bună dreptate, sunt mult mai mari de la CFR, au fost și cu Farul, pentru că acolo vorbim de investiții uriașe”

Analizând schimbările celor două formații din repriza secundă, care lasă impresia că au influențat major desfășurarea evenimentelor, Grigoraș are o poziție interesantă:

Evit totdeauna, prin filtrul experienței mele, să mă pronunț din exterior despre schimbările unui antrenor în timpul meciului. Cum să evaluezi corect dacă nu știi ce s-a simțit, de fapt, în teren? Poate a fost o lipsă de prospețime, o accidentare… Am trecut de atâtea ori prin astfel de lucruri. Acum, ai tinde să spui că schimbările Farului nu au fost prea inspirate după pauză, comparativ cu ale CFR-ului. Dar trebuie să punem problema așa: dacă nu exista execuția lui Ajeti, nu cumva schimbam total registrul și consideram greșită schimbarea lui Mutu, fundaș dreapta pentru fundaș dreapta, în locul unui fotbalist mai ofensiv?”

Premianții din Meciul Etapei: doi de la Farul!

Farul Constanța a contat mai mult în jumătatea adversă, per total, și-a creat mai multe ocazii de gol și a încheiat cu o remiză partida pe care ar fi putut să o dezechilibreze pe fondul bun al primei reprize și în care a și condus, finalmente. Nu întâmplător, doi din cei trei premianți vin din curtea lui Gică Hagi!

Ronaldo Deaconu. Dincolo de execuția  pentru deschiderea scorului, mijlocașul lui Hagi a avut, în cele 70 de minute pe teren, un procentaj remarcabil de pase reușite, 91% (30 din 33!), contribuind major la construcția alb-albaștrilor. Dar aportul său defensiv a fost pe măsură! Implicat în 3 acțiuni din apărare, peste Cristi Manea!, Ronaldo a făcut tackling și intercepție, asumându-și altruist și eficient un rol cu risipă de energie mult mai mare decât profilul său natural.

Dragoș Nedelcu. Locul 2 ca atingeri de balon pe tot terenul (87), mereu implicat și proactiv. Lider la pase lungi reușite (10), peste Manea, Muhar, Keita și Tachtsidis la un loc! Câștigător în 5 din 7 dueluri cu balonul jos, lider la numărul de tackling-uri. A reamintit de forma care îl aducea în circuitul echipei naționale!

Aly Abeid. Firește, Ajeti a scos punctul pentru Adi Mutu prin golul său, dar Abeid a păstrat remiza până în a doua repriză. A blocat cele mai multe șuturi de pe tot terenul (4), lider la implicare în joc (96 atingeri) pe fondul tendinței evidente a oaspeților de a construi în flancul stâng spre Otele. Al doilea ca pase lungi reușite, după Nedelcu. Unde a greșit Abeid? La baloane pierdute și un procentaj scăzut de acuratețe a paselor.

Corigenții din Meciul Etapei: în oglindă, doi de la CFR Cluj plus Louis Munteanu

Panagiotis Tachtsidis. Departe de rolul influent cu care ne-a consacrat cel puțin după venirea lui Mutu antrenor. Zero dueluri aeriene câștigate, în ciuda staturii, 20 de baloane pierdute (peste toți jucătorii Farului!), procentaj de pase reușite de doar 67% și… zero intercepții!

Daniel Bîrligea. Vârful CFR a avut 69 de minute, dar a scos foarte puțin din ele. Un procentaj extrem de slab de pase reușite, practic a greșit 10 din 17!, doar 2 din 6 dueluri aeriene câștigate deși aici ar fi trebuit să vedem în aplicare unul din punctele lui forte. A atins extrem de rar mingea, asta și pe fondul incapacității coechipierilor de a-l valorifica mai mult.

Louis Munteanu. Nimic de reproșat la implicare, poziționare și participare ofensivă, dar eficiența necesară atacanților i-a lipsit din două. Cu 2 șuturi pe poartă (lider pe teren) și alte 5 blocate, să nu înscrii, mai ales din situația foarte bune uneori, în prima repriză, te face corigent. Cu atât mai mult cu cât vorbim de un atacant central în vederile lui Iordănescu pentru EURO 2024! Louis a câștigat doar 3 din 9 dueluri și i-au ieșit zero driblinguri din cele 4 încercate…

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele