U Cluj – FCSB 0-0. Fostul antrenor al Universității explică remiza liderului: „Nicio soluție de atacant nu a funcționat, Olaru a devenit iritat, iar pe Lixandru nu îl văd în rol de inter”. Cum arată catalogul cu premianți și corigenți. EXCLUSIV

U Cluj - FCSB 0-0. Fostul antrenor al Universității explică remiza liderului: „Nicio soluție de atacant nu a funcționat, Olaru a devenit iritat, iar pe Lixandru nu îl văd în rol de inter”. Cum arată catalogul cu premianți și corigenți. EXCLUSIV
  • Publicat:

Fiecare rundă din Superliga îți aduce doar în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor din 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite U Cluj – FCSB 0-0!

Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu antrenorul Costel Enache, fost tehnician al clujenilor, și cum se explică remiza care ține gazdele în cărți pentru play-off, dar micșorează distanța dintre lider și urmăritoare!

U Cluj – FCSB 0-0. Secretele din Meciul Etapei cu Costel Enache

Fost mijlocaș reprezentativ al Ceahlăului Piatra Neamț pentru care a evoluat 1991-2005, cu o pauză de un sezon la FC Național și un sezon în prelungire la UTA Arad, Costel Enache se confundă cu cele mai mari performanțe din istoria clubului moldav. A început cariera de antrenor la Laminorul Roman, apoi a pregătit Ceahlăul, Poli Iași (două mandate), Dunărea Galați, FC Botoșani, Astra Giurgiu, FC Hermannstadt, Petrolul Ploiești, U Cluj și Unirea Slobozia.

Selecționer al naționalelor U18 și U19 al României în perioada 2015-2016, Constantin „Costel” Enache este implicat acum în redresarea fotbalului din Bacău, oraș fără echipă în primele două eșaloane, și coordonează din zona tehnică proiectul FC Bacău. Iată concluziile fostului antrenor al Universității Cluj din sezonul 2020/2021 după U Cluj – FCSB 0-0:

A fost un pic de presiune pe ambele echipe înainte de meci, dar mă așteptam de la FCSB să fie ceva mai lucidă. Amândouă formațiile au luat decizii destul de hazardate, au lipsit deseori calmul și inspirația. Un meci de nivel fizic înalt, cu ruperi de ritm, accelerări și dinamică bună pe ambele faze, defensiv-ofensiv. Dueluri tari și o luptă adevărată, care a evidențiat pregătirea fizică de excepție. Ca interpretare personală, cred că strategia împărtășită de la bun început a fost cea de siguranță, în contextul clasamentului și al calendarului de partide.

Costel Enache: „Fotbal european, apoi mai puțin organizat”

Pentru Costel Enache, duelul U Cluj – FCSB 0-0 a avut două etape distincte în desfășurare. Iată cum s-au desfășurat lucrurile pe intervalul primelor 30-35 de minute, în viziunea tehnicianului:

Aș împărți meciul nu în două reprize, ci în primele 30-35 de minute și restul partidei. Prima parte mi s-a părut o reclamă bună pentru fotbal, am văzut echipe reactive cu moduri diferite de acțiune. Fotbal modern, dinamic și organizat. European! FCSB, cu defensivă foarte avansată, ca de obicei, cu două blocuri: 5 jucători de presiune în jumătatea adversă, 5 jucători pentru siguranță. Au încercat să ducă mingea rapid spre finalizare, spre jucătorii cu calitate individuală. U Cluj s-a apărat cu zona 2, zona neutră, unde au fost bine organizați, au acționat compact și eficient”

Continuarea a adus o scădere în joc, per total, iar motivele pentru care FCSB nu a reușit să înscrie, deși a părut că domină la startul reprizei, sunt dezvăluite de Costel Enache:

După minutul 35, jocul a devenit mai puțin organizat. Oaspeții au încercat o nouă variantă pentru atacant central, dar fără succes. Olaru nu s-a descurcat acolo și a devenit iritat cred eu din acest motiv, a găsit mingea rar. Apoi, Baba din inter a devenit uneori atacant, chiar și Tavi Popescu, iar Coman, după pauză. FCSB a dominat minutele 45-60, dar fără ocazii uriașe. Asta din cauza agitației și a lipsei de soluții dinspre mijloc spre atac. Șut și Lixandru îmi par mijlocași preponderent defensivi, pe Lixandru îl văd chiar mai puțin în rol de inter. Din acest motiv, când „U” a retras puțin liniile și a aglomerat, oaspeții nici nu au găsit soluții! În același timp, agresivitatea și modul în care clujenii închid culoarele sunt de remarcat și apreciat.

Improvizațiile tactice au anihilat improvizațiile forțate de context

Ioan Ovidiu Sabău a pregătit, în teorie, un sistem 4-3-1-2 interesant și provocator, dinamic în cea mai mare parte din prima repriză spre un 4-4-2,cu Daniel Popa în flancul stâng iar Nistor, al doilea vârf, lângă Anselmo. Iar pe fază defensivă, uneori un 5-3-2, cu Simion coborând între stoperi iar Chipciu și Roger, altminteri fotbaliști de profil ofensiv, ce mai sus poziționați pentru o recuperare agresivă în flancuri și blocarea din timp a lui Coman și Tavi Popescu.

O echipă de start mai experimentată pentru clujeni, cu media de vârstă cu doi ani mai mare, 28 vs 26, și un duel captivant Chipciu – Coman în bandă, care a adus față în față doi eroi din epoci roș-albastre diferite.

De partea cealaltă, liderul FCSB a venit cu improvizații forțate de context. Ovidiu Popescu stoper, Tavi Popescu în extrema dreapta iar căpitanul Darius Olaru, un vârf fals. După cum au arătat fotbaliștii din Capitală în prima parte, întrebarea a fost: ce atârnă mai greu, lipsa unui atacant veritabil, cu Olaru stângaci unde a fost, sau absența lui Olaru din linia mediană?

Per total, am avut 45 de minute de joc lent în cea mai mare parte, fără ritm, o anihilare tactică eficientă. Ambele echipe au încercat taxarea adversarului din execuții. Mișcarea browniană a FCSB din jurul careului gazdelor s-a întrerupt mereu la pasa finală.

Eșecul revoluției FCSB de la pauză

Gigi Becali și/sau Charalambous au schimbat masiv partitura ofensivă la pauză. Darius Olaru a revenit la mijloc, inter stânga. Florinel Coman a trecut atacant iar nou-intratul Luis Phelipe, în banda dreaptă. Baba Alhassan out, Tavi Popescu mutat în extrema stângă. Iar dincolo de modificările de jucători, inclusiv toată configurația ofensivă începând de la fundași în sus s-a transformat! Iată cum arată, în stânga, mijlocul și atacul FCSB din primele 45 de minute, versus formula de după pauză:

Ce rezultate au adus aceste modificări? Să vedem, în oglindă, radiografia de atac a liderului pentru fiecare dintre reprize:

FCSB în repriza 1 versus repriza 2

  • Posesie: 52% vs 62%
  • Ocazii de gol: 5 vs 4
  • Șuturi pe poartă: 4 vs 0
  • Atacuri: 41 vs 66
  • Atacuri periculoase: 31 vs 42
  • Cornere: 3 vs 1

În concluzie, mijlocul FCSB s-a întărit clar prin coborârea lui Olaru, au crescut posesia și numărul de atacuri. Dar în noua formulă din avanposturi, zero șuturi pe poartă și un singur corner!

Premianții din U Cluj – FCSB 0-0

Fundașul central Thalisson Kelven a fost remarcatul gazdelor. Cel mai mare procentaj de pase reușite din rândul clujenilor (85%), 3 din 4 dueluri aeriene câștigate, implicat în cele mai multe acțiuni defensive din rândul liniei de apărători (12), a blocat cele mai multe șuturi și a degajat cel mai des eliberând presiunea.

Portarul Ștefan Târnovanu a fost eroul FCSB. Paradă la penalty și încă o intervenție salutară, în continuarea loviturii de pedeapsă. Per total, deși doar 3 șuturi pe poartă cu care a avut de lucru, a salvat momentul-cheie din prima repriză care putea deturna scenariul partidei. Cu o defensivă improvizată în față, a rămas mereu calm și a conferit echilibru. Și așa a ajuns și el la 5 meciuri fără gol încasat în ultimele 7 etape!

Sursă foto: captură Orange Sport

Corigenții din U Cluj – FCSB 0-0

Dan Nistor, din statutul de naș al FCSB, a ajuns unul din corigenții partidei. Poate și pentru că așteptările erau mari în ceea ce îl privește. Dincolo de penalty-ul ratat și faza loviturii de pedeapsă cu continuarea ei, mijlocașul ardelenilor nu a mai creat pericol. Doar două încercări de dribling și numai una reușită. În ciuda unui procentaj bun de pase reușite, a câștigat doar 2 din cele 7 dueluri în care a fost angrenat. Zero intercepții.

La oaspeți, corigentul trebuie să fie fundașul dreapta Vali Crețu. În prima repriză, cât a fost pe teren, nu a reușit nicio intercepție, zero dueluri aeriene câștigate și 5 din 8 dueluri, per total, pierdute. Procentaj de pase reușite, 72%, mult sub media echipei. Depășit mai mereu de Daniel Popa.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…