CFR Cluj – Dinamo 4-0. Fostul lider al „câinilor” e tranșant: „Aici a fost cheia jocului și marea problemă a dinamoviștilor! Iar Tachtsidis, în acest rol, e cel mai bun din Superliga!”. Unde a clacat echipa lui Kopic și cum a taxat-o flerul lui Adi Mutu. EXCLUSIV

CFR Cluj - Dinamo 4-0. Fostul lider al „câinilor” e tranșant: „Aici a fost cheia jocului și marea problemă a dinamoviștilor! Iar Tachtsidis, în acest rol, e cel mai bun din Superliga!”. Unde a clacat echipa lui Kopic și cum a taxat-o flerul lui Adi Mutu. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fiecare rundă din Superliga îți aduce doar în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor din 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite CFR Cluj – Dinamo 4-0!

Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu antrenorul Dan Alexa, fost campion cu echipa din Ștefan cel Mare și lider în teren al acesteia, și cum se explică succesul categoric al echipei lui Adi Mutu!

CFR Cluj – Dinamo 4-0. Secretele din Meciul Etapei cu Dan Alexa

Fostul internațional Dan Alexa a jucat pentru Dinamo București în două etape, 2002-2004 și 2006, cucerind titlul de campion în 2004 și două Cupe ale României. Și-a început cariera de antrenor la ACS Poli Timișoara, în 2014, și a mai pregătit până azi Rapid București (două mandate), ASA Tg. Mureș, Concordia Chiajna, Dunărea Călărași, Astra Giurgiu, Poli Timișoara, CSM Reșița, FC Brașov și FC Botoșani. Are în palmares trei promovări în primul eșalon (ACS Poli, Rapid și Dunărea).

Tehnicianul Dan Alexa propune o impresionantă radiografie punctuală, pe momentele-cheie ale partidei. Iată cum analizează evoluția din meciul etapei, cu diferite capitole:

Secretul startului pentru Dinamo

  • „După un 4-0 poate am tinde să credem că nu sunt prea multe de spus. Doar că meciul a avut etapele lui. Primele 20-25 de minute, cu un Dinamo foarte agresiv, cu Gregorio și Abdallah punând presiune pe fundașii adverși. Atunci au fost momentele bune ale lui Dinamo, chiar mai bune decât ale CFR-ului. Clujenii n-au găsit variante de ieșire din presing, au greșit des, au avut clar probleme din a construi dinspre zona apărătorilor”

Duelul mijlocașilor

  • „Mai mult, Muhar și Keita sunt mijlocași puternici, fotbaliști de echipă, pragmatici, dar care nu aduc un plus pe construcție ofensivă când spațiile sunt reduse sau se află sub presiune. Dinamo a controlat și pentru că Gnahore, cu calități foarte bune, Pavlicic – o surpriză pentru mine, cu capacitate mare de efort și deseori cu urcări periculoase – și Ilic au adus posesie bună și calitate”

CFR a încercat să-l blocheze pe Gnahore cumva, în oglindă, cu Tachtsidis. Pentru mine, Tachtsidis e cel mai bun fotbalist din Superliga la controlul jocului . Cred în continuare că nu evoluează totuși la potențialul lui maxim ca număr 10”

Schimbarea la față a „câinilor”

  • „Ulterior, Gregorio a devenit al patrulea în linia de mijloc la Dinamo, echipă care a început să se apere foarte jos. I-a fost greu să mai pună probleme ofensive, neavând viteză. Absențele lui Politic și Milanov au contat mult. S-a trecut într-un 5-4-1, cu Ilic în dreapta și Gregorio în stânga, cu Abdallah izolat”

Avertismentul lui Mutu și cheia partidei

  • „CFR a început să încerce presiune, prin Deac, Bîrligea și Otele, pe fundașii dinamoviști când aceștia aveau posesia. N-a funcționat prea mult, dar marile probleme au apărut când apărătorii pierdeau balonul. Aici a fost cheia jocului! Mutu practic a avertizat prin ocazia lui Otele, când a recuperat mingea pierdută de dinamoviști în ax și a surprins un adversar dezorganizat, apoi și-a arătat valoarea pragmatică, de contraatac”

Dan Alexa: „Dinamo a trecut la scenariul de cetate asediată, e o dilemă și problemă de rezolvat”

Iată cum continuă amplul raport al lui Dan Alexa după CFR Cluj – Dinamo 4-0, cu concluzii tranșante pentru ambele formații:

CFR Cluj este evident o echipă puternică, dar are mari probleme pe jocul de posesie, s-a văzut acum, dar și la meciul cu Rapid. Un motiv pentru care CFR n-a putut surprinde pe atac pozițional ține de realitatea că Deac și Otele, pe posesie, îl încadrau pe Bîrligea. Intrau într-un automarcaj, raportat la Patriche și Edgar Ie. Iar lipsa aportului ofensiv al lui Cristi Manea s-a simțit profund. Gregorio se replia greu, era de speculat aici. Revine CFR parcă la stilul care i-a adus succes în anii trecuți: pragmatism și contraatac”

Cum și de ce s-a prăbușit Dinamo?

În repriza a doua s-au văzut limitele lui Patriche și Velkovski. Marea problemă a lui Dinamo și cheia partidei asta a fost, așadar: în momentul doi, după pierderea balonului. Iar CFR a speculat excelent aici. Un 4-0 care doare pentru dinamoviști, dar care le pune în lumină carențele. Echipa a căzut fizic pentru că este foarte greu să joci foarte jos, să reziști fizic atunci când nu ții mingea departe de poarta ta. Ilic și Gregorio, jucând deseori în bandă, au consumat multe resurse fizice”

O dilemă rămâne pentru Dan Alexa cu privire la perioada din joc în care dinamoviștii au schimbat din mers strategia:

Pentru viitor, Dinamo trebuie să rezolve marea problemă a dezorganizării defensive atunci când cresc spațiile și ies la iveală, pe acest fond, inclusiv limitele individuale. Și Ovidiu Burcă, dar și Kopic, cred că de aceea au insistat pe trei fundași centrali. Rămâne pentru mine dilema de ce s-a renunțat la presingul eficient pe care Gregorio îl făcea asupra lui Boben și s-a trecut în scenariul de cetate asediată, apărată la 60 de metri de poarta adversă, când nici nu aveai pe teren  jucători de viteză, poate cu excepția lui Bordușanu, cu care să poți surprinde ofensiv…”

Duelul confirmărilor: CFR mai este CFR iar Dinamo chiar redevine Dinamo?

Duelul din Gruia a propus cel puțin două întrebări fierbinți, împărtășite cu siguranță de majoritatea suporterilor celor două echipe. Iată-le și să vedem apoi, împreună, cu ce confirmări rămânem după CFR Cluj – Dinamo 4-0, prin prisma scenariului de pe teren:

  • Poate rămâne CFR Cluj o urmăritoare de forță a FCSB-ului și chiar să îi amenințe visul titlului, după ce acum două etape ardelenii pierdeau acasă, 0-1 cu Rapid? Sau epoca Adi Mutu nu e decât o prelungire a căutărilor din ultima perioadă, iar ultima treaptă pe podium are toate șansele să fie cel mai realist obiectiv?
  • Cu gol marcat în fiecare din ultimele 4 etape și, mai ales, două victorii concludente, 2-0 la Farul și 3-1 cu Oțelul, este Dinamo realmente pe un val pozitiv consistent, în urma transferurilor și pe fundamentul muncii lui Zeljko Kopic? Sau totul a fost doar un foc de paie iar salvarea de la retrogradare rămâne o fata morgana?

Veți spune că o prestație solidă și o victorie cu o echipă de la retrogradare nu conferă confirmări pentru CFR Cluj. Iar testarea echipei cu o echipă de pe podium nu are maximă relevanță pentru Dinamo în cursa de menținere în Superliga. Dar tocmai de-aceea, aș spune, contează enorm pentru amândouă! Dacă nu cu o echipă pe val, cu public și tradiție, ar trebui să tragă Adi Mutu concluzii, atunci cu cine? Iar pentru Kopic, dacă nu în Gruia, după victorie la Hagi acasă, de unde să capete semnalul ferm al continuității în bine?

CFR Cluj s-a prezentat fără Kresic, dar mai ales fără El Kaddouri, amândoi accidentați, cu Manea readus în banda dreaptă a apărării și Camora în stânga, la primele lui minute din 2024.  În vreme ce Dinamo l-a titularizat direct pe nou-sositul Edgar Ie în apărare, slăbită însă mult de absențele indisponibililor Politic, Amzăr, Milanov și Homawoo.

Un 4-3-3 clasic deja la Adi Mutu, în fapt 4-2-3-1 cu Tachtsidis forțat să avanseze, versus un 3-4-3, pe „foaie”, dar mai repede 5-3-2, pentru dinamoviști.

Prima repriză cu negură în Gruia și ceva ce părea strategie în dreptul „câinilor”

A fost clar în primele 45 de minute că fosta campioană CFR Cluj are mai probleme când trebuie să construiască de jos. Trecerea la acest sistem cu patru fundași și trei mijlocași, sub comanda lui Adi Mutu, nu e încă digerată. Din impotența unei avansări elaborate se apelează la mingi lungi și se așteaptă fazele fixe. E și motivul pentru care, după jumătate de oră, raportul cornerelor a fost 6-0. Și nu, fără să fie vreun asediu la poarta lui Dinamo…

CFR pasează cu calm sub presingul avansat al oaspeților din primele 15 minute, dar nu poate muta liniile pozitive. Nici defensiva nu mai fixează, per total, senzația siguranței de odinioară. Clujenii au intrat în joc abia după minutul 25, restabilind cumva echilibrul până în pauză, cu apariții mai dese în fața porții și câteva ocazii. Dar totul ca produs al lui Otele ori al întâmplării, nu pe o arhitectură riguroasă.

Dinamo a început admirabil partida, cu 60% posesie după primul sfert de oră și 2-0 raportul șuturilor la poartă. A rămas în jocul lor, din ultimele etape, o luciditate a construcției cu oarecare nonșalanță reconfortantă. Kopic plus valoarea străinilor achiziționați au fundamentat o încredere pe care se ridică ceva bun.

E drept, după minutul 25 a început retragerea. A părut o strategie abilă de a conserva o remiză cel puțin până la vestiare. Dinamo a gestionat reculul și la umbra avântului pierdut s-a dovedit matură. Cu Velkoski la cele mai bune 45 de minute de când a sosit în Ștefan cel Mare. Doar că, ceea ce părea strategie, era „un început de sfârșit” la nivel fizic, de fapt…

Flerul lui Adi Mutu, diferența de valoare individuală, Otele și picajul fizic

Dinamo a încercat să repete scenariul după pauză, cu start curajos. Poate și pentru că un singur punct, în contextul clasamentului, nu e mare lucru, ci doar la nivel de moral. A greșit? Nu, pentru că nu curajul a pedepsit-o, până la urmă, ci erorile individuale. Și doar cu riscuri poți încerca ceea ce părea, nu de mult, o minune.

Pe una din erorile individuale ele a apăsat șpițul de vârf autentic (pe care bucureștenii nu îl au) al lui Daniel Bîrligea. Kopic îl aruncă pe Selmani spre debut. Dar s-a făcut 2-0, cum altfel decât din corner, executat de Deac și continuat ca la manual de Muhar, cu capul. Oricât se chinuie Dinamo să se asambleze, iar antrenorul ei să lege lucrurile din mers, valoarea taxează orice fractură de atenție.

Marele merit al lui Adi Mutu a fost că știe să aibă răbdare și are, se pare, și parte de ea, mai departe. Nu a schimbat nimic la pauză, mizând pe un ecart valoric în favoarea băieților săi și așteptând cu fler admirabil clipele de blackout ale lui Patriche și scurtcircuitul în marcaj al unei apărări adverse cu debutant. Cu șmecherie de antrenor tare, a reglat mentalitatea doar, la pauză.

Mutu se profilează tot mai accentuat ca un adept al fotbalului reactiv, iar celor de la CFR Cluj le stă cumva în ADN această trăsătură. E posibil să fie ceea ce trebuie, în Gruia, pe termen mediu și lung. Dintr-o astfel de postură ardelenii au mai înscris de două ori. Otele, peste nivelul Superligii acum.

Chiar după 4-0, CFR Cluj nu pare acum de titlu. Iar Dinamo, nici chiar de L2.

Concluziile după meciul din Gruia, spre cele două întrebări de la început?

În ciuda scorului, oricât de ciudat poate să pară, CFR Cluj cu Adi Mutu e în tranzit. Nu are vervă, nici mecanisme evidente de trupă care să tragă la titlu. Mario Camora a revenit acum, Cristi Manea se adaptează după o lungă absență, în ofensivă nu există efervescență, ci rulează des filmul „Otele și restul lumii”. Mai mult, linia mediană masivă este eficace doar împotriva anumitor formații, deseori se transformă în piatră de moară.

Echipa nu are acum un stil de joc sau cel puțin nu la nivelul luptei la titlu. Forțează victorii prin valoarea individuală și fazele fixe. Acum au fost Bîrligea, apoi Deac-Muhar pe celălalt segment. Și Otele, excepția care… confirmă regula. Dar asta nu e o rețetă a constanței în performanță, ci doar un remediu pentru situații de criză când jocul nu e la cel mai înalt nivel.

Lui Dinamo i-au lipsit doi oameni fundamentali, titulari în victoriile cu Farul și Oțelul, adică Politic și Milanov. Dar și Amzăr. În locul lui Homawoo a apărut Edgar Ie, cu un plus de calitate evident! Nu are chip de Liga 2, dar dacă lotul s-a întărit iar calitatea primului 11 a crescut prin ultimele achiziții, mai sunt de rezolvat zone fierbinți. Una – Patriche. A doua – nivelul fizic. A treia – mentalul, într-o situație în premieră pentru „câini”. Să se echilibreze acum, după 0-4, când de-abia începuseră să se ridice. Asta când nimeni nu mai credea, să fim drepți.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…