Rapid – FCU Craiova 4-3. De ce nunta din Giulești a început cu tangou argentinian și s-a terminat pe acordurile Balcanilor! Automarcaj, tenacitate, schimbarea de harakiri a lui Bauza și un punct din trei în dreptul lui Dan Șucu. EXCLUSIV

Rapid – FCU Craiova 4-3. De ce nunta din Giulești a început cu tangou argentinian și s-a terminat pe acordurile Balcanilor! Automarcaj, tenacitate, schimbarea de harakiri a lui Bauza și un punct din trei în dreptul lui Dan Șucu. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Începând cu prima etapă a Superligii în 2024 și de la Rapid – FCU Craiova 4-3, o nouă rubrică ProSport te așteaptă să descoperi secretele celei mai interesante partide a fiecărei runde din campionatul României!

„Secretele din Meciul Etapei” înseamnă provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor ce trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive.

Fiecare episod al „Secretelor din Meciul Etapei” va conține, în prima parte, o radiografie exclusivă realizată de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între „catedrala peluzei” și memoria subiectivă a generațiilor.

Secretele din Meciul Etapei. Ionuț Badea despre Rapid – FCU Craiova 4-3

Fost jucător la nivelul primului eșalon și campion din această postură cu Dinamo București (2004), Ionuț Badea a devenit apoi tehnician consacrându-se prin viziunea lui analitică. A lucrat ca antrenor federal în staff-ul echipei naționale de fotbal a României în mandatele lui Anghel Iordănescu și Christoph Daum, participând la EURO 2016.

La nivel de club are o vastă experiență după ce a pregătit FC Argeș, Internațional Curtea de Argeș, Pandurii Tg. Jiu, „U Cluj”, FC Brașov, Oțelul Galați, Concordia Chiajna, Astra Giurgiu și UTA Arad. Iată cum explică Ionuț Badea partida:

Cele două echipe au folosit sisteme în oglindă, 4-2-3-1. Cu un powerplay, mai mulți jucători aduși în atac pentru forțarea rezultatului, 4-4-2 în ultima parte a meciului. Nu avem cum să nu notăm vulnerabilitatea defensivă în ax a Rapidului, la cuplul Oaidă – Djokovic, la fel cum nu putem să ignorăm că am asistat, cel puțin în prima repriză, la un automarcaj a jucătorilor de atac ai Rapidului, mai ales în treimea medie. Gazdele nu au câștigat profunzimea din această zonă din cauza acestui automarcaj, jucătorii lor ofensivi nu au plecat în spatele liniei adverse, este ceea ce eu numesc aplatizare ofensivă”

Pe fondul acesta, oltenii au condus de două ori în desfășurarea unui Rapid – FCU Craiova 4-3 extrem de spectaculos:

Echipa mai omogenă a fost FCU Craiova iar acest lucru se explică printr-un timing mai bun. Jucătorii ei au simțit mai bine și mai repede deciziile pe care ar trebui să le ia, preț de 75 de minute. În timp ce la Rapid s-a văzut crisparea unei echipe aflate în construcție. Absența lui Borza a adus o lipsă a aportului ofensiv din partea fundașilor stânga, pe acest interval de timp, Braun fiind, evident, un jucător de picior drept. Dar spre final Onea, în celălalt flanc, a compensat prin contribuția sa în atac”

Cheia rezultatului din Giulești: „Schimbarea lui Bauza și latura mentală”

Care ar fi cheia rezultatului din Rapid – FCU Craiova 4-3 pentru antrenorul Ionuț Badea?

Un declic pentru dominarea cvasitotală din final a giuleștenilor a fost schimbarea lui Bauza la FCU Craiova. Un jucător care ar fi menținut mai mult timp posesia pentru echipa sa. Pe cale de consecință, Rapidul nu ar mai fi avut atât de multe acțiuni de poartă. Relevantă, în acest context, e comparația din duelul la distanță Bauza vs Cârjan pe durata primelor 75 de minute. Unul din cei mai buni fotbaliști străini ai Superligii, cu două pase de gol, cu realizări în aproape fiecare etapă, versus Cârjan, care încă rămâne un potențial jucător bun. Cheia rezultatului din acest meci împărțit, până în meciul 75 și după acest punct, ține și de latura mentală, mai exact de tenacitatea Rapidului, specifică echipelor mari care revin după ce au fost conduse”

Secretele din Meciul Etapei. Costantino seduce, dar fuge din fața altarului

Duelul dintre doi tehnicieni italieni, lazialul Bergodi și sicilianul Costantino, se anunța oricum provocator. Oaspeții au început cu presing foarte sus și o agresivitate productivă a mijlocașilor, iar după un sfert de oră s-au fixat aproape impresionant. Când scorul a fost egal sau în favoarea ei, FCU Craiova a acoperit mai bine terenul, printr-o disciplină aerisită. Fotbaliștii ei construiau cu lejeritatea pe care ți-o conferă doar lecțiile bine învățate. De aici și premisele pentru efervescență creativă. Dar când să îl feliciți pe Costantino…

FCU Craiova n-a avut forța mentală necesară unei victorii pe care tehnica individuală și tactica la nivel colectiv o obținuseră pe jumătate. Și asta în două rânduri, vezi 1-0 și 3-1. Jucătorii au intrat în teama de succes, de fiecare dată. Nici fizic n-au fost peste adversari, e clar. Nici Gurău nu pare portar de play-off. Iar schimbarea lui Bauza… Greu de înțeles ceva aici! Practic, antrenorul Costantino a sedus, dar apoi a dat bir cu fugiții din fața altarului, când povestea devenea serioasă…

Bauza. Juan Bauza. După el, potopul! La propriu și la figurat

Argentinianul a fost încântător. Preluări de excepție, clarviziune, fente de mătase. Și mai remarcabil e faptul că se dovedește uimitor de generos pentru cât de hărăzit este.

În plus, tehnica lui nu e statică, nu e bijuterie pentru o nuntă de cartier, ci are eficiența cerută de fotbalul modern. Bauza a dinamizat permanent și a pus talentul să lucreze pe pârghiile echipei, spre modificarea tabelei. Un exemplu de măiestrie elocventă pentru aceste elemente vine din povestea golului de 1-0.

  • Bauza, teoretic poziționat în spatele vârfului Chițu, ajunge inteligent în flancul stâng ofensiv, pe poziția lui Blidar, și primește de la fundașul stâng Padula, ajuns pe zonă centrală. Apoi decarul avansează pe extremă:

  • Padula încrucișează și primește pasa înapoi de la Bauza, spre colțul terenului. Argentinianul se mută spre centru, primește iar de la Padula.
  • Atenție! Fundașul dreapta Onea al Rapidului e pierdut în peisaj, prins pe faza ofensivă și nu se repliază la timp. Săpunaru încearcă să strângă în dreapta defensivei. Djokovic și Oaidă, care ar fi trebuit să blocheze iute zona centrală (Oaidă pe traiectoria șutului lui Dr. Albu), nu își fac treaba.
  • Bauza are timp să paseze calm și perfect pentru execuția lui Albu, chiar minge pusă cu mâna parcă, pentru șut la antrenament!

A fost, apoi, pasa de geniu pentru golul de 2-1 al oltenilor pentru Bauza. N-a mai putut argentinianul și a fost schimbat în minutul 66? Sau pur și simplu strategia lui Costantino din final s-a dovedit sinucigașă? Cert este că, după ieșirea decarului, a început potopul pe teren pentru formația lui Mititelu. Tocmai atunci și lapovița a prohodit Giuleștiul.

În final, tangoul argentinian al lui Bauza a fost cotropit de sonoritățile nervoase ale Balcanilor, la nunta din Giulești. Patru focuri de armă pe tabelă, trase de doi kosovari, un român și un sârb.

Primul chip al lui Bergodi: neinspirat și bătrânicios

Cristiano Bergodi a greșit cel puțin câteva decizii în echipa de start a Rapidului, după cum au arătat lucrurile în măcar prima oră din meci.

Djokovic, titular la debut. În poziția pe care croatul se visează în această etapă a carierei, un fel de deep-lying playmaker, dar pentru care nu pare să aibă resursele.

Moldovan, titular la adio. Portarul n-a gafat decisiv, dar a greșit o pasă încă din primele minute, apoi a boxat fals. La primul gol poate nu-i poți reproșa plasamentul, dar n-ai cum să nu te gândești ce-ar fi făcut acolo și atunci un portar cu talie…. Cu mintea pe „Metropolitano”, Horațiu a furnizat nesiguranță echipei. O dovadă în plus, primele lui cuvinte după meci: „Mă bucur că am ieșit sănătos”.

Un triunghi al debutanților pe o zonă esențială, cu vârful în ax și crescând pe flancurile ofensive: Krasniqi – Djokovic – Hasani. Riscant. Pariu pierdut pe prima parte a meciului. Hasani, greoi ca extremă dreapta. Krasniqi, dincolo de gol, departe de jucătorul urmărit de Lazio, a greșit amuzant două starturi de sprint cu fundașul în fața lui. Rrahmani, inimos, agitat, prea agitat!, cu senzația deocamdată că are flerul de vârf puțin atrofiat după atâta absență.

Practic, Bergodi și-a asumat un meci greu (primul din an și contra unei echipe, FCU Craiova, pe trend ascendent) utilizând în primul 11:

  • nu mai puțin de trei debutanți
  • un portar greu de mobilizat mental
  • un vârf de atac, Rrahmani, care nu mai jucase fotbal din octombrie!

Bergodi cel înțelept decide meciul cu Craiova automutilată

Stilul bătrânicios al Rapidului din prima parte a meciului, impotența din construcție și lipsa de inspirație a jucătorilor ofensivi au fost însă, cumva, asumate de Bergodi pe parcurs. Bărbătește, cu tot cu soluțiile pentru ele! Iar italianul a găsit tot ce era de găsit, profitând și de contextul adversarului, ca să reușească:

  • Funsho, de la pauză, în locul lui Krasniqi. Alt tip de explozie, clar și altă formă!
  • Trecerea în 4-4-2, cu Burmaz lângă Rrahmani
  • Semnalul de creștere ofensivă pentru fundașii laterali Onea și Braun
  • Încăpățânarea de a-l păstra pe Rrahmani, care se voia peste tot pe teren, în anumite momente, altruist dar nu mereu lucid în decizii

Fanii pot multe, dar nu și titlul. Însă un punct din cele trei tot e al lui Dan Șucu…

Revenirea Rapidului este de neconceput fără aportul publicului din Giulești, incandescent prin lapoviță. A devenit o lecție a firescului la Rapid, dar cu cât se prelungește mai mult și mai evident acest aport, cu atât simt nevoia să îl analizăm și să conturăm magia lui. Oamenii din tribune au împins locomotiva și n-au disperat. Dar….

Suporterii îți pot aduce o victorie, pe teren propriu, de la 0-1 și de la 1-3. Te pot salva în mai multe rânduri, poate în momente-cheie ale unui sezon. Însă nu-ți pot obține titlul de campioană. Efectiv n-au cum să care pe cearcăn toate etapele împotmolite dintr-un sezon, schimbând scorul pe tabelă cu inima!

Dincolo de inteligența și curajul lui Bergodi de pe parcurs, peste meritul și ambiția fotbaliștilor, mare parte din victoria entuziasmantă cu FCU Craiova îi aparține lui Dan Șucu. De ce?

Rapidul a învins pentru că a avut ce soluții să îi ofere lui Bergodi de pe bancă astfel încât acesta să-și spele greșelile din start! Dan Șucu începe să facă un lot serios. A plătit pentru soluții viabile. A construit performanța, cel puțin cu FCU Craiova.

  • Când ai Funsho și Krasniqi, îți permiți să riști cu oricare, până la urmă, știind că la pauză poți remedia
  • Degeaba ai fi vrut să joci 4-4-2, dacă nu aveai și Rrahmani, și Burmaz (autorul golului victoriei)

Arbitrul Horațiu Feșnic? Bravo!

Horațiu Feșnic a scos-o la capăt isteț și eficient. După două cartonașe galbene acordate corect în primele 10 minute, o simulare a lui Blidar și o intrare tare a lui Onea, nu s-a pierdut cu firea. Au mai fost doar două galbene până la final, pentru un meci de carusel.

Mai mult, Feșnic a lăsat jocul liber pe cheful de fotbal de după vacanță al ambelor echipe. Avantaje lăsate inspirat, n-a ținut morțiș să iasă el în evidență.

Penalty-ul dictat corect în favoarea Rapidului. Rămâne însă misterul: de ce a fost nevoie de vreo 6 minute până când VAR să îl cheme la monitor…

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…