#Rapidulcapturat | Cine sunt oamenii care, în spatele legendelor, conduc „noul Rapid”. Politicieni, avocați ai unor fugari căutați de Justiție, inculpați în dosare grele și foști ofițeri de Securitate și-au făcut cuib în Giulești

Autor: Matei Udrea Publicat: 04 Oct. 2018, 08:15 Actualizat: 04 Oct. 2018, 08:16 Fotbal Intern

Jucătorii emblematici ai Rapidului vin și pleacă, plimbați în care alegorice prin fața mulțimii, cu coroane de hârtie pe frunte și sceptre de ceară în mână. Daniel Niculae, Vasile Maftei, Constantin Schumacher, Nicolae Stanciu au venit, le-au făcut cu mâna din teren sau din studiourile TV suporterilor, și-au angajat entuziaști imaginea și numele, apoi au dispărut de unde au venit.
Acum e rândul lui Daniel Pancu: a ajuns antrenorul clubului pe care-l iubește și, sigur, se bucură. 

Și totuși, cine conduce, de fapt, „noul Rapid”, dacă tocmai cei din fruntea organigramei (Daniel Niculae a fost președinte, Nicolae Stanciu anunțat manager general, Constantin Schumacher antrenor) se plâng că „n-am avut putere de decizie” și „am simțit că nu suntem susținuți”? Cine să-i susțină, dacă tocmai ei, oamenii din vârful organigramei oficiale, se plâng că n-au avut susținere?

ProSport vi-i prezintă pe cei care au contat și încă mai contează, de fapt, în proiectul „noului Rapid”. Pe cei care au ieșit prea puțin în față (unii dintre ei, chiar deloc) și care pot fi doar întrezăriți uneori în culise, în spatele rândului de vedete de pe scenă, dar care n-au venit ca să plece și care țin pâinea și cuțitul. 

Toți cei de mai jos au avut sau – unii dintre ei – încă mai au un cuvânt greu de spus în club chiar și acum, când acționar a venit Victor Angelescu, un tânăr care, la numai 34 de ani, este director director regional în zona central și est-europeană a grupului APS Holding (trust cu sediul la Praga și extensii în toată Europa care se ocupă de recuperarea creanțelor neperformante ale băncilor). 

Iată-i, așadar, pe oamenii care, în spatele legendelor care defilează pe stadion și în studiourile TV, au condus sau încă mai conduc „noul Rapid”:

> Liviu Dragnea, președintele PSD, este omul care și-a asumat public „noul Rapid” încă de anul trecut (când a afirmat că „îl vom crește” până în Liga 1).

Politicianul a fost indicat clar drept patron „spiritual” al clubului astă-primăvară, în martie, în direct la Realitatea TV, de fostul fotbalist rapidist Nicolae Stanciu, care pe atunci era anunțat drept noul manager general.


Liviu Dragnea, liderul PSD, pe stadionul din Craiova, în 6 septembrie 2017, momentul când a anunțat că „noul Rapid” e „un proiect pe care îl vom crește”. Interviul în care a făcut promisiunea respectivă a fost dat chiar pe cazon, cu spatele la plasa porții din dreapta tribunei oficiale. FOTO: Mediafax

În aceeași emisiune, primarul Daniel Tudorache a afirmat că are ușa deschisă la Dragnea de câte ori e nevoie să discute despre Rapid și că președintele PSD i-a promis că „se va rezolva” ca echipa să intre, la un moment dat, în posesia bazei ProRapid. Între timp, proiectul s-a blocat la Primăria Municipiului București, controlată de Gabriela Firea.

Liviu Dragnea este, pretind sursele ProSport, vechi membru de onoare al Clubului Aristocratic Rapid.

> Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a inițiat fizic proiectul „noului Rapid” în vara trecută. Este „frontman”, vorbește în numele clubului, a urcat pe podium la festivitatea de premiere pentru câștigarea Ligii 4 și a primit medalie de campion, a ridicat Cupa României pe București deasupra capului și a făcut turul de onoare cu echipa după victorie, oferind niște scene de neuitat pentru cei prezenți.


Campionul din Bulevardul Banu Manta numărul 9: primarul Daniel Tudorache ridică trofeul deasupra capului după câștigarea Cupei României pe București de către „echipa sa”, Academia Rapid. Este a doua festivitate în care politicianul este premiat după cea de la câștigarea campionatului Ligii 4, când Tudorache a urcat pe podium și a primit tricoul de campion. FOTO: Mediafax

Încearcă încă de anul trecut să conecteze gruparea la banii publici (și e foarte aproape de a reuși acest lucru după luni de eforturi). 

În discuțiile purtate anul trecut cu reporterul ProSport, Dan Tudorache a dat impresia că nu cunoaște bine nici situația clubului, nici facțiunile care se ceartă pe palmares și identitate. Totuși, politicianul e prezentat acum drept „vechi rapidist” (afirmația îi aparține lui Victor Angelescu, acționar și investitor la club).

Clubul FC Rapid 1923 a anunțat oficial, acum aproximativ o săptămână, că există discuții pentru ca Primăria Sectorului 1 să preia 30% din acțiuni.

Dan Tudorache a încercat să pună de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului Local al Sectorului 1 problema finanțării Academiei Rapid de la bugetul public. Consilierii locali de la USR și PNL s-au opus, motivând că nu li se prezintă un proiect clar și că, în plus, ei nu vor ca din banii cetățenilor să fie plătite contracte de zeci de mii de euro către fotbaliști care n-au nicio legătură cu locuitorii.

S-a convenit, până la urmă, că s-ar putea, totuși, finanța un centru de juniori, unde să fie cooptați copiii din Sectorul 1.

Veți vedea mai jos, această portiță este pe cale să fie folosită acum prin intermediul unui alt personaj celebru.

> Generalul de Securitate Vasile Mălureanu a semnat actul de înființare a Academiei Rapid, în vara lui 2017, și numeroase alte documente în numele acestei asociații în relația cu Primăria Sectorului 1 și nu numai. Generalul era reprezentantul împuternicit al Asociației Redivivus, unul din cei trei membri ai Academiei Rapid. După ce ProSport a scris cine este și ce a făcut, Mălureanu s-a retras din prima linie și a fost înlocuit cu un taximetrist, care azi semnează actele în calitate de administrator.


Generalul de Securitate Vasile Mălureanu, cel care a semnat actul de naștere al „nouluI Rapid”. FOTO: ProSport

Generalul Mălureanu, „tatăl din acte” al „noului Rapid”, a fost ofițer al Direcției I (Informații Interne) a Securității Statului pe vremea lui Ceaușescu, când avea misiunea să supravegheze informativ activitatea intelectualilor (Pleșu și Caramitru, printre alții, au relatat episoade memorabile avându-l ca erou pe Mălureanu).

Specializat chiar de temutul Nicolae Pleșiță, Mălureanu a fost acuzat după Revoluție că n-ar fi străin de dispariția dosarelor incomode ale Securității. 

Ulterior, s-a ocupat de rescrierea istoriei recente, fiind autorul mai multor volume, lansate la fundația lui Adrian Năstase, care susțin teoria că, de fapt, Securitatea a luptat de partea poporului la Revoluție.

> Avocatul Andrei Nicolescu, omul care decide juridic și nu numai, în acest moment, în „noul Rapid”, și din cauza căruia a plecat Daniel Niculae, este omul de încredere al primarului Tudorache. Avocatul s-a ocupat și se ocupă în continuare de toate detaliile legale, el reprezentând, printre altele, Academia Rapid în toate cele trei tentative eșuate de a obține Certificat de Identitate Sportivă. Tot el s-a ocupat, astă-primăvară, de operațiunea de înființare a unei Societăți Comerciale (SC FC R SA) pe care s-a mutat activitatea Academiei Rapid, pentru ca acest club să poată promova în Liga 3 (Academia n-avea personalitate juridică și CIS de la MTS).
Ca fapt divers, inițial „noul Rapid” a fost înscris la Registrul Comerțului ca societate comercială cu acțiuni LA PURTĂ‚TOR (adică nu se putea verifica și afla cine sunt acționarii reali). Ulterior, după ce jurnalistul Florin Alboiu și ProSport au publicat informația, managerul general Ovidiu Burcă a anunțat că e vorba de o eroare materială și, într-adevăr, lucrurile s-au remediat, operându-se modificarea necesară la Registrul Comerțului. 

Acum, Nicolescu este indicat drept negociator, în numele clubului și al lui Tudorache (acesta din urmă n-are funcție oficială), pentru aducerea unor noi finanțatori.


Avocatul Andrei Nicolescu are pâinea și cuțitul la „noul Rapid”, spun sursele ProSport. FOTO: Mediafax

Andrei Nicolescu este, potrivit presei de investigații, un apropiat al lui Sebastian Ghiță, controversatul politician și afacerist fugit din România după ce a fost trimis în judecată de DNA. Jurnaliștii de la site-ul Rise Project au prezentat documente din Panama Papers care arată că Andrei Nicolescu este chiar partener cu Sebi Ghiță într-un off-shore din Cipru.

Avocatul a reprezentat în 2015 firma SC Happy Garage SRL, subcontractantul din România al turcilor de la Otokar Europe – Otokar Otomotiv, declarați în februarie acest an, de Gabriela Firea, fericiții câștigători ai unui contract fabulos cu Primăria Capitalei: achiziționarea a 400 de autobuze în valoare de 100 de milioane de euro plus TVA (potrivit Libertatea).

Contractul a ridicat încă de la început mari semne de întrebare, deoarece autobuzele folosesc o tehnologie în declin: sunt cu motoare Diesel într-un moment în care piața europeană se îndreaptă decisiv către motoarele electrice, nepoluante, iar cele pe motorină urmează să fie interzise în Vest peste doar câțiva ani.

Prețul la care au fost achiziționate autobuzele, 250.000 de euro plus TVA, a născut, de asemenea, mari controverse.

> Nicolae Cristescu, personaj din anturajul PSD și al lui Liviu Dragnea, a jucat un rol important în vara lui 2017, în demersurile făcute de primarul Daniel Tudorache. ProSport a obținut confirmarea oficială, din partea unor martori oculari, că Nicolae Cristescu (în conducerea Rapidului și în 2013-2014) a participat la negocierile purtate de Tudorache și la ședințele în care s-au luat deciziile importante.

Ulterior, după ce ProSport a scris despre reapariția lui Cristescu, iar lichidatorul judiciar Mihai Florea a dat un semnal clar spunând pentru ProSport că „i-am sugerat domnului primar să nu mai implice oameni care au legătură cu trecutul”, Nicolae Cristescu a dispărut, aparent, din peisaj.


Nicolae Cristescu (încercuit) la o întâlnire a liderilor PSD, în spatele Irinei, iubita lui Liviu Dragnea, și al Gabrielei Firea. FOTO: Rise Project

Totuși, sursele noastre spun că el a rămas printre sfătuitorii primarului, fiind semnalat chiar astă-primăvară în biroul lui Tudorache într-o zi în care la ședința cu edilul a venit o delegație a Clubului Aristocratic Rapid.

> Marius Pieleanu, sociolog apropiat de PSD, a intervenit de cel puțin două ori la primarul Daniel Tudorache, spun surse bine informate ale ProSport, pentru ca în club să fie adus fostul căpitan din anii ’90, Nicolae Stanciu.

Acest episod, fără a fi determinant, arată și el puțin din circuitul deciziilor în acest proiect al „noului Rapid”.

> Claudiu Florică „Microsoft” este ultimul venit în această frăție a oamenilor deciși să salveze Rapidul. Posesor al clubului de juniori AS Regal Sport Club Ferdinand I, Florică a schimbat anul acesta numele grupării în Centrul de Performanță Rapid și s-a asociat cu FC Rapid 1923.

Aici, situația este puțin tulbure, pentru că Victor Angelescu, el însuși anunțat acționar la „noul Rapid”, a afirmat zilele trecute, la DigiSport, că AS Regal a fost cumpărat „cu tot cu baza sportivă”.

În realitate, Claudiu Florică figurează, în continuare, ca reprezentant al AS Regal/Centrul de Excelență Rapid, iar baza Coresi, pe care își desfășoară activitatea, este doar închiriată de la CNI Coresi, societate de stat aflată în reorganizare. 


15 aprilie 2004. La Palatul Victoria se semnează primul acord al statului român cu parteneri ai Microsoft, care le dă dreptul instituțiilor din administrația publică să folosească produsele companiei americane. În plan secund, în dreapta, se află Claudiu Florică – pe atunci director al reprezentanței Fujitsu Siemens România. Numele lui Florică a apărut asociat și cu compania D-Con.Net din Elveția, care a semnat contracte de 104 mil. euro în 2009 și de 7,9 mil. euro în 2012 cu statul român 

Revenind la Claudiu Florică, iată câteva repere ale relației acestuia cu SC FC Rapid 1923 și Primăria Sectorului 1:

– pe 26 iulie, la două săptămâni după ce a schimbat oficial numele clubului din AS Regal în Centrul de Excelență Rapid (12 iulie), omul de afaceri a făcut o cerere de asociere cu Primăria către Consiliul Local al Sectorului 1, prin care cerea bani de la buget pentru activitatea sa: peste 300.000 de euro pentru lunile octombrie-noiembrie-decembrie 2018. Așadar, 100.000 de euro pe lună!

Interesant este că această cerere a fost făcută pe numele vechi, AS Regal, deși clubul se redenumise între timp Centrul de Excelență Rapid și se asociase cu FC Rapid 1923. 

– Cererea de asociere dintre Primărie și Centrul de Excelență Rapid a fost aprobată de Consiliul Local de la Sectorul 1 pe 7 august și s-a trimis la Consiliul Municipal București, de unde s-a cerut solicitarea să se permită Sectorului 1 această finanțare.

– După ce CGMB (Consiliul General al Municipiului București) a încuviințat, primarul Tudorache a avut două încercări să supună votului final finanțarea de la buget, pe 12 și 20 septembrie. De fiecare dată, tentativele au eșuat.

– O nouă încercare este așteptată zilele acestea.

Claudiu Florică este un om de afaceri pe care DNA l-a trimis în judecată în 2016, alături de alte persoane, în dosarul Microsoft II, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (potrivit comunicatului emis atunci de procurorii anticorupție).

Același comunicat descria mecanismul infracțiunilor în acest dosar: pentru a crea aparența că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, Claudiu Florică ar fi semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 și, respectiv, 12 martie 2004. „Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, se menționa în comunicatul DNA.
De dosarul Microsoft I, în care fusese de asemenea implicat, Claudiu Florică a scăpat acceptând, alături de Dinu Pescariu, să joace rolul de denunțător.
În acest moment, el se află sub supraveghere judiciară.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 04 Oct. 2018, 08:15 Actualizat: 04 Oct. 2018, 08:16 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Un cameraman de la Asia Express a rupt tăcerea. Ce NU se vede la Antena 1
Un cameraman de la Asia Express a rupt tăcerea. Ce NU se vede la Antena 1
Biografia necenzurată a „Patriarhului Roşu“. Averea uriaşă, luxul şi plăcerile lumeşti ale lui Justinian Marina
Biografia necenzurată a „Patriarhului Roşu“. Averea uriaşă, luxul şi plăcerile lumeşti ale lui Justinian Marina
STIREA serii! Iohannis, anunt BOMBA! S-a razgandit. Cand are loc DEZBATEREA
STIREA serii! Iohannis, anunt BOMBA! S-a razgandit. Cand are loc DEZBATEREA
Mărturiile familiilor care au cumpărat case cu doar 1 euro. Ce s-a întâmplat după ce s-au mutat în ruinele din Italia
Mărturiile familiilor care au cumpărat case cu doar 1 euro. Ce s-a întâmplat după ce s-au mutat în ruinele din Italia
Transfer record! Suma inimaginabila pe care Real o pune la bataie pentru Mbappe: va fi imposibil de depasit
Transfer record! Suma inimaginabila pe care Real o pune la bataie pentru Mbappe: va fi imposibil de depasit
Cum făceau amor femeile in URSS. Practica șochează și acum!
Cum făceau amor femeile in URSS. Practica șochează și acum!
S-a aprins în bord martorul CHECK ENGINE? Află cât de bine e să conduci cu el aprins și cum poți să-l stingi – VIDEO
S-a aprins în bord martorul CHECK ENGINE? Află cât de bine e să conduci cu el aprins și cum poți să-l stingi – VIDEO
Închisoare pe viaţă pentru românul care a ucis o artistă în Anglia. Cum l-a dat de gol fosta soţie
Închisoare pe viaţă pentru românul care a ucis o artistă în Anglia. Cum l-a dat de gol fosta soţie
ULTIMĂ ORĂ: Lia Olguţa Vasilescu a fost DEMISĂ de Ludovic Orban. Ce a urmat după a devenit VIRAL
ULTIMĂ ORĂ: Lia Olguţa Vasilescu a fost DEMISĂ de Ludovic Orban. Ce a urmat după a devenit VIRAL
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
Preşedintele rupe tăcerea: Cel mai mare REGRET al lui Iohannis după 5 ani de mandat
Preşedintele rupe tăcerea: Cel mai mare REGRET al lui Iohannis după 5 ani de mandat
Veste devastatoare pentru Florin Andone. Anunţul incredibil făcut de presa turcă
Veste devastatoare pentru Florin Andone. Anunţul incredibil făcut de presa turcă
Florin Călinescu a luat foc: E deja monstruos! Nu e România normală, e balamuc
Florin Călinescu a luat foc: E deja monstruos! Nu e România normală, e balamuc
S-a aflat SECRETUL! Cine este omul care câștiga, în perioada comunismului, de două-trei ori mai mult decât Ceaușescu
S-a aflat SECRETUL! Cine este omul care câștiga, în perioada comunismului, de două-trei ori mai mult decât Ceaușescu
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
CARNAGIU pe SOSEA. Un autobuz s-a facut praf! Cel putin 13 MORTI!
CARNAGIU pe SOSEA. Un autobuz s-a facut praf! Cel putin 13 MORTI!
Cu cine şi-a pierdut virginitatea Loredana Chivu! Ce cadouri a primit după prima noapte de amor
Cu cine şi-a pierdut virginitatea Loredana Chivu! Ce cadouri a primit după prima noapte de amor
O profesoară şi-a pus acest SELFIE pe Facebook, iar la scurt timp conducerea şcolii a sunat-o şi i-a spus că este SUSPENDATĂ. Detaliul din imagine care i-a supărat pe şefii femeii. Voi ce părere aveţi?
O profesoară şi-a pus acest SELFIE pe Facebook, iar la scurt timp conducerea şcolii a sunat-o şi i-a spus că este SUSPENDATĂ. ...
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. Autorităţile au început să ia măsuri
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. ...
Coşmar pentru un bărbat care s-a urcat într-o maşină la ocazie. „I-am spus să oprească. Nu a vrut. M-am aruncat pe el la volan”
Coşmar pentru un bărbat care s-a urcat într-o maşină la ocazie. „I-am spus să oprească. Nu a vrut. M-am aruncat ...
Florin Piersic s-a dus! Artistul … anuțul a fost făcut în această noapte
Florin Piersic s-a dus! Artistul … anuțul a fost făcut în această noapte
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău de doi ani. Voiam doar să îţi zic că nu o să mai fie cu tine'
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău ...
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
A oprit la semafor  și a întins mâna să-și ia o CAFEA. În secunda următoare s-a dezlănțuit IADUL – VIDEO
A oprit la semafor și a întins mâna să-și ia o CAFEA. În secunda următoare s-a dezlănțuit IADUL – VIDEO
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
Sărbătoare mare mâine și lăsata secului! Mulți români își serbează ziua de nume!
Sărbătoare mare mâine și lăsata secului! Mulți români își serbează ziua de nume!
Horoscop zilnic – 14 Noiembrie 2019 – Zodia Pești
Horoscop zilnic – 14 Noiembrie 2019 – Zodia Pești