Istorie controversată! Carmen, desfiinţată abuziv în 1947 pentru a le face loc roş-albaştrilor

8 nov 2010 2406 afişări Comentează şi tu Liga 1
Istorie controversată! Carmen, desfiinţată abuziv în 1947 pentru a le face loc roş-albaştrilor Istorie controversată! Carmen, desfiinţată abuziv în 1947 pentru a le face loc roş-albaştrilor 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/7698596/2/09eternulderby.jpg

Pentru ca Steaua să joace azi cu Rapid a fost nevoie ca, acum 63de ani, comuniştii să desfiinţeze echipa industriaşului Mociorniţă."Ceferiştii" au supravieţuit, dar cu preţul proslăvirii nouluiregim

ProSport continuă astăzi recursul la memorie al fotbalului nostruşi vă prezintă, înaintea partidei Rapid - Steaua (ora 20:30, DigiSport), din etapa a 14-a a Ligii I, povestea puţin cunoscută aechipei Carmen, desfiinţată abuziv în vara lui 1947, pentru a le face loc roş-albaştrilor. Nicigazdele de astăzi nu au motive să se simtă mai confortabil:actualul Rapid a fost înfiinţat în 1923 de lucrătorii ceferişti dela Atelierele Griviţa, despre care unii istorici spun că erau, înepocă, cunoscute drept o agentură a Moscovei, prin care URSSîncerca să dinamiteze statul român.

Despre circumstanţele în care a fost desfiinţată echipa Carmen, învara lui 1947, cu o săptămână înainte de startul campionatului, edificil să se găsească informaţii obiective. Comunismul a distrus,atât cât a putut, această origine neguroasă a clubului Steaua (peatunci ASA), care a luat locul grupării Carmen. Echipa era acunoscutului industriaş Dumitru Mociorniţă, unul dintre cei maibogaţi şi discreţi români ai acelor vremuri. Pentru a afla ce s-aîntâmplat atunci, dar şi cum arăta şi cum se comporta un patron deechipă crescut în spiritul vechii democraţii româneşti, ProSport aapelat la Angelo Niculescu. Fostul selecţioner, ajuns acum lavârsta de 89 de ani, se număra, în 1947, printre fotbaliştii debază de la Carmen, echipă care, în sezonul 1946-1947, fusesevicecampioana României.

Domnule Angelo Niculescu, erai la Carmen în1947...
Formaţia abia prinsese contur, dar se profila drept viitoarecampioană a ţării. În sezonul precedent terminase pe poziţia adoua, după ITA, care avea o echipă foarte tare. Noi aveam unantrenor excelent, pe Steinbach, venit de la Unirea Tricolor. Eraprofesionist. Înainte să vină la noi, fusese trimis să seperfecţioneze în Anglia, la Arsenal Londra! Iar de acolo a venit cumetode tehnico-tactice noi, neîntâlnite în România.

Patronul Mociorniţă se implica la echipă?
De noi se ocupa Ionel, fiul lui Dumitru Mociorniţă, patronulfabricii de pielărie Carmen. Era un tip foarte manierat, careterminase Facultatea de Drept. El a şi jucat pentru aceastăformaţie şi s-a ocupat şi de pregătirea tehnică până la aducerealui Steinbach. Când am ajuns eu acolo, echipa era deja în primadivizie...

"Patronulîşi vedea de afaceri, iar noi de fotbal"

Intra peste antrenor la vestiare?
Era un tip foarte discret, trecea rar de tot pe la echipă. Învestiar a intrat doar de câteva ori, şi atunci doar ca să neîmbărbăteze în momentele foarte grele. În rest, patronul îşi vedeade afaceri, iar noi de fotbal.

Care este, de fapt, povestea desfiinţării echipeiCarmen?

Totul s-a întâmplat după o partidă contra formaţiei Ciocanul (n.r.- viitoarea Dinamo). A fost un meci pe stadionul Giuleşti, pe carel-am câştigat cu 6-0. A fost un spectacol total! Ziarele de a douazi, în loc să anunţe marele succes, informau despre moartea echipeiCarmen Bucureşti! Rezultatul de atunci i-a supărat rău pe uniiconducători politici şi s-a luat această decizie.

Apoi?
A doua zi, Raul Vizante, un factotum al clubului, ne-a convocatîntr-o şedinţă la sediul echipei şi ne-a anunţat pe toţi că suntemjucători liberi de contract. Fără alte explicaţii... Bineînţeles căprima reacţie a fost să-l întrebăm pe acesta: "Bine, dar noi cefacem acum?". Ni s-a spus să mergem unde vom dori...

Şi...

Unii dintre noi s-au retras în oraşele din care proveneau, cum afost cazul lui Iosif Covaci, care s-a dus la Timişoara. BazilMarian s-a dus la Rapid, vreo doi-trei s-au retras dinactivitate.

Aţi ajuns la Ciocanul.
Da, eu acolo am fost repartizat. Nu am fost singurul din lotul dejucători de la Carmen care a ajuns la Ciocanul.

E adevărat că echipa Carmen a fost desfiinţată pentru aface loc noii echipe a Armatei, CCA?
Aşa s-a ştiut în acele vremuri. Vă daţi seama că noi, jucătorii, nuaveam de unde să ştim sigur, pentru că lucrurile acestea se făceaula nivel foarte înalt şi cu mare discreţie.

Rapid, cu "soarele" pepiept

În primăvara lui 1948, pe 28 martie, a avut loc una dintre cele maimari mascarade electorale din istoria României. Frontul DemocraţieiPopulare (FDP), alianţă condusă de Partidul Muncitoresc Român(viitorul Partid Comunist), formaţiune susţinută de trupelesovietice de ocupaţie, a fost declarat câştigător, cu 97,83 la sutădin voturi.

Alegerile au fost nu numai fraudate, dar şi organizate într-unclimat de teroare, toţi liderii politici români liberali şiţărănişti fiind, la acea dată, exilaţi, închişi sau ucişi. Înainteaacestei farse sinistre, Rapid s-a numărat printre echipele care aufăcut propagandă alianţei bolşevice, jucând chiar cu un soare uriaş(simbolul electoral al FDP) pe piept.

Nici înfiinţarea Rapidului nu este scutită de controverse.Istoricul Mihai Alex Stoenescu scrie, în "Istoria loviturilor destat din România", că sindicatul ceferiştilor de la AteliereleGriviţa, care a înfiinţat şi Rapidul, se transformase, în perioadainterbelică, într-un focar de agenţi bolşevici plătiţi sauinfiltraţi de URSS cu scopul de a destabiliza ordinea socială înRomânia. În context, Rapid a apărut ca o grupare care lupta, înnumele proletarilor asupriţi, împotriva echipelor "capitaliste"(idee a luptei de clasă promovate de comunişti). Această versiunepoate constitui şi o explicaţie pentru faptul că Rapid asupravieţuit după război, într-o perioadă în care noile autorităţiau ras de pe faţa pământului toate cluburile semnificative dinperioada interbelică (Venus, Carmen, Unirea Tricolor, CAOetc)

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.