EXCLUSIV | Incredibil! UEFA a închiriat alte stadioane pentru Euro 2020, după ce statul român și-a încălcat sistematic propriile promisiuni. Ce se întâmplă cu Steaua, Dinamo și Giulești? Becali: „Ne-au făcut o ofertă. Am acceptat-o” | Primele reacții

Autori: Andrei Pal, Matei Udrea Publicat: 07 Feb. 2019, 16:32 Actualizat: 07 Feb. 2019, 20:52 Fotbal Intern

Ceea ce părea de neconceput s-a întâmplat: pentru că guvernul României și-a încălcat absolut toate angajamentele luate față de UEFA în perspectiva organizării meciurilor de la Euro 2020, pierzându-și astfel credibilitatea, forul continental a decis să nu mai riște și a închiriat alte baze de pregătire. Este o măsură de siguranță luată pentru că la Nyon nu mai există convingerea că Steaua, Dinamo și Rapid vor fi gata în timp util.

UEFA a optat pentru baza din Berceni a FCSB, pentru baza Mogoșoaia a FRF și, spun sursele ProSport, pentru stadionul Concordia din Chiajna.

Când Bucureștiul a primit, în 2014, organizarea a patru meciuri din cadrul turneului final al Euro 2020, statul român, prin intermediul guvernului său, și-a luat angajamentul să reconstruiască patru stadioane, la standarde competitive, pe care să se poată antrena naționalele care vor juca pe Arena Națională. Era vorba, atunci, să fie refăcute Steaua, Arcul de Triumf, Dinamo și Rapid. 

ProSport a aflat însă că UEFA n-a mai ținut seama de promisiunile încălcate la nesfârșit ale statului român. Specialiștii forului de la Nyon au venit în inspecție la București acum câteva luni și au optat pentru bazele de pregătire din Berceni (a FCSB), Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia (al Federație Române de Fotbal) și Chiajna.

Din acest moment, reconstrucția arenelor Steaua, Dinamo și Rapid nu mai are importanță, din perspectiva UEFA, care „s-a acoperit”.


FOTO: Macheta stadionului Dinamo. Așa ar fi trebuit să arate noua arenă din Ștefan cel Mare, dacă era reconstruită de CNI pentru Euro 2020, conform planurilor inițiale. Până la urmă, din stadion n-a rămas decât poza.


12 țări-gazdă

vor organiza meciuri la Campionatul European din 2020, o ediție aniversară, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la primul turneu final de acest gen.


Ce se întâmplă cu stadioanele Ghencea, Dinamo și Rapid? Ghencea e deja la pământ, Arcul de Triumf e singurul care rămâne în schemă!

Forul european a ales România printre țările-gazdă ale ediției jubiliare Euro 2020 și pentru că a primit granții scrise, ferme, din partea guvernului de la București că se vor îndeplini unele criterii de infrastructură deficitare. Statul român și-a luat angajamentul, printre altele, că va realiza o linie de metrou București – Otopeni, pentru ca suporterii naționalelor să poată ajunge ușor în oraș. De asemenea, s-a convenit ca statul român să pună la dispoziție patru stadioane pentru antrenamentele echipelor vizitatoare. S-a trâmbițat reconstrucția arenelor Steaua, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf.
Din toate aceste promisiuni nu s-a ales aproape nimic.

– Linia de metrou București – Otopeni nu se va face. În loc s-a vorbit despre un tren, dar nici acela nu se va mai realiza. 

– Stadionul Dinamo nu se știe când și dacă se va mai face. Există un studiu de prefezabilitate, dar atât. 

– La Steaua, lucrările au început în noiembrie, vechea arenă este deja demolată și CNI dă asigurări că totul e în regulă, dar se pare că UEFA e de altă părere. Conform planului inițial, lucrările ar fi trebuit să înceapă în martie 2018, adică 8 luni mai devreme. 

– La reconstruirea stadionului Rapid s-a renunțat, anunțându-se, în schimb, o cosmetizare masivă (și foarte scumpă) a acestuia. Lucrările au început de curând, s-au dat și aici toate asigurările că până la ora startului Euro 2020 arena va fi gata.

Singurul în privința căruia UEFA pare sigură că va fi gata e stadionul Arcul de Triumf, care ține de federația de rugby și nu are fotbalul ca destinație principală. UEFA l-a păstrat pe lista arenelor închiriate și pentru că, fiind mai mic, stadionul poate fi gata chiar dacă startul lucrărilor se ia mai târziu.

Contactat de ProSport, Gigi Becali, patronul FCSB, a confirmat informațiile în ceea ce privește contractul cu UEFA pentru baza din Berceni. Oficialii forului continental au făcut o vizită, în urmă cu două luni, la baza de antrenament a „roș-albaștrilor”, au fost mulțumiți de ce au văzut și au făcut ofertă financiară convenabilă, pe care Becali a acceptat-o.


FOTO: Macheta noului stadion Steaua. Așa ar fi trebuit să arate noua arena din Ghencea, după reconstrucție. Lucrările au început însă cu un an întârziere, proiectul a fost modificat substanțial și există dubii că noul stadion va fi gata în timp util pentru a putea fi testat și omologat înaintea Euro 2020


„Știu, da. Știu că ne-au făcut o ofertă și eu am dat OK-ul. Acum… Nu știu. Înseamnă că au făcut contractul, astea sunt lucruri minore care nu mă interesează pe mine. Eu am dat OK-ul, au venit acum vreo două luni, au văzut și au zis >. Eu am zis > și gata. Nu mai știu pe câți bani, dar știu că era convenabil pentru noi.

(n.r. – întrebat despre reorientarea UEFA către Mogoșoaia și Chiajna) Da, sunt mai multe, știu. Eu știu despre a noastră, că eu am dat OK-ul. Celelalte… Nu pot să știu eu fiecare ce a făcut. Știu că voiau să închirieze, că a noastră le-a convenit foarte mult. Câți bani am cerut… Știu că atât ne-au dat. Le-a convenit foarte mult baza noastră. În orice caz, e vorba despre câteva sute de mii (n.r. – de euro)!”

Gigi Becali, patronul FCSB, pentru ProSport


Compania Națională de Investiții a publicat acum câțiva ani machetele stadioanelor despre care se știa că vor fi refăcute pentru Euro. Arenele ar fi trebuit să fie gata până în primăvara lui 2020. Timp de câteva luni, ar fi urmat testarea lor, omologarea, obținerea tuturor avizelor și aprobărilor atât din partea autorităților române, cât și a celor de la UEFA.

Într-un interviu acordat ProSport în august 2017, Adrian Cefalan, director CNI, avertiza încă de atunci că erau deja întârzieri și că era pus în pericol proiectul. Oficialul CNI spunea că, pentru a se realiza reconstrucția stadioanelor, trebuia ca lucrarea să înceapă în martie 2018. Acest termen a fost depășit, până la urmă, cu mult.


FOTO: Macheta stadionului Arcul de Triumf, singura arenă care va fi, totuși, reconstruită, dintre cele 4 anunțate inițial.


„Proprietarul este Primăria Chiajna, noi suntem chiriași. Dar, dacă ar fi închiriat, închiriau de la Primărie, iar noi eram înștiințați cu siguranță. Vă spun cu sinceritate că nu știm absolut nimic.”

Cristian Tănase, președintele Concordiei Chiajna, pentru ProSport


UEFA a anunțat țările-gazdă încă din 2014

În cadrul unei ceremonii desfășurate în 2014, forul continental a anunțat încă de acum cinci ani ce țări vor găzdui meciuri la Euro 2020. De atunci, România avea câteva sarcini importante de îndeplinit pentru a fi aliniată la standardele UEFA. Printre acestea se numără linia de metrou aeroport-stadion și aeroport-centru, suplimentarea locurilor de cazare și investiții publice în infrastructura din jurul stadionului.

România va organzia patru meciuri la turneul final, pe Arena Națională: 3 în grupe și unul în optimile de finală.


FOTO: Macheta stadionului Rapid, cel care nu va mai fi reconstruit din temelii, cum se anunțase inițial, ci doar cosmetizat.

Lista cu toate stadioanele Euro 2020:

 • Azerbaidjan, cu stadionul Olimpic din Baku, va organiza meciuri din grupe și un sfert de finală
 • Danemarca, Parken Stadium din Copenhaga, meciuri din grupe și o partidă din optimi
 • Anglia, Wembley Stadium, meciuri din grupe, o șaisprezecime, semifinale și finala
 • Germania, Allianz Arena din Munchen, meciuri din grupe și un sfert de finală
 • Ungaria, Ferenc Puskas Stadium din Budapesta, grupe și o optime
 • Italia, Stadio Olimpico Roma, grupe și un sfert de finală
 • Olanda, Johan Cruyff Arena din Amsterdam, grupe și o optime
 • Irlanda, Aviva Stadium din Dublin, grupe și o optime
 • ROMÂNIA, Arena Națională, grupe și o optime
 • Rusia, Krestovsky Stadium din Sankt Petersburg, grupe și un sfert de finală
 • Scoția, Hampden Park din Glasgow, grupe și o optime
 • Spania, San Mames din Bilbao, grupe și o optime

Iată care sunt cele mai importante sarcini de îndeplinit:

 1. trebuie să fie gata metroul pe linia aeroport-stadion și aeroport-centru;
 2. suplimentarea locurilor de cazare;
 3. investiții publice în infrastructura din jurul stadionului;
 4. locuri de parcare la stadion. UEFA cere 1268 doar pentru oficiali/sponsori/vip-uri plus două parcări pentru suporteri și patru pentru media/staff
 5. dublarea locurilor de la loje;
 6. facilități pentru sponsori.
   
Autori: Andrei Pal, Matei Udrea Publicat: 07 Feb. 2019, 16:32 Actualizat: 07 Feb. 2019, 20:52 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Ţăranii de elită ai lui Ştefan cel Mare. Călăreţii şi arcaşii de legendă care nimereau pasărea din zbor
Ţăranii de elită ai lui Ştefan cel Mare. Călăreţii şi arcaşii de legendă care nimereau pasărea din zbor
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen scurt asupra sănătăţii. Reglementarea propusă de Benjamin Franklin în 1784
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen ...
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Ani grei de puşcărie pentru un braconier care a încercat să ucidă un poliţist. „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”
Ani grei de puşcărie pentru un braconier care a încercat să ucidă un poliţist. „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”
Românii, în izolare și de Crăciun! 'Sărbătorile în familie NU vor fi posibile'
Românii, în izolare și de Crăciun! 'Sărbătorile în familie NU vor fi posibile'
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ...
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Trădarea absolută pe scena politică din România! Nimeni n-a crezut posibilă o astfel de alianţă
Trădarea absolută pe scena politică din România! Nimeni n-a crezut posibilă o astfel de alianţă
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică a înfuriat pe toată lumea. Cei doi nu au mai ținut cont de nimic
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică ...
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. Milioane de oameni sunt pe listă
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. ...
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Când expiră AIRBAG-UL mașinii? Detaliul pe care orice șofer care are mașină veche trebuie să-l știe
Când expiră AIRBAG-UL mașinii? Detaliul pe care orice șofer care are mașină veche trebuie să-l știe
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!