Zi decisivă pentru Catalonia, cetăţenii sunt aşteptaţi din nou la vot. Mesajul lui Pique: "Viitorul este în mâinile noastre"

21 dec 2017 2034 afişări Campionate Externe
Zi decisivă pentru Catalonia, cetăţenii sunt aşteptaţi din nou la vot. Mesajul lui Pique: "Viitorul este în mâinile noastre"

Catalanii ies din nou la vot, dar de această dată pentru alegerea parlamentului regional. În pole-position rămân separatiştii, conduşi de Carles Puigdemont, cei care au organizat referendumul pentru independenţă. Liderul separatist s-a refugiat la Bruxelles după haosul generat în octombrie, când Barcelona a devenit scena mai multor confruntări între cetăţeni şi forţele de ordine. Alţi opt membri ai guvernului care au instrumentat referendumul au fost arestaţi. La scurt timp după încheierea referendumului, Senatul de la Madrid a pus în aplicare articolul 155 din Constituţie, prin care s-a ridicat autonomia Cataloniei.

"Este o zi foarte importantă pentru istoria Cataloniei. Viitorul este în mâinile noastre. Avem putere prin voturile noastre. Un singur lucru vreau să vă mai transmit, rezultatul final va fi voinţa catalanilor, aşa că trebuie să-l respectăm", a postat Pique pe reţelele de socializare.

Dintre cei 13 membri ai guvernului care se afla la conducerea Cataloniei în luna octombrie, 12 candidează şi de această dată.”Madridul încearcă să pună toate obstacolele posibile pentru ca noi să nu putem face o campanie obişnuită, precum ceilalţi candidaţi. Cetăţenii pot alege între naţiune şi suspunere, între instituţiile catalane şi personajele obscure de la Madrid", a spui Puigdemont, conform AFP.

Pe 27 octombrie, după numărarea voturilor, Parlamentul Cataloniei a aprobat proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici. Referendumul a fost considerat neconstituţional şi a dus la aplicarea articolului 155 din Constituţie. Mii de oameni au protestat pe străzile Barcelonei pe durata lunii octombrie, în ritm zig-zag. Au fost organizate proteste la care oamenii susţineau ideea de independeţă faţă de Spania, dar şi manifestaţii la care cetăţenii au defilat pentru unitate.

FC Barcelona, prin vocea preşedintelui Jose Maria Bartomeu, a susţinut mereu partea catalană care a mărşăluit pentru independenţă. "Barcelona este mai mult decât un club de fotbal, asta trebuie să înţeleagă toţi", a spus Bartomeu după referendum. Barcelona s-a alăturat grevei generale din 3 octombrie, în semn de solidaritate faţă de restul instituţiilor catalane. Chiar dacă Bartomeu a adus în discuţie posibila mutare a Barcelonei în alt campionat, varianta a căzut după intervenţia Ligii Profesioniste.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.