Acasa » Diverse » Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la consumul de zahăr și de produse procesate de la primele 48 de ore până la un an

Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la consumul de zahăr și de produse procesate de la primele 48 de ore până la un an

Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la consumul de zahăr și de produse procesate de la primele 48 de ore până la un an
Foto: Profimedia 26.06.2025

Toți oamenii sunt conștienți că un consum excesiv de zahăr și de alimente procesate nu este deloc benefic pentru sănătate, însă nu fac nimic în acest sens.

Cardiologul José Abellán dezvăluie ce se întâmplă în corpul tău după la doar 48 de ore după ce renunți la respectivele produse.

Ce se întâmplă cu organismul tău la puțin timp după ce renunți la consumul de zahăr și de produse procesate

Toți oamenii știu că un consum prea mare de zahăr și de alimente ultera-procesate este foarte rău pentru sănătate, însă nu fac nimic în acest sens. Cardiologul José Abellán transmite ce se întâmplă în corpul uman după la doar 48 de ore după ce renunți la respectivele produse dăunătoare pentru organism, scrie marca.com.

O alimentație sănătoasă este esențială pentru o sănătate de fier și pentru prevenirea bolilor, pe lângă obezitate sau supraponderabilitate. Consumul de alimente sănătoase și echilibrate ne ajută să ne simțim cu mai multă energie, mai multă vitalitate, o piele mai frumoasă, o concentrare mai bună, un somn mai bun și performanțe îmbunătățite. Nutriția face parte din fiecare aspect al vieții și influențează extrem de multe aspecte. Toată lumea știe mai mult sau mai puțin ce înseamnă să mănânci bine și ce ar trebui să includă o dietă sănătoasă: consumul de fructe și legume, cereale integrale, leguminoase, produse lactate, proteine.

Pe de altă parte, oamenii știu ce nu ar trebui să includă o dietă sănătoasă, și anume zahărul și alimentele ultra-procesate. Aceste două elemente sunt esențiale pentru îmbunătățirea vieții, însă nu toată lumea știe sau nu vrea să le elimine din dietă, deoarece sunt alimente concepute pentru a fi consumate și totodată nu putem să ne oprim să nu le consumăm.

Dar dacă, în 24 de ore de la eliminarea lor din dietă, sănătatea ta s-ar îmbunătăți? Cardiologul și profesorul în domeniul sănătății José Abellán, cardiolog intervențional la Spitalul Universitar General Santa Lucía din Murcia, subliniază importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate și explică beneficiile eliminării zahărului și a alimentelor ultra-procesate.

„Dacă renunțați astăzi la alimentele procesate și la zahăr și începeți să consumați alimente naturale și sănătoase, veți vedea că tensiunea arterială se va îmbunătăți și va fi mai mică în 24 de ore”, spune el.

Dar asta nu e tot. Renunțarea la aceste produse îmbunătățește și alte aspecte în timp:

  • Nivelul zahărului din sânge se îmbunătățește în 48 de ore
  • În 4-5 zile, veți observa mai puțină balonare și o digestie mai ușoară
  • Într-o săptămână, markerii inflamatori vor fi mai mici
  • În 3 săptămâni, colesterolul LDL va scădea
  • În 5 săptămâni, nivelurile de hemoglobină glicozilată, un marker pentru diabet, se vor îmbunătăți
  • În 6 săptămâni, veți avea o claritate mentală mai mare, o dispoziție îmbunătățită și mai puțină anxietate
  • În 6 luni, compoziția corporală se va îmbunătăți și veți avea rezultate mai bune la analizele de sânge
  • Într-un an, riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral va fi redus cu 30%

Cum să identifici alimentele ultraprocesate

Cum identifici alimentele ultraprocesate? Pentru ca să le elimini definitiv din dietă, sau cel puțin pentru a le scoate inițial.

De obicei, acestea sunt compuse din cinci sau mai multe ingrediente, inclusiv făină rafinată, uleiuri vegetale rafinate, zaharuri adăugate, aditivi și sare.

Prelucrarea industrială a acestor produse le face durabile, gata de consum, foarte atractive, ultra-palatabile și nu foarte sățioase, ceea ce le face foarte profitabile de vândut și consumat mai mult decât alte alimente.

Alimente dăunătoare

  • Produse de patiserie
  • Băuturi răcoritoare și băuturi zaharoase
  • Băuturi energizante
  • Sucuri ambalate
  • Produse lactate îndulcite
  • Pâine rafinată
  • Carne și pește procesate
  • Pizza industrială
  • Fursecuri și derivate
  • Cereale și batoane rafinate
  • Pre-gătite și gata de încălzit sau prăjit
  • Chipsuri și gustări sărate
  • Dulciuri, dulciuri și înghețată
  • Produse dietetice sau pentru slăbit
  • Sosuri comerciale

Cum să identifici zahărul

Pentru a identifica zahărul în alimentele procesate, trebuie să ne uităm la eticheta cu informații nutriționale („carbohidrați din care zaharuri”) și la lista de ingrediente. Acordați o atenție deosebită aici, deoarece zahărul adăugat poate fi ascuns sub alte denumiri. Potrivit expertului, această listă de termeni se referă la zaharuri, ingrediente care se termină în -oză: glucoză, maltoză, zaharoză…

  • Siropuri: agave, arțar, porumb, trestie de zahăr, ceratonia siliqua, clătită…
  • Dextrine și maltodextrine
  • Zahăr: trestie de zahăr, invertit, malț, nucă de cocos, glazură
  • Îndulcitor cu fructoză, fructoză lichidă
  • Dextroză anhidră și cristalină
  • Melasă
  • Miere
  • Panelă
  • Amidon de porumb hidrolizat
  • Sucuri și nectaruri de fructe concentrate
  • Caramel
  • Cristale: suc de trestie de zahăr, zahăr Florida
  • Malț de orz