Alimentația echilibrată, cu aport de vitamine, minerale și nutrienți, este unul dintre pilonii importanți ai sănătății omului, alături de odihnă (7-8 ore de somn de calitate), hidratare (doi litri de apă pe zi) și activitatea fizică (cel puțin o jumătate de oră zilnic).
Dr. Vlad Ciurea, celebrul medic neurochirurg, a vorbit despre importanța alimentației pentru sănătatea creierului, explicând care sunt cele mai bune tipuri de carne care vin în sprijinul unei bune sănătăți cerebrale, care se alătură altor alimente.
Invitat într-o emisiune de la Antena 3 CNN, Vlad Ciurea a vorbit despre tipurile de carne recomandate pentru stimularea activității cerebrale: peștele alb și carnea de curcan.
Peștele slab furnizează acizi grași Omega-3, cunoscuți pentru beneficiile asupra sistemului nervos, în timp ce carnea de curcan este cunoscută pentru aportul de proteine de calitate.
„Recomand pește slab și carnea de curcan, cu puține calorii. Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a precizat neurochirurgul Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Doctorul Vlad Ciurea afirmă că vinul roșu poate ajuta în prevenirea accidentului vascular cerebral și cardiac, dar, desigur, consumat cu moderație.
„Bem sau nu bem? Da. Creierului îi place puțin vin roșu, desface vasele cerebrale, pofta de viață, previne accidentul vascular cerebral și cardiac. Vinul roșu are o substanță – resveratrol – care îmbunătățește calitatea vieții și calitatea funcției celulei nervoase”, a declarat neurochirurgul pentru sursa menționată anterior.
Întrebat în ce alte produse se mai găsește resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, având în vedere că nu toată lumea poate consuma alcool, din motive de vârstă, sănătate sau alte rațiuni, prof. Ciurea a precizat că există un tip de strugure negru.
„În acel strugure pe care îl aveam în copilărie și îi spuneam Hamburger. Este acel strugure închis la culoare și este vestit. Căutați strugurii românești care erau atât de buni pentru dezvoltarea celulelor nervoase. Acum am aflat, de la colegii oftalmologi, că îmbunătățesc și activitatea retinei, vasele de sânge retiniene se păstrează mult mai bine cu resveratrol. Este foarte interesant fenomenul”, a mai spus neurochirurgul.
Pe lângă beneficiile aduse sistemului cerebral și celui cardiac, resveratrolul ajută la scăderea colesterolului „rău” și creșterea colesterolului „bun”, la protejarea sistemului osos, în întărirea sistemului imunitar, având proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.
De asemenea, resveratrolul protejează sănătatea ficatului, prin reducerea depozitelor de grăsimi, ceea ce previne apariția steatozei hepatice, reglează nivelul insulinei din sânge, cu impact asupra controlului greutății, dar și efecte anticancerigene.