„The Challenge”, un trio pentru Ironman Barcelona și pentru o mare familie de tineri în mișcare

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • „The Challenge” este un proiect educațional-inspirațional, având ca protagoniști trei tineri familiști, cu cariere office și o pasiune ieșită din comun pentru sport.
  • ProSport prezintă provocarea celor trei protagoniști Paul Călin, Silviu Martin și Ioana Molnar în drumul spre concursul de triatlon de la Barcelona, care se va desfășura pe data de 5 octombrie 2014.
  • Al doilea obiectiv al proiectului inițiat de liberinmiscare.ro este formarea unei mari familii de tineri care fac mișcare.

Paul Călin, Silviu Martin și Ioana Molnar formează echipa „The Challenge”. Pariul lor este să ajungă la concursul de triatlon Barcelona-Maresme, din octombrie, să își depășească limitele și să convingă și pe cei din jurul lor că nici o provocare nu este prea greu de atins. Pentru ei, „The Challenge” înseamnă „motivație, provocare, se poate. „Chiar se poate. E greu ca naiba, dar se poate!”, sintetizează Paul Călin.

Barcelona este destinația finală

Dacă îi întrebi de ce au ales un concurs de tip Ironman și nu doar un maraton sau un cros, Paul Călin, care și-a asumat într-o oarecare măsură rolul de purtător de cuvânt și portavoce a proiectului, explică cu multă hotărâre și pasiune. „Poate suna ciudat, dar e prea simplu! Să alergi un maraton, nu e mare scofală”, crede Paul. Acesta își explică și convingerea: „Dacă nu ești overweight, dacă ești un tânăr normal, poți să alergi un maraton, fără probleme, nu e un challenge atât de mare. Am ales triatlonul pentru că este o probă complexă, în principal prin faptul că leagă trei discipline sportive care te solicită foarte mult. Luate individual, nu sunt mare lucru. Faci o probă de înot, ok, te pregătești pentru înot. Bicicleta, la fel. Alergare, la fel. Dar să le combini, e o altă mâncare de pește. Este cea mai dură cursă de anduranță. Trebuia să fie un challenge suficient de provocator, la limita imposibilului, pentru că altfel nu are aceeași >. E un mini-scenariu de film, pentru că niciunul dintre noi nu a mai făcut chestia asta, dar tragem tare, ne antrenăm”, își încheie Paul pledoaria.

Drumul către Barcelona este presărat cu multe antrenamente, multă ambiție, voință și sudoare. Concursuri mai mici, în țară și în străinătate, precum cel din luna aprilie, din Malaesia, care a calificat-o pe Ioana la Campionatul Mondial de Half Ironman. Concursul Ironman de la Barcelona înseamnă 1 zi de concurs, cu 3 probe istovitoare: 3,8 kilometri proba de înot, 180 de kilometri parcurși cu bicicleta și 42 de kilometri de alergat. Concurența este de ordinul miilor. În plus, se întrec și cu profesioniști. „Ei au un avans la start de câteva minute, ca să nu fim toți unul în capul celuilalt. Și ei sunt de obicei puțini la număr, până într-o sută, cred, care participă. De aceea, ei iau startul prima dată, după care pornim și noi. E o mașină de spălat în momentul în care se dă startul, restul plutonului sunt o mie , două mii de oameni care intră în apă și încep să înoate. E chiar înfricoșător. Dacă te uiți la un filmuleț, când se dă startul la Ironman ți se ridică puțin părul pe mână când vezi cum înoată toți dintr-odată. E o mașină de spălat, exact așa arată”, povestește cu un entuziasm greu de stăvilit Paul Călin.

2500 de euro costă participarea celor trei la Concursul din Barcelona, taxa de participare.

„The Challenge”, antrenamentul din fața Național Arena

Alți pasionați de sport vin deja alături de „The Challenge”, pentru antrenamente. Trei „ajutoare” s-au prezentat pe pista de atletism, alții ajung direct la World Class, sala care îi găzduiește pe Ioana, Paul și Silviu

Silviu și Paul, doi dintre protagoniștii „The Challenge”, au avut joi antrenament pe pista de atletism din Complexul Lia Manoliu. Ioana a lipsit motivat, însă antrenamentul nu a fost un simplu duet. Trei pasionați de sport li s-au alăturat pentru cele 10 ture de stadion. Acesta este de altfel unul dintre obiectivele proiectului: să aducă cât mai mulți tineri alături de ei. Silviu, Paul și Ioana se antrenează cel puțin o dată pe săptămână împreună, pentru că „în general, triatlon-ul este un sport foarte solitar”, spune Silviu, dar la antrenamente „te ajută să fii cu cineva, te motivează și kilometrii trec mai ușor”, cu povești, cu glume, cu schimb de sfaturi. A fost un antrenament restrâns, pentru că Paul venea după o alergare lungă, efectuată cu o seară înainte. Oricum, fiecare săptămână numără cel puțin câte două antrenamente pentru fiecare dintre cele trei probe de concurs.

Pe pista atletică, cei cinci nu au fost singuri. Terenul, cu vedere clară spre Național Arena, era aglomerat: copii, vârstinici, tinere alergând cu căști în urechi, unii sprintând pe culoarele drepte din centru, alții făcând exerciții de reflexe printre jaloanele întinse pe pistă. Și după spusele protagoniștilor noștri, a fost și mai plin în alte dăți. Silviu și Paul au dat mai multe ture în tandem, umăr la umăr. Apoi Silviu a rupt ritmul. S-a distanțat în față, a făcut două ture în viteză și apoi și-a așteptat colegul.

Silviu Martin: „Prefer să particip decât să stau pe tușă”

Silviu Martin s-a desprins de colegii săi, exersând o rupere de ritm pentru viitoarele curse

Silviu nu a fost prieten cu sportul dintotdeauna. În liceu, s-a apucat de fumat, iar despre orele de sport își amintește că era un trend să îți faci rost de scutire. Însă, în timpul facultății, a plecat alături de iubita sa de atunci și actuala soție, Laura, la Berlin. Ea se înscrisese la maraton, iar el o însoțea pentru a-i face galerie. „Este foarte greu să stai patru ore pe margine, vremea fiind urâtă”, a constatat Silviu, care a găsit imediat soluția pentru a nu-și dezamăgi prietena: „Prefer să particip, decât să stau pe tușă”. Așa s-a apucat de alergat. „La început făceam doar cinci ture de stadion”, povestește Silviu. De la 2 kilometri, a ajuns la o primă competiție de 10 kilometri, apoi un semimaraton de 21 de kilometri, urmat de un maraton întreg. Are deja la activ un triatlon, iar concursul Ironman va fi următoarea mare provocare. La Barcelona, în octombrie, se va inversa situația de la care a pornit aventura sa sportivă: Silviu va concura, iar Laura va privi de pe margine.

Paul Călin, omul provocărilor

Paul Călin menține un ritm constant de alergare. Este strategia sa pentru Barcelona

Paul Călin are deja experiența unor proiecte ambițioase. A demarat, în timp, trei proiecte educaționale pentru tineri: WildThing, 12Connections și acum The Challenge. De aceea, este și cel care vorbește cel mai mult despre datele tehnice ale acestei provocări. În egală măsură, însă, vorbește și despre felul în care programul zilnic îți este dat peste cap de un astfel de proiect: „E greu și pentru familie, și copii. Nici ei nu au știut în ce se bagă”, râde Paul. „Unde e grădinița… Când cel mic are grădiniță… Ai program fix, poți să faci antrenamente doar dimineața, de foarte multe ori, pentru că în timpul zilei ai job, ai o întâlnire, ai clienți, lucruri de produs, iar seara ți-o dedici familiei. Îți vine copilul acasă, nu poți să îl abandonezi și să te duci în fiecare zi la antrenamente, nu merge. Și atunci îți dă un pic peste cap tot programul asta. E un pic greu și pentru familie, dar au înțeles de ce facem chestia asta și încet, încet, încep să vadă rezultatele. Asta-i partea drăguță”, adaugă Paul. Astfel, a ajuns să facă antrenamente la ore din ce în ce mai matinale. Ultima „performanță”: o sesiune de antrenament la piscină începută la ora șase și jumătate.

Ioana Molnar, pasionată de sport din copilărie

Ioana Molnar este singura fată care s-a încumetat să ia startul în „The Challenge” și nu se menajează deloc. Foto: Velocipede Works

Ioana a descoperit triatlonul în urmă cu doi ani, iar de atunci cele trei specialități au intrat constant în programul ei de timp liber. Cele mai frumoase experiențe, dar și cele mai mari provocări, ajung pe pagina sa de blog. Pentru proiectul „The Challenge”, Ioana are o sursă în plus de motivație. Alex Diaconu este triatlonist profesionist, antrenorul Ioanei, al lui Silviu și al lui Paul și nu în cele din urmă, soțul Ioanei. Astfel, Ioana are parte de și mai multă încurajare și susținere, dar și un ochi supraveghetor mult mai strict și mai prezent în viața ei. Cei doi s-au calificat împreună pentru Campionatul mondial de Half Ironman, care se va desfășura înaintea concursului de la Barcelona, în Canada, în luna septembrie.

Articol și fotografii semnate de CEZARA PARASCHIV

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV: A fost o mobilizare generală
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV: A fost o mobilizare generală
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…