ȘOC la Wimbledon 2018. Roger Federer, învins în sferturi, de la 2-0 la seturi și minge de meci. Cronica meciului: Regele a murit a doua oară

  • Publicat:
  • Actualizat:

Kevin Anderson a produs cea mai mare surpriză la Wimbledon 2018, dând peste cap mecanismul perfect al lui Roger Federer, în faza sferturilor de finală. Sud-africanul l-a întors pe deținătorul trofeului de la 2-0 la seturi și minge de meci, apoi s-a impus cu 13-11 în decisiv, la capătul unui meci dramatic, de 4 ore, 13 minute.

  • Kevin Anderson – Roger Federer – 2-6, 6-7(5), 7-5, 6-4, 13-11

Când meciul curgea lin. Normal…

Campionul în exercițiu a deschis meciul cu break în fața înaltului său adversar. Anderson a fost vulnerabil pe toată perioada manșei, închisă de Roger Federer în mai puțin de o jumătate de oră.

Setul doi a lăsat la iveală ezitări pe lovitura favorită a lui Federer. Anderson a profitat în primă fază, a pornit ca din tun cu 3-0, însă elvețianul a reușit să egaleze, ducând setul spre tiebreak, chiar dacă sud-africanul a fost constant omul mai periculos, conducând în trei dintre ultimele patru game-uri pe lansarea principalului favorit – fără a obține totuși break.

Anderson a avut inițiativa și în tiebreak, dar, din nou, a ieșit pe locul doi: în primul punct a folosit bine returul spre corpul lui Federer pentru a obține punct contra serviciului și un 2-0 pe tabelă. La fel ca și cu doar câteva minute înainte însă, nu a fost o desprindere decisivă. Federer s-a folosit de slice și săritura scăzută a mingii pentru a-l încurca pe sud-african, recuperând și mai apoi făcând saltul în față, cu serie de trei puncte câștigate consecutiv. Două servicii marcă-înregistrată și un rever decisiv în lung de linie au completat sprintul octuplului campion spre 5-2. Anderson a avut nevoie de un serviciu doi forțat pentru a rămâne la distanță rezonabilă de adversar. Federer și-a complicat existența, la 6-3, ratând în spatele serviciului două forehanduri din poziții dominante. Deținătorul trofeului și-a reparat însă greșeala pe retur, dominând din nou de pe linia de fund a terenului, și și-a dublat avantajul la seturi, 2-0 după o oră și 20 de minute de joc.

Salvând actul doi, în ciuda greșelilor și a amenințării crescânde venite din partea lui Kevin Anderson, Federer și-a trecut în cont al 300-lea set al carierei la All England Club și și-a egalat și recordul pentru cea mai lungă serie de seturi câștigate consecutiv la Londra – 34.

Federer, de la minge de meci, direct în corzi. Anderson a făcut spectacol ‘la curtea Regelui’

Setul trei a curs fără perturbări, până aproape de final.

La 5-4 pentru ‘Rege’, a început nebunia: Federer a ratat minge de meci pe retur, Anderson a apăsat accelerația și, la 5-5, a profitat de ezitările apărute și pe rever, și pe forehandul elvețianului, pentru a face break. Federer a început în transă jocul de totul sau nimic de la 5-6. A sprintat spre 40-0, însă Anderson a avut nouă vieți în acest set și le-a folosit pe toate, pentru a întrerupe seria-record de 34 de seturi câștigate consecutiv de elvețian pe iarba de la Wimbledon.

Setul trei a urmat un curs similar. Patru game-uri în care serveorul s-a impus fără emoții, apoi schimburi din ce în ce mai tăioase. Anderson a găsit breșa în celebrul game șapte, afăcut break și a amenințat cu decisivul. Două game-uri albe, împărțite echitabil, apoi un senzațional game de final pe serva lui Anderson, construit cu lovituri câștigătoare, în care Federer a fost la un fir de iarbă de recuperarea break-ului. Anderson a răspuns însă loviturilor excepționale ale lui Federer cu execuții proprii stelare și, după două egalități și minge de break, a închis manșa învingător, cu as.

Decisiv cât o finală, cu raliu de 21 de puncte care l-a convins pe Federer să schimbe tactica

Primul care a resimțit presiunea în start de set decisiv a fost Federer. Anderson a continuat să evolueze la un nivel de excepție, iar la 1-1 și 0-30 a avut de gestionat o situație delicată. A revenit cu as, forehand câștigător și multă precizie la serviciu, rezistând iureșului din Africa de Sud.

Moment critic pentru Anderson: la 2-3, o eroare mare, cu dreapta din interiorul terenului trimisă dincolo de culoarul de dublu, și… 0-30. Serviciul, reverul și forehandul inside-out marca Anderson au fost insă magistrale, în această succesiune, sub presiune. A fost rândul sud-africanului să revină cu patru puncte consecutive de la 0-30, pentru o a treia egalitate în set, la 3-3.

Loviturile puternice ale lui Anderson au măcinat și în startul game-ului următor, pe serviciul lui Federer. Dar, așa cum a făcut-o de atâtea ori pe terenul pe care îl numește acasă, Federer s-a putut bizui pe serviciu. Patru puncte de nereturnat. 4-4.

Balanța a continuat să se dea peste cap violent, dintr-o parte în alta, cu repeziciune. Anderson s-a trezit luat la pumni pe lansare de la 40-0, dar serviciul său i-a îndoit mâna Regelui Roger atunci când a contat mai mult – la minge de break și 5-3. Două egalități mai târziu, calmul sud-african se salva, după un rever în plasă al deținătorului trofeului.

Prima greșeală a meciului pe schema serviciu-voleu pentru Federer a venit într-un game 9 în care elvețianul a spus răspicat că va juca mai agresiv și puncte mai scurte. În game-ul precedent, Anderson tocmai ce ieșise învingător dintr-un maraton ca pe zgură, nadalian, de 21 de lovituri. Un tip de raliu care, evident, nu i-a plăcut lui Federer.

Egalitatea persista, la 40 de minute de la startul decisivului. 5-5, după un hold la zero al lui Kevin Anderson în setul 5.

Finalul-bis al lui Federer

Roger Federer s-a ținut de strategie. A servit aspru și, din patru puncte, a expediat game-ul său, punându-l din nou în oala cu presiune pe Anderson. Forehand câștigător, apoi atac-tăvălug peste fileu și voleu de generic. Anderson, o dată în plus, a găsit resurse și răspuns în serviciu. Expresul din Basel a dat capul pe spate, dezamăgit, după ce o execuție pretențioasă nu a găsit terenul. S-a văzut egalat de la 30-0 contra serviciului. La egalitate, Anderson i-a înfipt un cuțit în inimă – serviciu în exterior, ca o săgeată supersonică. Să fi fost vibrațiile acelei mingi cele care au făcut ca mâna elvețianului să tremure puțin și să trimită dreapta prea lung… Certitudinea: setul a ajuns în prelungiri. La 6-6. Fără posibilitate de tiebreak. Federer a fost la două puncte de victorie, aici.

Fără discuție, Anderson a fost în zi de grație, miercuri, pe Terenul 1. S-a descurcat și când returul lui Federer a venit direct pe tușă, iar jocul său sub presiune a fost impecabil de la 0-2. La 7-7, Roger Federer a avut un nou game complicat pe serviciu, după o greșeală cu voleu care l-a lăsat pe sud-african la două puncte de break. Însă decisivul nu avea să se încheie aici.

Borna 4 ORE de joc. În decisiv, scorul înghețat la 10-10. Serviciul lui Federer rezista, cu doar patru puncte cedate în spatele primului serviciu. Frecvența primului serviciu scăzuse însă la sub 65% pentru numărul doi mondial, de la +70.

Federer a comis-o, la 11-11

Cum, ce? Mda… Prima dublă greșeală a meciului a apărut din racheta elvețianului la 2-2 la seturi, 11-11 la game-uri și 30-30. Necaracteristic. Un forehand ratat a venit mai apoi și i-a pus lui Kevin Anderson break-ul în termobag.

Federer a sperat doar câteva secunde la reluare. Pe o eroare a lui Kevin Anderson. Au urmat însă servicii glaciale, robotice ale uriașului de 2,03 m. Și cel mai mare șoc al turneului de la Wimbledon, care și-a pierdut campionul în exercițiu și principalul favorit. Pe scurt, Regele a mai murit o dată la Wimbledon. 11-13. La zece ani de la prima pățanie a Regelui: 7-9 în finala memorabilă cu Rafael Nadal.

Citește și: SPECIAL | Zece ani de la finala-capodoperă a Wimbledonului. „Acel meci s-a remarcat datorită spectaculozității, ca valoare artistică”. Cum se vede acum acel Federer – Nadal, sau ‘cel mai mare meci din istoria tenisului’

Cifrele relevante ale statisticii în partida Federer – Anderson

Ași: 16 – 28

Duble greșeli: 1-3

Lovituri câștigătoare: 61 – 65

Greșeli neforțate: 33 – 31

Total puncte: 195 – 190

Metri acoperiți pe teren: 3469,9 m – 3185,6 m

Frecvența primului serviciu: 69% – 67%

Puncte câștigate pe serviciul 1: 79% – 76%

Puncte câștigate pe serviciul 2: 59% – 52%

Puncte câștigate pe retur: 32% – 27%

Puncte la fileu: 28/39 – 15/31

Știri despre
Pe aceeași temă
Ema Uta, anunțul momentului! Ce se întâmplă între ea și Alex Bodi, după ce musculosul a luat "pe cameră" o brunetă din LOFT
Ema Uta, anunțul momentului! Ce se întâmplă între ea și Alex Bodi, după ce musculosul a luat "pe cameră" o…
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
O nouă medialie de aur pentru David Popovici. Românul stabileşte un nou record mondial la proba de 200 m liber
O nouă medialie de aur pentru David Popovici. Românul stabileşte un nou record mondial la proba de 200 m liber
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose Mourinho
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose…
Roxana Ciuhulescu, pe masa de operație. Care este starea de sănătate a fostei prezentatoare TV
Roxana Ciuhulescu, pe masa de operație. Care este starea de sănătate a fostei prezentatoare TV
6 invenții care au schimbat CURSUL ISTORIEI! Fără ele n-am putea TRĂI!
6 invenții care au schimbat CURSUL ISTORIEI! Fără ele n-am putea TRĂI!
Să vezi și să nu crezi! Cu câți lei se vinde un singur mic, la terasă în Mamaia
Să vezi și să nu crezi! Cu câți lei se vinde un singur mic, la terasă în Mamaia
NU mai pot avea PERMIS! Vestea momentului pentru milioane de șoferi. Cea mai nouă regulă din CODUL RUTIER
NU mai pot avea PERMIS! Vestea momentului pentru milioane de șoferi. Cea mai nouă regulă din CODUL RUTIER
Gravidă cu fiul vitreg! Cum a ajuns să facă doi copii cu cel pe care l-a crescut de la 7 ani
Gravidă cu fiul vitreg! Cum a ajuns să facă doi copii cu cel pe care l-a crescut de la 7…
Cele mai transparente rochii de pe covorul roșu. Se vede totul
Cele mai transparente rochii de pe covorul roșu. Se vede totul
S-a întors acasă și a început să se dezbrace. Momentul de infarct, înregistrat!
S-a întors acasă și a început să se dezbrace. Momentul de infarct, înregistrat!
FCSB şi-a aflat pedeapsa pentru play-off-ul Conference League. UEFA a sancţionat-o dur după comportamentul rasist al suporterilor
FCSB şi-a aflat pedeapsa pentru play-off-ul Conference League. UEFA a sancţionat-o dur după comportamentul rasist al suporterilor
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
Greşeala ce ar
putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
SUV-ul Dacia pe care orice român și-l dorește este ”preparat” în Germania
SUV-ul Dacia pe care orice român și-l dorește este ”preparat” în Germania
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!