Mărturisire-şoc | Nadal, în dubiu înainte de Roland Garros 2019: "Am stat singur câteva ore într-o cameră şi m-am gândit. A trebuit să iau o decizie. O variantă era să iau pauză". Faţa nevăzută a titlului #12 pentru Rafa la Paris

10 iun 2019 2593 afişări Tenis
Mărturisire-şoc | Nadal, în dubiu înainte de Roland Garros 2019: "Am stat singur câteva ore într-o cameră şi m-am gândit. A trebuit să iau o decizie. O variantă era să iau pauză". Faţa nevăzută a titlului #12 pentru Rafa la Paris Rafael Nadal, mărturisiri emoţionante după ce a câştigat a 12-a oară Roland Garros-ul. Foto: © Corinne Dubreuil / FFT via rolandgarros.com

Corespondenţă din Paris

Rafael Nadal a câştigat, duminică, pentru a douăsprezecea oară turneul de la Roland Garros. Niciun sportiv, niciodată nu a reuşit, vreodată, atâtea victorii măcar într-un turneu de 250 de puncte, darămite într-un Grand Slam. Pare floare la ureche? Conferinţa de presă a proaspătului-vechi-campion al Openului Francez a dezvăluit vulnerabilităţile nevăzute pe care ibericul a trebuit să le depăşească pentru a pune din nou mâna pe trofeu, la 14 ani de la primul succes în capitala Franţei.

Ce povară poate ascunde un om care numai ce a încheiat finala cu două seturi de 6-1, ba mai mult, îi ferfeniţise toată încrederea, siguranţa şi armura lui Federer, nu mai departe de vineri? Ibericul a lăsat să se înţeleagă, clar, că şi-a pus chiar problema să nu joace în acest an la Paris. Imaginea triumfală, imaginea cu Rafa prăvălit pe zgură, pe spate, cu braţele desfăcute, imaginea cu Rafa înlăcrimat de emoţie şi imaginea cu Rafa muşcând din trofeu cu poftă şi ridicându-l, apoi, deasupra capului, până sus la nori, şi-au dezvăluit la final rama care le face şi mai strălucitoare pentru fiul favorit al Insulei Mallorca. Ce-i drept, ibericul şi-a amânat de trei ori conferinţa de presă şi a ajuns la discuţia cu jurnaliştii cu o oră şi zece minute de întârziere, adică fix cât i-a luat ibericului să sfredelească spre finiş în seturile trei şi patru ale finalei.

Astăzi, pentru mine a fost extrem de important să nu pierd teren în faţa lui (n.r. - în ceea ce priveşte poziţionărea pe teren faţă de linia de fund), deoarece, altfel, de la câţiva metri în spate era atât de greu, pentru că el are atâta forţă în forehand şi este şi extrem de complicat să joci contra reverului său, atunci când acestea zbârnâie. Cred că am gestionat situaţia bine. Dar primul set a fost atât de dificil! Intensitate ridicată, puncte excelente. A trebuit să rezolv o problemă, să îl pun în dificultate la serviciu, pentru că este un jucător căruia îi returnezi foarte greu mingea şi dacă este în control, nu ai prea multe şanse”, a analizat succint finala, Nadal.

În acest context, pauza de vestiare de la finalul celui de-al doilea set a fost crucială pentru a-şi pune ordine în idei.

Discursul lui Nadal a ajuns, îndată, într-o zonă de confesiune cu accente filosofice. Una ce poate servi drept inspiraţie pentru orice coleg sau colegă din circuit.

Dulceaţa celui mai recent din duzina de trofee la Roland Garros a lui Rafa. Nadal explică exact ce dă strălucire victoriei din 2019: "După meciul din primul tur de la Barcelona am stat singur câteva ore într-o cameră şi m-am gândit la ce trebuie să fac. A trebuit să iau o decizie. Una dintre variante era să iau o pauză şi să îmi recuperez corpul"

"E greu când ai probleme în lanţ", mărturiseşte Nadal, duminică seară. "Am spus cinstit, după Indian Wells, că eram jos de tot cu moralul. Fizic şi mental eram jos, dar întotdeauna am dat mai multă importanţă aspectului mental.

Mental, din cauza faptului că am avut acea serie de probleme, am pierdut din energie. Este dificil când încasezi una, apoi alta şi uneori eşti groggy. Pentru mine a fost important ca în acele momente să am echipa, familia şi oamenii potriviţi alături de mine. La Monte Carlo şi la Barcelona am spus că am nişte probleme, pentru că nu mă mai simţeam deloc bine, nu mă mai bucuram de joc. Eram mult prea preocupat de problemele de sănătate şi, cinstit vorbind, eram prea negativ.

După meciul din primul tur de la Barcelona am stat singur câteva ore într-o cameră şi m-am gândit la asta, la ceea ce trebuie să fac. Au fost câteva lucruri în privinţa cărora a trebuit să iau o decizie. Una dintre variante era să iau o pauză şi să îmi recuperez corpul. Iar cealaltă - să îmi schimb radical atitudinea şi mentalitatea, pentru a putea juca săptămânile următoare", spune Nadal, pe un ton sobru, serios.

"M-am gândit mult şi cred că în final am reuşit să schimb şi să lupt pentru fiecare mică îmbunătăţire. De la acel meci cu Mayer, din primul tur de la Barcelona, cred că am reuşit să cresc un pic de la zi la zi, până aici. Nu am jucat rău la Barcelona în următoarele trei meciuri (n.r - învins în semifinale de Thiem), am jucat mai bine la Madrid (n.r. - învins în semifinale de Tsitsipas) şi apoi şi mai bine la Roma, unde am făcut un turneu foarte bun (n.r. - victorie în finală în faţa lui Djokovic). Nu cred în schimbări drastice. Cred că este mai bine să o faci pas cu pas, ca să ai pe ce să consolidezi. Evident, să am acum acest trofeu înseamnă mult pentru mine. Însă cea mai mare satisfacţie este schimbarea de dinamică pe care am reuşit să mi-o produc", a punctat Nadal, cel care a împlinit 33 de ani pe 3 iunie, în timpul turneului din capitala Franţei.

Nadal joacă fiecare punct de parcă viaţa sa ar depinde de asta sau de parcă ar fi minge de meci. Unul dintre cele mai răspândite clişee care îl privesc, explicat de Rafa

"Ah, nu pot să joc fiecare punct ca şi cum ar fi minge de meci, pentru că atunci ar însemna că pierd mai mult decât câştig. Eşti mult mai stresat dacă pierzi o minge de meci, nu?

Dar, am avut multe probleme de sănătate de-a lungul întregii mele cariere. De aceea, am jucat mereu cu cea mai înaltă intensitate, cu multă dăruire. Multă pasiune pentru competiţie. Probabil că toate prin câte am trecut mi-au dat un pic în plus de dăruire, pentru că ştiu că nu voi fi aici pentru totdeauna. Aşa că încerc să fiu pozitiv, implicat şi dedicat fiecărui lucru pe care îl fac. Cât timp voi juca va trebui să fac lucrul acesta. Atlfel, la momentul în care am ajuns cu cariera mea, nu ar mai avea niciun rost", a spus Nadal după 10 minute trecutede 9, ora locală la Paris.

Cursa cu Federer, ca un detalşiu de background: "Nu poţi să fii frustrat în permanenţă că vecinul are o casă mai mare decât tine, un televizor mai mare sau o grădină mai frumoasă. Eu nu văd aşa lucrurile în viaţă. Este o motivaţie, sigur, dar nu este o obsesie"

Victoria din finala de duminică l-a dus pe Rafa Nadal la 18 trofee de Mare Şlem câştigate, la două lungimi în urma deţinătorului recordului absolut în materie, Roger Federer (20 trofee).

"Am ratat vreo 15 turnee de Mare Şlem din cauza accidentărilor, aşa că este greu să mă gândesc la recordul lui. Chiar nu îmi pun mai deloc problema dacă o să îl prind sau nu din urmă pe Roger.

Nu poţi să fii frustrat în permanenţă că vecinul are o casă mai mare decât tine, un televizor mai mare sau o grădină mai frumoasă. Eu nu văd aşa lucrurile în viaţă. Încerc să fac lucrurile în felul meu şi sunt foarte mulţumit de ceea ce am obţinut. La final de carieră, dacă voi reuşi să îl egalez sau să fiu mai aproape de el, va fi incredibil. Dacă nu, tot incredibil, nu?

Este o motivaţie, sigur, dar nu este o obsesie a mea. Nu pentru asta mă trezesc în fiecare dimineaţă să merg la antrenament. Nu cred că, la final, cariera îmi va fi în vreun fel mai realizată dacă îl egalez pe Federer sau dacă fac ceva ce a făcut şi Djokovic. Cred că am realizat în carieră mult mai mult decât am visat vreodată", a transmis numărul doi mondial.

Nadal a tras linie cu o afirmaţie care le poate servi drept model şi juniorilor, dar şi starurilor ATP sau WTA care trec prin momente mai nefaste în carieră ori dimpotrivă. "Pentru mine, lucrul pozitiv este că, având constant probleme, mereu încerc să găsesc o cale să merg mai departe şi să merg pe calea mea. Şi, iată-mă, la 33 de ani, bucurându-mă de tenis, jucând tenis de înalt nivel - hai să vedem pentru cât timp voi mai reuşi să fac acest lucru".

Citeşte şi: Cronica finalei Roland Garros 2019, Nadal - Thiem, secvenţă cu secvenţă: prim set de nivel stelar cu "D-wall", "punch"-ul challenger-ului, replica taurului furios şi defilarea spre finiş a lui Rafa

Citeşte şi: Victorie albastră la Roland Garros 2019. După ce le-a refuzat accesul în finala Fed Cup lui Halep & Co, Mladenovic scrie istorie pe zgura de la Paris

Citeşte şi: Ştafeta s-a predat la Paris! Trofeul câştigat anul trecut de Simona Halep pleacă în Australia: Ashleigh Barty a câştigat finala feminină la Roland Garros 2019. "A fost meciul perfect"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.