LIVE BLOG | Ca Rafala în finală! Nadal dă recital şi îl învinge pe Federer în cel mai aşteptat meci de la Roland Garros 2019: va lupta, duminică, pentru al 12-lea trofeu al carierei la Paris. Roger, aclamat în picioare

7 iun 2019 5483 afişări Tenis
LIVE BLOG | Ca Rafala în finală! Nadal dă recital şi îl învinge pe Federer în cel mai aşteptat meci de la Roland Garros 2019: va lupta, duminică, pentru al 12-lea trofeu al carierei la Paris. Roger, aclamat în picioare Vântului şi lui Nadal n-ai cum să-i rezişti. Foto: Roland garros via Twitter.
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Corspondenţă din Paris

  • Rafael Nadal este primul finalist al tabloului de simplu masculin la Roland Garros 2019. Fază cu fază, cum s-a simţit duelul titanilor din inima arenei Philippe Chatrier, câştigat de iberic, deţinător al trofeului, 6-3, 6-4, 6-2.
  • După terminarea primei semifinale masculine, pe Chatrier este programat meciul Novak Djokovic - Dominic Thiem, care decide adversarul lui Nadal din finală.
  • Ashleigh Barty - Marketa Vondrousova (19 ani) este finala de la Roland Garros 2019.

Rafael Nadal îşi continuă cursa pentru al 12-lea trofeu al carierei la Roland Garros. Vineri, ibericul şi-a confirmat încă o dată supremaţia în duelurile directe cu Roger Federer pe zgură, reuşind să iasă învingător după două ore şo 25 de minute dintr-un duel purtat pe vânt puternic la Paris.

Cel mai de succes tenismen din istoria turneului parizian a reuşit să aibă un procentaj incredibil la frecvenţa primului serviciu - peste 80% în fiecare dintre cele trei seturi, în timp ce pentru Federer, jucătorul cu un avantaj teoretic mai mare pe lansare, condiţiile de joc şi-au pus vizibil amprenta, provocându-i o prăbuşire evidentă a eficienţei loviturii de începere a punctului. Dacă în primul set, Federer a fost egalul lui Federer la acest capitol din statistică, elveţianul a ajuns de la 80% frecvenţă a primului serviciu în primul set, la 52% în al doilea şi doar 37% în al doilea.

Primul set a fost unul de luptă şi de stabilire a reperelor. Nadal a instituit dominaţia în schimburile cele mai lungi, fiind eficient atât cu tactica de a juca, clasic, spre reverul advers, cât şi cu jocul stânga-dreapta. Nadal a început şi semifinala exact după acelaşi tipar urmat de primele cinci meciuri: un 3-0 în start, care să îl pună pe traiectoria corectă. Federer a echilibrat, însă deşi a recuperat break-ul nu a putut egala.

Cu un start perfect de set doi, cu un 2-0 alimentat de greşeli mari ale ibericului, din poziţii clare, Federer mi a putut ţine avantajul, şi-a pierdut imediat serviciul şi, în ciuda unui sprijin evident din partea tribunei, s-a înclinat din nou, Nadal câştigând autoritar ultimele nouă puncte ale manşei.

Setul trei a fost unul de control al ibericului. Din ce în ce mai stăpân pe forehand, Nadal a făcut ravagii, terminând cu 13 lovituri câştigătoare şi doar cinci erori neforţate, ţinta lui Federer fiind în egală măsură, din ce în ce mai puţin fiabilă.

► GAME, SET, MECI ŞI CALIFICARE ÎN FINALĂ PENTRU RAFA NADAL! 6-3, 6-4, 6-2. Spaniolul ratează primele două mingi de meci, iar tribuna atât aşteaptă. Exultă, iar Ro-ger!, Ro-ger! se aude răspicat, uşor lăbărţat. Rafa are însă grijă şi închide din serviciu. Aplauzele sunt generoase, însă după doar un minim intermezzo de linişte, fanii reîncep să îi scandeze numele celui mai titrat jucători din turneele de Mare Şlem. Îl conduc astfel spre ieşirea din arenă. Înainte de interviul de pe teren, din partea opusă a tribunei, vine şi răspunsul: Ra-fa!, Ra-aaaa-Faaaa!

Zgura a fost purtată de vânt până sus, la mesele presei. Ibericul termină cu 33-25 lovituri câştigătoare, 19-34 la greşeli. Să fi fost ultima înfruntare Nadal - Federer la Paris? E greu de spus, însă dacă timpul va dovedi că da, aşa cum fiecare suflet din arenă se întreabă, atunci a fost spectacol. Unul cu iz clasic de Fedal zgurist, în care Rafa este omul de fier, cel cu care nu te pui, la fel cum nu te pui cu rafalele de vânt.

 

► Cu un voleu la intercepţie excepţional, Federer prelungeşte meciul, confirmând pe lansare.

► Nadal a pus distanţă chiar şi la capitolul lovituri câştigătoare în duelul cu Federer. Forehandul ibericului face furori din orice zonă a terenului. Îl vezi duelându-se la fileu şi depăşindu-l pe Roger, îl vezi închizând cu un-doi, însă Federer forţează egalitatea, punând o întrebare încuietoare cu un dropshot. Game-ul îi revine însă ibericului după ce, o dată în plus, spatele elveţianului se arcuieşte, fără să strunească suficient lovitura de rever în cross.

► Nadal este la ritm de croazieră şi obţine dublul break-ul. Federer şi-a pierdut răbdarea şi luciditatea, este tracasat, iar Nadal recuperează fiecare minge, fie ea direct de la Roger sau cu fileul. Ibericul obţine un nou break cu un passing imparabil.

► Faza meciului? Nadal obţine break-ul, la 15, făcând două puncte, practic, din retur. Elveţianul ratează din nou exasperant, banda fielului îi dă în final un punct înapoi lui Nadal, pe care i-l luase mai devreme în punct, iar tribuna începe, în surdină, un murmur ce seamănă a huiduială, după ce elveţianul dă nervos în minge, în afara arenei.

Dacă asta nu v-a convins, poate momentul de virtuozitate al lui Rafa? Nu ne mai referim la lovituri, ci la cum a jonglat cu ghemotocul galben.

► Atât de tare şi de smucit loveşte Rafa, încât antivibratorul de pe rachetă zboară până dincolo de fileu. Statistica spune că ibericul are 222 de victorii în carieră în meciurile de 5 seturi începute cu 2-0 şi doar două înfrângeri.

"Ra-fa Nadal. Zgura" se aude în jur. Federer a avut break avantaj în setul doi. a redus numărul de greşeli, la jumătate faţă de primul set, dar tot a pierdut.

► NADAL SE DUCE LA 2-0 LA SETURI PE TABELĂ, 6-3, 6-4. Ibericul ajunge la un set de victorie la o oră şi 46 de minute de la startul meciului. Ibericul a câştigat ultimele nouă puncte disputate. Deplasarea ibericului este magică, iar punctele de pe lansare, mai scurte. Federer pare condamnat.

► Rafael Nadal face break după un game marcă-înregistrată. Federer a câştigat primele trei puncte, ţinându-le în sub 8 lovituri şi fpcându-i pe oameni să ridice mâinile în aer de parcă ar fi luat vreo Ligă a Campionilor. Apoi, Nadal vine cu icnetele lui care sparg liniştea de pe Chatrier, urcă raliurile la 11, 15 şi 18 lovituri, intră oe modul zid şi defectează o dată în plus mecanismul elveţian. Pentru savoare însă, pe minge de break vine din nou cu o execuţie magică, la fileu, pentru a închide un schimb fizic de pe baseline. Va servi la 5-4.

► Nadal îşi face viaţa grea în game-ul opt al setului doi, oferind minge de break cu dublă greşeală. Nadal salvează însă cu un nou rever din seria - băi, eşti nebun?

Ibericul joacă excelent din demivoleu pe linia de fund a terenului, apoi închide din trei lovituri. Este 4-4.

► REBREAK NADAL. Momentul de rătăcire al deţinătorului trofeului trece imediat, însă şi soarele a intrat în nori. Rafa îşi procură două prime mngi de rebreak cu o diagonală de rever fabuloasă. Ezită pe prima, apoi Federer o anulează pe a doua cu servă impunătoare. Rafa converteşte pe a treoa, când Federer vine la fileu pentru smash, dar se trezeşte cu un forehand câştigător de la Nadal. Magnifico! exclamă, fericiţi, jurnaliştii spanioli în tribuna media.

► 2-0 pentru Federer în start de set doi şi KO la Rege din tribună. Fanii simt că Federer are probleme şi încearcă să îi dea energie la fiecare pauză. Elveţainul deschide cu hold autoritar.

Este greu pe Nadal, pentru că joacă în sufragerie, pe teren inamic. Scapă un lung de linie puţin afară, iar arbitrul trebuie să coboare din scaun pentru a confirma. Tribuna aplaudă. Dacă vă gândeaţi că pe condiţii grele, mohorâte şi umede de joc forehandul lui Nadal e letal, uitaţi-vă la cum arată sub dezmierdarea soarelio. Totuşi, Rafa conduce excelent schimbul următor,  însă execuţia decisivă cu reverul o prăvăleşte în fileu. Ibericul se îndoiaie de mijloc, îşi îngroapă capul în mâini, uimit, acuzând şi câteva firmituri de zgură intrate în ochi. Împins de la spate de tribună, Federer face break-ul, după o nouă minge oprită de banda fileului. Tribuna aplaudă şi îi strigă numele, dipă ce returul bun al lui Federer nu poate fi pus în teren de Rafa.

► NADAL CÂŞTIGĂ PRIMUL SET, 6-3. Federer pune presiune în primă fază, ducându-se la 15-30 în game-ul în care ibericul serveşte, la 5-3, pentru setul întâi, după un atac în rafală spre forehandul iberic. Rafa ia imediat măsuri, ducându-se spre fileu cu lovituri de aproach de forehand şi închide cu un winner fabulos manşa, după 52 de minute de tenis intens. Chiar şi Darren Cahill este în admiraţie după execuţia lui Rafa.

 

16 greşeli neforţate a comis Federer, doar 9 Nadal, raportul loviturilor câştigătoare fiind 11-9 pentru elveţian. Tribuna aplaudă, terenul este udat, iar ibericul pleacă la vestiare.

► Înainte ca Nadal să poată începe tura pe lansare pentru câştigarea primului set, la 5-3, vântul creează un val de praf în jurul elveţianului. cei doi se opresc şi aşteaptă.

► Nadal se deprinde, cu un al doilea game pe lansare facil în meci, pentru 5-2.S-a trecut de 40 de minute de joc, iar Nadal apelează acum la tactica de a-l muta stânga-dreaptă pe elveţian. Federer nu se descurcă prea bine pe alergare, este în dificultate, iar ibericul mai vine şi cu contre-pied-ul, pentru setul complet.

Soarele iese din nori, pentru prima dată de la startul meciului, iar terenul se luminează superb.

► Nadal vrea rebreak-ul, poate chiar prea mult în primp fază, însă îl obţine, pentru 4-2 după 38 de minute! Federer l-a temperat bine cu scurta, însă, la 30-30, este pe mâna ibericului, care domină cu forehandul şi îi trimite o directă spre dreapta pe care Federer, atât de mult încercat pe rever, nu o poate controla. Următorul punct este însă unul în care Roger vrea să facă diferenţa cu o execuţie în unghi scurt, care aproape îl surărinde pe Nadal. Rafa se agaţă, aşa cum a făcut-o toată cariera, scoate şi preia controlul, însă trimite din nou prea tare - tribuna aplaudând parcă aprobator când mingea de break este anulată de reverul care ratează ţinta. Elveţianul anulează o nouă şansă, cu serviciu câştigător.

Apoi, Federer are propia şansă de a închide game-ul, la avantaj, însă Nadal răzbună pentru un punct în care a ratat voleul de la câţiva centimetri de fileu, are reacţiile mai alerte şi prelungeşte. Două reveruri tăiate, trimise în diagonală scurtă nu prind terenul, iar ibericul are minge de 4-2. Federer face însă punct în doi timpi - serviciu plus deplasare în lateral pentru a lovi cu dreapta în lung de linie din colţul de rever. Fileul este cel care, până la urmă, opreşte o dreaptă a lui Federer, la a şasea minge de break avută aici de iberic.

► BREAK FEDERER. Elveţianul păstrează ritmul în spatele liniei de fund a terenului, în timp ce Nadal, agresiv cu forehandul, pune prea multă forţă. Tribuna erupe când mingea ţintită de iberic spre mijlocul baseline-uli iese afară. E rece la Paris, dar nu şi atmosfera.

► Nadal schimbă terenul la 3-0. Povestea clasică de la Roland Garros 2019, acest 3-0 pentru iberic. Din colţul tribunei opuse scaunelor jucătorilor, se cântă pentru Roger. Imediat răspune şi ai lui Rafa.

► BREAK NADAL: Se joacă de 13 minute, iar Nadal are break şi 2-0 pe tabelă. Este al şaselea meci consecutiv de la Paris în care ibericul rupe serviciul advers la prima tură pe lansarea acestuia. Pe rând, ambii jucători se îndreaptă spre reverul advers, îşi fac punct împingându-se în defensivă. La 40-40, după două mingi de break anulate, lui Federer îi este întrerupt ritmul la serviciu. Un şerveţel zboară din tribună, iar copii de mingi se chinuie să îl prindă. Nadal loveşte  un passing perfect, dejucând celebrul sneakattack bu Roger. Pe schema clasică deja, reverul elveţianul este fragil. Rafa atacă prompt pe breakpoint, la fileu şi pune atacul decisiv în partea stângă a elveţianului.

► 14:05  La cinci minute trecut de fix, se dă start joc. Federer obţine minge de break trimţând pe tuşă, însă Nadal livrează cu serviciul. Primul game durează opt minute.

► 14:00 Announcerul face speech-urile de prezentare. Secvenţa deja cunoscută cu anii în care Nadal s-a impus la paris nu iese perfect. Însă fanii sunt în delir. Din toate colţurile se fac fotografii. Oamenii sunt în picioare pe durata încălzirii. Oamenii care au avut bilete în zile consecutive se cunosc deja şi formează un mic grup. Se mai fac câteva pregătiri, se spun poveşti scurte, până începe meciul.

► Federer intră primul pe teren. Este aplaudat, însă, pe o arenă Philippe Chatrier cam golaşă, înr-o zi noroasă, cu doar 17 grade în termometre, se strigă un pic mai tare pentru Nadal, deţinătorul a 11 titluri la Paris.

► Pe Lenglen, Barty o elimină pe Anisimova, performera zilei de joi, 6-7(4), 6-3, 6-4, chiar înainte de startul meciului de pe Chatrier. Finala: Vondrousova - Barty.

 13:53 pe ecranul principal apare chipul lui lui Roger Federer, aflat pe culoar, în aşteptarea intrării pe teren. Din tribună se aude, clar - Allez, Roger!

Marketa Vondrousova este prima finalistă de la Roland Garros 2019. A trecut cu 7-5, 7-6(2) de Johanna Konta.

► Pică, pică încăpăţânat la Paris. Arena Philippe Chatrier îşi primeşte deja spectatorii. Înainte de startul ceremoniei, este programată o mini-ceremonie dedicată lui Rod Laver.

► Konta scapă din mână soarta setului doi: a servit la 5-4 în faţa Vondrousovei, însă sportiva din Cehia nu o lasă să ajungă la minge de decisiv.

► Barty revine şi împinge meciul cu Anisimova în decisiv, după 6-3 în manşa secundă. În primele două seturi ale acestui meci, americanca a reuşit 16 lovituri câştigătoare, însă are mult mai multe greşeli neforţate decât în meciul cu Simona Halep (19 în primul set, 13 îl al doilea - în condiţiile în care, joi, Anisimova a avut 25 lovituri câştigătoare şi 24 greşeli neforţate în tot meciul).

Ne îndreptăm, oare, spre o finală între adolescente? Anisimova (17 ani) a câştigat la tiebreak primul set al meciului cu Berty (7-4), revenind de la 0-5, în timp ce Vondrousova (18 ani) s-a impus în manşa întâi cu 7-5 în faţa Johannei Konta, după trei mingi de set salvate în faţa britanicei.

► Francezii au şansa de a vedea o semifinală de Grand Slam la o treime din preţul normal, dar o ignoră. Vezi AICI cum arăta tribuna la startul semifinalei programate pe arena Simonne Mathieu.

Totul după ce Steve Simon, conducătorul WTA, anunţa într-un comunicat oficial că "mutarea unei semifinale feminine pe a treia arenă a complexului este o mare dezamăgire", catalogând decizia organizatorilor de la Paris drept una nedreaptă şi anormală.

Al 39-lea meci direct dintre jucătorii cu cele mai multe trofee de Mare Şlem câştigate în carieră (Federer - 20, Nadal - 17) este, de departe, duelul vedetă al ediţiei 2019 a turneului de la Roland Garros. Rege incontestabil la Paris, cu 11 trofee, Nadal a ajuns deja într-o fază a competiţiei în care nu a pierdut niciodată şansa de a se încorona campion (11 prezenţe în semifinale şi 11 trofee). De partea cealaltă a fileului va fi fiul favorit al turneului, revenit pe zgura de la Paris după trei ani de absenţă: Federer şi-a croit din nou drum spre semifinalele de la Paris pentru prima dată după 2012.

  • Pentru prima dată din 2011 încoace, primii paru favoriţi ai tabloului masculin de la Roland Garros au acces în semifinalele Openului Francez.

Veşnic calmul Federer a fost scos din sărite de un jurnalist la conferinţa de presă

Nadal şi Federer nu s-au mai înfruntat pe zgură, la Roland Garros, din 2011. Spaniolul are un 5-0 categoric în meciurile directe de pe Chatrier. Elveţianul a reuşit, însă, recent, să schimbe cursul unei rivalităţi care i-a stat mereu ca un ghimpe în coastă când a fost vorba despre dezbaterea cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor.

Rafa Nadal are bilanţ zdrobitor în meciurile directe cu Federer indiferent de criteriul de selecţie al meciurilor: 23-15 la general, 9-3 în Grand Slam-uri, 6-3 în semifinale şi 13-2 pe zgură. Pe suprafaţa sa favorită, ibericul a fost, mereu, cvasi-invincibil în faţa principalului său rival, memorabilă fiind finala din 2008 de la Paris în care Roger nu a obţinut decâ patru game-uri.

Federer a reuşit, însă, recent, să scape de complexul Nadal, câştigând ultimele cinci meciuri directe. Cea mai recentă victorie a ibericului în faţa lui Federer s-a consemnat la Australian Open 2014, astfel încât, în contextul în care trei sezoane elveţianul a sărit practic sezonul roşu din program, iar frecvenţa meciurilor directe dintre cei doi a scăzut, Nadal are de pus capăt unei serii de cinci ani fără victorie în faţa Maestrului.

Decalajul imens înregistrat însă în duelurile directe cu Nadal de pe zgură îl chinuie şi îl irită însă pe Federer, fapt relevat şi de felul în care jucătorul în vârsă de 37, un monument de calm şi un tip cu auto-control fantastic în conferinţele de presă, şi-a pierdut cumpătul în momentul în care un jurnalist spaniol l-a şicanat, amintindu-i că nu l-a mai învins pe Nadal pe zgură de 10 ani.

Reporter: Lui Rafa i s-a spus la conferinţa în limba spaniolă că ai declarat pe teren că te bucuri că eşti în semifinale şi că joci împotriva lui. El a spus că este convins de prima parte, dar nu o prea crede pe a doua. Pentru că, vin eu să spun, ştii foarte bine că ultima dată când l-ai învins pe Rafa pe zgură a fost Madrid 2009 şi Hamburg 2007. Aşa că, după atâţia ani, ce poţi să schimbi ca să fii mai optimist în ceea ce priveşte şansele tale?
Federer: Ca şi cu orice alt jucător, există întotdeauna o şansă! (n.r. - Federer este vizibil iritat, lucru care se simte din tonul folosit) Altfel, nu ar mai fi nimeni în tribună, pentru că toată lumea ar şti rezultatul dinainte. Şi cred că aşa e sportul - fiecare meci trebuie jucat înainte de a se decide ceva.

Şi aşa îşi spune oricine îl înfruntă pe Rafa. Ştii că va fi dificil. Dar nu ştii niciodată. Poate că el are o problemă. Poate că-i e rău. Nu se ştie. Poate că tu joci excelent şi el se chinuie. Poate e un vânt incredibil, ploaie, zece întreruperi de ploaie. Nu se ştie niciodată! De aceea, trebuie să fii acolo.

Pentru mine, să ajung la Rafa a fost greu. Am avut nevoie de cinci victorii. De aceea mă bucur că joc cu Rafa, pentru că dacă vrei să obţii ceva pe zgură, inevitabil, la un moment dat, vei da peste el, pentru că el este atât de puternic şi va fi acolo.

Ştiam asta când m-am înscris în sezonul de zgură şi speram să ajung până acolo. Dacă preocuparea mea era să îl evit pe Rafa, atunci aş fi sărit peste sezonul de zgură!

Ocupanţii locurilor 2 şi 3 în clasamentul mondial ar fi trebuit să se înfrunte în primăvara acestui an la Indian Wells, în semifinale, însă ibericul a fost nevoit să se retragă înainte de startul meciului, din cauza unei accidentări la genunchi. Nadal şi Federer sunt, totodată, jucătorii cu cele mai multe victorii la Openul Francez (91, respectiv, 70).

“Nu îmi vine natural jocul împotriva niciunui stângaci, fie el Rafa sau alt stângaci. Pur şi simplu, totul se schimbă. 80% din timp joci împotriva unor dreptaci, iar când joc cu un stângaci este un alt meci. Obişnuiam să urăsc aceste partide, dar acum le iubesc, pentru că este o provocare imensă în faţa acestor băieţi, iar el este cel mai bun pe care l-am înfruntat vreodată”;
Roger Federer, la conferinţa de presă, după victoria în faţa conaţionalului Stan Wawrinka

Indiferent cine va câştiga prima semifinală masculină programată vineri, pe Chatrier, vom avea un new-entry în Top 5-ul celor mai bătrâni jucători calificaţi în finala unui Grand Slam (Federer ar stabili un nou record, la 37 ani şi 305 zile, Nadal ar veni pe 5, la 33 ani şi 6 zile). Duelul Nadal - Federer are şi miza numărului doi mondial la final de Roland Garros.

Câte un set au pierdut Nadal şi Federer în drumul spre semifinale (Nadal la Goffin - în turul trei, Federer la Wawrinka - în sferturi). Per total, ibericul a avut cinci minute în plus timp de joc efectiv faţă de Federer, în primele cinci meciuri la Openul Francez. La Roland Garros 2019, Roger Federer tocmai a bifat meciul cu numărul 400 în turneele de Mare Şlem - un record absolut pentru tenisul mondial, masculin sau feminin.

54 de meciuri directe înregistrează cea mai stufoasă rivalitate din istoria ATP, dintre Novak Djokovic şi Rafael Nadal

Citeşte şi: Decizie istorică în privinţa semifinalelor feminine: cum arată programul zilei de vineri şi când se joacă partida Rafael Nadal - Roger Federer

Citeşte şi: Stan, Parisul îţi mulţumeşte! Wawrinka a fost The ShowMan la Roland Garros 2019 Corespondenţă din capitala Franţei

Citeşte şi: Roland Garros 2019 Semifinală de vis între Nadal şi Federer: cei doi nu s-au mai înfruntat la Paris din 2011! Sferturile lor de finală au fost întrerupte timp de aproximativ o oră, iar un cor de fluierături a cutremurat arenele pe care jucau FOTO

Citeşte şi: "Recunosc că am o aroganţă a mea". Andrei Pavel, la 45 de ani şi două decade de la primul trofeu. "Regret că nu am jucat cu Sampras". La Roland Garros 2019 e prezent un şofer care, după 17 ani, mai şi glumeşte: "Îţi aminteşti acea zi ploioasă?" INTERVIU

VEZI ŞI: Explicaţiile Simonei Halep după eliminarea de la Roland Garros

CITEŞTE ŞI: Legendarul Manolo Santana a privit din primul rând şocul zilei la Roland Garros 2019, Simona Halep - Amanda Anisimova. "Îmi pare rău" EXCLUSIV: Corespondenţă de la Paris

CITEŞTE ŞI: Cronica meciului în care tânăra americancă a amendat-o pe Simona cu artilerie de categorie grea

CITEŞTE ŞI: CONSECINŢELE ELIMINĂRII SIMONEI HALEP ÎN CLASAMENTUL WTA

CITEŞTE ŞI: Declaraţia frumoasă a Amandei Anisimova, după ce a eliminat-o pe Simona Halep: prin ce a trecut în timpul meciului

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.