Ştafeta s-a predat la Paris! Trofeul câştigat anul trecut de Simona Halep pleacă în Australia: Ashleigh Barty a câştigat finala feminină la Roland Garros 2019. "A fost meciul perfect"

8 iun 2019 2414 afişări Tenis
Ştafeta s-a predat la Paris! Trofeul câştigat anul trecut de Simona Halep pleacă în Australia: Ashleigh Barty a câştigat finala feminină la Roland Garros 2019. "A fost meciul perfect"

Corespondenţă din Paris

Trofeul câştigat în 2018 de Simona Halep ajunge în acest an în Australia! Ashleigh Barty a câştigat, sâmbătă, o finală feminină începută cu o oră şi 40 de minute de întârziere faţă de programarea iniţială, 6-1, 6-3, în 70 de minute, în faţa Marketei Vondrousova. "A fost meciul perfect", a spus, concis, noua campioană de la Paris.

Ashleigh Barty şi Marketa Vondrousova au ghinionul de a intra pe teren după un final fabulos al celei de-a doua semifinale masculine, câştigată de Dominic Thiem în faţa lui Novak Djokovic, cu 7-5 în decisiv. Pe cât de fără de sfârşit a părut acel meci, pe atât de iute curge finala feminină, la startul ei.

Barty starts the party, la propriu şi la figurat

Ea serveşte prima şi, cu două forehanduri câştigătoare plus un as, trece lin de lansare, pentru a capitaliza apoi la retur, greşelile venite din jumătatea cealaltă a terenului.

Barty taie mingea atât de natural, senină şi atât de deranjant pentru Marketa. Fetele joacă în linişte deplină. Niciun icnet, niciun Come ON! După ce Barty nu a lăsat decât trei puncte în primele trei game-uri, al patrulea este un adevărat maraton. La egalitate vedem un dialog aparte, slice contra slice, la rever. Australianca este cea care schimbă, lovind pentru prima dată în plin, iar Marketa scapă imediat răspunsul în out. Stângacea din finala feminină a Openului Francez vrea, pentur o clipă, să îi facă concurenţă de la distanţă lui Thiem, punând un dropshot eficient. Însă game-ul merge le Ash.

Barty este pe tot terenul, se mişcă asemeni unei feline pe suprafaţa cărămizie şi îi dă cu terenul în cap sportivei din Cehia, prima reprezentantă a acestei ţări în meciul pentru Cupa Suzanne Lenglen de la Lucie Safarova încoace (finală cedată în 2015, în decisiv, în faţa Serenei Williams). În 16 minute tabela indică 4-0.

Barty, intrată cu un apăsat 6-0 la winners în meciul cu Vondrousova, ezită pe lansare în game-ul cinci. Câteva erori îi aduc Marketei, la al treilea breakpoint, primul său game în finală.

Micuţa Barty face însă mai departe ce ştie mai bine: joacă variat, dă cu scurta, dă cu slice şi o ameţeşte pe Vondrousova, o jucătoare cu 27 de victorii şi doar 5 înfrângeri post-Australian Open 2019. Cehoaica a revenit de la 0-40 pe serviciu, reuşind un prim winner în meci şi lovind mult mai clar cu foreahndul, însă Barty smulge break-ul, după ce are şansa de a se muta cu dreapta pentru a lovi din terenul de rever mulţumită unei intervenţii avantajoase a fileului iar apoi returnează excelent, forţând eroarea adversarei.

Conaţionala lui Darren Cahill a închis manşa inaugurală în 28 de minute, cu un 6-1 net. Vondrousova are motive să se mustre, cu 12 greşeli neforţate în cont.

Vondrousova luptă, dar Barty nu clipeşte

Barty nu vrea să-şi vadă party-ul anulat. Aşa că returnează la fel de aspru, lung şi precis serva de gardă inversă a Marketei. Leftie? No trouble pentru Barty, care începe şi setul doi cu 1-0, apoi 2-0, după ce Marketa încearcă să o păcălească cu minge scurtă, cum o jucase câştigător pe Halep la Roma - fără să aibă succes. Într-o zi în care voleul lui Barty e gură de foc, cu tot cu precizie de laser, dar mai intră şi un smash, aşa, ca în acest game secund al actului doi, e greu să găseşti vreo breşă în armura fetei cu cele mai multe victroii pe 2019.

ŞTIAŢI CĂ...? La 1,66 m înălţime, Barty este cu 2 centimetri mai scundă decât Simona Halep.

Abia după 49 de minute de joc, după ce a avut de înfruntat 12 mingi de break pe lansare, având doar a treia sa minge de game pe lansare, Vondrousova a reuşit să îşi apere o tură pe lansare. Tribuna, în general apatică şi care te face să îţi fie dor încă şi mai mult de prezenţa Simonei, cu ai ei fani gălăgioşi, aplaudă cald.

Este un fan care, după cât de corect şi articulat pronunţă românescul haide, Marketa, haide! te face să juri că-i tricolor de-al nostru, mutat cu arme şi bagaje în tabăra fostei noastre adversare din Fed Cup. Cu o cursă frumoasă, încheiată în apropierea fileului, Vondrousova câştigă game-ul cinci din manşa secundă - un hold la zero pentru care mai că fanii săi s-ar închina.

Vondrousova are acces interzis pe serviciul lui Barty, chiar dacă sportiva din Australia nu mai primeşte cadourile din primul set. Vondrousova, apărută pe teren cu echipamentul afişat şi de Simona Halep, menţine acum bilanţul la zero, lovituri câştigătoare / greşeli neforţate. Barty, însă, are un plan de joc solid, are opţiuni şi inspiraţie.

Ce vrăji mai face Barty? Vrea victoria repede, o întoarce de la 40-15 pe Vondrousova pe lansare acoperind excelent fileul, anulează o a treia minge de game a adversarei stând zid pe baseline şi făcând apoi, cu succes, tranziţia spre fileu pentru finalizare. Cu un forehand pe linie, spre colţul de rever al Vondrousovei, Barty rezolvă practic prima minge de meci avută, executând doar o semi-formalitate la smash. 

De la mai puţin de un cot de fileu, Barty ridică mâinile în aer. E campioană la Roland Garros 2019.

"Felicitări, Ashleigh. Mi-ai predat o lecţie astăzi. Felicitări, este o jucătoare incredibilă"
Marketa Vondrousova, finalistă la Roland Garros 2019

"Este atât de frumos să joci tenis, aici, la Paris. A fost o formidabilă aventură ce am trăit noi în ultimii trei ani. Vă mulţumesc şi, hai să sărbătorim diseară"
Ashleigh Barty

34 de minute a durat cea mai scurtă finală din istoria turneului de la Roland Garros. Steffi Graf o învingea, în 1988, pe Natasha Zvereva, 6-0, 6-0, într-un meci din două bucăţi, întrerupt de o repriză de ploaie pentru 23 de minute. Scorul de pe tabelă: 6-0, 6-0, aceasta fiind singura finală din istoria turneelor de Mare Şlem închisăde campioană la zero.

3-1 este scorul întâlnirilor directe dintre Simona Halep şi noua campioană de la Roland Garros, Ashleigh Barty (23 ani)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.