Rafael Nadal a câştigat pentru a 12-a oară în carieră titlul la Roland Garros. Cronica, secvenţă cu secvenţă, a finalei cu Thiem: prim set de nivel stelar cu "D-wall", "punch"-ul challenger-ului, replica taurului furios şi defilarea spre finiş

9 iun 2019 2313 afişări Tenis
Rafael Nadal a câştigat pentru a 12-a oară în carieră titlul la Roland Garros. Cronica, secvenţă cu secvenţă, a finalei cu Thiem: prim set de nivel stelar cu "D-wall", "punch"-ul challenger-ului, replica taurului furios şi defilarea spre finiş Rafael Nadal a câştigat titlul cu numărul 12 la Roland Garros,corectându-şi propriul record pentru cele mai multe victorii la acelaşi turneu de Mare Şlem. Foto: Roland Garros via Twitter

Corespondenţă din Paris

Rafael Nadal s-a încoronat campion la Roland Garros pentru a 12-a oară în carieră, duminică, învingându-l într-o finală începută cu un prim set de nivel stelar, pe Dominic Thiem, scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1. Finala a durat trei ore şi un minut.

Rafael Nadal a obţinut victoria cu numărul 950 în circuit (doar Federer, Connors şi Lendl au mai atins acest prag, trecând totodată şi de 1000 de victorii în carieră) şi victoria cu numărul 260 în Grand Slam-uri (bornă depăşită de Federer şi Djokovic).

Totodată, Nadal l-a egalat pe Stefanos Tsitsipas în clasamentul celor mai multe victorii în sezonul 2019 - cu al 32-lea meci câştigat. Procentajul de reuşită al ibericului este însă net superior comparativ cu cel al actualului lider al acestui top, cu 5 înfrângeri faţă de 12 ale grecului.

"Am dat tot ce am avut în această săptămână. Rafa, felicitări, este ireal să câştigi aici de 12 ori! Iubesc acest loc cu toată inima mea"
Dominic Thiem

"Dominic, scuze, eşti unul dintre cele mai bune exemple din circuitul nostru. Ai mereu zâmbetul pe buze, eşti un tip cum trebuie. Pentru mine, acest trofeu înseamnă enorm, după clipele dificile pe care le-am avut. Abia aştept să ne vedem la anul, mulţumesc mult"
Rafael Nadal

Filmul unei partide pentru istoria tenisului, secvenţă cu secvenţă, din inima centralului Philippe Chatrier.

Roland Garros 2019. Mai mult decât un meci şi o finală: Nadal - Thiem

Ultima zi de la un turneu de Mare Şlem are o atmosferă specială. Este ziua de despărţire, iar finala masculină este punctul principal de atracţie. Duminică însă este despre mai mult decât un meci. Mulţi spectatori au ajuns la complex cu cel puţin patru ore înainte. La ora locală 11, pe Terenul 4, acela pe care Nadal îşi face, deja tradiţional, antrenamentul dinaintea finalei împreună cu antrenorul Carlos Moya, fanii stăteau la coadă nu pentru a prinde loc pe scaune, ci pentru a intra şi a privi, din picioare, peste umărul a alţi doi sau trei pasionaţi ai tenisului. Nadal şi-a făcut ora întreagă de antrenament, în timp ce Thiem, intrat pe 5-ul alăturat imediat după ce ibericul se îndreptase spre vestiare, a petrecut pe zgură doar 30 de minute, părăsind apoi, în grabă, şi înconjurat de bodyguarzi, zonele publice din complex.

Pe Lenglen s-au jucat meciuri ale legendelor, cu un Llodra în rol de Bahrami, numărul unu la caterincă. Pe Bullring, s-a făcut loc competiţiei de e-gaming - latura supertech a Roland Garros-ului. Două ore înainte de startul meciului, pe centralul pustiu, te simţeai ca la discotecă, cu beat-uri antrenante.

Cu 20 de minute înainte de start, tribuna începe să se umple, iar vocea announcerului introduce pe teren o ceremonie marca Tennis Hall of Fame. Omagiat, Jim Courier. Martori, ca la o cununie civilă, de la Laver la Safin, de la Santana la Chang. Într-un sfert de oră, tribuna este plină, oficialii şi voluntarii încheie o a treia rundă de control la masa presei, verificând acreditările şi locurile alocate, iar jucătorii ies pe Chatrier, la încălzire.

Plânsul care tulbură startul şi ritualul frânt

Când Nadal se îndreaptă spre linia de fund a terenului, pentru a trimite primul serviciu, toată forfota din arenă încetează. Într-o linişte perfectă, se aude doar un plânset de copil. Nadal serveşte, domină cu forehandul şi închide cu winner de pe lovitura favorită. Un fan răcneşte - I love you, Roger! - de te întrebi, oare, pe cine vrea să enerveze? După al doilea punct, plânsetul acela strident de copil nu încetează, iar ibericul opreşte mişcarea de lansare, tribuna reacţionând şi ea.

La 30-30, vedem primul punct care smulge exclamaţii din tribună. Thiem accelerează draconic deplasându-se pentru a lovi cu dreapta, pune presiune pe reverul deţinătorului trofeului, însă Nadal rezistă ca o stâncă, reuşind un demivoleu de pe linia de fund a terenului excelent şi prelungind dialogul până când austriacul mai încearcă o diagonală iute, tentat de mingea mai scurtă a ibericului, dar trimite la centimetri de tuşă.

Nadal apără lansarea, însă regula sa sfântă de la Roland Garros 2019 e încălcată. Deşi Thiem comite dublă, iar ibericul controlează excelent răspunsul la un prim dropshot lansat de Thiem-cel-cu-scurtele-de-aur cum l-am poreclit după semifinala cu Djokovic, Nadal găsind diagonala ascuţită de trecere, Rafa nu obţine break-ul, iar startul clasic, cu 3-0 în meci, este dejucat de Dominic, ajuns la 1-1.

E Dominic sau e D-Wall? Prim game cu probleme pentru Nadal, pe lansare, apoi... surpriză

Duminică, în start de meci, Thiem este impresionant prin felul în care accelerează brusc din încheietură, şi de pe dreapta, dar şi de pe rever. Este povestea punctului al şaselea al unui game început de elevul lui Carlos Moya cu 40-0 şi dus, ulterior, de Thiem, la egalitate. Pe de altă parte, Thiem pare un perete pus pe un motor de rachetă, pentru că trimite înapoi spre Nadal mingi care par câştigate. Se face 40-30 după un schimb în care Nadal a dominat, a lovit din teren în lung de linie, dar s-a trezit cu o minge împotriva logicii trimise înapoi, care îl prinde într-un no man's land personal. Apoi, se face 40-40, după o intervenţie a fileului care protestează, parcă, după ce mingea a şuierat pe deasupra lui de 14 ori.

În cele din urmă, Nadal ajunge să apeleze la scurtă, după 16 lovituri schimbate cu Thiem, pentru a reveni în avantaj în game, punctul final venind de la un as trimis cu 174 km/h.

Şi Thiem nu se opreşte aici. E 2-2, 30-30. Thiem vine după două puncte primite cadou de la Nadal. Ambii jucători ajung la fileu, însă reflexele lui Thiem sunt cele care impresionează mai mult. După 12 contre, Nadal este executat, cu minge pe tuşă. Următorul raliu vine cu 20 de lovituri şi un nou winner marca Thiem. De câte ori a crezut tribuna că punctul s-a încheiat? De vreo trei şi tot de-atâtea ori s-a auzit murmurat - wow! Mai important, austriacul are în cont primul break al meciului, pentru 3-2.

Ce şochează în statistică: Thiem are doar două neforţate, Nadal 8 şi e 3-6 la winenrs.

Who let the bull out? Nadal răspunde furibund

Nadal, în sufrageria personală, nu acceptă însă să fie pus la colţ. I s-a întâmplat doar de două ori, cu Soderling şi Djokovic, şi s-a răzbunat la ediţiile următoare, lăsându-le adversarilor game-uri cât să le numei pe degetele de la mâini, însă duminică, replică imediat. Primul punct pe retur este unul în care ia sub asediu fileul: Thiem dă din nou înapoi, aşa că Nadal ajunge să trimită în final ca un obuz pentru a se asigura că mingea nu mai îndrăzneşte să se întoarcă la el.

Simte Thiem laserul din privirea lui Nadal? Probabil, pentru că în timp ce ibericul parcă pune decibel peste decibel la grunt, austriacul - na că ratează ţinta de două ori la rând, pentru ca Nadal să încheie cu un nou winner, punând rebreak-ul ca în ramă.

E 3-3. Vreţi o pauză de apă? Nadal, la 33 de ani, şi Thiem, la 25, luptă de parcă s-ar fi cuplat la un perpetuum mobile, ca sursă eternă de energie, inepuizabilă. I-auzi la Darren: a existat vreun start de finală de Mare Şlem mai intensă din punct de vedere fizic?

Pentru al doilea game la rând, Rafa este în dificultate pe lansare.

Trimite un serviciu imparabil la minge de break, dar la prima sa minge de avantaj se trezeşte că Thiem îi pune o scurtă indolentă de la baseline, din colecţia cu care l-a băgat la casa de nebuni pe Djokovic. Nadal ajunge la limită, trimite, însă se vede lobat şi se păcăleşte cu traiectoria mingii, bâlbâind execuţia, fiind nevoit să repornească alergarea şi ratând, în cele din urmă, şansa de a trimite înapoi. Un serviciu imparabil şi o combinaţie în viteză îl duc în zonă sigură, la 4-3, înainte de schimbarea mingilor.

ŞTIAŢI CĂ...? Nicolas Massu este antrenorul austriacul Dominic Thiem

Ptiu, scurta... mai bună e replica lui Nadal, cu contra-scurta

Thiem ezită când primeşte noile mingi. Deşi are un procentaj la primul serviciu strălucit, 8 din 10, Nadal pune presiune, iar ibericul profită de o eroare devreme a lui Thiem. Austriacul caută scurta ca soluţie salvatoare la un punct de presiune, la 15-30, însă Nadal îi întoarce mingea peste fileu cu o boltă perfectă, contra-scurta sa fiind mai bună decât dropshot-ul iniţial al lui Domi, aducându-i ibericului dublu breakpoint. Cu un punct scurt, Nadal face 5-3, după 50 de minute despre care, sincer, habar n-ai când au trecut din meci.

Lupta ajunge, inavitabil, la finiş, cu Nadal învingător. Rafa închide manşa întâi în 53 de minute, găsind un unghi scurt extrem cu forehandul, pe care reverul lui Dominic nu reuşeşte să îl ajusteze ca lungime, într-o tentativă de replică la fel de plată, iute şi de abrupt îndreptată spre tribună.

Concluzie mai bună ca a lui Darren Cahill, via Twitter, nu există: eu aş fi avut deja crampe...

11-7 în favoarea lui Nadal a fost raportul loviturilor câştigătoare în primul set

Faza aia, în care Rafa lasă nada pe serviciu

Nicolas Massu urlă în tribună, când Thiem reuşeşte să tranşeze în favoarea sa un game doi ce părea că se complică pe lansare, cu o nouă minge ce ţucă tuşa, perfect. Prin poziţionarea în teren, Nadal a început meciul mai aproape de baseline, cu un Thiem în spate, ca un tren pe şine şi o regulă de aur la serviciu: totul merge spre reverul advers. Setul doi aduce însă, predictibil, o scădere generală de intensitate, amintindu-ne, până la urmă că ambii sunt, totuşi, umani.

Dacă eşti fan Nadal, în start de set doi răsufli ceva mai uşor. Nadal a început să bage gaz altfel la serviciu, câştigându-şi la zero primele două ture pe lansare. Punctele sunt mai scurte, ibericul este mult mai eficient şi direct din lansare, Thiem nemaireuşind să pună returul în teren, dar şi la prima lovitură de urmărire. În drum spre un al treilea hold la zero, ibericul ajunge să se arate ca un uriaş la fileu, iar Thiem nu are şanse să strecoare mingea pe culoarul în lung de linie, la passing.

Thiem aplică acelaşi tip de strategie pentru a se duce la 4-3 pe tabelă în manşa secundă. Din tribună erupe o scandare ţăcănită - Do-mi-nic!, Do-mi-nic!, care îi determină pe fanii ibericului să se bage peste, cele două tabere acoperindu-se una pe alta într-o hărmălaie generală.

"Do-mi-nic! Do-mi-nic! Do-mi-nic!" Momentul speculat la maximum în care Thiem a dat peste cap setul doi şi a câştigat în premieră o manşă în faţa lui Nadal, la Roland Garros

Este nevoie de o greşeală a lui Nadal pentru ca Thiem să puncteze în premieră la retur, în setul doi, după 12 puncte la rând făcute de iberic. Nadal însă este ok, păstrându-şi agresivitatea. Tribuna îi strigă numele finalistului de anul trecut, iar după ce jucătorii se îndreaptă spre scaune, pentru o binemeritată pauză, pornesc valurile mexicane, în timp ce Nadal urmează la serviciu pentru a egala la 5.

Nadal revine însă prompt la dominaţia de mai devreme: te face să te întrebi cum de găseşte terenul după o nouă cursă infernală la fileu provocată de Thiem, apoi închide cu forehandul din mijlocul terenului, bifând al patrulea hold la zero. Thiem are, însă, la rândul său, două ture albe pe lansare în final de set doi, în drum spre 6-5. Remarcăm un smash spectaculos, dar şi faptul că încă reuşeşte să îl surprindă pe Nadal cu serviciul spre rever (de unde iese un as la teu pentru 40-0), iar închiderea game-ului vine pe o nouă servă imparabilă.

Nadal serveşte atât de bine încât îşi permite, în primul punct al game-ului pentru tiebreak, să se mute cu dreapta şi să dea lung de linie, cu tot terenul liber, finalizând apoi lejer cu dropshot-ul. O ramă a ibericului, după un retur la limită, pe tuşă, al lui Thiem, puternic susţinut de tribună, face 15-15, aducându-i austriacului doar al doilea punct la retur în set. Sunt clipe în care, înainte de serviciul ibericului, tribuna înlemneşte în tăcere.

Numărul doi mondial leagă trei greşeli neforţate, în faţa unui Thiem care parcă s-a întors în timp şi s-a întors, brusc, cu nivelul de joc din prima manşă. Creşterea de intensitate arătată de austriac este evidentă, Nadal se vede hingherit pe rever, care produce punct de două ori pentru Thiem, iar de pe forehand se aude sunteul clar al unei lovituri cu rama, care trimite mingea spre tribună.

10 seturi consecutive câştigase Nadal în faţa lui Thiem la Roland Garros, înainte ca austriacul să obţină la rândul său un set

13 lovituri câştigătoare a trimis Thiem, faţă de 7 - Nadal. Totodată, Rafa a greşit 12 greşeli neforţate, iar Thiem - doar 7.

Răzbunare marca Nadal în start de set trei

Nadal face rapid uitat game-ul slab care a decis, la 5-6, setul doi. Thiem este pedepsit pentru că greşeşte de trei ori primul serviciu, iar la o oră şi 50 de minute de la primul serviciu în meci, spaniolul pune lung în terenul advers un retur în diagonală, cu forehandul, adjudecându-şi cu acesta break la zero în start de set trei.

Pe lansare, acelaşi scor, cu menţiunea că Nadal vine cu două lovituri câştigătoare şi o nouă mostră de virtuozitate din interiorul terenului. Ibericul arată cum arată răzbunarea în versiunea sa, pe Chatrier: după ce Thiem i-a luat set, el i-a făcut două break-uri în puţin peste 10 minute de joc, trecându-i ca racheta patru winners pe la ureche şi înfruptându-se din cele cinci cadouri făcute, sub formă de greşeli neforţate de mai tânărul său adversar. Mingea de 3-0 vine cu semne de exclamare de pe forehand, într-un passing în lungul liniei care te face să te întrebi dacă lui Dominic nu îi trece prin cap să se retragă în glorie din meci.

Iar reacţia omului care, în momentul respectiv, avea, deja, 11 titluri la Paris, spune totul.

Lovitura meciului: voleul care o ia înapoi spre fileu în drumul lui Nadal spre 2-1 la seturi

Tabela Rolex indică două ore şi un minut de joc. Nadal se duce să schimbe racheta, la 4-0 în setul trei. I-a plătit lui Thiem şi poliţa scurtei. Voleul lui Rafa are atâta efect încât o ia pur şi simplu înapoi spre fileu după contactul cu zgura. Când Nadal mai dă şi as de 188 km/h, apoi livrează şi în punctul imediat următor o ghiulea de nereturnat, opţiunile oricărui jucător sunt hit and hope.

Thiem scoate game-ul de onoare, înainte ca Nadal să îi expună dreapta şi să îi dea şah-mat, o dată în plus, pe lansarea proprie, spre 5-1. Un rever în fileu al lui Thiem pune punct, oficial, unei manşe dominate net de iberic, cu învingător cunoscut încă din primele minute.

Cifrele manşei adjudecate de Nadal cu 6-1: 10 la 3 raportul loviturilor câştigătoare pentru iberic, 2 la 9 la greşeli neforţate, 5 din 5 mingi câştigate pe tac la fileu, 100% puncte câştigate cu serviciul şi doar 7 puncte smulse, per total, de austriac. Tribuna întoarce armele, pentru moment, şi strigă într-un glas: Ra-faaaa! Ra-faaaa!

Capitolul care trebuia să existe: defilarea vechiului şi noului campion în setul patru

Soarele s-a ascuns de tot în plapuma de nori, iar temperatura a scăzut cu câteva grade. Thiem obţine minge de break returnând în picioarele lui Nadal şi construind de acolo, cu zvâc. Nadal însă are cartea atacului la fileu, dar şi un factor de presiune asupra loviturilor lui Thiem, care îl face pe austriac să lovească complet defectuos.  După minge de break salvată, vine break la 15 pentru Rafa, care îl duce la 2-0 rapid pe cel care a câştigat titlurile 10 şi 11 la Paris fără set pierdut.

Cu două lovituri câştigătoare consecutive, Thiem obţine o nouă minge de break, însă Nadal găseşte exact în momentul mai important serva mai apăsată. Nadal rămâne fidel tacticii cu finalizare la plasă (21 de astfel de atacuri, dintre care 17 câştigătoare), adjudecându-şi astfel ultimele două raliuri ale game-ului 31 al finalei. Lunecă puţin necontrolat la ultimul voleu, fapt pentru care aruncă o privire dojenitor-uimită după cele câteva ajustări de postură pentru reechilibrare. Cel mai important pentru el, însă: are 3-0 în setul patru şi este la trei game-uri de trofeu.

Thiem rezistă în finală, salvând game-ul patru, pe lansare, de la 0-40. A apăsat acceleraţia, a finalizat la fileu şi obţine noi încurajări din tribună. Nadal trece pe modul conservare a avantajului - o postură în care se simte atât de confortabil la Paris şi creează impresia că meciul este o procesiune până la finiş, amintind puţin de finalul de anul trecut. Maniera de care Thiem trimite forehandul în out, pentru a-i pune pe tavă lui Nadal un al şaptelea break în finală este o mărturie a anihilării pe care o produce Rafa-omul-rafală pe Philippe Chatrier.

Nadal ajunge să se arunce pe zgură, pe spate, după un nou out al lui Thiem, cu o nouă filă de istorie în buzunar, după trei ore şi un minut de povestit nepoţilor.

6-4, 6-3, 6-2 este scorul cu care Rafael Nadal l-a învins pe Dominic Thiem în finala Roland Garros 2019. Rafael Nadal - Dominic Thiem devine al 11-lea duel cu minim două episoade în finala Openului Francez. Nadal este protagonistul a trei astfel de rivalităţi în Era Open (cu Federer - 2006, 2007, 2008 şi 2011, respectiv cu Djokovic - 2012 şi 2014).

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.