Rafael Nadal a câștigat pentru a 12-a oară în carieră titlul la Roland Garros. Cronica, secvență cu secvență, a finalei cu Thiem: prim set de nivel stelar cu „D-wall”, „punch”-ul challenger-ului, replica taurului furios și defilarea spre finiș

Rafael Nadal a câștigat pentru a 12-a oară în carieră titlul la Roland Garros. Cronica, secvență cu secvență, a finalei cu Thiem: prim set de nivel stelar cu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Corespondență din Paris

Rafael Nadal s-a încoronat campion la Roland Garros pentru a 12-a oară în carieră, duminică, învingându-l într-o finală începută cu un prim set de nivel stelar, pe Dominic Thiem, scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1. Finala a durat trei ore și un minut.

Rafael Nadal a obținut victoria cu numărul 950 în circuit (doar Federer, Connors și Lendl au mai atins acest prag, trecând totodată și de 1000 de victorii în carieră) și victoria cu numărul 260 în Grand Slam-uri (bornă depășită de Federer și Djokovic).

Totodată, Nadal l-a egalat pe Stefanos Tsitsipas în clasamentul celor mai multe victorii în sezonul 2019 – cu al 32-lea meci câștigat. Procentajul de reușită al ibericului este însă net superior comparativ cu cel al actualului lider al acestui top, cu 5 înfrângeri față de 12 ale grecului.

„Am dat tot ce am avut în această săptămână. Rafa, felicitări, este ireal să câștigi aici de 12 ori! Iubesc acest loc cu toată inima mea”
Dominic Thiem

„Dominic, scuze, ești unul dintre cele mai bune exemple din circuitul nostru. Ai mereu zâmbetul pe buze, ești un tip cum trebuie. Pentru mine, acest trofeu înseamnă enorm, după clipele dificile pe care le-am avut. Abia aștept să ne vedem la anul, mulțumesc mult”
Rafael Nadal

Filmul unei partide pentru istoria tenisului, secvență cu secvență, din inima centralului Philippe Chatrier.

Roland Garros 2019. Mai mult decât un meci și o finală: Nadal – Thiem

Ultima zi de la un turneu de Mare Șlem are o atmosferă specială. Este ziua de despărțire, iar finala masculină este punctul principal de atracție. Duminică însă este despre mai mult decât un meci. Mulți spectatori au ajuns la complex cu cel puțin patru ore înainte. La ora locală 11, pe Terenul 4, acela pe care Nadal își face, deja tradițional, antrenamentul dinaintea finalei împreună cu antrenorul Carlos Moya, fanii stăteau la coadă nu pentru a prinde loc pe scaune, ci pentru a intra și a privi, din picioare, peste umărul a alți doi sau trei pasionați ai tenisului. Nadal și-a făcut ora întreagă de antrenament, în timp ce Thiem, intrat pe 5-ul alăturat imediat după ce ibericul se îndreptase spre vestiare, a petrecut pe zgură doar 30 de minute, părăsind apoi, în grabă, și înconjurat de bodyguarzi, zonele publice din complex.

Pe Lenglen s-au jucat meciuri ale legendelor, cu un Llodra în rol de Bahrami, numărul unu la caterincă. Pe Bullring, s-a făcut loc competiției de e-gaming – latura supertech a Roland Garros-ului. Două ore înainte de startul meciului, pe centralul pustiu, te simțeai ca la discotecă, cu beat-uri antrenante.

Cu 20 de minute înainte de start, tribuna începe să se umple, iar vocea announcerului introduce pe teren o ceremonie marca Tennis Hall of Fame. Omagiat, Jim Courier. Martori, ca la o cununie civilă, de la Laver la Safin, de la Santana la Chang. Într-un sfert de oră, tribuna este plină, oficialii și voluntarii încheie o a treia rundă de control la masa presei, verificând acreditările și locurile alocate, iar jucătorii ies pe Chatrier, la încălzire.

Plânsul care tulbură startul și ritualul frânt

Când Nadal se îndreaptă spre linia de fund a terenului, pentru a trimite primul serviciu, toată forfota din arenă încetează. Într-o liniște perfectă, se aude doar un plânset de copil. Nadal servește, domină cu forehandul și închide cu winner de pe lovitura favorită. Un fan răcnește – I love you, Roger! – de te întrebi, oare, pe cine vrea să enerveze? După al doilea punct, plânsetul acela strident de copil nu încetează, iar ibericul oprește mișcarea de lansare, tribuna reacționând și ea.

La 30-30, vedem primul punct care smulge exclamații din tribună. Thiem accelerează draconic deplasându-se pentru a lovi cu dreapta, pune presiune pe reverul deținătorului trofeului, însă Nadal rezistă ca o stâncă, reușind un demivoleu de pe linia de fund a terenului excelent și prelungind dialogul până când austriacul mai încearcă o diagonală iute, tentat de mingea mai scurtă a ibericului, dar trimite la centimetri de tușă.

Nadal apără lansarea, însă regula sa sfântă de la Roland Garros 2019 e încălcată. Deși Thiem comite dublă, iar ibericul controlează excelent răspunsul la un prim dropshot lansat de Thiem-cel-cu-scurtele-de-aur cum l-am poreclit după semifinala cu Djokovic, Nadal găsind diagonala ascuțită de trecere, Rafa nu obține break-ul, iar startul clasic, cu 3-0 în meci, este dejucat de Dominic, ajuns la 1-1.

E Dominic sau e D-Wall? Prim game cu probleme pentru Nadal, pe lansare, apoi… surpriză

Duminică, în start de meci, Thiem este impresionant prin felul în care accelerează brusc din încheietură, și de pe dreapta, dar și de pe rever. Este povestea punctului al șaselea al unui game început de elevul lui Carlos Moya cu 40-0 și dus, ulterior, de Thiem, la egalitate. Pe de altă parte, Thiem pare un perete pus pe un motor de rachetă, pentru că trimite înapoi spre Nadal mingi care par câștigate. Se face 40-30 după un schimb în care Nadal a dominat, a lovit din teren în lung de linie, dar s-a trezit cu o minge împotriva logicii trimise înapoi, care îl prinde într-un no man’s land personal. Apoi, se face 40-40, după o intervenție a fileului care protestează, parcă, după ce mingea a șuierat pe deasupra lui de 14 ori.

În cele din urmă, Nadal ajunge să apeleze la scurtă, după 16 lovituri schimbate cu Thiem, pentru a reveni în avantaj în game, punctul final venind de la un as trimis cu 174 km/h.

Și Thiem nu se oprește aici. E 2-2, 30-30. Thiem vine după două puncte primite cadou de la Nadal. Ambii jucători ajung la fileu, însă reflexele lui Thiem sunt cele care impresionează mai mult. După 12 contre, Nadal este executat, cu minge pe tușă. Următorul raliu vine cu 20 de lovituri și un nou winner marca Thiem. De câte ori a crezut tribuna că punctul s-a încheiat? De vreo trei și tot de-atâtea ori s-a auzit murmurat – wow! Mai important, austriacul are în cont primul break al meciului, pentru 3-2.

Ce șochează în statistică: Thiem are doar două neforțate, Nadal 8 și e 3-6 la winenrs.

Who let the bull out? Nadal răspunde furibund

Nadal, în sufrageria personală, nu acceptă însă să fie pus la colț. I s-a întâmplat doar de două ori, cu Soderling și Djokovic, și s-a răzbunat la edițiile următoare, lăsându-le adversarilor game-uri cât să le numei pe degetele de la mâini, însă duminică, replică imediat. Primul punct pe retur este unul în care ia sub asediu fileul: Thiem dă din nou înapoi, așa că Nadal ajunge să trimită în final ca un obuz pentru a se asigura că mingea nu mai îndrăznește să se întoarcă la el.

Simte Thiem laserul din privirea lui Nadal? Probabil, pentru că în timp ce ibericul parcă pune decibel peste decibel la grunt, austriacul – na că ratează ținta de două ori la rând, pentru ca Nadal să încheie cu un nou winner, punând rebreak-ul ca în ramă.

E 3-3. Vreți o pauză de apă? Nadal, la 33 de ani, și Thiem, la 25, luptă de parcă s-ar fi cuplat la un perpetuum mobile, ca sursă eternă de energie, inepuizabilă. I-auzi la Darren: a existat vreun start de finală de Mare Șlem mai intensă din punct de vedere fizic?

Pentru al doilea game la rând, Rafa este în dificultate pe lansare.

Trimite un serviciu imparabil la minge de break, dar la prima sa minge de avantaj se trezește că Thiem îi pune o scurtă indolentă de la baseline, din colecția cu care l-a băgat la casa de nebuni pe Djokovic. Nadal ajunge la limită, trimite, însă se vede lobat și se păcălește cu traiectoria mingii, bâlbâind execuția, fiind nevoit să repornească alergarea și ratând, în cele din urmă, șansa de a trimite înapoi. Un serviciu imparabil și o combinație în viteză îl duc în zonă sigură, la 4-3, înainte de schimbarea mingilor.

ȘTIAȚI CĂ‚…? Nicolas Massu este antrenorul austriacul Dominic Thiem

Ptiu, scurta… mai bună e replica lui Nadal, cu contra-scurta

Thiem ezită când primește noile mingi. Deși are un procentaj la primul serviciu strălucit, 8 din 10, Nadal pune presiune, iar ibericul profită de o eroare devreme a lui Thiem. Austriacul caută scurta ca soluție salvatoare la un punct de presiune, la 15-30, însă Nadal îi întoarce mingea peste fileu cu o boltă perfectă, contra-scurta sa fiind mai bună decât dropshot-ul inițial al lui Domi, aducându-i ibericului dublu breakpoint. Cu un punct scurt, Nadal face 5-3, după 50 de minute despre care, sincer, habar n-ai când au trecut din meci.

Lupta ajunge, inavitabil, la finiș, cu Nadal învingător. Rafa închide manșa întâi în 53 de minute, găsind un unghi scurt extrem cu forehandul, pe care reverul lui Dominic nu reușește să îl ajusteze ca lungime, într-o tentativă de replică la fel de plată, iute și de abrupt îndreptată spre tribună.

Concluzie mai bună ca a lui Darren Cahill, via Twitter, nu există: eu aș fi avut deja crampe…

11-7 în favoarea lui Nadal a fost raportul loviturilor câștigătoare în primul set

Faza aia, în care Rafa lasă nada pe serviciu

Nicolas Massu urlă în tribună, când Thiem reușește să tranșeze în favoarea sa un game doi ce părea că se complică pe lansare, cu o nouă minge ce țucă tușa, perfect. Prin poziționarea în teren, Nadal a început meciul mai aproape de baseline, cu un Thiem în spate, ca un tren pe șine și o regulă de aur la serviciu: totul merge spre reverul advers. Setul doi aduce însă, predictibil, o scădere generală de intensitate, amintindu-ne, până la urmă că ambii sunt, totuși, umani.

Dacă ești fan Nadal, în start de set doi răsufli ceva mai ușor. Nadal a început să bage gaz altfel la serviciu, câștigându-și la zero primele două ture pe lansare. Punctele sunt mai scurte, ibericul este mult mai eficient și direct din lansare, Thiem nemaireușind să pună returul în teren, dar și la prima lovitură de urmărire. În drum spre un al treilea hold la zero, ibericul ajunge să se arate ca un uriaș la fileu, iar Thiem nu are șanse să strecoare mingea pe culoarul în lung de linie, la passing.

Thiem aplică același tip de strategie pentru a se duce la 4-3 pe tabelă în manșa secundă. Din tribună erupe o scandare țăcănită – Do-mi-nic!, Do-mi-nic!, care îi determină pe fanii ibericului să se bage peste, cele două tabere acoperindu-se una pe alta într-o hărmălaie generală.

„Do-mi-nic! Do-mi-nic! Do-mi-nic!” Momentul speculat la maximum în care Thiem a dat peste cap setul doi și a câștigat în premieră o manșă în fața lui Nadal, la Roland Garros

Este nevoie de o greșeală a lui Nadal pentru ca Thiem să puncteze în premieră la retur, în setul doi, după 12 puncte la rând făcute de iberic. Nadal însă este ok, păstrându-și agresivitatea. Tribuna îi strigă numele finalistului de anul trecut, iar după ce jucătorii se îndreaptă spre scaune, pentru o binemeritată pauză, pornesc valurile mexicane, în timp ce Nadal urmează la serviciu pentru a egala la 5.

Nadal revine însă prompt la dominația de mai devreme: te face să te întrebi cum de găsește terenul după o nouă cursă infernală la fileu provocată de Thiem, apoi închide cu forehandul din mijlocul terenului, bifând al patrulea hold la zero. Thiem are, însă, la rândul său, două ture albe pe lansare în final de set doi, în drum spre 6-5. Remarcăm un smash spectaculos, dar și faptul că încă reușește să îl surprindă pe Nadal cu serviciul spre rever (de unde iese un as la teu pentru 40-0), iar închiderea game-ului vine pe o nouă servă imparabilă.

Nadal servește atât de bine încât își permite, în primul punct al game-ului pentru tiebreak, să se mute cu dreapta și să dea lung de linie, cu tot terenul liber, finalizând apoi lejer cu dropshot-ul. O ramă a ibericului, după un retur la limită, pe tușă, al lui Thiem, puternic susținut de tribună, face 15-15, aducându-i austriacului doar al doilea punct la retur în set. Sunt clipe în care, înainte de serviciul ibericului, tribuna înlemnește în tăcere.

Numărul doi mondial leagă trei greșeli neforțate, în fața unui Thiem care parcă s-a întors în timp și s-a întors, brusc, cu nivelul de joc din prima manșă. Creșterea de intensitate arătată de austriac este evidentă, Nadal se vede hingherit pe rever, care produce punct de două ori pentru Thiem, iar de pe forehand se aude sunteul clar al unei lovituri cu rama, care trimite mingea spre tribună.

10 seturi consecutive câștigase Nadal în fața lui Thiem la Roland Garros, înainte ca austriacul să obțină la rândul său un set

13 lovituri câștigătoare a trimis Thiem, față de 7 – Nadal. Totodată, Rafa a greșit 12 greșeli neforțate, iar Thiem – doar 7.

Răzbunare marca Nadal în start de set trei

Nadal face rapid uitat game-ul slab care a decis, la 5-6, setul doi. Thiem este pedepsit pentru că greșește de trei ori primul serviciu, iar la o oră și 50 de minute de la primul serviciu în meci, spaniolul pune lung în terenul advers un retur în diagonală, cu forehandul, adjudecându-și cu acesta break la zero în start de set trei.

Pe lansare, același scor, cu mențiunea că Nadal vine cu două lovituri câștigătoare și o nouă mostră de virtuozitate din interiorul terenului. Ibericul arată cum arată răzbunarea în versiunea sa, pe Chatrier: după ce Thiem i-a luat set, el i-a făcut două break-uri în puțin peste 10 minute de joc, trecându-i ca racheta patru winners pe la ureche și înfruptându-se din cele cinci cadouri făcute, sub formă de greșeli neforțate de mai tânărul său adversar. Mingea de 3-0 vine cu semne de exclamare de pe forehand, într-un passing în lungul liniei care te face să te întrebi dacă lui Dominic nu îi trece prin cap să se retragă în glorie din meci.

Iar reacția omului care, în momentul respectiv, avea, deja, 11 titluri la Paris, spune totul.

Lovitura meciului: voleul care o ia înapoi spre fileu în drumul lui Nadal spre 2-1 la seturi

Tabela Rolex indică două ore și un minut de joc. Nadal se duce să schimbe racheta, la 4-0 în setul trei. I-a plătit lui Thiem și polița scurtei. Voleul lui Rafa are atâta efect încât o ia pur și simplu înapoi spre fileu după contactul cu zgura. Când Nadal mai dă și as de 188 km/h, apoi livrează și în punctul imediat următor o ghiulea de nereturnat, opțiunile oricărui jucător sunt hit and hope.

Thiem scoate game-ul de onoare, înainte ca Nadal să îi expună dreapta și să îi dea șah-mat, o dată în plus, pe lansarea proprie, spre 5-1. Un rever în fileu al lui Thiem pune punct, oficial, unei manșe dominate net de iberic, cu învingător cunoscut încă din primele minute.

Cifrele manșei adjudecate de Nadal cu 6-1: 10 la 3 raportul loviturilor câștigătoare pentru iberic, 2 la 9 la greșeli neforțate, 5 din 5 mingi câștigate pe tac la fileu, 100% puncte câștigate cu serviciul și doar 7 puncte smulse, per total, de austriac. Tribuna întoarce armele, pentru moment, și strigă într-un glas: Ra-faaaa! Ra-faaaa!

Capitolul care trebuia să existe: defilarea vechiului și noului campion în setul patru

Soarele s-a ascuns de tot în plapuma de nori, iar temperatura a scăzut cu câteva grade. Thiem obține minge de break returnând în picioarele lui Nadal și construind de acolo, cu zvâc. Nadal însă are cartea atacului la fileu, dar și un factor de presiune asupra loviturilor lui Thiem, care îl face pe austriac să lovească complet defectuos.  După minge de break salvată, vine break la 15 pentru Rafa, care îl duce la 2-0 rapid pe cel care a câștigat titlurile 10 și 11 la Paris fără set pierdut.

Cu două lovituri câștigătoare consecutive, Thiem obține o nouă minge de break, însă Nadal găsește exact în momentul mai important serva mai apăsată. Nadal rămâne fidel tacticii cu finalizare la plasă (21 de astfel de atacuri, dintre care 17 câștigătoare), adjudecându-și astfel ultimele două raliuri ale game-ului 31 al finalei. Lunecă puțin necontrolat la ultimul voleu, fapt pentru care aruncă o privire dojenitor-uimită după cele câteva ajustări de postură pentru reechilibrare. Cel mai important pentru el, însă: are 3-0 în setul patru și este la trei game-uri de trofeu.

Thiem rezistă în finală, salvând game-ul patru, pe lansare, de la 0-40. A apăsat accelerația, a finalizat la fileu și obține noi încurajări din tribună. Nadal trece pe modul conservare a avantajului – o postură în care se simte atât de confortabil la Paris și creează impresia că meciul este o procesiune până la finiș, amintind puțin de finalul de anul trecut. Maniera de care Thiem trimite forehandul în out, pentru a-i pune pe tavă lui Nadal un al șaptelea break în finală este o mărturie a anihilării pe care o produce Rafa-omul-rafală pe Philippe Chatrier.

Nadal ajunge să se arunce pe zgură, pe spate, după un nou out al lui Thiem, cu o nouă filă de istorie în buzunar, după trei ore și un minut de povestit nepoților.

6-4, 6-3, 6-2 este scorul cu care Rafael Nadal l-a învins pe Dominic Thiem în finala Roland Garros 2019. Rafael Nadal – Dominic Thiem devine al 11-lea duel cu minim două episoade în finala Openului Francez. Nadal este protagonistul a trei astfel de rivalități în Era Open (cu Federer – 2006, 2007, 2008 și 2011, respectiv cu Djokovic – 2012 și 2014).

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…