EXCLUSIV | „Simona poate resimți acest efort din Fed Cup și în următoarele două luni”. Firicel Tomai a analizat meciul făcut de România, în semifinala Fed Cup cu Franța

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 22 Apr. 2019, 17:18 Actualizat: 22 Apr. 2019, 17:34 Tenis
EXCLUSIV | „Simona poate resimți acest efort din Fed Cup și în următoarele două luni”. Firicel Tomai a analizat meciul făcut de România, în semifinala Fed Cup cu Franța

Prima concluzie este că am fi putut fi acolo de acum câțiva ani. A doua este că vom va mai ocazia și șansa de a ajunge acolo, anii următori, dacă Simona e sănătoasă și va mai juca la același nivel câțiva ani. Vom mai avea, cu siguranță, în următorii ani – că or fi trei, că or fi patru – șanse. Dar, o chestie e clară: fără Simona nu rezistăm la nivelul ăsta, de semifinale. În primele opt ne mai descurcăm, până în primii opt am mers cu rachete diferite. În primii opt, ne trebuie ea, un concurs de împrejurări, sau încă o jucătoare, sau un dublu foarte bun„, spune pentru Prosport Firicel Tomai, antrenor care a contribuit la șlefuirea carierelor lui Victor Hănescu și, apoi, a Simonei Halep.

România a cedat dramatic, 2-3, semifinala Fed Cup cu Franța, Caroline Garcia și Kristina Mladenovic obținând pentru gazde punctul decisiv la dublu, 5-7, 6-3, 6-4, în fața perechii Halep / Niculescu, la finele a două ore și 37 de minute.

Simona a avut un meci total în Franța. Și-a dorit enorm, foarte mult, a oferit tot ce a putut ca energie și capacitate de efort și de implicare. Pur și simplu simțeai că mai putea să joace și nu greșea o minge. La dublu a greșit o minge sau două în trei seturi. A fost foarte alertă și foarte prezentă în joc„, transmite Firicel Tomai.

Unde s-a făcut diferența la dublu: „Primul set a fost de reîmpăcare. Dacă în al doilea set nu ar fi avut loc acea apropiere, dacă nu reușeau să comunice, ar fi pierdut”

Simona Halep le-a învins, la rând, la simplu, și pe Kristina Mladenovic (sâmbătă, 6-3, 6-1), și pe Caroline Garcia (6-7/6, 6-3, 6-4). La dublu, cele două și-au unit forțele și au răsturnat balanța.

„Garcia și Mladenovic sunt fete foarte bune și contra lor este greu să le speculezi singură, acele câteva greșeli pe care ele le fac. Monica Niculescu nu a jucat rău. A încercat. Ea este o jucătoare care poate să reușească prin factorul surpriză – că intră la o intercepție, că mai dă un slice și încurcă o adversară, dar nu prin armele din tenis – serviciu, lovituri, voleu ș.a.m.d”, explică Tomai.

Monica Niculescu a avut, indiscutabil, un aport decisiv în final de prim set, accesând exact tipul de execuții surprinzător-excentrice.

În  primul set, jucătoarele din Franța (n.r. – campioane în această formulă la Roland Garros 2016) au avut câteva greșeli. Până au cunoscut-o pe Monica. Sigur, cu Simona intuiau ce va juca, că va sta în colț și va juca din colț foarte bine. Până au văzut unde să mai dea un lob, unde să intre la intercepție. Primul set a fost de reîmpăcare și de comunicare între Mladenovic și Garcia. Clar, dacă în al doilea set nu ar fi avut loc acea apropiere, dacă nu reușeau să comunice, ar fi pierdut. S-a văzut în joc că nu mai aveam șanse. E un cuplu bun Garcia cu Mladenovic la dublu„, explică Firicel Tomai.

Întrebarea care „arde”: Ar fi ceva de reproșat căpitanului-nejucător Florin Segărceanu în ceea ce privește strategia făcută pentru racheta a doua a României, pentru meciurile 2 și 4 de la simplu?

În cele două confruntări avute de România în Fed Cup în 2019, cu Franța și Cehia, în meciul rachetei numărul doi, echipa României a câștigat un singur set, prin Irina Begu, intrată în meciul patru al semifinalei, contra lui Pauline Parmentier. Mihaela Buzărnescu, jucând cu o sportivă din Top 10, una din Top 25 și una din Top 50, nu a câștigat set pentru echipa României.

„Este foarte greu să vorbești când nu ești acolo. Cel mai greu lucru este să fii acolo, să alegi între sportive. Fiecare dorește să joace, fiecare dintre ele merge la Cupa Federației calculând – am locul respectiv, sunt numărul respectiv în echipă și merg în speranța că voi juca. Să spui – stai că mie mi-e frică – e aiurea. Este un moment în care echipa ar pierde încredere, nu ajută.

Eu, sub nicio formă nu aș putea să reproșez în vreo formă ceva, să spun că s-ar fi greșit cu ceva. Poate ar fi putut fi unele lucruri puțin mai bine. Eu sunt de acord, am spus-o și înainte, cu faptul că a jucat Buzărnescu. Multă lume spune că nu ar fi trebuit să joace. Ea e locul 30, merita să joace, merita șansa de a fi în echipă și de a juca. Dar, s-a văzut după primul meci că nu are încredere, că nu e pregătită, că nu stăpânește jocul ca să riști cu ea în a doua zi”, explică pentru început Firicel Tomai.

„Cu Parmentier consider că era mai potrivită Monica Niculescu, poate chiar și Buzărnescu, din punct de vedere strict al stilului de joc. Dar, a fost o conjunctură. Nici francezii nu au anunțat din timp că vor juca cu Parmentier. Nu este ușor să auzi că este decizie definitvă că ei joacă cu Parmentier și să mergi repede – Monica, vrei să intri?

Nu e ușor acolo. Begu avea acea problemă la genunchi despre care Segărceanu spune că nu era o problemă majoră. Jocul lui Parmentier se mulează pe jocul lui Begu, jucătoare de forță care lovește tare, servește. Pentru Parmentier trebuia un alt stil de joc – e singura chestie pe care o poți spune, acum, la rece. Dar, este cu totul altceva să spui dacă s-ar fi putut face ceva. Sub nicio formă nu este un reproș. Știm că Monica Niculescu, la Monterrey, Mexic, acum două săptămâni, s-a retras în primul tur, a avut dureri, destul de multe probleme. Sigur, și pentru dublu era o variantă foarte bună, iar dacă intra la simplu ar fi picat pentru dublu. Acolo aveam, totuși, cele mai mari șanse, să o batem pe Parmentier. Dar, eu nu știu – dacă intra Buzărnescu sau Niculescu, mai intra Parmentier? Sau Cornet? A fost o surpriză pentru mine faptul că Alize Cornet nu a jucat. Este o jucătoare care foarte greu se dă bătută”, spune Firicel Tomai.

Credeți că vreun moment, în decizia alcătuirii echipei, a cântărit și faptul că în acest moment, Mihaela Buzărnescu, prin tatăl ei, reprezintă opoziția?
Nu. În Federație sunt oameni care au crescut în tenis. care au crescut cu tenisul de mici, care au jucat meciuri, au trăit de sute de ori momente de genul ăsta. Nu sunt oameni care să facă rău unui copil, echipei, țării și României, pentru că domnul Buzărnescu reprezintă un vot, dacă îl reprezintă. De 20 de ani s-au schimbat multe în Federație, dar nu s-a ajuns până într-acolo încât să facă rău țării și să lovească într-un copil, într-un jucător, într-un club. În tenisul acesta, până acum, ați văzut, nimeni nu a fost amenințat, nimeni nu a fost luat de pe stradă. Tenismenii s-au dus cu fair-play-ul. Se poate face o rugăminte, o promisiune, dar este cu totul altceva. Iar Florin Segărceanu și-a dorit foarte mult să reușească cu echipa asta, Florin e un tip corect. La Florin Segărceanu nu intră nimeni. E omul pe care, pe lângă faptul că are nume, personalitate, nu poți să îl influențezi. Ce dorește el. E greu să îl pui în situații delicate care nu-i plac. Are o personalitate puternică, îl cunosc de 20 de ani pe Florin. El nu s-a ferit niciodată să se contreze cu oameni cu putere pentru principiile sale, în tenisul românesc.

Prima semifinală a fost decisă de Ashleigh Barty, care a câștigat ambele meciuri de simplu și a contribuit decisiv la dublu. Simona Halep a fost aproape de a replica succesul, dar a ratat de puțin

„Simona, ce putea să facă, era să câștige mai ușor la simplu. La dublu, Barty e o jucătoare mai bună decât Simona, care nu e specialistă la dublu. Ați văzut că la dublu nu a folosit lungul de linie decât foarte, foarte rar. La voleu s-a descurcat destul de bine ieri, dar nu e o armă pe care să o folosească, liniștită, în momentele de presiune. Să aducă puncte. Ea a stat extraordinar din spate. Și mai spun un lucru: nu am văzut un meci atât de bine jucat până acum de către ea, la dublu. Dar, ăsta e dublul – o minge, două, contează, o intercepție, un voleu și se duce setul.

Barty a jucat în Australia. Tenisul se schimbă de la o lună la alta, de la o săptămână la alta, de la o zi la alta. Cel mai mare secret la Cupa Federației și Cupa Davis este suprafața. Asta se știe. Avantajul când joci acasă este că poți alege și îți poți face terenul așa cum vrei. Francezii au făcut un teren pe care mingea sare foarte mult. Asta a dezavantajat-o, în primul rând, pe Halep. Înaintea meciului cu Garcia mă gândeam foarte clar că Garcia are jocul foarte potrivit să o bată pe Halep. Puțin a lipsit. Au fost acele duble în setul trei, în setul doi dacă nu revenea Simona, Garcia putea câștiga meciul și atunci era câștigat totul. Să joci pe hard, la Brisbane, în Australia, e alta cu a juca în Belarus pe zgură. Barty e o jucătoare foarte bună. E micuță, dar e bună. Pe hard”, spune Firicel Tomai.

Un moment de cotitură s-a consumat în meciul Halep – Garcia, la 6-6 în tiebreak-ul primului set. Ieșită mult în afara culoarului de dublu, spre extremitatea terenului, românca a alunecat, a căzut, resimțindu-se apoi la șold.

„Simona a fost singura care a căzut pe această suprafață. Pe un teren alunecos am mai văzut cazuri în care jucătorii au alunecat. Irina Begu a făcut o mică entorsă acolo, dar nu din cauza terenului, pentru că nu a fost din alergare, ci pur și simplu, din aterizare. Jucându-se înauntru, nefiind afară, terenul nu poate să se ude prea mult. Probabil era un pic mai uscată zgura, terenul mai prăfuit și, de acolo, s-a alunecat un pic mai ușor. Nu au încercat francezii să urmească să facă un teren alunecos, pentru că ar fi fost un dezavantaj general„, punctează Firicel Tomai.

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 22 Apr. 2019, 17:18 Actualizat: 22 Apr. 2019, 17:34 Tenis
Pe aceeași temă
Drama neştiută a lui Martin Tudor! Asta l-a DISTRUS! Cine e Laura, fosta soţie! L-a părăsit şi...
Drama neştiută a lui Martin Tudor! Asta l-a DISTRUS! Cine e Laura, fosta soţie! L-a părăsit şi...
Medic român din Milano: „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici“
Medic român din Milano: „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici“
VIDEO Un tânăr a fost filmat în timp ce se plimbă cu un bărbat în lesă, în Gorj. „Aşa ceva numai în România vezi”
VIDEO Un tânăr a fost filmat în timp ce se plimbă cu un bărbat în lesă, în Gorj. „Aşa ceva numai în România vezi”
Cand mai jucam fotbal in Romania? Anuntul de ultima ora al UEFA. Ce masuri se iau la nivel european
Cand mai jucam fotbal in Romania? Anuntul de ultima ora al UEFA. Ce masuri se iau la nivel european
Cum faci sex pe timp de pandemie cu coronavirus
Cum faci sex pe timp de pandemie cu coronavirus
A fost găsit
A fost găsit "pacientul zero". De la el a pornit, de fapt, coronavirusul. El i-a infectat pe toți
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Beijingul, acuzat că minte în legătură cu morţii de coronavirus. Bilanţul estimat pentru Wuhan, cu mult mai mare decât cel oficial
Beijingul, acuzat că minte în legătură cu morţii de coronavirus. Bilanţul estimat pentru Wuhan, cu mult mai mare decât ...
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
ŞOC total în Liga I. Planic pleacă de la FCSB şi semnează cu un club uriaş din Europa. Lovitură în plin pentru Becali care nu ia niciun ban
ŞOC total în Liga I. Planic pleacă de la FCSB şi semnează cu un club uriaş din Europa. Lovitură în plin pentru Becali ...
Boala care afectează milioane de români! Cum îi putem face față
Boala care afectează milioane de români! Cum îi putem face față
Suntem în scenariul 4! Carantină totală - s-a anunțat deja
Suntem în scenariul 4! Carantină totală - s-a anunțat deja
Secretul Germaniei. Cum ţin nemţii sub control pandemia, când totul în jur fierbe. Măsura drastică pe care nimeni n-a mai luat-o
Secretul Germaniei. Cum ţin nemţii sub control pandemia, când totul în jur fierbe. Măsura drastică pe care nimeni n-a ...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva ...
Doctorul care a ignorat coronavirusul şi a tuşit spre colegii săi a fost arestat
Doctorul care a ignorat coronavirusul şi a tuşit spre colegii săi a fost arestat
Scenariul 4. Când intră românia în scenariu 4 și ce măsuri stricte vor fi luate
Scenariul 4. Când intră românia în scenariu 4 și ce măsuri stricte vor fi luate
CÂND va începe școala și ce se întâmplă cu examenele naționale. Ministrul Educației face anunțul
CÂND va începe școala și ce se întâmplă cu examenele naționale. Ministrul Educației face anunțul
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare atuurile fizice si...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare ...
Soțul Adelei Popescu, la izolare timp de 14 zile dupa ce s-a intors din Republica Dominicana! Radu Valcan a povestit prin ce calvar a trecut
Soțul Adelei Popescu, la izolare timp de 14 zile dupa ce s-a intors din Republica Dominicana! Radu Valcan a povestit prin ...
DEZASTRU a venit un nou bilant acum! Au murit zeci de pacienti in doar 2 ore! Stare de dezastru
DEZASTRU a venit un nou bilant acum! Au murit zeci de pacienti in doar 2 ore! Stare de dezastru
FOTO. Imagini incendiare cu Daniela Crudu la izolare! S-a pozat așa pe balcon și și-a înnebunit vecinii
FOTO. Imagini incendiare cu Daniela Crudu la izolare! S-a pozat așa pe balcon și și-a înnebunit vecinii
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din noi. Şi medici, şi pacienţi!”
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din ...
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare