INTERVIU cu Pantilimon | Destinul e pentru Contra, de ce e Daum om bun, ce a învăţat la Depor, concurenţa cu Tătă şi Poli la pătrat. "Susţin ambele echipe, sper ca într-o zi să fie una singură, cu 40.000 de oameni în tribune"

4 oct 2017 5362 afişări Nationala

De la înălţimea celor 2,02 metri, Costel Pantilimon se aşează pe scaun şi acceptă, înfrigurat la propriu de vremea mohorâtă de la Mogoşoaia, dialogul cu ProSport. Vine după antrenament şi o scurtă întrevedere cu fanii "tricolori", gata să împărtăşească primele impresii despre întâia şedinţă de pregătire sub comanda lui Cosmin Contra la echipa naţională, care i-a fost coleg, dar şi antrenor la Poli Timişoara.

Pe parcursul discuţiei avute cu ProSport, portarul trecut pe la Manchester City a abordat subiecte precum noua experienţă din La Liga, un este coleg cu Florin Andone la Deportivo La Coruna, sau actuala situaţie a fostului său club Poli Timişoara. Începem interviul.

Ce impresie ţi-a lăsat Cosmin Contra după primul antrenament?
Mi-a fost şi coleg, mi-a fost şi antrenor, am numai cuvinte de laudă la adresa lui. Un antrenor bun, după părerea mea. A arătat-o în decursul anilor, pe unde a antrenat. E un pas important şi pentru el să ajungă la echipa naţională, ne bucurăm de acest lucru şi sper să avem reuşite.

Care dintre trăsăturile pe care le avea când era jucător crezi că şi le-a păstrat şi în cariera de antrenor?
Cred că cele despre care vorbeşte toată lumea. E foarte pătimaş, o persoană care-şi doreşte foarte mult, vrea să transmită o anumită agresivitate pe care o avea şi când era jucător. Din căte ştiu eu, ce am lucrat, îi place să fie foarte bine organizat, să aibă o echipă unită. În momentul de faţă sper să avem rezultate pentru că, aţi văzut şi dumneavoastră, acestea contează. După rezultate eşti judecat şi sper să avem mai mult noroc cu el.Ţi-ai simţit colegii motivaţi odată cu schimbarea asta de antrenor?
Nu se pune problema. Au fost motivaţi şi înainte, au fost motivaţi şi înainte. Cum am mai zis-o, cu puţin noroc poate altfel vorbeam în momentul de faţă, poate altfel era şi încrederea noastră, alt discurs aveam în momentul de faţă, dar nu putem să dăm timpul înapoi. Suntem conştienţi de lucrurile pe care le-am făcut greşit şi sperăm să nu le mai repetăm.

"Lumea aşteaptă o schimbare! Indiferent că este de atitudine, de organizare, de joc. Important e să se vadă o schimbare"

Ce aşteptări aveţi de ultimele două meciuri, având în vedere că nu mai sunt şanse de calificare?
Cu siguranţă încercăm să luăm maxim de puncte, să arătăm o altă faţă, puţin schimbaţi faţă de meciurile trecute. Lumea aşteaptă foate mult de la noi, suntem conştienţi de acest lucru. Lumea aşteaptă o schimbare, indiferent că este de atitudine, de organizare, de joc. Important e să se vadă o schimbare, dar, sunt convins, cu venirea lui Cosmin, o să îmbunătăţim joc, dar, v-am zis, şi cu domnul Christoph Daum am avut o relaţie foarte bună. Sunt foarte încântat de tot ce am învăţat de la dânsul şi staff-ul dânsului. Îmi pare rău că, în momentul de faţă, s-a întâmplat ce s-a întâmplat, dar e un lucru bun venirea lui Cosmin la echipa naţională.

Florentin Petre povestea, în urmă cu câteva zile la ProSport LIVE, că la Euro 2008 jucătorii, staff-ul şi preşedintele de atunci au cântat imnul pe holurile hotelului unde erau cazaţi înaintea meciurilor. Voi ce făceaţi înaintea meciurilor de la Euro 2016?
Mă gândesc că a fost o chestie vorbită între ei. E un mod de a te motiva. Poate că sunt şi alte lucruri motivaţionale, dar cum am zis-o, vrem să obţinem rezultate bune la echipa naţională şi cred că asta tot ce contează. Fiecare are modul său de a se automotiva. Chestiile pe care le facem în vestiar sunt strict ale noastre, aş putea zice.

Îl scoţi pe Tătăruşanu din poartă dacă vei continua să aperi constant la Deportivo La Coruna?
Sunt bucuros de fiecare prezenţă la echipa naţională, sunt bucuros că fac parte din acest lot. Fiecare jucător este în folosul echipei. E important să aibă un aport important în fiecare meci.

"Spania? Un campionat cu totul diferit faţă de ce am văzut în Anglia. Sunt mulţumit de alegerea făcută"

Ce impresie ţi-a lăsat campionatul spaniol după 5 ani în Anglia?
O impresie foarte bună. Un campionat puternic, cu totul diferit faţă de ce am văzut în Anglia. Jucători de o mare calitate, cu o mentalitate diferită. Multe lucruri diferite, multe lucruri schimbate, dar e o chestie bună şi sunt mulţumit de alegerea făcută.  

Care au fost primele sfaturi pe care ţi le-a dat Florin Andone după transferul de la Watford la Depor, în ceea ce priveşte acomodarea?
Am vorbit unele lucruri, dar mi-a explicat foarte mult despre ceea ce înseamnă clubul în sine, ceea ce-şi doreşte, ceea ce vrea. Ceea ce doreşte lumea de la echipă. Lucrurile de bază. I-am mulţumit şi atunci, îi mulţumesc şi acum pentru ajutor. În fiecare zi, atât eu cât şi el, învăţăm lucruri noi.Antrenorul Pepe Mel se află într-o situaţie dificilă datorită rezultatelor. Crezi că, dacă pleacă, vei mai juca atât de mult?
Nu e într-o situaţie dificilă. Au fost câteva rezultate mai puţin plăcute, cel puţin în meciurile din deplasare. Am încercat să strângem rândurile, să arătăm într-adevăr că avem o echipă valoroasă. Lumea are aşteptări foarte mari. Nu ne-am gândit niciodată la problema plecării antrenorului.

Messi sau Ronaldo? Pe care îl consideri cel mai periculos, având în vedere că îi vei înfrunta pe amândoi?
Sunt doi jucători care şi-au împărţit Baloanele de Aur de-a lungul anilor. Sunt jucători de calibru, n-aş putea spune. Fiecare are caracteristicile lui. Unul este foarte talentat, altul este foarte muncitor, dar sunt jucători de cea mai mare valoare. N-aş putea zice (n.r. - pe care îl preferă). Sunt chestii care-mi plac la ambii jucători.

"Susţin ambele echipe Poli. Sper ca, într-o zi, să fie o singură echipă care să aducă 30-40 de mii de oameni la stadion"

Ce părere ai despre situaţia în care a ajuns fostul tău club, Poli Timişoara. Două echipe, una în Liga 1, una în Liga 2. Pe care o susţii?
Sincer le susţin pe amândouă. Am prieteni şi de o parte, şi de cealaltă. Îmi pare rău că nu se poate crea o fuziune şi să se aducă mai mulţi oameni la stadion. Cred că oraşul Timişoara şi Poli în sine a ieşit în evidenţă de foarte multe ori prin fanatismul suporterilor. Sper ca într-o bună zi să se întâmple acest lucru şi să fie din nou o singură Poli care să aducă 30-40.000 de oameni la stadion.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.