Ionuţ Radu şi o poză din arhivă. Andru Nenciu scrie despre omul care a plecat în Italia cu un bilet doar dus şi o geantă ca un bolovan

24 iun 2019 9929 afişări U21
Ionuţ Radu şi o poză din arhivă. Andru Nenciu scrie despre omul care a plecat în Italia cu un bilet doar dus şi o geantă ca un bolovan

Imaginea de mai sus, din poza de main, redă cu acurateţe o picătură din povestea lui Ionuţ Radu. Avea 13 ani şi 1,83 m. Juca pentru Steaua II şi poza, alături de Valentin Cojocaru,  pentru foştii mei colegi de la ProSport, Daniel Vlad şi Răzvan Lupică. Îşi dorea să se-ntindă ca idolul lui, Tătă. Dar s-au scurs repede plonjoanele sale prin Ghencea. A trecut rapid şi căsătoria cu Steaua! Şi visul de a-şi face un nume la o echipă din România! Au dispărut toate. Ca un nor de fum!

Aproape strivit de dispreţul cu care a fost întâmpinat prin România, chiar şi la Dinamo, Gavroche a ieşit din studenţia fotbalului de la noi fără să-i spună nimeni ceva de bine spre noua sa aventură. Cu un bilet de avion doar dus în buzunar şi o geantă ca un bolovan care-i deforma coloana, şi-a continuat goana după palpitaţiile adevărate.

Nu se ştie exact dacă el s-a dus în Italia sau Italia a venit la el, dar cert e că a fost încrucişare de drumuri la ţanc!

Se spune că norocul şi-l face singur omul. E valabil - în parte - la eroul nostru. La el e vorba de bărbăţie, onoare, eroism şi devotament. Pare eroul romantic. Asta reiese din toate cuvintele care i se încăpăţânează să-i părăsească vârful limbii. În vestiar, înainte sau după meci. El e prototipul omului care-şi iubeşte jobul. Jobul şi colegii. Jobul şi ţara. Nu e nimic fals la el deşi ştie că ultimele generaţii de telefoane mobile îi vor răspândi operaţia artistică peste tot în lume.

Ionuţ Radu nu e androidul căruia i se pot defecta trei circuite şi va scăpăra scântei. E numai inimă şi muşchi. E sportivul curajos - vezi discursul de dinaintea ultimului meci. E sportivul înţelept - vezi declaraţiile pe care le acordă în repriza a treia. E călăul sensibil - vezi gestul prin care, răscolit pe dinăuntru, flutură la fiecare final de meci tricoul cu chipul surorii lui.
 
Imaginea de mai sus, din poza de main, a fost încadrată, la momentul respectiv, într-un număr ProSport din 2011, şi de câteva declaraţii ale lui Ionuţ Radu. "Am 13 ani şi 1,83 m. Eu acum sunt mic, trebuie să o iau pas cu pas. Ciprian Tătăruşanu e idolul meu, îl urmăresc cu atenţie şi sper să-i calc pe urme".

Cât ai clipi din ochi, ţâncul tuns Bros care-şi dorea să-şi facă un nume la Steaua şi-a făcut un nume în fotbalul italian. Dar, mai presus de toate, în România. Într-o vreme în care non-valorile care cred că le ştiu pe toate la centimă dau din coate şi fac ţara de râs, un căpitan adevărat se autodepăşeşte meci de meci.

Azi, de la 10 seara, e România - Franţa. Şi, desigur, Ionuţ Radu va arăta că naţionala de tineret are spate, naţionala mare are viitor, iar România mai are şi oameni pe care să se bazeze.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.