FRF a cheltuit, în ultimii doi ani, 1,6 milioane de euro pe investiţii şi 8,8 milioane de euro pe salarii. Numărul angajaţilor a ajuns, în 2018, la un nivel nemaiîntâlnit | GRAFIC Cum au evoluat schema de personal şi fondul de salarii în ultimii 11 ani

11 apr 2019 6073 afişări Special
 FRF a cheltuit, în ultimii doi ani, 1,6 milioane de euro pe investiţii şi 8,8 milioane de euro pe salarii. Numărul angajaţilor a ajuns, în 2018, la un nivel nemaiîntâlnit | GRAFIC Cum au evoluat schema de personal şi fondul de salarii în ultimii 11 ani

EFICIENŢĂ Burleanu şi colaboratorii săi apropiaţi şi-au dat salarii care rivalizează cu ale directorilor de bancă. În intervalul 2015-2018, bugetul de salarii al FRF a depăşit de peste 7 ori bugetul alocat investiţiilor. FOTO: Mediafax
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA

Federaţia Română de Fotbal a ajuns anul trecut la 167 de persoane angajate: un număr nemaiîntâlnit în istoria centenară a instituţiei nici pe vremea comunismului, nici măcar în cea a nepotismului făţiş din vremea lui Mircea Sandu.

Noul preşedinte Răzvan Burleanu a preluat instituţia, în martie 2014, cu o schemă de personal oricum foarte încărcată (Mircea Sandu îşi angajase la FRF, la un moment dat, chiar şi nepotul), de 149 de angajaţi, şi se părea că e imposibil ca această cifră uriaşă să fie depăşită vreodată. Recordul a rezistat însă puţin timp.


Date oficiale pe 2018 din raportul Comisiei de Cenzori a FRF. ProSport deţine documentele contabile ale FRF şi pe anii precedenţi

„Structura obeză“ de dinainte de 2014 a căpătat „obezitate morbidă“ după descălecarea lui Burleanu în curtea FRF

Una din ideile centrale ale discursului noului preşedinte Răzvan Burleanu, când a descălecat la federaţie, a fost chiar aceasta: se va eficientiza activitatea, schema de personal va fi suplă, fără angajări inutile, fără pile şi prieteni care să primească sinecuri.

Imberbul şef al FRF a pornit în forţă, concediind – instanţele aveau să dovedească ulterior că abuziv – numeroşi oameni despre care Burleanu spunea că erau moşteniţi de la Mircea Sandu cu stilul de lucru de pe vremea acestuia, adică mai mult la ţigară sau lipsă la apel decât la treabă. S-au plătit, câţiva ani, sute de mii de euro despăgubiri către angajaţii daţi afară fără temei legal.
Apoi, în 2016, după ce s-a făcut „curăţenie“, numărul angajaţilor a explodat pur şi simplu, depăşindu-l chiar şi pe cel din epoca Mircea Sandu: 158 de oameni.
În 2017, când banii primiţi de la UEFA pentru participarea la Euro 2016 s-au terminat, numărul de oameni plătiţi cu acte de federaţie a scăzut din nou: 127.
Anul trecut, însă, odată cu campania electorală pentru un nou mandat în fruntea FRF, Răzvan Burleanu a dus numărul angajaţilor federali la cel mai înalt nivel din istoria instituţiei: 167.

Cifrele obţinute de ProSport arată că federaţia a avut în 2018

- 117 angajaţi cu contract individual de muncă,

- 20 de angajaţi cu contract de mandat – colaboratori (membrii comisiilor) şi

- 30 de persoane cu contract de activitate sportivă (membrii staffurilor de la loturile naţionale).

În total, 167 de persoane.


Dacă păstrăm comparaţia făcută de Burleanu în toamna lui 2013 între schema de personal a FRF şi un om supraponderal, se poate spune că "omul gras" din perioada lui Mircea Sandu s-a îngrăşat atât de tare în mandatul noului preşedinte încât acum ar trebui scos cu pompierii din casă


 

„FRF este o structură obeză, birocratică. Are 132 de angajaţi“
Răzvan Burleanu în toamna lui 2013, înainte de a deveni preşedintele federaţiei


 

ondul de salarii plătit pentru aceşti oameni a fost, în 2018, de

- 17.955.364 lei, la care s-au adăugat

- 317.681 lei cheltuiţi cu asigurările sociale şi

- tichete de masă în valoare de 266.399 lei.
În total, 18.539.444 lei (4.002.000 euro la cursul de schimb de 4,632 lei/euro folosit de FRF în actele contabile corespunzătoare anului trecut).

Fondul de salarii este în scădere faţă de cel din 2017 cu 770.000 de euro. Rămâne însă cu 1,2 milioane de euro mai mare decât cel din ultimul an cu Mircea Sandu la cârma FRF şi reprezintă una din principalele surse de cheltuieli ale federaţiei.

Practic, suma dată pe salarii de Burleanu anul trecut a reprezentat 76% din ajutoarele şi subvenţiile de la FIFA şi UEFA. Cele două foruri internaţionale au susţinut federaţia cu 5,268 milioane de euro, bani nerambursabili.


ProSport a scris deja zilele trecute că FRF a terminat anul 2018 cu pierderi reale
de 3,78 milioane de euro (din care declaraţi oficial 820.000 de euro)


Golul lăsat în organigramă prin concedierea abuzivă a „neisprăviţilor lui Mircea Sandu“ – umplut cu vârf de „managerii lui Răzvan Burleanu“. Fondul de salarii a explodat imediat

O socoteală simplă arată că venitul mediu pe cap de angajat la FRF a fost, în 2018, de 1.996 euro/lună.

În actuala federaţie, discrepanţa între salariaţi este însă uriaşă.

Supravieţuitorii epocii Mircea Sandu, funcţionarii de rând care încă mai ţin activitatea pe linia de plutire, sunt cu salariile nemărite sau mărite foarte puţin faţă de 2014.

Burleanu şi colaboratorii apropiaţi şi-au acordat salarii exorbitante, comparabile cu ale unor directori de bănci.
În federaţie au fost aduse, pe filiere neclare, şi o serie de personaje venite de niciunde, fără nicio legătură cu sportul, şi angajate pe posturi de „consilieri“ şi directori – de asemenea, pe salarii uriaşe. De departe cea mai mare atenţie s-a acordat, în mandatul lui Burleanu, departamentului “Comunicare”, foarte stufos şi însărcinat cu promovarea intensă a imaginii noului preşedinte.

Pentru „branduirea“ lui Răzvan Burleanu ca priceput administrator, bun manager, om care îndrăgeşte copiii, personaj popular etc. s-au investit resurse uriaşe.

ProSport a scris la vremea respectivă despre cazul broşurii tipărite de FRF în condiţii grafice de excepţie la editura “Vitrina”, din Cluj (legăturile cu Vasile Dâncu au fost negate vehement), şi unde poza lui Burleanu apărea de 9 ori în diverse ipostaze, alături de informaţia că ar fi crescut numărul de fotbalişti din România de aproape 3 ori în 2 ani.


La ce sunt folosite resursele umane ale FRF în mandatul Răzvan Burleanu: se publică broşuri omagiale, în care poza şefului apare pe aproape fiecare pagină şi sunt raportate creşteri explozive, de 270% în doar doi ani, ale numărului de fotbalişti din România. Federaţia tipăreşte această maculatură de care râde tot fotbalul românesc la o editură din Cluj, în condiţii grafice de excepţie şi pentru un preţ corespunzător. "Vitrina" a primit de la FRF, între octombrie 2014 şi decembrie 2017, suma de 710.000 de euro

Anul trecut, în timpul campaniei electorale pentru un nou mandat de şef la FRF, Răzvan Burleanu a pus angajaţi ai federaţiei să scotocească în arhive după documente compromiţătoare despre contracandidatul Ionuţ Lupescu. A rezultat un serial publicat pe site-ul personal al preşedintelui FRF în care s-au divulgat facturi, contracte cu diverşi parteneri, cifre şi documente confidenţiale prin care se încerca acreditarea ideii că Lupescu ar fi mai nociv la conducerea federaţiei decât Burleanu.

Întrebat într-o conferinţă de presă de jurnalistul Silviu Tudor Samuilă, de la Telekom Sport, dacă e normal să folosească resursele, actele contabile şi angajaţii FRF pentru campania electorală personală şi ca să producă articole pentru propriul site, Burleanu a spus că nu vede nicio problemă.
Citiţi aici întrebările puse de jurnalist şi răspunsurile incredibile ale lui Răzvan Burleanu.

Una peste alta, venirea lui Burleanu în locul lui Sandu la vârful FRF a însemnat mai ales dublarea imediată a cheltuielilor cu salariile.


Răzvan Burleanu şi Vasile Dâncu, politician PSD din Cluj, au urmărit multe meciuri ale naţionalei împreună, din tribuna oficială. Patroana editurii clujene "Vitrina", beneficiară de contracte cu FRF în valoare de peste 700.000 de euro în doar trei ani, a susţinut că nu are legături cu Dâncu. Anul trecut, când au apărut actele privind contractele dintre FRF şi Vitrina, reporterii ProSport au fost sunaţi de intermediari care au stăruit să nu publicăm nimic despre acest subiect deoarece "este irelevant"

2015-2018 cu Burleanu la FRF: 18,3 milioane de euro pentru salarii, 2,6 milioane de euro pentru investiţii

Interesantă este o comparaţie plecată de la alt punct pe care preşedintele actual al FRF a insistat foarte mult în campania electorală şi în primii ani de mandat. Burleanu a subliniat, peste tot unde a avut ocazia, că pe vremea odioasei guvernări Mircea Sandu s-au cheltuit banii aiurea şi că, în mandatul său, prioritate absolută vor avea investiţiile. Că va fi foarte preocupat să sporească infrastructura şi că spre activitatea sportivă şi investiţii se vor îndrepta, în proporţie covârşitoare, resursele FRF.

Cifrele nu susţin însă deloc aceste promisiuni.
ProSport a consultat datele oficiale ale FRF în mandatul lui Răzvan Burleanu şi a descoperit că lucrurile stau exact pe dos.
În calculul nostru am decis să excludem anul 2014, despre care actualul şef al federaţiei ar putea invoca (justificat, dealtfel) că a fost bugetat în perioada Mircea Sandu şi, deci, parte a “grelei moşteniri”.
Am socotit cât a alocat FRF, între 2015 şi 2018, pentru investiţii destinate activităţii fotbalistice şi cât pentru salariile personalului angajat.

Au rezultat următoarele cifre:

În 2015:

- Investiţii: 464.000 euro
- Salarii: 4.620.000 euro

În 2016:

- Investiţii: 556.000 de euro
- Salarii: 4.940.000 de euro

În 2017:

- Investiţii: 715.226 euro
- Salarii: 4.770.000 de euro

În 2018:

- Investiţii: 883.249 euro
- Salarii: 4.002.000 euro

Aşadar, în epoca Răzvan Burleanu, FRF a alocat, în total:

- 2.618.475 euro pentru investiţii
şi
- 18.332.000 de euro pentru salarii


În oricare din anii cu Burleanu la conducere, fondul de salarii a fost aproape dublu faţă de banii alocaţi investiţiilor în tot mandatul noului preşedinte 

Mircea Sandu a construit baza de la Mogoşoaia, Răzvan Burleanu nu poate s-o întreţină

Pentru comparaţie, în perioada de tristă amintire a lui Mircea Sandu s-au făcut investiţii de aproximativ 10-12 milioane de euro doar pentru construirea Casei Fotbalului (circa 2,2 milioane de dolari în 2000), a Bazei sportive de la Mogoşoaia (aproximativ 4-4,5 milioane de euro) şi a Bazei sportive de la Buftea (circa 5 milioane de euro).


ProSport a dezvăluit ulterior că preţurile, cel puţin în cazul bazei de la Buftea,
au fost umflate cu mult peste nivelul real.


Între timp, meciurile de calificare ale tricolorilor mici la Europenele sub 17 ani de anul trecut nu s-au putut juca la Mogoşoaia pentru că noii şefi ai FRF au neglijat întreţinerea sistemului de încălzire a gazonului. Partidele respective au fost mutate pe stadionul din Ploieşti în ultima clipă când oficialii UEFA au constatat că, după o ninsoare, terenul de la Mogoşoaia a devenit impracticabil.

Conform actelor oficiale ale FRF aflate în posesia ProSport, administratorul bazei de la Mogoşoaia este tot şeful federaţiei, Răzvan Burleanu.


1.598.475
de euro a cheltuit pe investiţii FRF în 2017-2018

8.772.000
de euro a cheltuit pe salarii FRF în 2017-2018

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.