EXCLUSIV | Dovada că Mircea Sandu a lucrat "în familie". A încheiat un contract de proiectare, la un preţ exorbitant, cu firma iubitului Ralucăi Sandu

24 feb 2016 39875 afişări Special
EXCLUSIV | Dovada că Mircea Sandu a lucrat "în familie". A încheiat un contract de proiectare, la un preţ exorbitant, cu firma iubitului Ralucăi Sandu
GALERIE (9 de imagini) VEZI GALERIA

"S-au plătit 600.000 pentru proiectare, într-adevăr, dar erau lei, nu euro. Iar suma s-a plătit pentru proiectarea întregului complex sportiv, nu doar pentru hotel, aşa cum s-a spus. S-au scris o mulţime de prostii”, a declarat Mircea Sandu, miercuri dimineaţă pentru ProSport. Fostul preşedinte al FRF spune un adevăr şi un neadevăr.

Să începem cu adevărul. O informaţie confuză venită pe surse, marţi, susţinea că preţul de proiectare al hotelului de la baza FRF din Buftea a fost de 600.000 de euro. ProSport îşi asumă eroarea şi le cere scuze cititorilor. Preţul de proiectare a fost în altă monedă: 600.000 de lei. Chiar şi aşa, însă, este umflat de cel puţin 4 ori faţă de cele mai mari preţuri practicate pe piaţa românească în anul 2012.

Mircea Sandu susţine că suma a reprezentat, de fapt, costul pentru proiectarea întregii baze de la Buftea. Aici, fostul preşedinte încearcă să creeze un adevăr propriu. ProSport prezintă în exclusivitate detaliile contractului încheiat şi semnat de Mircea Sandu în data de 17 octombrie 2012. Federaţia Română de Fotbal, în calitatea de achizitor, s-a angajat sub semnătura preşedintelui ei de atunci într-un contract cu firma SC Milenium Clading Sistem SRL, în calitate de prestator, pentru un obiectiv clar definit la punctul 4.1 din contract:

 „Prestatorul se obligă să elaboreze serviciile de proiectare generală pentru un hotel P+1 în zona Buciumeni, Buftea”

Citeşte mai jos continuarea articolului.

Aşadar, Sandu nu spune adevărul. Fostul preşedinte al FRF încearcă să asimileze costurile pentru proiectarea unui hotel cu o suprafaţă construibilă de 1.000 de metri pătraţi cu cele pentru o bază de pregătire care se întinde pe 4,7 hectare!

Contract  de cel puţin 4 ori mai scump decât preţul pieţei

Hotelul de la Buftea a fost construit după finalizarea bazei de pregătire. Preţul de proiectare este mare chiar şi după standardele din 2012, când firmele percepeau tarife mai mari decât în 2016. Contractul include studiul de fezabilitate, ilustrarea temei, proiectul de arhitectură, proiectul de structură, proiect de instalaţii electrice, scenariul de foc, sistematizarea verticală şi asistenţa tehnică.

În contract, la punctul 4.3, este precizată suma: 118.000 de euro, la care s-a adăugat un TVA de 28.320 de euro.

Banii au fost plătiţi firmei Milenium Clading Sistem în 5 tranşe. 30 la sută din valoarea contractului a fost achitată în primele 15 zile de la semnarea actelor.

Hotelul de la Buftea pentru a cărui proiectare a plătit FRF 118.000 de euro, plus 28.320 de euro TVA

ProSport a stat de vorbă cu mai mulţi arhitecţi, iar concluzia este că suma plătită de FRF este „exorbitantă”. În cel mai scump scenariu, proiectul ar fi trebuit să coste maximum 30.000 de euro, conform preţurilor pieţei din octombrie 2012. Mulţi dintre arhictecţii consultaţi de jurnalişti au estimat proiectul la 20.000 de euro.

Concluzia este că Mircea Sandu a fost generos şi a scos din buzunarele FRF o sumă de cel puţin 4 ori mai mare decât ar fi cerut un proiectant care se respectă.

De ce a făcut preşedintele federaţiei acest gest?

Conform procurorilor DIICOT, suma totală de 3,5 milioane de euro plătită de FRF la construirea bazei de la Buftea – hotelul face parte din acest complex – ar fi intrat într-un circuit prin care un milion de euro s-a întors la Mircea Sandu. Modalitatea ar fi fost încheierea unui contract de consultanţă între constructorul SC Baran România SRL şi firmă de-a Ralucăi Sandu, fiica lui Mircea Sandu.  

Aparent, din informaţiile obţinute de media, proiectantul hotelului de la Buftea nu avea nicio legătură cu constructorul SC Baran România SRL, reprezentat în România de cetăţeanul israelian Sharon Zaid Hanan.

Omul desemnat de Milenium Clading Sistem să semneze contractul cu FRF este un anume Paul Enişor. Pe contul său de Facebook, la capitolul ocupaţie, Enişor a trecut „fost project manager la Baran România”.

Verificarea acţionariatului firmei proiectante lămureşte, însă, multe neclarităţi din dosarul procurorilor DIICOT.

Iubitul Ralucăi Sandu l-a pozat pe Zgonea pe Wembley

Conform datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul principal şi administrator al firmei SC Milenium Clading Sistem SRL este Ziv Asher Tetelman (42 de ani), un om de afaceri de origine israeliană cu domiciliul în comuna Corbeanca. El deţine 90 la sută dintre acţiuni. Restul de 10 la sută este deţinut de Puiu Tetelman, probabil tatăl lui Ziv Asher.

Ziv Tetelman şi Raluca Sandu, într-un moment de tandreţe

Acum vine partea cu adevărat interesantă. Ziv Asher Tetelman este, începând cu 2011, iubitul Ralucăi Sandu, fiica lui Mircea Sandu! Ziv şi Raluca au împreună un băiat născut în 2015, nepotul lui Mircea Sandu.

Pe contul de Facebook al omului de afaceri, care a obţinut de la bunicul copilului său un contract umflat de proiectare, apar numeroase poze cu fostul preşedinte al FRF şi cu soţia sa, Lise, la reşedinţa din Corbeanca. ProSport a ales să nu le publice întrucât în imagini apare şi nepotul soţilor Sandu. De asemenea, într-o poză făcută cu telefonul chiar de Ziv Tetelman în tribuna stadionului Wembley din Londra, la finala Champions League din 2011, Barcelona – Manchester United 3-1, este surprins şi actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Lângă el se află un bărbat necunoscut, cel mai probabil  Puiu Tetelman.

Poza făcută de Ziv Tetelman în tribunele stadionului Wembley, în 2011. Valeriu Zgonea priveşte spre gazon

ProSport a încercat să-l contacteze din nou pe Mircea Sandu, pentru a comenta atribuirea unui contract umflat iubitului fiicei sale, însă fostul preşedinte al FRF nu a mai răspuns.

Citeşte aici dezvăluirile în premieră făcute de ProSport în iunie 2014 despre preţurile umflate pe care le-a plătit FRF pentru construirea bazei de la Buftea.

„Noi n-am lucrat deloc cu bani de la stat. Toate fondurile au fost private. Dar nu mai contează, atunci când apar probleme reale în societate trebuie să aruncăm nişte din astea pe piaţă, să uite lumea"

Mircea Sandu, fost preşedinte FRF, 24 februarie 2016

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.