Burleanu râzând. Burleanu la masă. Burleanu şi copiii. Burleanu şi fetele. Burleanu îngândurat. Poza actualului preşedinte al FRF apare de 9 ori într-un album publicat pe banii federaţiei. Este prima oară în istoria de 108 ani a fotbalului românesc când se întâmplă aşa ceva

19 oct 2017 3643 afişări Special
Burleanu râzând. Burleanu la masă. Burleanu şi copiii. Burleanu şi fetele. Burleanu îngândurat. Poza actualului preşedinte al FRF apare de 9 ori într-un album publicat pe banii federaţiei. Este prima oară în istoria de 108 ani a fotbalului românesc când se întâmplă aşa ceva Cât vezi cu ochii, Burleanu! Aşa ceva nu s-a mai văzut niciodată în fotbalul românesc
GALERIE (10 de imagini) VEZI GALERIA

Celebra, de-acum, broşură „Împreună suntem fotbal“, tipărită de FRF în condiţii grafice de excepţie – şi unde aflăm, de exemplu, că numărul fotbaliştilor a crescut cu 271,6% în ultimii doi ani, iar populaţia României, cu 2,5 milioane de locuitori –, conţine nu mai puţin de opt fotografii cu preşedintele federaţiei, Răzvan Burleanu.

Cele 86 de pagini, pline de grafice, cifre şi poze care atestă realizările epocii Burleanu, sunt înţesate de figura tânărului şef al federaţiei.

1. Burleanu responsabil

Pe pagina 3, lângă un editorial scris în limbajul caracteristic, ne întâmpină un Burleanu zâmbind reţinut, în inconfundabilul costum bleu închis asumat după preluarea puterii.

După cum puteţi citi, textul introductiv al albumului are titlul "România redescoperă fotbalul". Este aceeaşi idee pe care o repeta Daum, în ultimele luni de mandat: că, împreună cu şeful său, Burleanu, a popularizat acest sport în România.

2. Burleanu competent

Pe paginile 14-15, nu mai puţin de două poze. În ambele apare şeful FRF. Cea principală ni-l înfăţişează pe Burleanu cel competent şi implicat. Cadru din 2015, când preşedintele a prezentat, pe scena Teatrului Naţional (închiriat special pentru acest eveniment), proiectul „Împreună suntem fotbal“.

3. Burleanu apreciat

În medalion, pagina din stânga-jos, Burleanu privind în obiectiv în timp ce, cu aceeaşi ocazie prezentată mai sus, primea un fanion de la invitatul FRF, Jesper Moller, preşedintele federaţiei daneze.

4. Burleanu discret

Pe paginile 28-29, acolo unde ne este prezentată structura programului „Împreună suntem fotbal“ şi unde ni se spune, negru pe alb, că datorită acestei iniţiative a crescut audienţa naţionalei de seniori (!!!), Burleanu are cea mai discretă dintre cele nouă apariţii. În ultimul rând al pozei uriaşe cu un grup de copii care îşi arată diplomele se iţeşte capul zâmbitor al preşedintelui FRF. O lipsă de inspiraţie, de experienţă sau, poate, chiar amândouă, i-a făcut pe slujbaşii federali să aleagă o poză care se îndoaie, la mijlocul celor două pagini, foarte aproape de imaginea conducătorului.

5. Burleanu la masă, reprezentând România

Revanşa vine repede, pe paginile 36-37. Burleanu bine-dispus, la masă cu alţi doi reprezentanţi ai FRF, într-una din nenumăratele deplasări ale în calitate de şef FRF, ne arată un carton verde. Sejurul a fost efectuat la Tbilisi, capitala Georgiei, iar alături de cei trei şefi de la federaţie au mers un oficial al Ministerului Tineretului şi Sportului şi un altul de la Ministerul Educaţiei.

Poza din stânga jos este de la Ljubljana, într-un sejur unde Burleanu a fost însoţit şi de Florin Şari, director FRF care a uitat astă-primăvară de o competiţie organizată la Buftea. Zeci de copii defavorizaţi s-au schimbat atunci afară, în câmp, la 6 grade Celsius şi pe vânt. Apelul ProSport, care dorea să-i afle punctul de vedere, l-a surprins pe Şari în Elveţia, într-o altă deplasare pe banii federaţiei. Oficialul FRF a minţit, afirmând că nu a fost nicio problemă la turneul pentru copiii defavorizaţi (deşi chiar el discutase la telefon cu antrenorii veniţi la baza de pregătire) şi sugerându-i reporterului că totul nu e decât o conspiraţie pusă la cale de oamenii lui Mircea Sandu.

6. Burleanu fericit

Pe paginile 54-55 este o poză de la festivitatea de premiere a câştigătorilor de la competiţia „Unificat în 7“, dedicată elevilor cu dizabilităţi intelectuale. Burleanu apare şi în acest cadru, în rândul de sus.

7. Burleanu şi sexul frumos

Surprinzător, şeful FRF nu mai tronează pe poza principală a paginilor 58-59, dedicate proiectului „Fotbal şi feminitate“. Burleanu apare în imaginea din josul paginii 59, alături de fetele de la naţionala de junioare mici, prezentând un premiu primit de la UEFA pentru rezultatele deosebite obţinute în dezvoltarea fotbalului feminin.

8. Burleanu şi copiii

Pe centrul paginii 70, conţinând o galerie foto de la competiţii pentru copii, zâmbeşte, din nou, Burleanu. Preşedintele FRF priveşte cu dragoste părintească spre un băieţel căruia îi atârnă de gât o medalie.

9. Burleanu generos

Pe paginile 72-73 este prezentat proiectul „Transformă uliţa în stadion“. Poza dominantă îl înfăţişează pe Burleanu zâmbind cu gura până la urechi din mijlocul unui grup de copii. În colţul din dreapta-jos, foto mic, poate fi recunoscut şi Miodrag Belodedici.


Cum au ajuns poveştile FRF „exemplu de bune practici“ pentru UEFA

Concluzionând, din cele 86 de pagini ale broşurii FRF (din care două sunt coperţi fără personaje), Răzvan Burleanu apare în 9. O performanţă, probabil, neegalată nici de almanahurile de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, atunci când poza dictatorului apărea obligatoriu pe pagina 3 şi, eventual, de încă 1-2 ori într-un articol omagial, în paginile de început.

Mai trebuie notat că această puternică mediatizare a şefului FRF a fost făcută pe banii federaţiei.

În sfârşit, e important de spus că nu iniţiativele FRF –  unele dintre ele, notabile – sunt criticabile, ci modul propagandistic în care sunt folosite. ProSport v-a prezentat, în ultimele zile, mărturii ale preşedinţilor de Asociaţii Judeţene de Fotbal şi ale unor antrenori şi conducători de cluburi de copii şi juniori. Absolut toţi au dezminţit categoric statisticile federaţiei. FRF a pretins că numărul fotbaliştilor a crescut în doi ani cu 271,6%, iar cel al jucătorilor sub 10 ani – de peste 11 ori.

Precizările FRF se bat cap în cap cu mărturiile oamenilor care se ocupă efectiv de fotbal

Confruntată cu realitatea mărturiilor contrare ale oamenilor din fotbalul românesc prezentate de ProSport, federaţia s-a repliat şi a făcut precizări: că nu e vorba de jucători legitimaţi, ci de cei înregistraţi, că s-au folosit baze diferite de calcul pentru populaţia României, că nu e posibilă înregistrarea multiplă etc.

ProSport a publicat toate precizările FRF, dar declaraţiile oamenilor din fotbal – chiar cei care organizează la nivel local competiţiile – continuă să curgă exact în sens opus. Pe şeful federaţiei şi pe oamenii săi nu-i mai crede nimeni.

În broşura cu cele 9 fotografii ale lui Burleanu se subliniază că FRF, în urma rezultatelor fantastice, este dată drept exemplu de bune practici la UEFA. Oficialii din fotbalul românesc care ştiu cum funcţionează programele forului european au explicat pentru ProSport că „din fericire pentru ei (n.r. – cei de la FRF), UEFA nu verifică federaţiile. Forul de la Nyon ia de bune cifrele care i se raportează. UEFA are nişte programe, asigură finanţare şi consultanţă, dă bani în baza rezultatelor, dar nu vine în control, să vadă dacă lucrurile raportate de FRF au vreo legătură cu realitatea“.

Trebuie menţionat că albumul publicat pe banii FRF reprezintă o premieră absolută în istoria fotbalului românesc. Niciodată, în istoria federaţiei care a fost fondată în 1909, nu s-a mai văzut o asemenea iniţiativă. De-a lungul timpului, fotbalul din România a traversat, împreună cu restul societăţii, momente anormale. A trăit sub dictatură de dreapta şi de stânga, sub conduceri personale, a cunoscut cultul personalităţii şi idolatrii comandate. FRF a fost condusă de interpuşi ai Regelui Carol al II-lea, de simpatizanţi legionari, de activişti de partid şi de ofiţeri de armată. Niciodată, însă, nimeni nu a avut ideea de a scoate o broşură în care personajul principal să fie preşedintele federaţiei. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.