FRF a cheltuit, în ultimii doi ani, 1,6 milioane de euro pe investiții și 8,8 milioane de euro pe salarii. Numărul angajaților a ajuns, în 2018, la un nivel nemaiîntâlnit | GRAFIC Cum au evoluat schema de personal și fondul de salarii în ultimii 11 ani

Autor: Matei Udrea Publicat: 11 Apr. 2019, 08:29 Actualizat: 11 Apr. 2019, 11:28 Special

Federația Română de Fotbal a ajuns anul trecut la 167 de persoane angajate: un număr nemaiîntâlnit în istoria centenară a instituției nici pe vremea comunismului, nici măcar în cea a nepotismului fățiș din vremea lui Mircea Sandu.

Noul președinte Răzvan Burleanu a preluat instituția, în martie 2014, cu o schemă de personal oricum foarte încărcată (Mircea Sandu își angajase la FRF, la un moment dat, chiar și nepotul), de 149 de angajați, și se părea că e imposibil ca această cifră uriașă să fie depășită vreodată. Recordul a rezistat însă puțin timp.


Date oficiale pe 2018 din raportul Comisiei de Cenzori a FRF. ProSport deține documentele contabile ale FRF și pe anii precedenți

„Structura obeză” de dinainte de 2014 a căpătat „obezitate morbidă” după descălecarea lui Burleanu în curtea FRF

Una din ideile centrale ale discursului noului președinte Răzvan Burleanu, când a descălecat la federație, a fost chiar aceasta: se va eficientiza activitatea, schema de personal va fi suplă, fără angajări inutile, fără pile și prieteni care să primească sinecuri.

Imberbul șef al FRF a pornit în forță, concediind – instanțele aveau să dovedească ulterior că abuziv – numeroși oameni despre care Burleanu spunea că erau moșteniți de la Mircea Sandu cu stilul de lucru de pe vremea acestuia, adică mai mult la țigară sau lipsă la apel decât la treabă. S-au plătit, câțiva ani, sute de mii de euro despăgubiri către angajații dați afară fără temei legal.
Apoi, în 2016, după ce s-a făcut „curățenie”, numărul angajaților a explodat pur și simplu, depășindu-l chiar și pe cel din epoca Mircea Sandu: 158 de oameni.
În 2017, când banii primiți de la UEFA pentru participarea la Euro 2016 s-au terminat, numărul de oameni plătiți cu acte de federație a scăzut din nou: 127.
Anul trecut, însă, odată cu campania electorală pentru un nou mandat în fruntea FRF, Răzvan Burleanu a dus numărul angajaților federali la cel mai înalt nivel din istoria instituției: 167.

Cifrele obținute de ProSport arată că federația a avut în 2018

– 117 angajați cu contract individual de muncă,

– 20 de angajați cu contract de mandat – colaboratori (membrii comisiilor) și

– 30 de persoane cu contract de activitate sportivă (membrii staffurilor de la loturile naționale).

În total, 167 de persoane.


Dacă păstrăm comparația făcută de Burleanu în toamna lui 2013 între schema de personal a FRF și un om supraponderal, se poate spune că „omul gras” din perioada lui Mircea Sandu s-a îngrășat atât de tare în mandatul noului președinte încât acum ar trebui scos cu pompierii din casă


 

„FRF este o structură obeză, birocratică. Are 132 de angajați”
Răzvan Burleanu în toamna lui 2013, înainte de a deveni președintele federației


 

ondul de salarii plătit pentru acești oameni a fost, în 2018, de

– 17.955.364 lei, la care s-au adăugat

– 317.681 lei cheltuiți cu asigurările sociale și

– tichete de masă în valoare de 266.399 lei.
În total, 18.539.444 lei (4.002.000 euro la cursul de schimb de 4,632 lei/euro folosit de FRF în actele contabile corespunzătoare anului trecut).

Fondul de salarii este în scădere față de cel din 2017 cu 770.000 de euro. Rămâne însă cu 1,2 milioane de euro mai mare decât cel din ultimul an cu Mircea Sandu la cârma FRF și reprezintă una din principalele surse de cheltuieli ale federației.

Practic, suma dată pe salarii de Burleanu anul trecut a reprezentat 76% din ajutoarele și subvențiile de la FIFA și UEFA. Cele două foruri internaționale au susținut federația cu 5,268 milioane de euro, bani nerambursabili.


ProSport a scris deja zilele trecute că FRF a terminat anul 2018 cu pierderi reale
de 3,78 milioane de euro (din care declarați oficial 820.000 de euro)


Golul lăsat în organigramă prin concedierea abuzivă a „neisprăviților lui Mircea Sandu” – umplut cu vârf de „managerii lui Răzvan Burleanu”. Fondul de salarii a explodat imediat

O socoteală simplă arată că venitul mediu pe cap de angajat la FRF a fost, în 2018, de 1.996 euro/lună.

În actuala federație, discrepanța între salariați este însă uriașă.

Supraviețuitorii epocii Mircea Sandu, funcționarii de rând care încă mai țin activitatea pe linia de plutire, sunt cu salariile nemărite sau mărite foarte puțin față de 2014.

Burleanu și colaboratorii apropiați și-au acordat salarii exorbitante, comparabile cu ale unor directori de bănci.
În federație au fost aduse, pe filiere neclare, și o serie de personaje venite de niciunde, fără nicio legătură cu sportul, și angajate pe posturi de „consilieri” și directori – de asemenea, pe salarii uriașe. De departe cea mai mare atenție s-a acordat, în mandatul lui Burleanu, departamentului „Comunicare”, foarte stufos și însărcinat cu promovarea intensă a imaginii noului președinte.

Pentru „branduirea” lui Răzvan Burleanu ca priceput administrator, bun manager, om care îndrăgește copiii, personaj popular etc. s-au investit resurse uriașe.

ProSport a scris la vremea respectivă despre cazul broșurii tipărite de FRF în condiții grafice de excepție la editura „Vitrina”, din Cluj (legăturile cu Vasile Dâncu au fost negate vehement), și unde poza lui Burleanu apărea de 9 ori în diverse ipostaze, alături de informația că ar fi crescut numărul de fotbaliști din România de aproape 3 ori în 2 ani.


La ce sunt folosite resursele umane ale FRF în mandatul Răzvan Burleanu: se publică broșuri omagiale, în care poza șefului apare pe aproape fiecare pagină și sunt raportate creșteri explozive, de 270% în doar doi ani, ale numărului de fotbaliști din România. Federația tipărește această maculatură de care râde tot fotbalul românesc la o editură din Cluj, în condiții grafice de excepție și pentru un preț corespunzător. „Vitrina” a primit de la FRF, între octombrie 2014 și decembrie 2017, suma de 710.000 de euro

Anul trecut, în timpul campaniei electorale pentru un nou mandat de șef la FRF, Răzvan Burleanu a pus angajați ai federației să scotocească în arhive după documente compromițătoare despre contracandidatul Ionuț Lupescu. A rezultat un serial publicat pe site-ul personal al președintelui FRF în care s-au divulgat facturi, contracte cu diverși parteneri, cifre și documente confidențiale prin care se încerca acreditarea ideii că Lupescu ar fi mai nociv la conducerea federației decât Burleanu.

Întrebat într-o conferință de presă de jurnalistul Silviu Tudor Samuilă, de la Telekom Sport, dacă e normal să folosească resursele, actele contabile și angajații FRF pentru campania electorală personală și ca să producă articole pentru propriul site, Burleanu a spus că nu vede nicio problemă.
Citiți aici întrebările puse de jurnalist și răspunsurile incredibile ale lui Răzvan Burleanu.

Una peste alta, venirea lui Burleanu în locul lui Sandu la vârful FRF a însemnat mai ales dublarea imediată a cheltuielilor cu salariile.


Răzvan Burleanu și Vasile Dâncu, politician PSD din Cluj, au urmărit multe meciuri ale naționalei împreună, din tribuna oficială. Patroana editurii clujene „Vitrina”, beneficiară de contracte cu FRF în valoare de peste 700.000 de euro în doar trei ani, a susținut că nu are legături cu Dâncu. Anul trecut, când au apărut actele privind contractele dintre FRF și Vitrina, reporterii ProSport au fost sunați de intermediari care au stăruit să nu publicăm nimic despre acest subiect deoarece „este irelevant”

2015-2018 cu Burleanu la FRF: 18,3 milioane de euro pentru salarii, 2,6 milioane de euro pentru investiții

Interesantă este o comparație plecată de la alt punct pe care președintele actual al FRF a insistat foarte mult în campania electorală și în primii ani de mandat. Burleanu a subliniat, peste tot unde a avut ocazia, că pe vremea odioasei guvernări Mircea Sandu s-au cheltuit banii aiurea și că, în mandatul său, prioritate absolută vor avea investițiile. Că va fi foarte preocupat să sporească infrastructura și că spre activitatea sportivă și investiții se vor îndrepta, în proporție covârșitoare, resursele FRF.

Cifrele nu susțin însă deloc aceste promisiuni.
ProSport a consultat datele oficiale ale FRF în mandatul lui Răzvan Burleanu și a descoperit că lucrurile stau exact pe dos.
În calculul nostru am decis să excludem anul 2014, despre care actualul șef al federației ar putea invoca (justificat, dealtfel) că a fost bugetat în perioada Mircea Sandu și, deci, parte a „grelei moșteniri”.
Am socotit cât a alocat FRF, între 2015 și 2018, pentru investiții destinate activității fotbalistice și cât pentru salariile personalului angajat.

Au rezultat următoarele cifre:

În 2015:

– Investiții: 464.000 euro
– Salarii: 4.620.000 euro

În 2016:

– Investiții: 556.000 de euro
– Salarii: 4.940.000 de euro

În 2017:

– Investiții: 715.226 euro
– Salarii: 4.770.000 de euro

În 2018:

– Investiții: 883.249 euro
– Salarii: 4.002.000 euro

Așadar, în epoca Răzvan Burleanu, FRF a alocat, în total:

– 2.618.475 euro pentru investiții
și
– 18.332.000 de euro pentru salarii


În oricare din anii cu Burleanu la conducere, fondul de salarii a fost aproape dublu față de banii alocați investițiilor în tot mandatul noului președinte 

Mircea Sandu a construit baza de la Mogoșoaia, Răzvan Burleanu nu poate s-o întrețină

Pentru comparație, în perioada de tristă amintire a lui Mircea Sandu s-au făcut investiții de aproximativ 10-12 milioane de euro doar pentru construirea Casei Fotbalului (circa 2,2 milioane de dolari în 2000), a Bazei sportive de la Mogoșoaia (aproximativ 4-4,5 milioane de euro) și a Bazei sportive de la Buftea (circa 5 milioane de euro).


ProSport a dezvăluit ulterior că prețurile, cel puțin în cazul bazei de la Buftea,
au fost umflate cu mult peste nivelul real.


Între timp, meciurile de calificare ale tricolorilor mici la Europenele sub 17 ani de anul trecut nu s-au putut juca la Mogoșoaia pentru că noii șefi ai FRF au neglijat întreținerea sistemului de încălzire a gazonului. Partidele respective au fost mutate pe stadionul din Ploiești în ultima clipă când oficialii UEFA au constatat că, după o ninsoare, terenul de la Mogoșoaia a devenit impracticabil.

Conform actelor oficiale ale FRF aflate în posesia ProSport, administratorul bazei de la Mogoșoaia este tot șeful federației, Răzvan Burleanu.


1.598.475
de euro a cheltuit pe investiții FRF în 2017-2018

8.772.000
de euro a cheltuit pe salarii FRF în 2017-2018

 

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 11 Apr. 2019, 08:29 Actualizat: 11 Apr. 2019, 11:28 Special
Pe aceeași temă
Ginerele lui Gigi Becali, prima reacție după vestea că Teodora este însărcinată
Ginerele lui Gigi Becali, prima reacție după vestea că Teodora este însărcinată
Problemele Netflix cu mafia lemnului din România. Jurnalişti sechestraţi în timpul filmărilor
Problemele Netflix cu mafia lemnului din România. Jurnalişti sechestraţi în timpul filmărilor
CE TRAGEDIE! A fost gasit MORT. Toate Romania il PLANGE
CE TRAGEDIE! A fost gasit MORT. Toate Romania il PLANGE
Copil-minune în Belgia: absolvent universitar de inginerie electrică la 9 ani, plănuieşte să facă şi Medicina
Copil-minune în Belgia: absolvent universitar de inginerie electrică la 9 ani, plănuieşte să facă şi Medicina
BOMBA MOMENTULUI: Neymar ar putea ajunge la Barcelona in iarna! Detaliul care face mutarea tot mai evidenta! Anuntul momentului in Spania
BOMBA MOMENTULUI: Neymar ar putea ajunge la Barcelona in iarna! Detaliul care face mutarea tot mai evidenta! Anuntul momentului ...
ULTIMA ORA! A murit un mare roman! Ce tragedie, familia este in stare de soc
ULTIMA ORA! A murit un mare roman! Ce tragedie, familia este in stare de soc
În sfârșit ceva care nu afectează fluența. A început montarea de parapete pe rulouri pe E85 „Drumul morții”
În sfârșit ceva care nu afectează fluența. A început montarea de parapete pe rulouri pe E85 „Drumul morții”
Problemele cu care ne
confruntăm la sistemul de frânare al maşinii. De ce tremură volanul
Problemele cu care ne confruntăm la sistemul de frânare al maşinii. De ce tremură volanul
SE ÎNTÂMPLĂ! Dezvăluire fulger din spatele uşilor închise la USR-PLUS
SE ÎNTÂMPLĂ! Dezvăluire fulger din spatele uşilor închise la USR-PLUS
Această TÂNĂRĂ mulatră l-a invitat să petreacă o noapte împreună. După ce au FĂCUT sex, a plecat la el acasă. Surpriza ULUITOARE a venit a doua zi
Această TÂNĂRĂ mulatră l-a invitat să petreacă o noapte împreună. După ce au FĂCUT sex, a plecat la el acasă. ...
Schimbare majoră: Ce se întâmplă cu magazinele Kaufland
Schimbare majoră: Ce se întâmplă cu magazinele Kaufland
Dezvăluiri şocante făcute de Gabi Tamaş. Fostul fundaş de la FCSB a comis-o şi i-a surprins pe toţi:
Dezvăluiri şocante făcute de Gabi Tamaş. Fostul fundaş de la FCSB a comis-o şi i-a surprins pe toţi: "Ce am făcut? ...
Avertisment de ultim moment al meteorologilor! Când vine iarna în România! Alertă ANM
Avertisment de ultim moment al meteorologilor! Când vine iarna în România! Alertă ANM
Gabriela Cristea a vrut să plece de acasă pentru EL! Bomba zilei!
Gabriela Cristea a vrut să plece de acasă pentru EL! Bomba zilei!
Urina: de câte ori e normal urinezi pe zi
Urina: de câte ori e normal urinezi pe zi
Rares Bogdan o face PRAF pe Viorica Dancila! INCREDIBIL ce a putut sa spuna despre fostul premier
Rares Bogdan o face PRAF pe Viorica Dancila! INCREDIBIL ce a putut sa spuna despre fostul premier
Vine marele cutremur în România! Maria Ghiorghiu a făcut anunțul teribil
Vine marele cutremur în România! Maria Ghiorghiu a făcut anunțul teribil
Un om de afaceri a plătit 3,7 MILIOANE de dolari pentru o noapte cu această actriţă celebră. La scurt timp după aceea a avut parte de o SURPRIZĂ extrem de neplăcută. Cazul a ajuns la Curtea Supremă
Un om de afaceri a plătit 3,7 MILIOANE de dolari pentru o noapte cu această actriţă celebră. La scurt timp după aceea ...
Telefon performant Samsung la doar 200 de lei, în oferta de Black Friday a unui magazin. Va fi bătaie pe el!
Telefon performant Samsung la doar 200 de lei, în oferta de Black Friday a unui magazin. Va fi bătaie pe el!
Profeţiile lui Nostradamus până în 2028. Cinci zodii care vor sta sub semnul banilor, al dragostei şi norocului
Profeţiile lui Nostradamus până în 2028. Cinci zodii care vor sta sub semnul banilor, al dragostei şi norocului
Lavinia a spus în sfârșit SECRETUL! Cum a slăbit rapid după naștere
Lavinia a spus în sfârșit SECRETUL! Cum a slăbit rapid după naștere
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău de doi ani. Voiam doar să îţi zic că nu o să mai fie cu tine'
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău ...
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată și cât costă viitorul BESTSELLER românesc
Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată și cât costă viitorul BESTSELLER românesc
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
A rămas însărcinată la doar o lună de la nunta de poveste. Nimeni nu se aștepta!
A rămas însărcinată la doar o lună de la nunta de poveste. Nimeni nu se aștepta!
O mamă și-a închis în casă cei 3 copii pentru a putea merge la un hotel cu alt bărbat
O mamă și-a închis în casă cei 3 copii pentru a putea merge la un hotel cu alt bărbat