ANCHETĂ | Steaua cedează un teren sintetic din Ghencea unui oficial AMFB urmărit penal pentru dare de mită. Contractul e de 5 ore pe săptămână, dar terenul este folosit zi-lumină, tot weekendul. Cum i s-a făcut loc peste noapte unui apropiat al comandantului şi ce spune colonelul Petrea

3 apr 2018 4040 afişări Special
ANCHETĂ | Steaua cedează un teren sintetic din Ghencea unui oficial AMFB urmărit penal pentru dare de mită. Contractul e de 5 ore pe săptămână, dar terenul este folosit zi-lumină, tot weekendul. Cum i s-a făcut loc peste noapte unui apropiat al comandantului şi ce spune colonelul Petrea 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17116012/1/cerere-baboia.jpg

Modul în care este gestionată activitatea la Clubul Sportiv al Armatei Steaua pare să devină tot mai de neînţeles. Gruparea Armatei închiriază, pe de o parte, pentru sute de mii de lei, terenuri pentru că juniorii n-ar mai avea loc în baza din Ghencea, dar pe de altă parte le dă spre folosinţă unor oficiali ai Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti (AMFB) spaţii de antrenament chiar în incinta propriului complex sportiv.

Firma SC Sports Arena Production SRL, aparţinându-i secretarului general al AMFB, Claudiu Baboia – persoană urmărită penal pentru dare de mită –, a închiriat la începutul lunii martie unul din cele două terenuri sintetice ale bazei sportive din Ghencea, pe care sâmbăta şi duminica se joacă acum meciuri de dimineaţa până seara – 17 ore pe săptămână. Este o perioadă de exploatare a terenului de peste 3 ori mai mare decât cea trecută în contract, care prevede plata chiriei pentru numai 5 ore pe săptămână.


Cererea înaintată de secretarul general al AMFB, Claudiu Baboia, a fost aprobată de colonelul Cristian Petrea. Meciurile de juniori au început, aşa cum scrie şi în cerere, pe 10 martie. Solicitarea este pentru 5 ore săptămânal

Vorbim de acelaşi club – CSA Steaua – care astă-toamnă plătea 172.000 de lei chirie unei firme pentru ca juniorii legitimaţi aici să se antreneze pe un teren din afara bazei sportive. Colonelul Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, a precizat pentru ProSport că această închiriere a terenului din cartierul Militari a fost necesară astă-toamnă deoarece, din cauza numărului crescut de echipe, juniorii stelişti nu mai aveau loc pe terenurile din Complexul Sportiv din Ghencea.
De atunci şi până acum, situaţia bazei din Ghencea a rămas însă neschimbată. Nu a apărut niciun teren nou de pregătire, astfel că nu s-a rezolvat „problema“ care a dus la necesitatea închirierii unui un teren privat. Şi n-a apărut nici vreun excedent de spaţii de antrenament, pentru ca acestea să poată fi închiriate către terţi.


„Am semnat un contract pentru închirierea unui teren pentru că centrul de copii şi juniori s-a dezvoltat, între timp a fost reînfiinţată echipa mare, încă două echipe de juniori republicani, grupe de copii de la 2002 la 2010 şi terenurile noastre nu mai făceau faţă...“
Colonelul Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, explicând ProSport, duminică, de ce a fost nevoie să plătească 172.000 de lei chirie pentru un teren privat, în afara bazei sportive


Ciudatul caz v-a fost deja prezentat luni de ProSport, laolaltă cu documentele şi cu explicaţiile colonelului Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua. 

Revenind la contractul dintre CSA Steaua, reprezentată de colonelul Cristian Petrea, şi SC Sports Arena Production SRL, aparţinându-i lui Claudiu Baboia, cererea a fost semnată de secretarul general al AMFB pe 26 februarie 2018. Oferta era de 167 lei/oră chirie pentru un contract de 5 ore pe săptămână, în perioada 10 martie – 17 iunie 2018.

Actele au fost semnate de colonelul Cristian Petrea, aşa că, începând cu 10 martie, pe terenul din Complexul Sportiv Steaua au început meciurile de juniori din competiţiile AMFB.

Una din probleme ar fi că aceste meciuri de copii şi juniori, desfăşurate sub egida AMFB şi pentru care Baboia încasează sume consistente de la echipe, ocupă terenul din Ghencea 17 ore pe săptămână, şi nu 5! E vorba, aşa cum puteţi vedea mai jos în capturi chiar de pe site-ul AMFB, de meciuri care se joacă sâmbăta de la ora 9.00 la ora 18.00 (ultima partidă începe la 17.10), iar duminica de la ora 9.00 la ora 17.00 (ultimul joc începe la ora 16.00). Programul complet al meciurilor de juniori organizate de AMFB în complexul Steaua poate fi consultat aici şi aici.

Practic, în acest moment, unul din cele două terenuri sintetice existente în baza Steaua (cel de dimensiuni reduse, adecvat activităţii pentru copii) este blocat, în fiecare weekend, de dimineaţă până spre seară, de o firmă privată. Contractul este până în luna iunie a acestui an.

Programul meciurilor de copii organizate sâmbăta de Baboia în Ghencea se întinde pe durata a 9 ore, de la ora 9.00 la ora 18.00


Programul meciurilor de copii jucate sub egida AMFB în Ghencea duminica începe la ora 9.00 şi se încheie la ora 17.00: în total, 8 ore

 

Povestea unei relaţii strânse: Petrea - Baboia

În ultimul an, între Claudiu Baboia (secretarul general al AMFB este urmărit penal de DNA pentru că a încercat să-i dea mită unui arbitru înaintea unui meci din Liga 2) şi colonelul Cristian Petrea s-au stabilit relaţii deosebite.

Astă-vară, AMFB a schimbat criteriile de admitere a echipelor în Liga 4 şi a inclus direct în această competiţie nou-înfiinţata formaţie CSA Steaua (deşi, conform criteriului sportiv, aceasta trebuia să pornească din Liga 5, ultimul eşalon valoric, la fel ca toate formaţiile abia înfiinţate). Alături de Steaua au mai fost băgate atunci „peste rând“, direct în Liga 4, alte trei echipe nou-înfiinţate: AFC Dinamo, Carmen şi Academia Rapid.

Această evoluţie a evenimentelor fusese anticipată de colonelul Cristian Petrea, pentru ProSport, încă din iarna 2016-2017, când ofiţerul a declarat că primise garanţii că echipa sa va fi inclusă direct în Liga 4.


Claudiu Baboia l-a ajutat pe comandantul CSA Steaua, iar acum a primit în chirie unul din terenurile bazei sportive

La începutul acestui an, într-o Adunare Generală marcată de numeroase nereguli şi tulburată de un scandal de proporţii, Claudiu Baboia a contribuit la numirea colonelului Cristian Petrea în funcţia de vicepreşedinte la AMFB. Votul a fost, potrivit martorilor oculari, unul nelegal. Pentru că, în primă fază, prea puţini din cei prezenţi au ridicat mâna când au fost întrebaţi dacă îl vor pe Petrea vicepreşedinte AMFB, scrutinul s-a anulat şi a fost reluat într-o ordine inversă. Şefii AMFB au întrebat cine este împotrivă, cine se abţine, apoi au tras direct concluzia că restul oamenilor (care nu ridicaseră deloc mâna) ar fi „din oficiu“ suporterii lui Petrea.

Ultimul episod s-a consemnat luna trecută, când Claudiu Baboia a primit acest contract în interiorul bazei sportive din Ghencea. Oficialul AMFB plăteşte chiria conform contractului, apoi încasează banii de la echipele care joacă pe terenul respectiv.


INTERVIU | Colonelul Petrea: "Am semnat cu AMFB, nu cu Baboia. Activitatea se desăşoară după ce se termină programele noastre de antrenament sau meciurile oficiale"


Colonelul Petrea a semnat, în numele CSA Steaua, contracte contradictorii

Tema contractului făcut de CSA Steaua cu firma lui Baboia a părut să îl surprindă, luni, pe colonelul Cristian Petrea. Pentru câteva secunde, reporterul a trăit cu impresia că s-a întrerupt convorbirea telefonică. Nu se întrerupsese, comandantul CSA Steaua era acolo. 
Dialogul a scos în evidenţă că ofiţerul deţinea alte date faţă de cele ale reporterului. Cristian Petrea a menţionat că acest contract a fost încheiat cu AMFB, şi nu cu o societate comercială (aşa cum se poate vedea în acte), adăugând că este vorba de 5 ore pe săptămână, sâmbătă şi duminică după-amiaza, după ora 16.00, când activitatea grupelor de copii şi juniori de la Steaua s-a încheiat. A părut surprins să afle că, de fapt, acel teren e ocupat de dimineaţă până seara, în weekend, de firma lui Baboia, iar cele 5 ore sunt, de fapt, 17.
A existat şi o interesantă parte a dialogului legată de oportunitatea unui contract între clubul Armatei române şi o persoană urmărită penal pentru dare de mită.
Dar cea mai delicată problemă, din punctul de vedere al reporterului ProSport - şi în privinţa căreia interlocutorul nu a părut nici convins de argumente, nici convingător - este aceea că, după ce s-a închiriat un teren privat pe motiv că acelea din propria bază nu sunt suficiente pentru numărul de echipe, acum se cedează unul din propriile terenuri artificiale unei firme private. Practic, două zile pe săptămână, unul din cele două terenuri sintetice deţinute de Steaua este ocupat de o societate comercială. Care îi aparţine lui Claudiu Baboia, secretarul general al AMFB.
Citiţi mai jos punctul de vedere al colonelului Cristian Petrea şi precizarea pe care acesta a făcut-o, prin SMS, la câteva ore după discuţie.

ProSport: Domnule colonel, este vorba de un contract pe care l-aţi făcut cu Baboia...
Cristian Petrea:

Cu Claudiu Baboia.

Alo?
Da, ştiu că doresc să organizeze nu ştiu ce...

Păi, organizează deja!
O finală de...

Se joacă deja acolo.
Nu, organizează acum.

Organizează în fiecare săptămână.
Acum, da! Şi nu cu Baboia, cu AMFB!

Nu, este firma lui Claudiu Baboia. A lui, personal. Este o societate comercială. Un SRL.
Asta nu ştiu.

Iar el, mai departe, organizează meciuri care se joacă sub egida AMFB. Dar e vorba de o firmă (n.r. – SC Sports Arena Production SRL) privată, aflată în proprietatea lui Claudiu Baboia.
Nu. Eu am înţeles că organizează AMFB un campionat. Nu au teren şi...

Este o competiţie pentru copii, da. Dar cea care a închiriat terenul este o firmă comercială.
Îmi notez şi...

OK. Eu am văzut în contract că e vorba de 5 ore săptămânal pentru 167 de lei pe oră.
Vorbim de sâmbătă şi duminică.

Da.
După ce se termină programele noastre de antrenament sau meciurile oficiale.

În realitate, se joacă 17 ore, nu 5 ore, aşa cum e contractul. Şi se joacă de dimineaţă până după-amiază. Sâmbătă, de la ora 9.00 până la ora 18.00, şi duminică, de la ora 9.00 până la ora 17.00.
Asta voi verifica. Nu ştiu. Eu ştiu ce am semnat.

Asta...
Dacă spuneţi... Eu am semnat pentru 5 ore.

Se poate verifica uşor chiar pe site-ul AMFB, unde este trecut programul competiţiilor pentru copii de pe terenul din complexul Steaua.
Mi-am notat. Credeţi-mă, am foarte multe lucruri...

Vă cred. Altă chestiune: probabil că ştiţi că Baboia este urmărit penal pentru dare de mită...
Ştiu, am citit, a fost inclusiv reţinut de DIICOT sau de DGA...

Da, de DGA.
OK, dar nu cred că am eu vreo implicare.

Nu aveţi, dar este un contract semnat de clubul Armatei cu o persoană care are...
Staţi puţin, instanţa s-a pronunţat? Este o decizie definitivă?

Nu, dar…
Dacă este exonerat de toate acuzaţiile?

Sunt acuzaţii foarte grave.
Sunt de acord cu dumneavoastră. Dar s-au mai văzut cazuri în care oameni pe care instanţa i-a achitat.

OK. Ultima chestiune: mie îmi este neclar ce s-a schimbat faţă de astă-toamnă. Atunci nu aveaţi suficiente terenuri pentru a organiza antrenamentele propriilor echipe, iar acum închiriaţi terenul către Baboia. Eu ştiu că nu s-a făcut niciun teren nou în complexul sportiv...
Da, nu s-a făcut... Bun, în ce sens... Nu înţeleg întrebarea. Cum adică, ce s-a schimbat?

Ieri mi-aţi spus că aţi fost nevoit să închiriaţi un teren privat pentru că nu mai făceau faţă propriile terenuri.
Da.

Acum oferiţi spre închiriere, lui Baboia, un teren în propria bază. Ce s-a întâmplat între timp de s-a făcut loc şi pentru alţii?
Nu "pentru alţii". Pentru AMFB, pentru desfăşurarea campionatului de copii. Dar vorbim de desfăşurarea campionatului după orele 14.00! După ce grupele noastre de copii şi juniori termină antrenamentul, după ce sâmbăta şi duminica sunt meciurile pe care le joacă echipele noastre în calitate de organizatori. Deci nu am dat la o parte grupele noastre pentru a face loc acestui turneu de copii. Şi, oricum, sâmbătă după-amiază şi duminică după-amiază nu erau programate antrenamente pentru copiii noştri.

Am înţeles. Mulţumesc, o zi bună.
Sănătate!


La câteva ore după dialogul de mai sus, colonelul Cristian Petrea a revenit cu un mesaj SMS prin care a confirmat că pe terenul artificial din Ghencea se joacă mai mult decât scrie în contract. „Am discutat cu administratorul bazei şi cel puţin pentru data de 31 martie au fost pontaţi cu 10 ore. Cred că etapa din 17 martie a fost amânată. Pentru luna martie vor fi facturaţi pentru toate orele", a menţionat comandantul CSA Steaua.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.