Armata e cu noi! Colonelul Petrea, comandant la Steaua, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipale de Fotbal deşi clubul său nu era afiliat. Povestea unei şedinţe care s-a ţinut având la uşă "gorile" comandate de un urmărit penal pentru corupţie

14 dec 2017 6569 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Armata e cu noi! Colonelul Petrea, comandant la Steaua, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipale de Fotbal deşi clubul său nu era afiliat. Povestea unei şedinţe care s-a ţinut având la uşă "gorile" comandate de un urmărit penal pentru corupţie  Colonelul Petrea (centru) a devenit vicepreşedinte al AMFB înainte de afilierea CSA Steaua. FOTO: Mediafax 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16856612/2/marian-luminare.jpg

Colonelul Cristian Petrea, comandant la Steaua, a fost ales joi în funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti (AMFB), deşi clubul pe care-l reprezintă nu era încă afiliat la acest for. Acesta este finalul suprarealist al unei serii de decizii şi întâmplări realmente incredibile.

Iată principalele evenimente care au dus la situaţia ca reprezentantul unui club neafiliat la AMFB să fie ales vicepreşedinte al acestei organizaţii:

- Adunarea Generală de joi a fost convocată de Comitetul Executiv al AMFB pentru mai multe obiective, între care cele mai interesante erau alegerea unui vicepreşedinte, a trei membri în Comitetul Executiv şi, la ultimul punct, afilierea şi dezafilierea unor cluburi.


Aşa arată convocatorul Adunării Generale a AMFB trimis unora dintre participanţi de Marian Lumânare. Actul nu este înregistrat nicăieri şi nu este datat

- Hârtia prin care se făcea convocarea Adunării Generale, semnată de preşedintele AMFB, Marian Lumânare, dar nedatată şi fără număr de înregistrare, le-a fost trimisă doar unora dintre membri. Cei nedoriţi n-au fost anunţaţi.

- Pe aceeaşi foaie sunt menţionate, cât se poate de clar, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care-şi depun candidatura la un loc în Comitetul Executiv. Printre condiţii, respectivii trebuie să fie „preşedinte al unui club de fotbal, membru al AMFB“.

- Trei persoane îşi depun dosarul de candidatură pentru funcţia de vicepreşedinte: Ilie Drăgan, de la 3 Kids (care şi îndeplinea criteriile), Ionuţ Ghiţă, de la AS Lider, şi colonelul Cristian Petrea, de la Steaua. Ultimul este comandantul unui club departamental care, la ora depunerii dosarului, nu este membru al AMFB.

- Comitetul Executiv al AMFB, condus de preşedintele Marian Lumânare şi secretarul general Claudiu Baboia, respinge două dintre candidaturi, singurul dosar păstrat în cursă fiind exact cel care nu îndeplineşte condiţiile: cel al ofiţerului Petrea.

- Momentul alegerilor, fixat joi, 14 decembrie, provoacă noi scene neverosimile. La uşa clădirii unde are loc şedinţa se instalează patru bodyguarzi coordonaţi de Claudiu Baboia, scretarul general al AMFB urmărit penal pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită în cazul unui arbitru, la un meci Foresta Suceava – Sepsi Sf. Gheorghe, din Liga 2, jucat astă-primăvară (mai multe amănunte citiţi aici). Mai mulţi participanţi la şedinţa Adunării Generale declară, pentru ProSport, că Baboia personal le-a recomandat ce au de făcut la vot.


Claudiu Baboia, fost arbitru, urmărit penal pentru dare de mită, a coordonat Adunarea Generală a AMFB

- Doi opozanţi ai actualei conduceri, Tudor Iacov, de la Progresul, şi Ilie Drăgan, conducătorul de la 3 Kids a cărui candidatură a fost respinsă ilegal, se prezintă la locul şedinţei, dar bodyguarzii le interzic să participe.

- Unic candidat, colonelul Cristian Petrea este votat de membrii Adunării Generale, care închid ochii la tot ce s-a întâmplat. Comandantul CSA Steaua devine noul vicepreşedinte al AMFB.

- În aceeaşi şedinţă se votează şi afilierea CSA Steaua, alături de alte cluburi înscrise în competiţii în ultimii ani.

Cum se poate ajunge ca Petrea să fie vicepreşedintele AMFB, deşi n-ar reprezenta pe nimeni

Explicaţia privind faptul că, în aceeaşi şedinţă, CSA Steaua a fost afiliată la AMFB nu este corectă din mai multe motive. În primul rând, colonelul Petrea şi-a depus dosarul de candidatură în momentul în care clubul său nu era membru cu drepturi depline. În al doilea rând, cel puţin teoretic, la acea oră nu se ştia nici măcar dacă majoritatea membrilor vor fi de acord, în Adunarea Generală, cu afilierea CSA Steaua.

Se putea ajunge astfel, din cauza încălcării regulamentelor (care, printre altele, au fost construite astfel tocmai pentru a evita astfel de aberaţii), la situaţia paradoxală ca, de exemplu, Petrea să fie votat, la punctul 6 de pe ordinea de zi a Adunării Generale, în funcţia de vicepreşedinte, iar ceva mai târziu, la punctul 7, să fie respinsă, tot prin vot, primirea CSA Steaua în AMFB.
Nici măcar în acest moment nu se poate afirma că există o legalitate, pentru că deciziile luate azi de AMFB pot fi contestate în instanţă. La Tribunal se poate obţine fie anularea tuturor hotărârilor, fie anularea unora dintre măsurile votate. Se poate ajunge la anularea afilierilor şi dezafilierilor operate azi, ceea ce ar duce, din nou, la situaţia ca Petrea să fie vicepreşedinte al unui for unde n-ar mai reprezenta pe nimeni.
Această acţiune în instanţă chiar va avea loc, spun sursele ProSport.


Marian Lumânare, preşedintele AMFB, patronează toată nebunia. Tribunalul nu îi recunoaşte calitatea de oficial al asociaţiei

AMFB, locul tuturor posibilităţilor

ProSport v-a mai relatat şi alte cazuri de la AMFB.

+ Colonelul Petrea a declarat pentru publicaţia noastră, încă de anul trecut, că a primit asigurări că Steaua va fi înscrisă, în acest campionat, direct în Liga 4, deşi la AMFB erau două eşaloane (Liga 4 şi Liga 5), iar grupările nou-înfiinţate au pornit, până acum, din ultimul eşalon, aşa cum era şi normal.

La data interviului, în toamna lui 2016, CSA Steaua nu avea nici măcar echipă de fotbal (care avea să fie cumpărată cu totul 4 luni mai târziu, de la Regal Sport). Şefii AMFB, contactaţi de ProSport, au oferit atunci răspunsuri ambigue. Detalii, AICI.

+ Tot anul trecut, în toamnă, cu control al MTS descoperea mari nereguli comise de AMFB, motiv pentru care suspenda Certificatul de Identitate Sportivă al asociaţiei. Detalii, AICI. AMFB a atacat în instanţă decizia, au urmat alegerile parlamentare şi schimbarea guvernului, iar noua echipă de conducere venită la cârma ministerului nu s-a prezentat în instanţă, pentru a-şi apăra decizia. În prealabil, cererile de intervenţie ale unor cluburi în favoarea MTS fuseseră respinse de juriştii ministerului pe motiv că nu e nevoie de ajutor şi se vor descurca singuri. Sursele ProSport au confirmat că, în perioada de dinaintea procesului, ministrul tineretului şi sportului a fost vizitat de conducătorii AMFB.

+ Astă-vară, cu foarte puţin timp înainte de startul noului sezon, AMFB a decis să bage „la excepţional“, direct în Liga 4, patru formaţii abia înfiinţate: Academia Rapid, Steaua, Carmen şi CS FC Dinamo. În schimb, a fost ţinută din nou în Liga 5 o echipă care obţinuse promovarea în Liga 4 prin merit sportiv, pe teren – VK Soccer –, dar cu un conducător incomod pentru conducătorii AMFB şi ai FRF (Viorel Krauss). Detalii, AICI.

+ Tot anul trecut, şefii AMFB au mutat o echipă, cu antrenori cu tot, în timpul sezonului şi fără să judece cazul la Comisia de Disciplină, de la un club la altul. Pentru diverse fricţiuni cu actuala conducere a AMFB, Frăţia a fost exclusă din competiţii invocându-se datorii ale clubului. Jucătorii ar fi trebuit să depună memorii care să fie judecate şi soluţionate favorabil de Comisia de Disciplină, pentru ca să poată fi legitimaţi de alt club. În schimb, ei au apărut pur şi simplu, de la o etapă la alta, la altă formaţie. Întrebaţi de ProSport ce s-a întâmplat, conducătorii AMFB au dat exemplul lui Mironaş, care în 1994 a jucat, în aceeaşi etapă, la două echipe, Gloria Bistriţa şi Dinamo (detalii, AICI).

+ În urmă cu câteva luni s-a descoperit că fotbalistul Muscalu a jucat două meciuri pentru Academia Rapid, deşi echipa nu avea voie să-l folosească (detalii aici). Acest caz, foarte simplu din perspectiva regulamentului şi soluţionabil într-un singur fel – pierderea meciurilor respective cu 0-3 –, indiferent în ce ţară a lumii s-ar petrece, este amânat săptămânal de AMFB încă din luna octombrie. „Echipele care prezintă în componenţa lor jucători care au obţinut legitimarea şi dreptul de joc cu încălcarea prevederilor regulamentare, fapt dovedit ca urmare a soluţionării unei contestaţii, vor fi sancţionate cu pierderea jocurilor prin forfeit“, conform Articolului 48, Punctul 5 din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice din cadrul FRF. În cazul Academiei Rapid, absolut toţi cei implicaţi au recunoscut deja fapta: oficialii clubului, şeful AMFB, fotbalistul.

+ În sfârşit, Comitetul Executiv al AMFB, cel care ia toate aceste decizii, nu există în faţa statului român. Componenţa sa a fost invalidată oficial, prin decizii ale instanţelor (amănunte aici). Ultimii săi membri legali au fost în 2011. De atunci, acest organism acţionează ilegal. Mai mult, în motivarea unei sentinţe din septembrie acest an, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti scriu negru pe alb că atât preşedintele Marian Lumânare, cât şi secretarul general Claudiu Baboia nu au nicio calitate legală. 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.