24 de ani de Prosport! Povestea unui brand național. Vara lui 1997, momentul în care Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu au predat puterea, iar Mitică Dragomir își pierdea angajații | SPECIAL

24 de ani de Prosport! Povestea unui brand național.  Vara lui 1997, momentul în care Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu au predat puterea, iar Mitică Dragomir își pierdea angajații | SPECIAL
  • Publicat:

ProSport a fost cândva un ziar puternic, azi e un site puternic. Dacă muzica se asculta pe vremuri la gramofon, azi am evoluat. Așa și presa. Era hârtie, azi tastăm direct pe telefon sau tabletă.

Vremurile se schimbă, noi suntem aceeași. Chiar dacă mai bătrăni. Jurnalistul Alin Buzărin a povestit în 2012 cum a apărut ProSport. Povestea, scrisă la site și nu la gazetă, e una fabuloasă. Rândurile de mai jos îi aparțin.

Ideea ziarului de sport „mai altfel” s-a născut la începutul lui 1997, acum 24 de ani, în urma unor discuții îndelungi între Adrian Sîrbu, Ovidiu Ioanițoaia și Cătălin Tolontan. Era o perioadă politică propice, dar una economică extrem de tensionată.

24 de ani de Prosport! Povestea unui brand național. Vara lui 1997, momentul în care Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu au predat puterea, iar Mitică Dragomir își pierdea angajații | SPECIAL

În ultimii săi ani, Guvernul Văcăroiu ținuse în mod artificial leul la un nivel înalt, vreme de mai bine de doi ani dolarul fiind în jur de 2.000 de lei. Imediat după noiembrie 1996, când Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu au predat puterea, dolarul a ajuns rapid la un curs de peste 10.000 de lei.

Prețurile au explodat și ele, un pachet de țigări valora o sumă dimineața și alta spre seară. Salariile au rămas pe loc sau au crescut prea puțin, neputându-se ține de rata inflației.

Nucleul, de fapt majoritatea primei redacții a ProSport, provenea de la Sportul Românesc, ziar fondat de Dumitru Dragomir în 1991 și condus de Ovidiu Ioanițoaia. La „Sportul roșu” se lucra în plumb, se tipărea în vechea tipografie de la Palatul Universul, textele se culegeau seara la linotip, paginile se trăgeau la calandru.

1.400 (0,15 dolari) de lei a fost prețul de debut al ProSport în variantă tipărită

Deja anumite publicații, mai ales cele săptămânale, se tipăreau la offset, însă nici un cotidian, nici măcar Evenimentul Zilei, care în acea vreme era liderul pieței, nu-și permitea să abandoneze ideea tiparului înalt.

Din pricina costurilor, dar și din cauza unei tehnologii complet noi, pe care nimeni nu și-o asuma. La un săptămânal mai mergea să pierzi patru-cinci ore pentru o pagină, la un cotidian nu-ți puteai permite așa ceva.

Occidentul din București

În martie 1997, aproape toată redacția Sportului Românesc a demisionat. Dragomir a încercat să se opună, dar n-a reușit mai mult decât percheziționarea portbagajelor unor mașini personale ca nu cumva fugarii să plece cu bunurile din dotare. Imediat au început discuțiile pentru noul ziar. Spre 200 de oameni angajați, salarii occidentale, exprimate în dolari, condiții occidentale de muncă, un sediu ultramodern, computere pe fiecare birou.

S-a muncit vreo trei luni în orb. Cei mai mulți dintre angajați atingeau pentru prima dată în viața lor tastele unui computer. La vechiul ziar, cine n-avea mașina lui de scris de acasă, scria de mână și dădea textul unei dactilografe. Vreo două luni s-a făcut bucătărie internă, în ultima lună s-a trecut la ziarul propriu-zis.

Juve, Juve, vai de tine!

Primul număr de ziar s-a făcut cam într-o săptămână. Atât dura găsirea subiectelor, redactarea, paginarea și, în sfârșit, tipărirea. Pe prima pagină s-a titrat „Juve, Juve, vai de tine!”, după finala de Cupa Campionilor pierdută de torinezi în fața Borussiei Dortmund.

Când a fost gata ziarul, mai era un pic și începea ediția viitoare. Apoi, timpii s-au scurtat progresiv. S-a ales pentru primul număr începutul lunii iulie tocmai pentru că nu erau evenimente care să dea de furcă redactorilor și paginatorilor.

Pe 2 iulie 1997, într-o zi de miercuri, apărea primul număr din ProSport. Ca treaba să fie gata pe la 9 seara, se începea la 9 dimineața, plus că multe dintre subiecte și chiar dintre pagini se făceau dinainte. Impactul a fost cel așteptat.

Într-o lume încă a plumbului, un ziar color, aerisit, de un nivel grafic neobișnuit pentru România, cu subiecte redactate altfel decât știrea care trăiește de pe o zi pe alta.

La petrecerea de inaugurare a fost inclusiv președintele Emil Constantinescu. Peste încă un an numărul unu de la Cotroceni avea să ia contact cu solul patriei după o istorică și nereușită preluare în cantonamentul echipei naționale de la Săftica.

Primii cu laptop, primii cu noul „televizor”

Tehnologia pătrundea treptat în viața noastră. Am fost primii care transmiteam cronicile de pe propriile noastre telefoane mobile, într-o vreme în care alții încă se mai duceau la telefoanele cu fise sau, mai rău, la telefoanele din birourile președinților de club. Am fost primii care am transmis cu laptopuri.

Procedeul a fost inaugurat cu prilejul campionatului european de tineret din 1998 și aplicat la scară largă la Campionatul Mondial din Franța, în vara aceluiași an.

Nu erau laptopurile de astăzi, ci unele mari, grele ca niște pietroaie, dotate cu carduri de transmisie care se conectau greu și se deconectau repede. Odată, pe stadionul din Pitești, cineva m-a luat la rost: „Ce tot scrii bă, acolo, la televizor?”

Cu pozele la fotograf

Cristi Preda, Gabi Arsenie, Toni Salabașev, Dragoș Cristescu, primii fotoreporteri ai ziarului, cărau după ei un echipament de cel puțin 50 de kilograme. Tunuri, scannere, obiective, truse de developat. Pe parcurs, s-a renunțat la developarea în spatele porții.

225 de mii de exemplare a fost tirajul maxim al ziarului, cu prilejul meciului România-Anglia, de la Euro 2000

După ce termina un rolfilm cu 36 de poziții, fotograful scotea filmul din aparat și-l pasa unui șofer care cobora lângă gard. Șoferul lua fimul, mergea cu el la un atelier foto, îl developa și-l aducea înapoi. Fotoreporterul scana ce-i trebuia și cu ajutorul păcătosului card de transmisie trimitea imaginile în redacție.

Pagina de opinie, o pagină unde au scris nue celebre

ProSport s-a individualizat prin calitate grafică, prin acuratețea informației dar mai ales prin nivelul comentariilor. Încă de la prima pagină s-a simțit nevoia unei pagini de opinie, un fel de Agora unde semnături importante comentau cele mai importante evenimente.

Ioan Chirilă, Radu Cosașu, Fănuș Neagu, Cristian Țopescu, Adrian Păunescu, Ioan Groșan, Tudor Octavian, George Stanca, Traian Ungureanu au fost printre rubricanzii care au semnat încă din primele numere în ProSport. De asemenea, până în 2003, în fiecare zi pagina de opinie a conținut câte o caricatură.

Grătar la redacție, ceva imposibil azi

La Campionatul Mondial din 1998, când juca echipa României, cu excepția celor care se aflau la fața locului, toată lumea era convocată la redacție, de la șefi până la șofei, curieri și dactilografe. La meciul cu Tunisia, după pauză, în curtea interioară din Luterană a început să sfârâie grătarul, iar după meci s-a stat, vreo sută de persoane, până spre ziuă.

2,9 milioane de cititori lunar are www.prosport.ro azi

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen