Hagi vinde la Celsi

12 feb 2016 14984 afişări Blog

Într-o nemuritoare însăilare de maculatură ştiinţifică pe care vreun „negru” i-a încropit-o deţinutului Ioan Becali şi pe care statul român, partener de nădejde la fărădelegi, i-o accepta drept motiv pentru reducerea pedepsei cu puşcăria, „Giovani” spune că doar Hagi investeşte bani albi în fotbalul românesc. Interesantă lovitură sub centură între verii Becali, de exemplu, banii lui Gigi fiind înnegriţi subit chiar în familie de vărul mai cosmopolit, care-l prezenta pe patronul din Pipera lui Platini la Monte Carlo: „vărul meu, cel cu banii negri de la Steaua”. Dar să lăsăm această indirectă în bărbia financiară a lui Gigi şi să ne concentrăm pe Viitor.

Când albeaţa banilor lui Hagi strălucea în soare, a apărut dezvăluirea prosport.ro că Manea, cel mai tânăr jucător din istoria naţionalei României, a fost cumpărat de un fond de investiţii care nu are acum dreptul să deţină jucători. Aflat în studio la Digisport, Vali Moraru a rostit în faţa lui Hagi întrebarea transmisă de prosport.ro: „ţi s-a propus sprijin financiar din partea unui fond de investiţii pentru academie în schimbul unor procente pentru jucători?”. Hagi n-a fost niciodată ezitant, nici când a înfruntat Argentina lui Maradona sau cea a lui Batistuta, Dinamo Kiev în Supercupa Europei sau Anglia pe Wembley. Dar acum s-a foit îndelung în scaun şi s-a fâstâcit ca un elev prins la copiat spunând că nu poate dezvălui care sunt mecanismele interne ale clubului său. Aşadar, „singurul patron cu bani albi din fotbalul nostru” este singurul care, de fapt, nu vrea să spună public cum se alimentează clubul său. Într-o epocă în care cluburile mari din Europa şi America sunt listate la bursă, existând, aşadar, o mare transparenţă în privinţa vieţii lor economice, „cel mai modern patron din România” îşi pune o burka peste faţa Viitorului. 

Hagi spune că el nu a declarat niciodată că Manea este vândut la Chelsea, dar directorul general al clubului său, Cristian Bivolaru, acredita această poveste la televiziune în vara anului trecut. Dar cum ar fi fost să audă cei de la Pandurii, să zicem, mai mult de o jumătate de an, că Maxim a fost vândut la Chelsea şi de acolo a fost împrumutat la Stuttgart? Nu s-ar fi băgat şi ei un pic în seamă să nege public această gogomănie? Sau dacă apărea povestea că Napoli l-a vândut pe Cavani la Chelsea şi la PSG este doar împrumutat de londonezi? De Laurentis era mucles mai bine de o jumătate de an?

În apărarea Viitorului, este aruncat argumentul că, în acea vreme, când s-a perfectat tranzacţia cu fondul de investiţii în cazul lui Manea, o astfel de chestiune era legală. Şi că, între timp, a devenit ilegală. O astfel de argumentaţie, „pe vremuri legal, acum ilegal” am auzit şi din partea lui Victor Becali când s-a judecat Dosarul Transferurilor. Între timp, fraţii Becali au ajuns cei mai faimoşi fraţi-scriitori din istoria literaturii române. La „sala de lectură”. Sigur că Hagi nu va fi nevoit să ajungă scriitor precum Becalii sau Popescu pe această temă, dar sunt pronosticuri că această tranzacţie ar putea fi cercetată de foruri internaţionale din fotbal.

La 7 ani de la declanşarea proiectului Viitorul, clubul branduit ca un far călăuzitor care scoate fotbalul românesc din beznă caută bezna unui fond de investiţii din Cipru pentru a-şi tranzacţiona jucătorii. Niciun fotbalist de valoare nu este produs de „grădiniţa lui Hagi” prezentată de Iordănescu ca o soluţie salvatoare pentru o naţională de EURO. Manea cel vopsit cu o selecţie ridicolă la 16 ani este virat pe linia obscură Apollon – Mouscron. Fiul lu’ tata este anunţat transferat la Fiorentina, dar el nu apare pe o listă cu 27 de jucători achiziţionaţi de Fiorentina în ultimul sezon, deşi pe acea listă apar şi nume din străfundurile fotbalului. Iancu este eşuat într-o şaormerie dintr-un cotlon al Turciei, italianul Chiodi îi mai plasează lui Hagi nişte băieţi pe la cluburi mediocre din Serie B după care nu se mai aude nimic despre acei jucători. Viitorul s-a săltat spectaculos în acest sezon doar cu nişte “babe” racolate de Hagi de prin campionatul României aşa cum face orice club de Liga 1. Între timp, vom merge la EURO cu un lot de jucători crescuţi pe la cluburi hulite sau nebăgate în seamă de prin România în timp ce de la atât de lăudatul “proiect al lui Hagi” nu va fi niciun fotbalist care să ajute naţionala în acele înfruntări teribile. Bine, poate unul care să care vreo geantă pe acolo şi să fie astfel vopsit pentru vreun obscur fond de investiţii.

Versiune selectata: mobil / standard