EXCLUSIV | Ianis Hagi nu este jucătorul Fiorentinei! Cui şi-a vândut Hagi fiul şi de unde l-a împrumutat, înapoi, la Viitorul? Asemănări izbitoare cu cazul Manea, fotbalistul plimbat printr-un offshore din Cipru | Partea III

12 feb 2016 124462 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | Ianis Hagi nu este jucătorul Fiorentinei! Cui şi-a vândut Hagi fiul şi de unde l-a împrumutat, înapoi, la Viitorul? Asemănări izbitoare cu cazul Manea, fotbalistul plimbat printr-un offshore din Cipru | Partea III

Ştiţi care este legătură dintre liderul senzaţional din Premier League, Leicester City, şi Ianis Hagi? Numele Milan Mandaric nu vă spune, probabil, prea multe, la fel cum nu ne spunea nici nouă până acum câteva zile. Nu vrem să vă încărcăm prea tare, aşa că mergem pe repede înainte. În 2006, omul de afaceri sârb numit mai sus vindea clubul englez de primă ligă Portsmouth unui israelo-francez, Alexander Gaydamak pentru 47 de milioane de lire sterline. Intermediar? Superagentul Pinhas „Pini” Zahavi, prieten cu amândoi afaceriştii. În 2010, Mandaric vindea un alt club pe care-l preluase între timp, Leicester City, unui fond de investiţii asiatic, Asian Football Investments (AFI), însă rămânea preşedinte deoarece era şi acţionar la AFI. Intermediarul tranzacţiei? Pini Zahavi. Primul antrenor din era finanţatorilor care au dus-o în 2016 pe Leicester până pe primul loc în Premier League a fost portughezul Paulo Sousa, recomandat de Zahavi. Dat afară în octombrie 2010 şi înlocuit cu prietenul lui Zahavi, Sven Goran Eriksson, Sousa a antrenat apoi la Videoton, Maccabi Tel Aviv – clubul de care Zahavi s-a ocupat în anii 70 ca ziarist sportiv – şi Basel. Din iunie 2015, portughezul lucrează în Seria A, la Fiorentina. Tot în iunie 2015, Hagi junior a fost anunţat ca transferat la Fiorentina. E clubul italian din Serie A asupra căruia Pini Zahavi are probabil cea mai mare influenţă.

Manea a fost vândut la Apollon Limassol? După ce a ascuns destinaţia fotbalistului timp de 20 de luni, Hagi a răspuns la întrebare, scurt, ca un bici: „Da! Dar nu contează. Manea a fost vândut la un club, nu la altceva. Ce se întâmplă cu el după aia e problema celorlalţi, nu e problema noastră!”.

Indiferenţa manifestată de Hagi faţă de soarta jucătorului vândut pentru 2,5 milioane de euro, în Cipru, unui club controlat de superagentul israelian Pini Zahavi prin intermediul unui companii offshore, este absolut surprinzătoare. În vara lui 2015, conform informaţiilor apărute în media din Italia, antrenorul-patron de la Academia Hagi şi-a vândut propriul fiu la Fiorentina. Ianis s-a întors la Viitorul sub formă de împrumut, dar tatăl lui spune că, în vara lui 2016, Fiorentina îl va rechema.

Citeşte continuarea articolului mai jos.


Paulo Sousa, antrenorul portughez extrem de apreciat de Pini Zahavi, poate avea doi români la Fiorentina: Tătăruşanu şi Hagi junior
 


Prezentat în exclusivitate de ProSport, cazul Manea a fost confirmat şi de sursele ESPN

Până acum, cazurile Manea şi Ianis Hagi seamănă. Ca şi la Manea, site-ul oficial www.academiahagi.tv nu a anunţat transferul fiului patronului, deşi informaţii mult mai puţin importante, precum împrumutul lui Puţanu la Braşov, sunt consemnate. Aidoma celor de la Chelsea, nici oamenii de la site-ul Fiorentinei, it.violachannel.tv, nu au scris despre venirea lui Ianis Hagi.

Ieri, dezvăluirea ProSport potrivit căreia Manea nu este jucătorul lui Chelsea a fost confirmată de importantul canal sportiv ESPN, citând surse din cadrul clubul londonez.

Cronologia informaţiilor publice despre plecarea lui Ianis Hagi la Fiorentina arată aşa:

  • 5 noiembrie 2013: Site-ul italian Calciomercato anunţă că Fiorentina are prima opţiune pentru Ianis Hagi
  • 28 martie 2015: cotidianul italian La Nazione scrie: "Confirmată venirea lui Ianis Hagi (fiul lui Gheorghe), care va sosi în iunie în schimbul unei sume ce nu este departe de un milion de euro"
  • 1 aprilie 2015: Hagi spune într-o conferinţă de presă: „Ianis e dorit. Sunt pe masă anumite lucruri. Le analizăm şi vom lua o decizie. E curtat de anul trecut din vară şi cu siguranţă o să tragem o concluzie. Când va semna ceva, o să anunţăm”
  • 30 mai 2015: jurnalistul italian Gianluca Di Marzio postează pe Twitter: "Hagi jr. este noul jucător al Fiorentinei. Transferul este deja finalizat, iar tânărul fotbalist va veni la Firenze din sezonul următor. Fiorentina râde şi îşi freacă mâinile de bucurie pentru că a reuşit transferul şi aşteaptă să-l vadă la lucru în Serie A. Cu siguranţă, Hagi va încântă fanii"
  • 1 iunie 2015: Adrian Mutu declară la DigiSport: „Am vorbit şi cu tatăl lui, cu Gică, şi i-am spus că a făcut o alegere foarte bună, este clubul potrivit. Într-adevăr, la Fiorentina va avea toate condiţiile pentru a-şi dezvolta calităţile”
  • 12 iunie 2015: Intrat în direct la DigiSport, Hagi spune: "Pe Ianis putem să-l mai ţinem un an. Manea poate să plece, dar încă nu ştiu unde".

Ca şi Manea, Ianis este vândut deocamdată doar la nivel de declaraţii. Va merge fiul lui Hagi la Fiorentina aşa cum Manea s-a transferat la Chelsea? „Manea a fost vândut unui fond de jucători care plasează fotbaliştii mai departe, la alte cluburi”, este o declaraţie sub protecţia anonimatului oferită de un om din Academia Hagi. Miercuri seară, Hagi, însuşi, nu a negat o legătură cu un fond de investiţii, atunci când a fost întrebat de ProSport, prin intermediul moderatorului DigiSport Special, Vali Moraru:

Ţi s-a propus sprijin financiar din partea unui fond de investiţii în schimbul unor procente din jucătorii Academiei?
(Hagi a tăcut 9 secunde, timp în care s-a foit pe scaun) Sunt lucruri interne, ale clubului, care pot fi definite mai bine dacă eşti în club. Dar nu pot să spun ce fac eu. Dacă am o colaborare cu cineva, dacă nu am o colaborare cu cineva.

Gesturile lui Hagi din timpul răspunsului spun mai mult decât cuvintele în sine.

Doyen Sports: cum acţionează un fond de investiţii

Ca să înţelegem reticenţa sa, trebuie explicat cum funcţionează relaţia dintre un club şi un fond de investiţii. Luăm cazul Doyen Sports, un nume în trend după ce site-ul Football Leakes, apărut în septembrie 2015, a publicat acte confidenţiale din contractele încheiate cu cluburile mari. Compania care se află în spatele transferurilor lui Neymar, Falcao sau Rojo este înregistrată în Malta, un paradis fiscal, iar director este un portughez de 36 de ani, Nelio Lucas, pe care media îl asociază cu superimpresarul Jorge Mendes. Lucas a învăţat, însă, meseria de impresar de la israelianul Pini Zahavi, omul care controlează sau influenţează cluburile prin care s-au făcut transferurile lui Manea, Nemanja Radonjic şi Fabrice Olinga dinspre şi înspre Viitorul.

Cum funcţionează Doyen Sports?

Compania împrumută cluburile, care vor să achiziţioneze un jucător, cu o sumă rambursabilă într-o perioadă de trei ani. Clubul poate păstra apoi jucătorul, returnând suma în 3 ani, sau îl vinde şi rambursează împrumutul, împreună cu un procent din vânzare. În teorie, sună bine pentru ambele părţi. Problemele apar în momentul în care compania presează cluburile să-şi vândă jucătorii sau obţine procente din fotbalişti.

În 2015, Doyen Sports a atacat într-o instanţă franceză decizia FIFA de a interzice dreptul unei terţe părţi de a deţine un interes financiar la transferuri, aşa numita Third Party Ownership (TPO).

Drepturile economice sunt dramatice pentru viitorul fotbalului. Uitaţi-vă la Porto! Fără bani şi fără investitori, Porto n-ar mai fi Porto de astăzi. Au câştigat Champions League cu jucători aduşi aşa
Pini Zahavi

Doyen este doar una dintre numeroasele firme care populează fotbalul mondial. Metodele de lucru diferă de la un caz la altul, dar pentru cluburile mici efectul colaborării nu înseamnă neapărat un succes. Cazul Partizan Belgrad, club care a vândut zeci de jucători în ultimul deceniu în condiţii bizare, reprezintă un semnal de alarmă! În loc de 100 de milioane de euro în cont, echipa sârbă a ajuns acum un an cu datorii de 13 milioane de euro.


Pini Zahavi a sfidat regulile transferurilor, împreună cu amicul Kia Joorabchian: i-a dus pe Tevez şi Mascherano în Premier League, direct dintr-un fond de investiţii

Ne întoarcem la Pini Zahavi, superagentul asociat de media internaţională cu multe companii cu sediile în Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Malta, Luxemburg, Elveţia sau Cipru. Toate, locaţii cu fiscalitate relaxată.

Gol Luxemburg Limited, Gol International Limited, Gol Football Malta Limited, Leiston Holdings Limited, Convergence Capital Partners, Charlton Limited, Apollon Football (Public) Limited, HAZ Sports, Rio Football Services Limited, Rio Football Services Hungary Szolgaltato KFT, Rio Football Services Malta, Rio Football Services Holland BV, Global Soccer Agencies Limited şi Global Soccer Investments sunt doar câteva dintre numele de companii asociate cu Zahavi, găsite la un simplu search pe Google.

Manea a fost introdus în acest malaxor uriaş. Întrebarea este dacă şi Ianis Hagi a intrat vara trecută în circuitul fondurilor de investiţii. Semnalele arată că există o probabilitate semnificativă.


Prima pagină din contractul încheiat de Porto cu un fond deţinut de Zahavi, pentru drepturile federative ale lui James Rodriguez

Pantaleo, prietenul fraţilor Becali

Ne întoarcem în timp cu 16 ani, într-o perioadă în care se produceau infracţiunile devenite mai târziu rechizitoriul din Dosarul Transferurilor. Era februarie 2000 şi Dinamo se pregătea să-şi vândă marea speranţă, Marius Niculae, în Italia, la Lecce. Presa a scris despre o sumă de 3 milioane de dolari, lucrurile erau stabilite, însă transferul a căzut. În holul unui hotel din Limassol - o simplă coincidenţă cu destinaţia lui Manea - , Marius Niculae a fost înghesuit de agentul său, actualul deţinut Ioan Becali, şi de directorul sportiv de la Lecce, un anume Pantaleo Corvino, cu scopul de a accepta transferul. Italianul cu tenul măsliniu adusese şi un tricou inscripţionat cu numărul 10 şi numele lui Niculae, scris, însă, greşit: Nicolae.

Refuzul lui Niculae de a pleca la un club mic din Serie A a fost cauzat de gestul lui Becali de a semna contractul în numele său, prematur, în baza unei procuri. Acum câţiva ani, Corvino a povestit varianta sa pentru ProSport: „Nu am fost aproape, ci chiar semnasem cu Marius Niculae. A plecat apoi într-un cantonament cu naţionala în Cipru, era chemat parcă în premieră, şi acolo s-a sucit”.

Ulterior, Corvino avea să obţină totuşi semnătură altor doi jucători români, Gică Popescu şi Cătălin Hâldan. Primul s-a transferat la Lecce, Hâldan a murit în toamna lui 2000, înainte de a ajunge în Italia. „Semnase cu Lecce pentru 3 milioane de dolari şi urma să vină să joace în Italia. Nu mi-a venit să cred când am auzit ce s-a întâmplat”, a declarat Corvino pentru ProSport.

Relaţia sa cu fraţii impresari Ioan şi Victor Becali a fost cimentată prin numeroase vizite în România, finalizate cu mese somptuoase la restaurantul Doi Cocoşi. E aceeaşi ospitalitate de care s-au bucurat Jose Mourinho, clientul premium al superimpresarului Jorge Mendes, şi alţi emisari ai cluburilor din străinătate. Ulterior, Victor Becali era auzit vorbind la telefon extrem de des cu „prietenul meu Pantaleo”.

În 2005, Corvino a devenit director sportiv la Fiorentina. Unul dintre primele transferuri făcute în acea vară a fost aducerea lui Bogdan Lobonţ de la Ajax. Un an mai târziu, la Firenze venea şi Adrian Mutu, românul care fusese unul dintre primele transferuri făcute de Chelsea în 2003, după venirea lui Roman Abramovici. Vă amintiţi, probabil, cine l-a introdus şi l-a consiliat pe oligarhul rus: Pini Zahavi.

Citeşte continuarea articolului mai jos.


Pantaleo Corvino şi Adrian Mutu, bucuroşi după venirea românului la Firenze

Ioan Becali şi Pantaleo Corvino, la o recepţie organizată de Amabasada Italiei la Bucureşti

 

Corvino şi Mutu sunt cercetaţi în prezent de procurorii italieni în dosarul „Offside”, în care zeci de patroni, preşedinţi, antrenori şi jucători din campionatele Italiei sunt acuzaţi de evaziune fiscală. Corvino are sechestru asigurator pe un cont de 69.000 de euro, actualul atacant de la ASA, pe 211.000 de euro.  

În paralel cu relaţia românească, Pantaleo Corvino a deschis Fiorentinei porţile fotbaliştilor din spaţiul fostei Iugoslavii. Pe rând, Stefan Jovetic, Adem Ljajic, Matija Nastasic, Nikola Gulan şi Sead Zilic au fost transferaţi la Firenze de la Partizan Belgrad, clubul despre care ProSport a scris în partea a II-a că a fost acaparat de  tandemul Pini Zahavi – Falijam Ramadani.

Impresarul celor 5 jucători aduşi de Corvino este Fali Ramadani, agentul care la un moment dat deţinea 14 fotbalişti din naţionala Serbiei prin intermediul firmei LIAN Sports. Născut în Macedonia, Ramadani este omul de încredere al lui Pini Zahavi în fosta Iugoslavie şi îşi exercită controlul asupra cluburilor mari din Serbia prin intermediul fostului portar de la Partizan, Nikola Damjanac, şi a cumnatului acestuia, Zvezdan Terzic, fost preşedinte la Federaţia sârbă, la OFK Belgrad şi actualul preşedinte de la Steaua Roşie Belgrad.


Fali Ramadani, consilierul neoficial al Fiorentinei, şi conexiunea sa sârbească

Influenţa lui Ramadani la Fiorentina a crescut odată cu aducerea altor fotbalişti impresariaţi de el sau de alţi agenţi parteneri cu Zahavi: Stefan Savic, Milan Badelj, Ricardo Bagadur, Marko Marin, Micah Richards şi Salah.

În 2012, Corvino a fost demis de la Fiorentina, iar locul său a fost luat de Daniele Prade, fostul oficial al lui AS Roma. După această schimbare, susţine jurnalistul italian Pippo Russo, Ramadani a devenit consilierul neoficial al clubului italian în materie de transferuri! Este acelaşi Ramadani care l-a legat pe Andrija Zivkovic, marele talent al lui Partizan, de Apollon Football (Public) Limited, compania offshore intrată în posesia lui Cristian Manea contra sumei de 2,5 milioane de euro.

În ciuda unui conflict avut cu fraţii Becali la plecarea lui Cristian Chivu de la AS Roma la Inter, în 2007, Daniele Prade a rămas în relaţii excelente cu Pietro Chiodi şi Chivu, finii lui Victor Becali. Chiodi a fost administratorul stadionului Olimpico din Roma şi, după venirea în România, a fost folosit de familia Becali în relaţiile cu fotbalul italian. Acum, Chiodi este impresarul oficial al Academiei Hagi şi omul care s-a ocupat de transferurile ciudate făcute de Viitorul cu cluburile controlate sau influenţate de Pini Zahavi.  

O sursă apropiată lui Gică Hagi susţine că, în urma condamnării lui Gică Popescu, relaţiile dintre cei doi foşti internaţionali şi fraţii Ioan şi Victor Becali s-au răcit nu doar din cauza dificultăţilor de a comunica. Cei doi i-ar considera responsabili pe impresari de faptul că Popescu a stat după gratii un an şi jumătate. Pietro Chiodi s-a distanţat şi el de afacerile familiei Becali şi lucrează acum cu Hagi. Popescu, partener de afaceri cu Chiodi în mai multe companii, este tot mai des văzut la Academia Hagi după eliberarea condiţionată, din noiembrie 2015.  

În vara lui 2014, Prade - directorul sportiv al Fiorentinei – l-a transferat liber de contract pe Ciprian Tătăruşanu. Hagi susţine că pista românească a fost revizitată un an mai târziu, cu fiul său Ianis.

Criza financiară din 2013

„Hagi a avut o perioadă foarte grea din punct de vedere financiar în primul an de Liga 1. Băncile îl înghesuiau, a refinanţat credite, a ipotecat aproape tot”, susţine un apropiat de-al fostului internaţional român. În vara lui 2013, Viitorul şi Academia au supravieţuit la mustaţă datorită banilor din drepturile TV asiguraţi în urma salvării miraculoase de la retrogradare. Fondurile nu erau, însă, suficiente.

Acesta este momentul în care Hagi a început să discute cu fondurile de investiţii interesate de tinerii săi jucători. În 2013, FIFA nu interzicea deţinerea drepturilor economice de către o terţă parte. Tot în acel an a apărut prima informaţie conform căreia Fiorentina şi-a asigurat prima opţiune la transferul lui Ianis Hagi, pe atunci un puşti de 14 ani.


Ianis Hagi, într-o imagine suprinsă acum o lună, aşteaptă plecarea în Italia. Evident, dacă aceasta este destinaţia reală

Din toamna lui 2013, au început transferurile cu cluburile controlate sau apropiate de Zahavi, omul care a dus afacerea fondurilor de investiţii la rang de artă.  

„Din câte ştiu eu, Ianis pleacă în vară la Fiorentina”, spune Pavel Peniu, preşedintele Academiei, întrebat de ProSport. Şi-a încredinţat Hagi propriul fiu unui investitor controversat, acuzat împreună cu colaboratorii săi din Serbia că tratează jucătorii tineri precum nişte „sclavi sexuali”?

"Ianis a fost împrumutat la Viitorul pentru şase luni. În vară atît noi, cît şi Fiorentina vom hotărî dacă va mai rămîne împrumut la noi sau nu", a declarat Gheorghe Hagi, miercuri seară, la DigiSport. Pentru a fi împrumutat de Fiorentina la Viitorul, Ianis Hagi trebuie să fi fost mai întâi transferat de la Viitorul la Fiorentina. Pe site-ul Ligii italiene de fotbal, www.legaseriea.it, există o bază de date oficiale cu toate transferurile realizate în ulimul an. ProSport a verificat informaţiile şi a descoperit 27 de jucători veniţi la Fiorentina în ultimele două perioade de mercato: 14 în vara anului trecut şi 13 în ianuarie 2016.

Cei 27 sunt toţi fotbaliştii transferaţi definitiv sau împrumutaţi de clubul din Firenze în ultimul an. Printre ei se află până şi un jucător numit Marco Buonavita de la ilustrul club Margine Coperta.

Ianis Hagi lipseşte, însă, din datele oficiale ale Ligii italiene, ceea ce înseamnă că nu a fost transferat la Fiorentina!

LISTA ROMÂNILOR TRANSFERAŢI ÎN ULTIMUL AN ÎN ITALIA

30 iulie 2015: Chiricheş (Tottenham - Napoli)
28 august 2015: Gabriel Rareş Flueraş (Almeria - Roma)
1 februarie 2016: Casian Ionuţ Rus (Banatul - Lazio)


O parte dintre transferurile făcute de Fiorentina în vară, conform datelor oficiale de pe site-ul Ligii italiene

Dacă nu a fost transferat la Fiorentina, Ianis nu are cum să fie împrumutat de Fiorentina la Viitorul, aşa cum susţine tatăl său. Atunci unde şi-a vândut Hagi fiul şi cine i l-a împrumutat la Viitorul?

Povestea seamănă izbitor cu cea a lui Manea, fundaşul anunţat la Chelsea, dar vândut de fapt la Apollon Limassol şi împrumutat apoi la Mouscron.

Este şi Ianis Hagi proprietatea companiei offshore Apollon Football (Public) Limited, controlată de Pini Zahavi? ProSport va încerca în zilele următoare să afle răspunsul.

Până atunci, un exemplu recent de club care şi-a vândut procente din jucători către terţe părţi. În septembrie 2015, clubul belgian de ligă secundă FC Seraing a fost amendat de FIFA cu 150.000 de franci elveţieni şi a primit interdicţie la transferuri pentru o perioadă de doi ani după ce a admis că a încasat 300.000 de euro de la o terţă parte pentru drepturile economice ale jucătorilor săi. Terţa parte este Doyen Sports, companie descrisă mai sus.

În vara trecută, Seraing a cedat trei jucători unui club de prima ligă.

Numele? Mouscron, clubul unde a ajuns Manea după ce a fost vândut de Hagi.

CITEŞTE MAI JOS PRIMELE DOUĂ EPISOADE DIN INVESTIGAŢIA JURNALISTICĂ PROSPORT ÎN AFACERILE CIUDATE FĂCUTE DE HAGI

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.