SPECIAL – Unde ne putem duela în afara biroului. Relaxare în pași de scrimă

Redactor:
Daniel Remes
SPECIAL - Unde ne putem duela în afara biroului. Relaxare în pași de scrimă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Federația Română de Scrimă are 45 de cluburi afiliate în toată țara. Șapte dintre ele sunt private și toate funcționează în București

Scrima, unul dintre cele mai dificile sporturi individuale, este din ce în ce mai răspândit în țara noastră. Federația Română de Scrimă, condusă din primăvara anului trecut de un nou președinte, în persoana lui Mihai Covaliu (37 de ani), are 45 de cluburi, în 13 orașe.
O treime dintre ele se află în București. Apoi urmează Iașiul și Constanța cu câte patru fiecare, și Craiova, Oradea și Slobozia, cu câte trei. Din București, cele mai importante cluburi sunt Steaua și Dinamo. Ignorând capitala, există câteva centre importante în țară, care scot campioni pe bandă rulantă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la tineret, la Iași și Brașov (ambele de sabie), Satu Mare (floretă și spadă), Oradea și Craiova (ambele de spadă). Dintre cele 45 de cluburi din România, șapte sunt private și toate se află în București. Cinci sunt de spadă (Engarde, ACS Stesial, Quarto, Contraatac, ACS Future Fencing) și câte unul de sabie (Riposta) și unul de floretă (Balestra).


Engarde, primul club privat de scrimă din România
Cel dintâi club privat de scrimă din țara noastră, Engarde București, a fost înființat în 2005 și a fost recunoscut de către Federația Română de Scrimă un an mai târziu. A pornit la drum cu un singur sportiv, iar în prezent se poate lăuda că are 70. De bunul mers al lucrurilor se ocupă un manager, un director și patru instructori. Taxa este de 130 de lei pentru elevi și studenți și de 150 de lei pentru adulți.
Toți cei 70 de sportivi legitimați la clubul de scrimă Engarde București fac trei antrenamente pe săptămână, iar un antrenament durează aproximativ o oră și jumătate. „Am înființat acest club privat pentru că am dorit să nu mai depind exclusiv de Federația Română de Scrimă și să apelez la acest for doar când e neapărat nevoie. În plus, este și o ambiție a mea personală de a forma scrimeri valoroși și de a încerca să aduc cât mai mulți tineri în sala de sport”, a declarat Petrică Ungureanu, managerul de la Engarde București, care a investit 35.000 de euro pentru a pune clubul pe picioare.
Dintre cei 70 de sportivi de la Engarde București, 10 sunt la grupa de performanță. Ei sunt scutiți atât de plata taxei cât și de alte cheltuieli. În mod normal, când e vorba de plecat la concursuri, costurile deplasării sunt suportate de către părinți. De exemplu, pentru o deplasare de până în 1.000 de kilometri, un părinte trebuie să scoată din buzunar aproximativ 170-180 de euro. Și cheltuielile părinților nu se opresc aici. Aceștia trebuie să cumpere și echipament pentru copii, în situația în care clubul nu are suficient. Clubul Engarde nu trăiește doar din cotizația lunară. „Lunar e nevoie de 3.000 de euro pentru a ne desfășura activitatea fără probleme, dar avem și sponsori. E vorba de aproximativ patru sponsori pe lună. Unul este stabil, iar restul se schimbă periodic. Cea mai mare sumă pe care am obținut-o din sponsorizare a fost de 4.000 de lei, de la Danone”, completează Petrică Ungureanu.
Clubul Engarde își desfășoară activitatea în cadrul ANEFS București, unde a plătit chirie de 15 euro/oră până în urmă cu doi ani. Din 2012, Engarde e scutit de chirie, dar cei mai buni sportivi sunt transferați la ANEFS după ce ajung la maturitate.


Pe lângă reduceri la abonament, copiii beneficiază și de sponsorizări în cazul deplasării la unele competiții
foto: Alexandru Hojda

De la patru cursanți, la 41 în patru ani
ACS Stesial a luat ființă în 2009, la ințiativa primei femei din România care a concurat la spadă, Alina Moțea Ciuculescu. Clubul a pornit cu patru copii, iar în prezent are de zece ori mai  mult. „Am 19 fete și 22 de băieți. Am investit în club 35.000 de euro, din care 16.000 de euro doar pentru mașina cu care ne deplasăm la concursuri. Restul banilor i-am dat pe echipamentul de antrenament și de concurs și pe cel de prezentare”, ne-a declarat Alina, care predă cursuri de spadă și floretă.
ACS Stesial își desfășoară activitatea la Sala de Scrimă Steaua, unde plătește o chirie de 60 de bani/metru pătrat/oră. Sportivii au două antrenamente pe săptămână, dar dacă este cazul numărul lor poate crește.
Taxa lunară este de 150 de lei, fără transport asigurat, sau de 200 de lei, cu transportul inclus. „Banii sunt de fapt o cotizație, care vin spre club sub formă de donație. Pentru cei care plătesc 200 de lei asigurăm și transportul acasă după fiecare antrenament”, a completat Alina Ciuculescu, care e și antrenor și director al ACS Stesial. La fel ca la clubul Engarde, și la Stesial deplasările la concursuri sunt plătite de către părinți. Dacă pentru o întrecere în țară, la Craiova, se plătesc aproximativ 100 de euro (sunt incluse: transport, cazare, masă și taxă de concurs), pentru o deplasare în Grecia, costurile ajung la 300 de euro. Sportivii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani de la ACS Stesial primesc vitamine și multiminerale. „Am înființat acest club pentru a-mi putea continua activitatea în scrimă. Vreau să atrag cât mai mulți copii la sport și să scot cât mai mulți campioni”, a conchis Alina.

Alexandra Predescu, cel mai bun produs de la ACS Stesial și pariul ProSport pe 2014
Alexandra Predescu este cea mai bună sportivă pe care a produs-o ACS Stesial. În vârstă de 14 ani, Alexandra e un adevărat fenomen și e văzută de mulți specialiști ai scrimei drept viitoarea Ana Maria Brânză. În cinci ani, Alexandra, care a fost desemnată la începutul anului drept „Pariul ProSport pe 2014″, a cucerit 60 de cupe și medalii. Pe lângă toate acestea, scrimera de doar 14 ani, care concurează atât la spadă cât și la floretă, are deja în palmares șapte titluri naționale: în 2010 la categoria 9-10 ani, individual și echipe; în 2011 la Under 13 ani, individual; în 2012 la Under 13, spadă și floretă, și la Under 15, spadă; în 2013 la Under 15, spadă. Un alt semn al valorii incontestabile pe care Alexandra o are este reprezentat de locul 16 obținut la Campionatul Național de seniori, la doar 13 ani, și de locul 13 la Campionatul Mondial Under 17, la doar 14 ani.

Adrian Dabija, cel mai bun produs de la Engarde
Cel mai bun sportiv de la Engarde este Adrian Dabija. Lider incontestabil în clasamentul Circuitului European de spadă cadeți, Dabija se numără printre favoriții României la o medalie la Campionatul European de cadeți și juniori de la Jerusalim (24 februarie – 5 martie). Pe lângă performanțele externe, spadasinul de 17 ani are o mulțime de titluri de campion național, dar și trei țeluri pentru 2014: „Vreau o medalie atât la Campionatul European, cât și la Campionatul Mondial. Iar de la Mondiale sper să ajung la Jocurile Olimpice U17 din China, din vara acestui an. Iar o medalie acolo ar fi un lucru extraordinar”.


România a cucerit la scrimă 189 de medalii în 91 de ani
Ca ramură sportivă, scrima a fost prezentă în România aproape concomitent cu dezvoltarea sa în restul Europei. La începutul secolului al XIX-lea, când apar primele încercări de organizare a activităților cu caracter sportiv în mediul școlar, alături de gimnastică este impusă și practicarea scrimei. După mai multe încercări nereușite, în 1840, Gheorghe Asachi introduce la „Academia Mihăileană” din Iași ca materii obligatorii exercițiile de gimnastică, înot și scrimă. Federația Română de Scrimă se constituie la 9 septembrie 1932, iar primul ei președinte a fost Dinu Cesianu. Prima medalie mondială a Federației Române de Scrimă a fost realizată de Maria Taitiș (Vicol), argint la Campionatele Mondiale de Juniori, Luxemburg, 1956. Până în prezent, numărul total de medalii aflat în palmaresul Federației Românie de Scrimă este de 189.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen