Noul Rapid, club privat pe milioane din bani publici. Stadionul Sportul, unde joacă echipa lui Pancu, a fost renovat de ADP Sectorul 1 deși e în Sectorul 6. Primăria Sectorului 1 ia baza Coresi, unde se antrenează „vișiniii”, și le va pune la dispoziție Pro Rapid

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Apr. 2019, 06:52 Actualizat: 10 Apr. 2019, 14:25 Fotbal Intern

Locuitorii Sectorului 1 din București rămân – chiar dacă indirect – principalii investitori la „noul Rapid”, chiar dacă primarul Daniel Tudorache continuă să anunțe, pe bandă rulantă, acționari prezenți și viitori la gruparea „vișinie”. E vorba de milioane de euro băgate de autoritățile publice în infrastructura destinată echipei care, în acte, aparține unor persoane private.

Amplele lucrări de renovare executate în această primăvară la stadionul Sportul, unde joacă FC Rapid 1923 partidele de acasă în Liga 3, au fost executate de Administrația Domeniului Public Sectorul 1, deși baza sportivă aparține administrativ de Sectorul 6, iar administrator este Institutul de Arhitectură.


ProSport a încercat să afle detaliile acestei operațiuni – cât a costat bugetul Sectorului 1 renovarea stadionului, în baza cărui act normativ s-au făcut lucrările, cine le-a solicitat, cine le-a aprobat -, dar ADP Sectorul 1 nu a trimis încă un răspuns deși au trecut două săptămâni de la solicitare.

„Acțiunea ADP Sectorul 1 pe Sportul nu a fost aprobată de Consiliul Local, nu are justificare și acoperire legală. Sunt angajate resursele sectorului pentru un club de fotbal fără legătură cu noi”

În lipsa unei reacții din partea directorului ADP, Alin Vieru, sau a primarului Daniel Tudorache, am căutat informații suplimentare la consilierii locali, cei care ar trebui să supervizeze cheltuielile angajate de edili în numele locuitorilor. „Acțiunea făcută de ADP Sectorul 1 pe stadionul Sportul nu a fost aprobată de Consiliul Local și nu are absolut nicio justificare și acoperire legală. Baza sportivă nu este în administrarea primăriei și, mai mult decât atât, nici măcar nu face parte din Sectorul 1. Am aflat cu stupoare că sunt angajate resursele pentru o astfel de acțiune care servește un club de fotbal care, în acte, n-are nicio legătură cu noi”, a reclamat, pentru ProSport, Oliver Păiuși, consilier local din partea USR în Sectorul 1.
Acesta a adăugat că directorul ADP Sectorul 1 a refuzat să ofere informații chiar și atunci când a fost întrebat de reprezentanții legali ai cetățenilor, consilierii locali: „Se petrec aici niște abuzuri cum nu vă puteți închipui. Totul, pe banii publici, pe banii oamenilor. Primarul și directorii din primărie se comportă de parcă ar fi stat în stat și patroni peste Sectorul 1, ca și cum ar fi venit ei cu bugetul public de acasă. I-am solicitat directorului ADP Sectorul 1 oficial, în Consiliul Local, să ne spună în ce bază legală a folosit angajații instituției pentru a renova baza Sportul. Nu ne-a răspuns în niciun fel”.

Oliver Păiuși a declarat pentru ProSport că este exclus ca lucrarea să fi fost plătită de altcineva: „ADP Sectorul 1 nu este o societate comercială care poate fi angajată de cineva, contracost, să execute servicii. ADP are suficientă treabă în Sectorul 1 – treabă de care oricum nu se achită – ca să mai facă și acte de caritate pentru diverse echipe de fotbal”.


ADP Sectorul 1 are o eficiență foarte limitată din cauza supraîncărcării schemei de personal cu șefi și a lipsei muncitorilor, a explicat consilierul local Oliver Păiuși pentru ProSport. Aceste resurse restrânse au fost direcționate ilegal către un obiectiv care aparține administrativ unui alt sector, iar cheltuielile de la bugetul public făcute de ADP Sector 1 în folosul FC Rapid 1923 nu pot fi justificate legal, adaugă același consilier USR. Sursa foto: FC Rapid 1923


„Primăria Sectorului 1 nu a intrat și nu va intra în acționariatul clubului Rapid. Noi oricum nu am folosit până acum vreun leu din banii publici în activitatea echipei Rapid. Dar noi avem alte posibilități de a sprijini clubul”

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, pentru Agerpres


O altă cheltuială angajată de primarul Daniel Tudorache în folosul echipei private SC FC Rapid 1923 SA este cumpărarea, pentru 2,1 milioane de euro, a bazei sportive Coresi. Primarul i-a convins pe consilierii locali să aprobe această cheltuială, beneficiarul principal fiind tot liderul Seriei a II-a din Liga 3. FC Rapid 1923 are contract de închiriere a bazei care va fi achiziționată de autoritățile publice, renovată și modernizată și, apoi, pusă la dispoziția echipei pentru suma de 5.000 de euro pe lună. „Zona este absolut improprie pentru copiii din Sectorul 1. Cine se duce până acolo? Cum ajung copiii? E un autobuz care circulă din an în Paști. De ce se face investiția asta de milioane de euro? Pentru cine? Pe urmă trebuie renovată baza. Alți bani cheltuiți fără nicio utilitate pentru locuitorii sectorului”, a comentat Oliver Păiuși oportunitatea inițiativei primarului.

Într-un interviu acordat Agerpres acum câteva zile, Daniel Tudorache a promis că, până în iunie, se va rezolva și problema bazei Pro Rapid. Complexul va trece, prin Hotărâre de Guvern, de la Ministerul Finanțelor la Primăria Capitalei, care o va ceda, la rândul său, Primăriei Sectorului 1. Primăria va investi masiv din bani publici pentru a renova baza, apoi o va da spre folosință echipei private FC Rapid 1923. „Eu sper din săptămână în săptămână să intre în ședința de Guvern. Am promisiuni de la Teodorovici (n.r. – ministrul de finanțe). Am înțeles că toate aprobările sunt obținute de către cei de la Ministerul Finanțelor, care sunt promotorii acestei Hotărâri de Guvern. Acum, Pro Rapid ține de Ministerul de Finanțe, iar baza trebuie să treacă la Primăria Capitalei, singurul administrator al Bucureștiului. Am vorbit deja cu primarul general și imediat cum baza ajunge acolo, va trece la Sectorul 1 printr-o hotărâre a Consiliului General. Eu am fost la Pro Rapid, am văzut care e situația, dar nu putem începe lucrările de amenajare atâta timp cât nu e în administrarea Primăriei Sectorului 1 sau a Primăriei Capitalei. Sper ca, până la 1 iunie, baza Pro Rapid să ajungă la Primăria Sectorului 1″, a declarat Tudorache pentru Agerpres.


Liviu Dragnea a promis că „vom ajuta să crească” noul Rapid. Primarul Tudorache a dezvăluit că are ușa deschisă la liderul PSD oricând e nevoie de ceva pentru club și că a primit promisiunea fermă că „se va rezolva” cu baza Pro Rapid FOTO: Mediafax
 

Singurul comunicator în numele „noului Rapid” rămâne un politician care n-are nicio funcție oficială în acte

Edilul a anunțat încă de anul trecut, în direct, la Realitatea TV, că a discutat cu Liviu Dragnea, liderul PSD, să se dea Hotărâre de Guvern pentru ca baza Pro Rapid să ajungă la FC Rapid 1923. „Ce vreau să mai spun… Știți cum vreau eu să vă sprijine politicul? Ca baza Pro Rapid să ajungă cât mai repede la Primăria Sectorului 1! E adevărat, președintele Dragnea, că tot ați vorbit de el, mi-a promis că va ajunge (n.r. – baza) în acest retur de campionat. Eu iau partea bună și…”.

În aceeași emisiune, Daniel Tudorache a spus că are ușa deschisă oricând la Dragnea pe teme legate de „noul Rapid”, iar Nicolae Stanciu – la acea dată prezentat de primar drept noul director general al clubului – a menționat că președintele PSD este adevăratul patron al formației fondate în 2017 de generalul de Securitate Vasile Mălureanu.

Liviu Dragnea este membru de onoare al Clubului Aristocratic Rapid (CAR) încă din 2003, iar din organizație face parte și generalul Mălureanu. Prezența politicianului printre „aristocrați” le-a rămas necunoscută multora dintre membri până anul trecut, când s-a aflat că Dragnea „susține” proiectul clubului care va promova, în vară, în Liga 2.

Doi membri ai CAR i-au declarat reporterului ProSport, anul trecut, că au luat decizia să se retragă din organizație când au aflat că Liviu Dragnea le este coleg.

Oficial, în acte, acționarii SC FC Rapid 1923 SA sunt off-shore-ul cipriot Casazela Rapid Ltd (40% din acțiuni), fostul fotbalist Ovidiu Burcă (26,67%) și un ONG numit AS CS Academia Rapid 1923 (fostă Redivivus 2017). Despre off-shore se vehiculează ideea că i-ar aparține tânărului om de afaceri Victor Angelescu, persoană care se numără printre cei trei administratori la vedere ai firmei înregistrate la Nicosia.


Toate deciziile care privesc noul Rapid se iau, de doi ani, în biroul lui Daniel Tudorache, de la Primăria Sectorului 1. Ovidiu Burcă (stânga), socotit omul de încredere al primarului în club, deține formal 26% din acțiuni și este membru în ONG-ul care deține alte 33% din acțiuni. Daniel Pancu, antrenorul echipei, rămâne și el un apropiat al edilului

În realitate, singurul comunicator în numele clubului rămâne, până la această oră, un politician fără nicio funcție oficială în acte: primarul Daniel Tudorache. Acesta l-a anunțat astă-vară pe Victor Angelescu drept acționar. Tot edilul a comunicat, săptămâna trecută, că din vară, după promovarea în Liga 2, acționar principal, cu 50%, va deveni un alt om de afaceri, o persoană care deține și o firmă importatoare de mașini. DigiSport afirmă că numele noului acționar ar fi Liviu Goncea, un personaj controversat, consilier local în Sectorul 1 din partea PSD și prieten cu primarul Tudorache, abonat la contracte cu statul (primește zeci de milioane de lei pentru servicii de igienizare în spitalele publice) și cu datorii uriașe la buget.

Ovidiu Burcă, reprezentanții ONG-ului AS CS Academia Rapid 1923 și Victor Angelescu, reprezentant al off-shore-ului cipriot, nu au avut până acum nimic de spus despre schimbările de acționariat anunțate de primarul Daniel Tudorache.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Apr. 2019, 06:52 Actualizat: 10 Apr. 2019, 14:25 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Din păcate, s-a adeverit. Primul caz suspect de coronavirus în București!
Din păcate, s-a adeverit. Primul caz suspect de coronavirus în București!
VIDEO Director de instituţie publică, beat-criţă la serviciu: „Mă doare în p..ă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“
VIDEO Director de instituţie publică, beat-criţă la serviciu: „Mă doare în p..ă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“
Alerta in Romania din cauza CORONAVIRUSULUI! S-a intamplat in urma cu putin timp
Alerta in Romania din cauza CORONAVIRUSULUI! S-a intamplat in urma cu putin timp
Unul dintre cele mai mari fluvii din lume este în pericol de a seca. Zeci de milioane de oameni ar putea rămâne fără sursă de apă
Unul dintre cele mai mari fluvii din lume este în pericol de a seca. Zeci de milioane de oameni ar putea rămâne fără ...
„E mai potrivit pentru Barcelona si FCSB!” Chelsea si-a prezentat noul echipament, insa englezii au reactionat imediat! Comparatia fabulosa pe care au facut-o la adresa vicecampioanei Romaniei
„E mai potrivit pentru Barcelona si FCSB!” Chelsea si-a prezentat noul echipament, insa englezii au reactionat imediat! ...
Ce păţeşti dacă spargi un furuncul
Ce păţeşti dacă spargi un furuncul
ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților
ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților
Top 80 cele mai bombate fundulețe din showbizul românesc! Galerie FOTO incendiară
Top 80 cele mai bombate fundulețe din showbizul românesc! Galerie FOTO incendiară
FOTO Cum arată acum perla litoralului românesc. Celebrul complex turistic din Olimp va fi redeschis în vara anului 2020
FOTO Cum arată acum perla litoralului românesc. Celebrul complex turistic din Olimp va fi redeschis în vara anului 2020
ULTIMELE detalii despre situaţia coronavirusului din România
ULTIMELE detalii despre situaţia coronavirusului din România
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
BREAKING | ŞOC! Scoţienii şi-au pierdut răbdarea:
BREAKING | ŞOC! Scoţienii şi-au pierdut răbdarea: "Daţi-l afară acum!" Ianis Hagi, într-o situaţie delicată la Rangers
Mutarea momentului în politică! A schimbat tabăra! A ales să lase ALDE și să vină în PNL
Mutarea momentului în politică! A schimbat tabăra! A ales să lase ALDE și să vină în PNL
Toți românii cu centrale termice trebuie să știe asta! Ce se întâmplă de la 1 iulie
Toți românii cu centrale termice trebuie să știe asta! Ce se întâmplă de la 1 iulie
E OFICIAL! TOTI cetatenii S-AU VINDECAT. Prima tara care a SCAPAT de CORONAVIRUS
E OFICIAL! TOTI cetatenii S-AU VINDECAT. Prima tara care a SCAPAT de CORONAVIRUS
Situaţia ciudată după explozia de îmbolnăviri din Italia. Ce îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Situaţia ciudată după explozia de îmbolnăviri din Italia. Ce îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă de la Organizaţia ...
Râzi cu lacrimi! Cum l-a umilit fiica lui Puya pe Dorian Popa:
Râzi cu lacrimi! Cum l-a umilit fiica lui Puya pe Dorian Popa: "Este un..."
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât vom mai suporta astfel de lucruri pe banii noştri?” [VIDEO]
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât ...
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Adevărul despre Vulpița de la Acces Direct. Câte clase are iubita lui Viorel
Adevărul despre Vulpița de la Acces Direct. Câte clase are iubita lui Viorel
BOMBĂ în showbiz! Alina Ceușan este însărcinată? E gravidă în două luni
BOMBĂ în showbiz! Alina Ceușan este însărcinată? E gravidă în două luni
Carmen Brumă, totul despre pozele sexy care au încins internetul
Carmen Brumă, totul despre pozele sexy care au încins internetul
Horoscop Camelia Pătrășcanu 24 februarie – 1 martie 2020, emoții mari pentru 3 zodii
Horoscop Camelia Pătrășcanu 24 februarie – 1 martie 2020, emoții mari pentru 3 zodii
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Daniela Crudu, UMILITĂ GRAV, după ce s-a întors la iubitul care a călcat-o în picioare: "Aşa trebuie, bătute!"
Daniela Crudu, UMILITĂ GRAV, după ce s-a întors la iubitul care a călcat-o în picioare: "Aşa trebuie, bătute!"
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
Nutriţionistul Wasim Nazer: ”Bărbaţii trebuie să bea mai multă apă decât femeile”
Nutriţionistul Wasim Nazer: ”Bărbaţii trebuie să bea mai multă apă decât femeile”