Noul Rapid, club privat pe milioane din bani publici. Stadionul Sportul, unde joacă echipa lui Pancu, a fost renovat de ADP Sectorul 1 deși e în Sectorul 6. Primăria Sectorului 1 ia baza Coresi, unde se antrenează „vișiniii”, și le va pune la dispoziție Pro Rapid

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Locuitorii Sectorului 1 din București rămân – chiar dacă indirect – principalii investitori la „noul Rapid”, chiar dacă primarul Daniel Tudorache continuă să anunțe, pe bandă rulantă, acționari prezenți și viitori la gruparea „vișinie”. E vorba de milioane de euro băgate de autoritățile publice în infrastructura destinată echipei care, în acte, aparține unor persoane private.

Amplele lucrări de renovare executate în această primăvară la stadionul Sportul, unde joacă FC Rapid 1923 partidele de acasă în Liga 3, au fost executate de Administrația Domeniului Public Sectorul 1, deși baza sportivă aparține administrativ de Sectorul 6, iar administrator este Institutul de Arhitectură.


ProSport a încercat să afle detaliile acestei operațiuni – cât a costat bugetul Sectorului 1 renovarea stadionului, în baza cărui act normativ s-au făcut lucrările, cine le-a solicitat, cine le-a aprobat -, dar ADP Sectorul 1 nu a trimis încă un răspuns deși au trecut două săptămâni de la solicitare.

„Acțiunea ADP Sectorul 1 pe Sportul nu a fost aprobată de Consiliul Local, nu are justificare și acoperire legală. Sunt angajate resursele sectorului pentru un club de fotbal fără legătură cu noi”

În lipsa unei reacții din partea directorului ADP, Alin Vieru, sau a primarului Daniel Tudorache, am căutat informații suplimentare la consilierii locali, cei care ar trebui să supervizeze cheltuielile angajate de edili în numele locuitorilor. „Acțiunea făcută de ADP Sectorul 1 pe stadionul Sportul nu a fost aprobată de Consiliul Local și nu are absolut nicio justificare și acoperire legală. Baza sportivă nu este în administrarea primăriei și, mai mult decât atât, nici măcar nu face parte din Sectorul 1. Am aflat cu stupoare că sunt angajate resursele pentru o astfel de acțiune care servește un club de fotbal care, în acte, n-are nicio legătură cu noi”, a reclamat, pentru ProSport, Oliver Păiuși, consilier local din partea USR în Sectorul 1.
Acesta a adăugat că directorul ADP Sectorul 1 a refuzat să ofere informații chiar și atunci când a fost întrebat de reprezentanții legali ai cetățenilor, consilierii locali: „Se petrec aici niște abuzuri cum nu vă puteți închipui. Totul, pe banii publici, pe banii oamenilor. Primarul și directorii din primărie se comportă de parcă ar fi stat în stat și patroni peste Sectorul 1, ca și cum ar fi venit ei cu bugetul public de acasă. I-am solicitat directorului ADP Sectorul 1 oficial, în Consiliul Local, să ne spună în ce bază legală a folosit angajații instituției pentru a renova baza Sportul. Nu ne-a răspuns în niciun fel”.

Oliver Păiuși a declarat pentru ProSport că este exclus ca lucrarea să fi fost plătită de altcineva: „ADP Sectorul 1 nu este o societate comercială care poate fi angajată de cineva, contracost, să execute servicii. ADP are suficientă treabă în Sectorul 1 – treabă de care oricum nu se achită – ca să mai facă și acte de caritate pentru diverse echipe de fotbal”.


ADP Sectorul 1 are o eficiență foarte limitată din cauza supraîncărcării schemei de personal cu șefi și a lipsei muncitorilor, a explicat consilierul local Oliver Păiuși pentru ProSport. Aceste resurse restrânse au fost direcționate ilegal către un obiectiv care aparține administrativ unui alt sector, iar cheltuielile de la bugetul public făcute de ADP Sector 1 în folosul FC Rapid 1923 nu pot fi justificate legal, adaugă același consilier USR. Sursa foto: FC Rapid 1923


„Primăria Sectorului 1 nu a intrat și nu va intra în acționariatul clubului Rapid. Noi oricum nu am folosit până acum vreun leu din banii publici în activitatea echipei Rapid. Dar noi avem alte posibilități de a sprijini clubul”

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, pentru Agerpres


O altă cheltuială angajată de primarul Daniel Tudorache în folosul echipei private SC FC Rapid 1923 SA este cumpărarea, pentru 2,1 milioane de euro, a bazei sportive Coresi. Primarul i-a convins pe consilierii locali să aprobe această cheltuială, beneficiarul principal fiind tot liderul Seriei a II-a din Liga 3. FC Rapid 1923 are contract de închiriere a bazei care va fi achiziționată de autoritățile publice, renovată și modernizată și, apoi, pusă la dispoziția echipei pentru suma de 5.000 de euro pe lună. „Zona este absolut improprie pentru copiii din Sectorul 1. Cine se duce până acolo? Cum ajung copiii? E un autobuz care circulă din an în Paști. De ce se face investiția asta de milioane de euro? Pentru cine? Pe urmă trebuie renovată baza. Alți bani cheltuiți fără nicio utilitate pentru locuitorii sectorului”, a comentat Oliver Păiuși oportunitatea inițiativei primarului.

Într-un interviu acordat Agerpres acum câteva zile, Daniel Tudorache a promis că, până în iunie, se va rezolva și problema bazei Pro Rapid. Complexul va trece, prin Hotărâre de Guvern, de la Ministerul Finanțelor la Primăria Capitalei, care o va ceda, la rândul său, Primăriei Sectorului 1. Primăria va investi masiv din bani publici pentru a renova baza, apoi o va da spre folosință echipei private FC Rapid 1923. „Eu sper din săptămână în săptămână să intre în ședința de Guvern. Am promisiuni de la Teodorovici (n.r. – ministrul de finanțe). Am înțeles că toate aprobările sunt obținute de către cei de la Ministerul Finanțelor, care sunt promotorii acestei Hotărâri de Guvern. Acum, Pro Rapid ține de Ministerul de Finanțe, iar baza trebuie să treacă la Primăria Capitalei, singurul administrator al Bucureștiului. Am vorbit deja cu primarul general și imediat cum baza ajunge acolo, va trece la Sectorul 1 printr-o hotărâre a Consiliului General. Eu am fost la Pro Rapid, am văzut care e situația, dar nu putem începe lucrările de amenajare atâta timp cât nu e în administrarea Primăriei Sectorului 1 sau a Primăriei Capitalei. Sper ca, până la 1 iunie, baza Pro Rapid să ajungă la Primăria Sectorului 1″, a declarat Tudorache pentru Agerpres.


Liviu Dragnea a promis că „vom ajuta să crească” noul Rapid. Primarul Tudorache a dezvăluit că are ușa deschisă la liderul PSD oricând e nevoie de ceva pentru club și că a primit promisiunea fermă că „se va rezolva” cu baza Pro Rapid FOTO: Mediafax
 

Singurul comunicator în numele „noului Rapid” rămâne un politician care n-are nicio funcție oficială în acte

Edilul a anunțat încă de anul trecut, în direct, la Realitatea TV, că a discutat cu Liviu Dragnea, liderul PSD, să se dea Hotărâre de Guvern pentru ca baza Pro Rapid să ajungă la FC Rapid 1923. „Ce vreau să mai spun… Știți cum vreau eu să vă sprijine politicul? Ca baza Pro Rapid să ajungă cât mai repede la Primăria Sectorului 1! E adevărat, președintele Dragnea, că tot ați vorbit de el, mi-a promis că va ajunge (n.r. – baza) în acest retur de campionat. Eu iau partea bună și…”.

În aceeași emisiune, Daniel Tudorache a spus că are ușa deschisă oricând la Dragnea pe teme legate de „noul Rapid”, iar Nicolae Stanciu – la acea dată prezentat de primar drept noul director general al clubului – a menționat că președintele PSD este adevăratul patron al formației fondate în 2017 de generalul de Securitate Vasile Mălureanu.

Liviu Dragnea este membru de onoare al Clubului Aristocratic Rapid (CAR) încă din 2003, iar din organizație face parte și generalul Mălureanu. Prezența politicianului printre „aristocrați” le-a rămas necunoscută multora dintre membri până anul trecut, când s-a aflat că Dragnea „susține” proiectul clubului care va promova, în vară, în Liga 2.

Doi membri ai CAR i-au declarat reporterului ProSport, anul trecut, că au luat decizia să se retragă din organizație când au aflat că Liviu Dragnea le este coleg.

Oficial, în acte, acționarii SC FC Rapid 1923 SA sunt off-shore-ul cipriot Casazela Rapid Ltd (40% din acțiuni), fostul fotbalist Ovidiu Burcă (26,67%) și un ONG numit AS CS Academia Rapid 1923 (fostă Redivivus 2017). Despre off-shore se vehiculează ideea că i-ar aparține tânărului om de afaceri Victor Angelescu, persoană care se numără printre cei trei administratori la vedere ai firmei înregistrate la Nicosia.


Toate deciziile care privesc noul Rapid se iau, de doi ani, în biroul lui Daniel Tudorache, de la Primăria Sectorului 1. Ovidiu Burcă (stânga), socotit omul de încredere al primarului în club, deține formal 26% din acțiuni și este membru în ONG-ul care deține alte 33% din acțiuni. Daniel Pancu, antrenorul echipei, rămâne și el un apropiat al edilului

În realitate, singurul comunicator în numele clubului rămâne, până la această oră, un politician fără nicio funcție oficială în acte: primarul Daniel Tudorache. Acesta l-a anunțat astă-vară pe Victor Angelescu drept acționar. Tot edilul a comunicat, săptămâna trecută, că din vară, după promovarea în Liga 2, acționar principal, cu 50%, va deveni un alt om de afaceri, o persoană care deține și o firmă importatoare de mașini. DigiSport afirmă că numele noului acționar ar fi Liviu Goncea, un personaj controversat, consilier local în Sectorul 1 din partea PSD și prieten cu primarul Tudorache, abonat la contracte cu statul (primește zeci de milioane de lei pentru servicii de igienizare în spitalele publice) și cu datorii uriașe la buget.

Ovidiu Burcă, reprezentanții ONG-ului AS CS Academia Rapid 1923 și Victor Angelescu, reprezentant al off-shore-ului cipriot, nu au avut până acum nimic de spus despre schimbările de acționariat anunțate de primarul Daniel Tudorache.

 

Pe aceeași temă
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
De ce România merită din plin palma fotbalistică pe care a primit-o de la Coreea de Sud
De ce România merită din plin palma fotbalistică pe care a primit-o de la Coreea de Sud
New York Times prezintă pe amplu povestea Larisei Iordache, gimnasta care ar putea recupera gloria de odinioară
New York Times prezintă pe amplu povestea Larisei Iordache, gimnasta care ar putea recupera gloria de odinioară
„De unde l-ați ghicit?”. Gigi Becali a recunoscut interesul pentru Miculescu: cine e atacantul
„De unde l-ați ghicit?”. Gigi Becali a recunoscut interesul pentru Miculescu: cine e atacantul
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
Era de aşteptat...Anunţul trist despre Ion Iliescu
Era de aşteptat...Anunţul trist despre Ion Iliescu
A fost filmat accidentul devastator din Sibiu, unde 4 oameni au murit într-o Dacia Duster, loviți de camion. Nu au avut nicio șansă
A fost filmat accidentul devastator din Sibiu, unde 4 oameni au murit într-o Dacia Duster, loviți de camion. Nu au avut nicio șansă
Fabulos ce a spus Vanghelie după ce s-a aflat că a bătut-o pe Oana Mizil
Fabulos ce a spus Vanghelie după ce s-a aflat că a bătut-o pe Oana Mizil
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
FOTO: Descoperire surprinzătoare făcută la metrou de un călător cu ochi de vultur
FOTO: Descoperire surprinzătoare făcută la metrou de un călător cu ochi de vultur
Blonda asta a făcut senzație în Mamaia! Când s-a dezbrăcat, toată plaja s-a uitat: E o celebră vedetă de la noi
Blonda asta a făcut senzație în Mamaia! Când s-a dezbrăcat, toată plaja s-a uitat: E o celebră vedetă de la noi
Surpriza nu a fost nunta? Simona Halep, însărcinată! Sportiva, dată de gol chiar de Țiriac
Surpriza nu a fost nunta? Simona Halep, însărcinată! Sportiva, dată de gol chiar de Țiriac
Doliu uriaș! S-a stins o legendă a actoriei! A murit la doar 45 de ani
Doliu uriaș! S-a stins o legendă a actoriei! A murit la doar 45 de ani
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Jennifer Lopez a recunoscut relația cu Ben Affleck, de ziua ei. Artista, în cea mai bună formă, la 52 de ani
Jennifer Lopez a recunoscut relația cu Ben Affleck, de ziua ei. Artista, în cea mai bună formă, la 52 de ani
Clauză bizară pe care clienții trebuie să o respecte atunci când cumpără o Toyota Land Cruiser
Clauză bizară pe care clienții trebuie să o respecte atunci când cumpără o Toyota Land Cruiser
Andy Murray, campionul olimpic în exerciţiu, s-a retras din proba de simplu de la Jocurile Olimpice
Andy Murray, campionul olimpic în exerciţiu, s-a retras din proba de simplu de la Jocurile Olimpice
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Gigi Becali, de la extaz la agonie: Ce a aflat, după ce a crezut că a dat o mare lovitură CFR-ului
Gigi Becali, de la extaz la agonie: Ce a aflat, după ce a crezut că a dat o mare lovitură CFR-ului
"Ploaie cu bani" de la Guvern. Se anunţă creşteri pentru veniturile acestor categorii de persoane
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Laurenţiu Reghecampf, în vacanţă în Grecia cu domnişoara C şi cu prietenii. Imaginile care zguduie showbiz-ul. Cu cine se distrează antrenorul, când Anamaria Prodan este în Dubai. Exclusiv
Laurenţiu Reghecampf, în vacanţă în Grecia cu domnişoara C şi cu prietenii. Imaginile care zguduie showbiz-ul. Cu cine se distrează antrenorul, când Anamaria Prodan este în Dubai. Exclusiv
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Ce autonomie are noul model electric Kia EV6? Asiaticii au făcut anunțul așteptat de toată lumea
Ce autonomie are noul model electric Kia EV6? Asiaticii au făcut anunțul așteptat de toată lumea
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani