Lot România EURO 2024. Descoperim fundașii laterali și mijlocașii naționalei pentru turneul final! „Există scenariul sacrificării unui inter clasic, funcție de cum va evolua situația extremelor și atacanților”. EXCLUSIV

Lot România EURO 2024. Descoperim fundașii laterali și mijlocașii naționalei pentru turneul final! „Există scenariul sacrificării unui inter clasic, funcție de cum va evolua situația extremelor și atacanților”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Am parcurs împreună opțiunile de portari și stoperi pe care le ia în calcul Edi Iordănescu pentru lot România EURO 2024 (episodul 1 e disponibil AICI), trecem în partea a doua a dosarului ProSport bazat pe informații obținute în exclusivitate de la lotul național și pe analiza tricolorilor atât din circuitul reprezentativei, cât și din lista mai largă monitorizată de selecționer.

Demersul nostru evidențiază contextul jucătorilor, șansele de a prinde lotul României pentru turneul final din Germania, pericolele, precum și reacții în exclusivitate ale surselor de la lot privind situația lor! Plecând, firește, de la premisa că toți vor fi apți din puncte de vedere medical pentru turneul final.

Lot România EURO 2024. „Se va decide de la caz la caz”

Câteva repere fundamentale pe care nu trebuie să le uităm: lotul României trebuie să conțină 23 de jucători, dintre care 3 vor fi, obligatoriu, portari. Și, după cum am explicat în primul episod, cu 20 de posturi pentru jucătorii de câmp, sunt esențiali “jokerii”, fotbaliștii care pot acoperi 2-3 posturi, pentru un lot România EURO 2024 care să fie eficient în cât mai multe scenarii pentru selecționer.

În primul episod, sursele noastre de la lot au dezvăluit:

Dacă aplici în selecție pentru lotul României EURO 2024 criteriul contribuției la calificare și cel al valorii individuale, mergi în Germania cu o grămadă de jucători fără minute, fără ritm, fără performanțe la nivel de club, proveniți din străinătate. Șansele să realizezi ceva memorabil la EURO se reduc. Dacă aplici criteriul meciurilor la club, ignorând total valoarea individuală, integrarea în grup și contribuția din preliminarii, România merge la EURO cu un lot divizionar! Departe de nivelul unui turneu final! Niciuna din variante nu e în avantajul României, așa că Edi va judeca de la caz la caz. Raportat la ce opțiuni alternative există pe acel post, la calitatea lor, și va decide printr-un mix de criterii și filtre, om cu om”

Andrei Rațiu și Cristi Manea, dar primul e rezervă, al doilea vine după 3 luni de absență

Fundașii laterali au reprezentat o zonă sensibilă în preliminarii, când accidentările și absențele lui Bancu și Manea, plus perioada fără jocuri la Rayo Vallecano pentru Rațiu au perpetuat situațiile de alarmă. Din păcate, și acum, proiecțiile sunt destul de îngrijorătoare!

Totuși, în flancul drept al defensivei, pentru un 4-3-3 de bază pregătit de Edi Iordănescu, dar și pentru alternativele pe care le ia în calcul, principalele variante rămân Andrei Rațiu (25 ani) și Cristian Manea (26 ani).

Unul din cei mai apreciați tricolori într-un 2022 greu pentru națională, Rațiu a trecut de la Segunda Division spre La Liga, de la Huesca spre Rayo Vallecano. A devenit constant apreciat în tricoul României în preliminarii, dar a rămas rezervă la club! Are, anul acesta, doar 67 de minute din 540 posibile în La Liga.

Apoi, Manea reintră acum în circuit la CFR Cluj, dar asta după o accidentare care l-a ținut 3 luni pe tușă. Are avantajul unei experiențe internaționale la nivel de club cât și la prima reprezentativă (24 selecții), a fost titular și integralist în 4 meciuri din preliminarii până să se accidenteze și e integrat deja în nucleul tricolorilor de azi, fiind parte din generația EURO U21 din 2019.

Soluție de joker cu utilizări multiple: Deian Sorescu!

Celelalte opțiuni de avarie pentru postul de fundaș dreapta au șanse reduse să fie facă parte din lot România EURO 2024, după cum vom vedea. Asta și pentru că, pe postul de fundaș stânga, dincolo de titularul incontestabil la acest moment Nicușor Bancu (31 ani), Edi Iordănescu ia în calcul o soluție extrem de utilă, dar care poate părea surprinzătoare, și care poate deveni inclusiv soluție pentru banda dreaptă. E vorba de Deian Sorescu!

Deian a jucat 5 meciuri din 10 în preliminarii, fiind utilizat de trei ori fundaș stânga, dar și fundaș dreapta sau extremă dreapta. E polivalent, energic, integrat deja în grup, joacă în mod constant la Gaziantep. E oricând o alternativă pentru stânga, dar și pentru dreapta, în apărare. Dacă o impune contextul, poate să apară mijlocaș de bandă într-un sistem cu trei fundași centrali, ori chiar extremă!”

Căpitanul Universității Craiova, Bancu, rămâne așadar principala opțiune la titularizare, chiar dacă nici el nu e tocmai un specialist pe fază defensivă, dar vom vedea că nici opțiunile alternative nu periclitează prea mult statutul celor evidențiați până acum.

Destul de mulți în stand-by și monitorizați permanent, dar „șanse reale infime la acest moment”

Sorescu se va alătura aproape sigur lui Bancu pe locurile lui Edi Iordănescu dedicate fundașului stânga câtă vreme Mario Camora (CFR Cluj) leagă perioadele de accidentări și, la 37 de ani, în contextul său nevralgic, e greu de crezut că mai poate reprezenta o propunere de calibru pentru un turneu final. Iar Andrei Borza (Rapid), fundaș cu potențial, convocat în premieră de Iordănescu la națională în preliminarii însă doar rezervă, e lipsit de experiență internațională.

Explică, în completare, sursele ProSport:

Andres Dumitrescu a revenit la Sepsi după ce nu mai juca la Slavia Praga, dar forma lui de azi e departe de cea pentru care fusese convocat în preliminarii. Lui Țicu, rezervă la 2-2 cu Elveția, îi lipsește experiența duelurilor internaționale, în vreme ce Opruț, titular și integralist la 2-1 cu Belarus, are mult de tras să revină, prin evoluțiile de la Hermannstadt, spre ceea ce îl recomanda anul trecut”

Revenind la fundașii dreapta, acolo unde Rațiu și Manea sunt aproape „bătuți în cuie” și va exista foarte probabil inclusiv alternativa de avarie Sorescu pentru acest post, ceilalți fotbaliști monitorizați sunt nevoiți să aștepte un eveniment neprevăzut pentru a avea șanse reale la EURO 2024.

Ar fi vorba de Alexandru Pantea, dar care când joacă, când nu joacă la FCSB, funcție de cum se aplică regula U21 la echipă. Apoi, de Răzvan Onea, Cornel Râpă și Vasile Mogoș. Însă rapidistul nu a fost titular cert din toamnă până acum, Râpă ar însemna să revină după 13 ani la națională, în vreme ce Mogoș are experiență la nivel înalt doar prisma celor 4 meciuri pentru România”

Două locuri de închizător și o dilemă „care se va prelungi spre vară”

În 4-3-3 ales de Edi Iordănescu, un rol determinant îl are închizătorul din linia mediană. Și sunt două locuri rezervate, potrivit surselor noastre, în lot România EURO 2024, pentru acest post.

Unul va fi ocupat aproape cert de Vladimir Screciu, după cum am explicat în primul episod, inclusiv datorită capacității jucătorului Craiovei de a fi, în situații problematice, soluție de stoper într-un lot cu doar 20 de jucători de câmp.

Pentru al doilea loc de închizător se anunță o luptă crâncenă, „care se va prelungi până spre vară, foarte probabil”, confirmă sursele ProSport. Aici îi avem în „ring” pe Marius Marin (25 ani, Pisa, Serie B) și Adrian Șut (24 ani, FCSB). Radiografia celor doi „în oglindă”, potrivit oamenilor de la lotul național:

Marin joacă în mod constant într-un campionat bun, Serie B, unde e și lider al echipei, are deja experiență internațională fiind fost tricolor U21 și cu 14 meciuri la naționala de seniori. E deja integrat în nucleul naționalei, are 7 apariții din 10 meciuri în preliminarii. Iar Șut e unul din cei mai constanți fotbaliști cu nivel bun din Superliga, poate prelua inclusiv atribuții de playmaker retras dincolo de cele clasice de închizător. Minusul ar fi că nu are experiența duelurilor tari, ci doar 7 partide în preliminarii de cupe europene în palmares, nici măcar la nivel de România U21 nu a acumulat confruntări internaționale”

Dincolo de cei trei menționați, Screciu, M. Marin și Șut, ar mai fi varianta posibilă, dacă se vor alinia altfel factorii, Tudor Băluță (Farul Constanța). Jucător de valoare certă, cu istoric tricolor, prezent pe teren și în primele 3 meciuri din preliminarii, dar care e accidentat încă din noiembrie!

Alți jucători monitorizați aici ar fi Dulca (Celje, Slovenia), Crețu (Universitatea Craiova), N. Păun (Sepsi), Artean (Apollon Limassol, Cipru).

Nicolae Stanciu și Răzvan Marin, puncte fixe. Darius Olaru. Al patrulea inter clasic sau un joker?

Pentru cele două posturi de interi în 4-3-3 încep să se prefigureze deja marile întrebări ale lui Edi Iordănescu, direct corelate, atenție!, cu situația extremelor și a atacanților, în contextul limitat la doar 20 de jucători de câmp în lot România EURO 2024.

Două certitudini sunt Nicolae Stanciu și Răzvan Marin, lideri ai naționalei, cu experiență și valoare indiscutabile. Dar Edi nu știe la acest moment dacă își poate permite luxul să aibă încă doi interi de rezervă sau nu cumva e mai util să pregătească un inter de rezervă și un alt jucător, de tip joker, așa cum sunt Hagi, Moruțan ori Florin Tănase, care pot acoperi la nevoie postul de inter deși, la bază, în viziunea selecționerului, sunt fotbaliști de extremă dreapta, respectiv stânga sau chiar atacant, cazul lui Tănase”

Cum  e greu de crezut că Darius Olaru (FCSB) va lipsi din lot România EURO 2024, prin prisma formei pe care o arată în Superliga, întrebarea care se pune rămâne, concret, aceasta:

  • Va fi cooptat Alexandru Cicâldău, fotbalist cu 34 de meciuri până acum pentru națională și om de bază în prima ligă din Turcia, dar la Konyaspor, formație aflată la retrogradare, ori se va elibera un loc în lot astfel încât unul dintre Ianis Hagi, Olimpiu Moruțan ori Florin Tănase, din categoria extreme-atacanți să fie preferați?

Pe posturile acestora de bază e o concurență acerbă, vom vedea, în episodul următor, prin prezența lui Dennis Man, Valentin Mihăilă, Florinel Coman…

  • Constantin Grameni (Farul) și Dan Nistor (U Cluj) sunt alte variante de inter pe care staff-ul tricolor le monitorizează, dar la care s-ar apela doar în caz de urgență pentru lotul Campionatului European, în lumina celor detaliate mai sus.

Cum se prefigurează azi lotul României EURO 2024 (16 jucători din lotul de 23, urmează 7)

Portari – MOLDOVAN, NIȚĂ, Târnovanu / Aioani

Fundași – RAȚIU, MANEA, BURCĂ, DRĂGUȘIN, Nedelcearu / Rus / Racovițan, BANCU, SORESCU (inclusiv joker pentru fundaș dreapta și extremă)

Mijlocași – SCRECIU (inclusiv joker pentru stoperi), M. Marin / Șut, R. MARIN, STANCIU, OLARU, Cicâldău (în discuție cu opțiunile de extreme și atacanți din episodul următor)

Descoperă mâine în ProSport episodul 3 din lotul României EURO 2024, dedicat extremelor și atacanților!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…