Lotul României EURO 2024. Ce portari și fundași centrali pregătește Edi Iordănescu pentru turneul final din Germania? “Asta se va întâmpla cu Horațiu Moldovan și Radu Drăgușin! În plus, e mare nevoie de jokeri!” EXCLUSIV

Lotul României EURO 2024. Ce portari și fundași centrali pregătește Edi Iordănescu pentru turneul final din Germania? “Asta se va întâmpla cu Horațiu Moldovan și Radu Drăgușin! În plus, e mare nevoie de jokeri!” EXCLUSIV
  • Publicat:

Fotbalul nostru a intrat în 2024 pe culoarul bucuriei trăite de toți românii după calificarea naționalei la EURO. Știm deja că vom juca împotriva Belgiei și Slovaciei la turneul final, așteptăm în martie cel de-al treilea adversar din grupă. Mai e destul de puțin până la marea provocare, iar Edi Iordănescu și staff-ul său sunt deja angrenați pe mai multe planuri. Studiul adversarilor și monitorizarea tricolorilor pentru lotul României EURO 2024.

Pe baza informațiilor obținute în exclusivitate din jurul lotului național, analizând toți jucătorii din circuitul primei reprezentative și lista largă de fotbaliști pe care îi urmărește staff-ul lui Iordănescu, ProSport își prezintă începând de azi tabloul complet, pe posturi, într-un dosar amplu împărțit în trei episoade. Cum o să arate lotul României la EURO 2024?

Lotul României EURO 2024. Sunt doar 23 de locuri, cu 3 portari obligatoriu!

Întâi de toate, să vedem clar ce va însemna lotul României EURO 2024 potrivit regulamentului competiției elaborat de UEFA:

  • 23 jucători, dintre care obligatoriu 3 portari, comunicați spre UEFA cu minimum 7 zile înaintea primului meci din turneu

Un jucător de câmp devenit indisponibil din motive medicale poate fi înlocuit în intervalul de timp după anunțarea lotului și până la primul meci. Un portar devenit indisponibil din motive medicale poate fi înlocuit oricând. Dar jucătorii înlocuiți din rațiuni medicale nu mai pot reveni la lot.

Practic, în cazul României, care debutează la EURO 2024 pe 17 iunie, Edi Iordănescu trebuie să comunice lotul final pe 10 iunie. La EURO 2020 s-a făcut o excepție, din cauza situației Covid, iar loturile au putut conține 26 de jucători, cu 3 portari obligatoriu. Acum, se revine la loturile de 23.

Analiza și dezvăluirile noastre evidențiază contextul jucătorilor, șansele lor de a prinde lotul României EURO 2024, pericolele, precum și reacții în exclusivitate din partea surselor de la lot privind situația acestora. Menționăm faptul că, în cazul fiecăruia, plecăm de la prezumția că starea lor medicală le va permite să participe la EURO 2024.

„Edi va decide de la caz la caz, funcție de contextul pe post. Cu criterii absolute nu reușim nimic la EURO!”

Să începem cu portarii! Edi Iordănescu a convocat 5 goalkeeperi în preliminariile de succes EURO 2024, cu Horațiu Moldovan titular incontestabil pe final de campanie. La turneul final sunt 3 locuri disponibile, după cum spuneam. Cine are cele mai mari șanse să le ocupe?

Fostul rapidist Horațiu Moldovan (25 ani) a avut contribuții decisive în multe momente ale preliminariilor, s-a integrat excelent în grupul construit de Iordănescu și a fost un mare câștig al anului 2023 pentru echipa națională. Transferul la Atletico Madrid a însemnat un salt uriaș, dar șansele ca el să apere vreun minut până la EURO sunt extrem de mici!

Situația lui Moldovan deschide o discuție amplă și fierbinte, pentru că acoperă inclusiv fotbaliști precum Hagi sau Rațiu, dar și alții, care nu prea joacă la cluburi, dar au valoare certă și au contribuit decisiv la calificarea României. Cum va proceda Edi Iordănescu? Explică, în exclusivitate, sursele noastre:

Dacă aplici în selecție pentru lotul României EURO 2024 criteriul contribuției la calificare și cel al valorii individuale, mergi în Germania cu o grămadă de jucători fără minute, fără ritm, fără performanțe la nivel de club, proveniți din străinătate. Șansele să realizezi ceva memorabil la EURO se reduc. Dacă aplici criteriul meciurilor la club, ignorând total valoarea individuală, integrarea în grup și contribuția din preliminarii, România merge la EURO cu un lot divizionar! Departe de nivelul unui turneu final! Niciuna din variante nu e în avantajul României, așa că Edi va judeca de la caz la caz. Raportat la ce opțiuni alternative există pe acel post, la calitatea lor, și va decide printr-un mix de criterii și filtre, om cu om”

FRF a luat decizia legata de contractul lui Edi Iordanescu la nationala Romaniei! Anuntul oficial despre plecarea selectionerului dupa EURO 2024: „Fotbalul merge mai departe”

Horațiu Moldovan și Florin Niță, aproape cert

Bun, și atunci, ce se va întâmpla cu Horațiu Moldovan? Va fi în lotul României EURO 2024? Și cine îl va însoți pe acest post, dacă e așa?

Există o șansă ca, pe final de sezon în Spania, dacă Atletico Madrid nu va mai avea mize reale, să fie titularizat și Horațiu în câteva partide. Vom vedea. Dar el va fi în lotul României pentru EURO 2024, pentru că a demonstrat că poate face față la un nivel de top. Au confirmat asta preliminariile, dar inclusiv transferul în La Liga”

Ionuț Radu (26 ani) a început ca titular în poarta României preliminariile EURO 2024, apărând la 2-0 din Andorra și pentru 2-1 cu Belarus. Doar că, împrumutul de la Inter Milano la Bournemouth în Premier League l-a transformat în rezervă, asta după ce apărase constant în Ligue 1 pentru Auxerre. Acum e aproape sigur out din lotul României EURO 2024!

Aproape cert în locul lui, confirmă sursele noastre, va fi veteranul Florin Niță (36 ani). Goalkeeper experimentat, titular la club sub comanda lui Șumudică, la Gaziantep FK. Pentru Niță, marele avantaj este experiența la nivel internațional (cupele europene cu FCSB, campionatul Cehiei la Sparta Praga, 19 meciuri pentru România). Background esențial, până la urmă. la un turneu final unde ai în grupă trei meciuri de totul sau nimic.

Al treilea loc de portar oferă cursă interesantă cu trei competitori. Toți din Superliga, așadar prestațiile lor din finalul de sezon regular, dar mai ales din play-off, vor decide alesul!

Bătălie în trei pentru un loc de portar! Târnovanu și Aioani, marii favoriți

Ștefan Târnovanu (23 ani) de la FCSB și Răzvan Sava (21 ani) de la CFR Cluj sunt doi portari tineri și talentați care sunt în cărți pentru a deveni al treilea goalkeeper din lotul României EURO 2024. În ciuda evoluțiilor bune ale lui Sava în Superligă, titularul naționalei U21 e al doilea însă în acest moment în cursa cu Târnovanu:

Ștefan e deja parte din grupul naționalei, a fost în lot la 6 din cele 10 meciuri ale preliminariilor. În plus, a și debutat anul trecut pentru România. Dacă adăugăm și faptul că are experiența unor meciuri în cupele europene, sunt mai multe avantaje în dreptul lui, e clar

În fapt, bătălia lui Târnovanu se duce mai mult cu Marian Aioani (24 de ani). Transferul acestuia de la Farul Constanța la Rapid București, echipă cu șanse la titlu mai mari la acest moment decât dobrogenii, l-a propulsat în contextul naționalei. Aioani nu a debutat încă sub tricolor și rămâne de văzut dacă îi va convinge pe Leo Toader, antrenorul de portari al naționalei, și pe Edi Iordănescu.

Ca variante de avarie, în cazul unor accidentări ale lui Moldovan, Niță, Târnovanu / Aioani, s-ar apela la  Ionuț Radu sau Răzvan Sava. Pe lângă aceștia, mai este monitorizat ca alternativă Roland Niczuly (Sepsi). În condițiile în care Mihai Popa (23 ani) nu apără la Torino.

Într-o situație complicată e Valentin Cojocaru (28 ani), portar titular la Pogon Sczczecin în Polonia. Într-un interviu exclusiv ProSport din octombrie 2023, acesta acuza interesele impresarilor în convocările la națională și îl ataca direct pe Horațiu Moldovan spunând că “a greșit în ultimul an mai mult decât am greșit eu în toată cariera”. Iată ce dezvăluie sursele noastre:

Cojocaru și-a dat foc la valiză cu acele declarații fără justificare și un atac lipsit de sens la Moldovan. Oricât de bine ar apăra la club, cum să vină la națională și să fie coleg cu Moldovan, acum? Cum ar da ochii cu el?! Ce atmosferă s-ar crea la lot, căci toți jucătorii știu situația, cum l-ar primi în grup?! L-a atacat pe Moldovan, portar pe care l-a luat Atletico Madrid, în loc să-și vadă de cariera lui…

De ce Edi Iordănescu are neapărat nevoie de jucători polivalenți

Trecem spre jucătorii de câmp, unde ne mai rămân doar 20 de locuri pentru lotul României EURO 2024.

Cum Edi Iordănescu va merge aproape sigur pe structura unui 4-3-3 devenit deja clasic în mandatul său, pregătind însă opțiuni și pentru sisteme alternative la acesta, în teorie ar însemna să avem 2 jucători pentru fiecare din cele 10 posturi. Doar că, în practică, e aproape imposibil! De ce?

  • Cu doar doi fundași laterali dreapta sau doar două extreme stânga, spre exemplu, eventualele accidentări sau suspendări pe durata turneului ne pot aduce în situații de mare criză
  • Totodată, e greu de crezut că poți aborda un turneu final cu doar două vârfuri de atac!

În acest context, pentru Edi Iordănescu sunt esențiali tricolorii care pot acoperi două sau chiar mai multe posturi. “Jokerii” sunt fundamentali pentru un lot competitiv la EURO 2024! Și, de aceea, vom vedea pe parcursul analizei noastre, vor și avea un rol special în planurile selecționerului!

Doi stoperi de bază. Screciu, 90% în lot, mijlocaș. Dar posibil și variantă de joker pentru fundaș central!

Plecând de la ce spuneam mai sus, în zona fundașilor centrali ar trebui să regăsim, teoretic, 4 jucători în lotul României EURO 2024. Doi titulari și două rezerve. Dar e greu de crezut că selecționerul își poate permite acest lux!

Tocmai de aceea, pe lângă titularii indiscutabili Andrei Burcă (30 ani) și Radu Drăgușin (21 ani), e foarte probabil să mai vedem încă un stoper clasic dar și un fotbalist precum Vladimir Screciu (23 ani), utilizat de Iordănescu pe post de închizător în preliminarii și care rămâne pentru selecționer variantă principală pe acest post. Dar care, antrerior, la Universitatea Craiova, juca și fundaș central.

Burcă e unul din liderii vestiarului, are experiență inclusiv în cupele europene, iar transferul în fotbalul arab la Al-Okhdood nu pare să îi fi impactat negativ până acum ritmul și nivelul. La Drăgușin, singurul pericol e să stagneze în postura de rezervă la Tottenham. Chiar și așa, are șanse să prindă minute la club până la EURO. Prezența lui în lot e certă, rămâne de văzut la amicalele din martie dacă e la nivelul din preliminarii”

Trei opțiuni pentru back-up. Și alte patru în caz de nevoie

Dincolo de cuplul eficient care a închis apărarea noastră în preliminarii, rămâne discuția celorlalte variante. Aici, confirmate de sursele noastre, iată care ar fi opțiunile, pe lângă Screciu, care ar putea deveni extrem de util, prin polivalența lu, după cum evidenția, în calculul locurilor limitate pentru lotul României EURO 2024.

Sunt 3 variante principale în acest moment pentru un loc în lotul lui Edi Iordănescu:

Ionuț Nedelcearu. Cu 25 de meciuri pentru națională, titular la 2-2 din Elveția în preliminarii, pierduse lotul în a doua jumătate a campaniei pentru că era rezervă la Palermo. A redevenit titular la club, luptă pentru promovarea în Serie A (foto jos).

Adrian Rus. Are 19 meciuri pentru România, a fost în lot la 6 din cele 10 meciuri ale preliminariilor, dar stoperul de 27 de ani are un statut incert, împrumutat de Pisa (Serie B) la Pafos în Cipru, unde nu joacă în mod constant.

Bogdan Racovițan. Om de bază la Rakow, formație de top în Polonia, stoperul de 23 de ani a fost de două ori în lotul României în preliminarii.

Alte patru variante sunt în stand-by, la nevoie:

Alexandru Pașcanu. Apariții pe listele preliminare ale lui Iordănescu dar fără convocări finale, are avantaje: fundaș dreapta la Gijon în L2 Spania, poate acoperi două posturi, joacă meci de meci, face parte din grupul EURO U21 din 2019 adică nucleul de azi al naționalei.

Virgil Ghiță. Joacă la Cracovia în Polonia, dar stoperul de 25 de ani a fost deseori pe lista preliminară a lui Iordănescu fără să prindă vreodată lotul final în preliminarii.

Vlad Chiricheș. Valoare incontestabilă și experiență formidabilă în contextul tricolorilor, căpitanul lui Edi Iordănescu în 2022, dar absent în 2023 din cauza accidentărilor. Rămâne de văzut dacă va reveni la un ritm bun până spre vară.

Matei Ilie. Stoper de perspectivă la 20 de ani, utilizat la CFR Cluj, evoluții bune pentru România U21, dar lipsa de experiență în cursa cu rivalii pe post nu îi dă șanse considerabile

Cum se prefigurează azi lotul României EURO 2024 (7 jucători din lotul de 23, urmează 16):

  • Portari: MOLDOVAN, NIȚĂ, Târnovanu / Aioani
  • Fundași: BURCĂ, DRĂGUȘIN, Nedelcearu / Rus / Racovițan
  • Mijlocași: SCRECIU (inclusiv variantă de joker pentru stoperi)

Descoperă mâine în ProSport episodul 2 din lotul României EURO 2024, dedicat fundașilor laterali și mijlocașilor!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…