Dezvăluiri fabuloase cu Edi Iordănescu! Așa s-a schimbat naționala și s-a calificat la EURO 2024! Scene antologice: „Băi, aici e notariatul? Crezi că nu poate să joace România fără tine? Păi atunci de ce n-ai calificat naționala atâția ani?” | EXCLUSIV

Dezvăluiri fabuloase cu Edi Iordănescu! Așa s-a schimbat naționala și s-a calificat la EURO 2024! Scene antologice: „Băi, aici e notariatul? Crezi că nu poate să joace România fără tine? Păi atunci de ce n-ai calificat naționala atâția ani?” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Indiscutabil, un merit important pentru felul în care a arătat parcursul României din aceste preliminarii și în obținerea calificării la EURO 2024 îi aparține selecționerului Edi Iordănescu. Asta pentru că nu avem o națională cu jucători în grupele Ligii Campionilor, nu oferim un campionat intern de top, iar cei mai mulți dintre fotbaliștii folosiți constant în această campanie făceau parte deja din circuitul naționalei, contabilizând însă calificări ratate. Cum a schimbat Edi Iordănescu echipa națională? Ce s-a întâmplat în culise astfel încât pe teren să nu mai pierdem, să ajungem la o defensivă „de fier”, să ne calificăm la EURO cu un meci înainte de finalul preliminariilor? ProSport răspunde azi în exclusivitate la aceste întrebări, după ce a descoperit episoade fabuloase petrecute în cantonamentul tricolorilor! Plus regulile „de aur” implementate de Iordănescu! Informații furnizate de jucători și surse de la lot, confirmate și verificate!

Edi Iordănescu, primul șoc. “Disciplina și efortul nu se negociază aici!”

Prima acțiune cu Edi Iordănescu în funcție a fost în martie 2022, pentru meciurile amicale cu Grecia și Israel. Ce a găsit selecționerul la lot, la acea vreme? Colaboratorii lui Iordănescu detaliază:

Nu era haos și nici delăsare totală. Dar pur și simplu jucătorii erau obișnuiți cu alte reguli, mult mai relaxate în cantonament. O atmosferă extrem de tristă, mai ales, după atâtea eșecuri. Dar era evident și un soi de blazare la unii jucători, se vedea inclusiv în antrenamente

Un episod incredibil, petrecut în cantonamentul tricolorilor de la acea primă acțiune, dar care “i-a pus capac” lui Iordănescu, e relatat de un membru al staff-ului. Acesta povestește cum selecționerul a urcat liniștit spre colaboratorii săi și ar fi spus pe un ton calm:

Băieți, sunt absolut șocat! Azi m-am întâlnit, jos la recepție, cu un notar! Pe urmă cu un frizer. Când m-am întors am dat de un curier, care mi-a cerut autograf! M-am uitat pe telefon să verific data, poate am ajuns eu prea devreme la Mogoșoaia și n-a început cantonamentul. Dar e corect, a început de ieri cantonamentul…”

Imediat, Edi Iordănescu ar fi început să urle:

Băi, aici e notariatul? Păi ei profită că vin în țară la lot ca să-și rezolve problemele personale? Sau să joace pentru România? Nu mai intră nimeni în cantonament fără acordul meu personal! Cine mai cheamă curier sau notar sau orice de capul lui, să se facă el curier sau notar, că fotbalist la națională sigur n-o să mai fie!

Martorii la scenă confirmă că selecționerul a produs reacția virulentă tocmai știind că va fi auzit de o parte dintre jucători și că ei vor duce vorba mai departe la tot grupul. Aceștia se aflau în vecinătatea locului unde s-a petrecut scena din Iordănescu și colaboratori:

A evitat să le reproșeze direct jucătorilor, lor le-a spus la ședință în aceeași zi doar regula: disciplina și efortul nu se negociază aici, aici se vine pentru România. Și i-a anunțat toate regulile noi, de disciplină, organizare, în antrenament și în afara antrenamentului, plecând de la acest episod. Cine a strâmbat atunci din nas sau cine a continuat la antrenamente  fără intensitate, a cam dispărut între timp de la lot…”

Edi Iordănescu simte că a venit momentul așteptat de întregul fotbal românesc! Mesaj special transmis înaintea dublei decisive cu Israel și Elveția

Cum s-au născut echipa și unitatea. „Unul simțea o durere, dar apoi parcă n-o mai simțea…”

Prima perioadă a mandatului a fost pentru Edi Iordănescu una în care a început deja să contabilizeze cazuri îngrijorătoare de jucători care se mai mult se plâng din cauza situațiilor personale, decât să se concentreze pe obiectivul echipei. Și, culmea, se pare că nici nu prea era vorba de probleme personale reale:

Unul parcă simțea o durere, dar apoi parcă n-o mai simțea. Altul era bosumflat la masă că n-a fost titular și se uita în gol, nici nu mânca, nici nu vorbea, alerga cu furculița prin farfurie… Copii răsfățați! Alții stăteau doar în bisericuțe, tot timpul când nu era antrenament. Râdeau, totul bine, dar nu vorbeau cu nimeni altcineva din afara grupulețului lor!”

Edi Iordănescu ar fi avut un alt moment de explozie și le-a explicat clar tuturor că va începe “să taie în carne vie”, renunțând să se mai bazeze pe anumiți fotbaliști:

E simplu pentru mine: dacă unul e fericit doar în bisericuță, înseamnă că pe teren n-are cum să dea randament. Păi când pe banda ta joci lângă un coleg care nu e din bisericuță, ce facem?! Am o listă cu câțiva pe care îi interesează mai mult de ei, decât de echipă și de obiectiv! Crede vreunul că e de neînlocuit și de-asta o să i se permită nazuri la națională… Crezi că nu poate să joace România fără tine? Păi de ce nu ai calificat România în anii trecuți dacă e așa? Dacă o calificai, nu mai eram eu chemat selecționer! Fiecare jucător e membru al echipei și atât!”

„Iar tu vrei să cred eu că asta e valoarea ta?!”

Cei mai mulți jucători din categoria celor care păreau problematici la începutul mandatului s-au adaptat însă rapid regimului Edi Iordănescu și s-au integrat grupului în formare. Un episod e dezvăluit chiar de un tricolor:

Mister l-a chemat pe colegul meu de cameră la o discuție și după aia mi-a spus că a înțeles și el că viața de fotbalist e prea scurtă ca să piardă naționala și ce-ar putea trăi ca fotbalist aici. El mi-a povestit discuția. A început normal, chestii de fotbal și dintr-o dată mister i-a zis: auzi, tu când ai semnat cu clubul ăsta unde ești, te-ai dus cu gândul că o să dai tot ce ai mai bun, nu? Păi și-atunci de ce la națională eu nu văd tot ce ai tu mai bun? Tu vrei să cred eu că asta e valoarea ta? Păi tu ești de două ori mai bun de-atât! Nu vrei să mergem la EURO?”

Cei de la lotul națională afirmă că una din regulile clare ale lui Edi Iordănescu, prin care capătă un context inclusiv scena de mai sus, ar fi aceasta:

Inima și dăruirea sunt criterii de bază în selecție. Noi nu avem mari valori,  fotbaliști după care să plângi! Sunt diferențe de valoare între jucători, dar diferențele de implicare și de caracter au efecte de o sută de ori mai mari! Edi nu cheamă și nu va chema jucători care nu vin cu toată inima și nu dau tot ce au mai bun. A zis de mai multe ori că la națională nu suntem piață, să creștem cotele”

„La EURO nu se califică decât echipe, eu asta știu. Nu vreau meteoriți!”

Previzibil, fiecare lot final anunțat de Edi Iordănescu pentru fiecare acțiune din mandatul său de până acum a devenit subiectul principal de polemici în lumea fotbalului și în presa sportivă. De ce lipsește X, de ce e convocat Y, eternele analize, critici, uneori chiar jignitoare la adresa jucătorilor de pe listă sau chiar a lui Iordănescu.

Doar că, spun sursele noastre, asta fost o chestie asumată total de selecționer încă de la bun început! De-aceea, poate, și lipsa de reacții virulente din partea lui Edi Iordănescu la aceste discuții “eterne”, pe durata preliminariilor:

Edi a vrut să înțeleagă toți că vom construi un grup pe regulile astea, pe criteriile astea, cu jucători care țin la lucrurile astea. Iar forma contează în selecție, dar doar dacă e într-o competiție de nivel ridicat, cu adversari valoroși. Chiar a zis ceva de genul: noi vrem să ne luptăm cu adversari din Bundesliga și La Liga, iar unii țipă să-l aducem pe unul care dăduse două goluri cu Mioveni…”

Conștient de formatul activității de la echipa națională, cu foarte puține zile la dispoziție pentru a fi alături de jucători înaintea fiecărui meci, Edi Iordănescu a anunțat regula într-o ședință ținută la sediul FRF:

Locul la națională și-l păstrează cine înțelege să-și ajute colegii, cine luptă pentru grup, pentru echipă. Că eu n-am auzit să se fi calificat la EURO vreun jucător! Am auzit doar de echipe calificate! Ca să avem o echipă, ne trebuie constanță. Cei de dinaintea mea au încercat să convoace mai ales pe criteriul formei și n-a ieșit. Nu poți cu 10 jucători noi în lot la fiecare acțiune, dintre care să fie 3-4 titulari noi în primul 11 la fiecare meci! Eu nu chem meteoriți, care dau gol două etape la rând și gata, urlă toți ca să-l promoveze! Îl chem acum, cinci etape nu mai dă gol, apoi trebuie să chem altul. Și tot așa?! Nu ajungem nicăieri!”

Zero presiune, totul din încredere și curaj

Edi Iordănescu a fost extrem de preocupat la startul mandatului să înțeleagă în cele mai mici detalii cum au funcționat lucrurile înaintea lui. Ca să vadă ce anume se poate îmbunătăți, ce poate aduce nou sau în completare. Și, mai ales, cum.

La nivel de motivație și pregătire mentală, Edi a renunțat să le ofere jucătorilor motive pentru care să lupte. De tipul –  jucați pentru familiile voastre, jucați pentru țara asta… Pentru că fiecare are motivații diferite, iar în viziunea lui Edi nu poți să vii cu un singur leac la toate bolile.  S-a schimbat abordarea. S-a concentrat masiv pe încrederea care le lipsea jucătorilor, nu pe motivație”

Dezvăluie un jucător tânăr de la lotul național:

Ne spunea mister la început că nu înțelege cum noi, jucători așa de buni, nu ne-am calificat la turnee finale. De ce n-avem curaj mai mult. Are o încredere în noi care te sperie, sincer! Când au început veșnicele atacuri prin presă, după primele meciuri, el zicea de fiecare dată că abia așteaptă să iasă să spună câtă încredere are în noi. O repeta, și la lot, și pe la conferințe, până când ne-am dat seama mulți, cred eu, că e imposibil să nu avem potențial, dacă totuși crede cineva atât de mult în el! Mulți s-au deblocat, mie așa mi se pare, au jucat iar fotbalul pe care știau să-l joace”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare